Connect with us

Politică

Live cu Igor Dodon. Despre ce (nu) vorbește șeful statului

Publicat

pe

În această seară, 11 decembrie, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a răspuns la întrebările moldovenilor în cadrul unei transmisiuni live.

El le-a explicat moldovenilor, care au încălcat legislația imigrațională a Rusiei, ce trebuie să facă ca să poată lucra legal acolo. „Dacă ați încălcat legislația imigrațională a Rusiei trebuie să părăsiți teritoriul Federației Ruse nu mai târziu de ziua de 23 februarie și să reveniți pe data de 1 martie”, a menționat el.

Șeful statului a „început” campania electorală pentru foștii săi colegi din Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM). Acesta le-a recomandat cetățenilor să voteze PSRM-ul. „Eu susțin PSRM și ei mă susțin pe mine și de aceea recomand tuturor să susțină acest partid. Nu știu dacă am să candidez și eu la aceste alegeri, dar mai am timp să mă gândesc… Vom face tot posibilul să învingem. Sunt convins că anul viitor va fi anul nostru”, a declarat el. Deși este de părere că această campanie electorală va fi foarte dură, pentru că miza este mare.

Totodată, el vrea ca predarea limbii ruse să fie obligatorie în școlile din Moldova. „În anii `90 am găsit un compromis pentru mai multe etnii, ca acestea să poată vorbi limba rusă, ca o limbă interetnică. De aceea, trebuie să asigurăm ca peste tot să se poată vorbi și limba rusă”, a spus șeful statului cu privire la nemulțumirea unui om care s-a arătat deranjat că în instituțiile de stat vorbesc în limba română.

Dodon își face griji ca actuala guvernare să nu fie dependentă de Europa. „Vom schimba această situație”, a spus acesta, fără să menționeze de toate donațiile făcute de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea țării.

Amintim că în cei doi ani de când Igor Dodon se află în fruntea statului, acesta a vizitat de nenumărate ori Federația Rusă, însă, nu a ajuns în țările vecine: România și Ucraina.

Alegeri

Partidul Regiunilor și Partidul Democraţia Acasă au depus actele la CEC. Ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot

Publicat

pe

De către

Partidul Regiunilor din Moldova, condus de Alexandr Kalinin, și Partidul Democraţia Acasă, condus de Vasile Costiuc, au depus astăzi actele necesare pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat pe circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie.

În urma tragerii la sorţi, Comisia Electorală Centrală a stabilit ordinea lor prealabilă de înscriere în buletinul de vot, după cum urmează:

Partidul Regiunilor din Moldova – poziția a 10-a;
Partidul Democraţia Acasă – poziția a 11-a.

Conform Codului electoral, Comisia Electorală Centrală efectuează înregistrarea candidaţilor desemnaţi în decursul a 7 zile de la data primirii actelor.

Ordinea de înscriere în buletinul rămîne definitivă numai după înregistrarea la CEC în calitate de concurenţi electorali, pe circumscripția națională, la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Precizăm că săptămâna trecută alte două partide – Partidul Național Liberal și Partidul Voința Poporului au depus actele la CEC. Astfel, Partidul Național Liberal se va regăsi sub numărul 8 în buletinul de vot, urmat de Partidul Voința Poporului.

Până în prezent, au fost înregistrați PDM; blocul ACUM, PCRM, PSRM, Partidul ȘOR și Mișcarea Populară Antimafie.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția 9, Bălți 1/ Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 9, Bălți 1 include atât orașul Bălți cât și Sadovoe, Pârlița, Răuțel.

1. Alexandru Usatîi, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Alexandru Usatîi este președintele Organizației Teritoriale Bălti din partea socialiștilor și consilier la Consiliul municipal Bălți. Anul trecut, el a candidat pentru funcția de primar al mun. Bălți. Anterior, el a deținut funcția de viceprimar al municipiului Bălți.

2. Serghei Buzurnîi, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Serghei Buzurnîi este primarul satului Sadovoe, Bălți. El a ajuns în funcția de primar după alegerile locale din 2011. Atunci el candida din partea PCRM.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

3. Igor Himici, candidatul Partidului Șor

Himici are 43 de ani. Este jurist și reprezentant împuternicit al Partidului Șor în municipiul Bălți. Este muzicant și a colaborat cu Jasmin, soția lui Ilan Șor. El a făcut parte din juriul la un casting pentru selectarea celor mai talentați copii din Orhei, fiind organizat de Casa de producție „Jasmin”.

4. Ivan Osoianu, candidatul Partidului Nostru

Ivan Osoianu este economist și vice-preşedintele Organizaţiei Teritoriale Bălţi. De asemenea, el este șeful întreprinderii municipale Aprovizionare, care se ocupă de asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din Bălți. De asemenea, el este directorul întreprinderii care-i poartă numele. Aceasta se ocupă cu fabricarea produselor de patiserie și comercializarea băuturilor alcoolice.

5. Elena Bordianu, candidata Blocului ACUM

Elena Bordianu a studiat filologia. A lucrat ca formator al Asociației Femeilor de Afaceri din mun. Bălți.

6. Amaev Said-Muxmat, candidatul Partidului Comuniștilor

Deocamdată, despre acest candidat nu am găsit nicio informație.

7. Renata Grădinaru, candidat independent

Grădinaru este consilier municipal, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului „Bugetul civic” din Bălți. Totodată, ea este președinta Asociației Obștești „Afina”.

8. Diana Grosu, candidată independentă

Diana Grosu este jurist și președinta Asociației pentru Drepturile Omului „LEX21”, axată pe activități de combaterea corupției și asigurarea transparenței în mun. Bălți.

Citește mai departe

Politică

Democratul Anatolie Zagorodnîi, propus pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor

Publicat

pe

De către

Deputatul democrat Anatolie Zagorodnîi va fi propusă plenului Parlamentului pentru funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Comisia economie, buget și finanțe a desfășurat, astăzi, interviul de selectare a candidaților.

La proba de interviu au fost admise trei persoane: Roman Vitiuc, Irina Gutnic și Anatolie Zagorodnîi.

Comisia a evaluat performanțele profesionale și manageriale ale doi candidați, un candidat neprezentându-se la interviu. Anatolie Zagorodnîi a acumulat punctajul maxim.

Comisia economie, buget și finanțe va prezenta președintelui Parlamentului și Comisiei juridice, numiri și imunități candidatura selectată pentru a fi confirmată. Ulterior, candidatura lui Anatolie Zagorodnîi urmează a fi aprobată de plenul Parlamentului.

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a anunțat concurs public pentru selectarea candidaților la funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Funcția de director general a devenit vacantă după ce Viorel Moșneaga și-a prezentat demisia la sfârșitul anului trecut.

Dosarele pentru concurs au fost depuse în perioada 30 noiembrie 2018 – 3 ianuarie 2019.

Directorul general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor este numit de Parlament pentru o perioadă de 7 ani.

Precizăm că deputatul Anatolie Zagorodnîi a făcut parte din cei 14 deputați care la finele anului 2015  au părăsit fracțiunea PCRM, aderând ulterior la PDM.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri57 de minute în urmă

Partidul Regiunilor și Partidul Democraţia Acasă au depus actele la CEC. Ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot

Partidul Regiunilor din Moldova, condus de Alexandr Kalinin, și Partidul Democraţia Acasă, condus de Vasile Costiuc, au depus astăzi actele...

AlegeriO oră în urmă

Circumscripția 9, Bălți 1/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

PoliticăO oră în urmă

Democratul Anatolie Zagorodnîi, propus pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor

Deputatul democrat Anatolie Zagorodnîi va fi propusă plenului Parlamentului pentru funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor....

Social2 ore în urmă

Doi indivizi, reținuți de poliție. Își racolau victimele pe rețelele de socializare, iar apoi le deposedau de bunuri

Poliţiştii de la Străşeni în comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţie au reţinut doi bărbaţi, ambii în vârstă de...

Alegeri2 ore în urmă

Circumscripția 42, Cantemir / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Social3 ore în urmă

Conferință regională: „Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”

„Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”- o conferință regională cu această temă se va desfășura la Chișinău,...

Alegeri3 ore în urmă

Circumscripția 8, Florești/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri5 ore în urmă

Președintele Igor Dodon NU va participa la alegerile parlamentare// VIDEO

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. „ Nu voi participa...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 13, Rezina/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 23, Chișinău, sectorul Botanica / Portretele Candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri6 ore în urmă

Dorin Chirtoacă a depus actele pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral în circumscripția nr.32

Liderul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă a depus astăzi actele pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral în circumscripția...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 22, Ialoveni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri7 ore în urmă

Circumscripția 41, Leova / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri8 ore în urmă

Pentru alegerile parlamentare au fost constituite 2143 secții de votare

Pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 au fost constituite, în total, 2143 de secții de...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com