Connect with us

Politică

Live cu Igor Dodon. Despre ce (nu) vorbește șeful statului

Publicat

pe

În această seară, 11 decembrie, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a răspuns la întrebările moldovenilor în cadrul unei transmisiuni live.

El le-a explicat moldovenilor, care au încălcat legislația imigrațională a Rusiei, ce trebuie să facă ca să poată lucra legal acolo. „Dacă ați încălcat legislația imigrațională a Rusiei trebuie să părăsiți teritoriul Federației Ruse nu mai târziu de ziua de 23 februarie și să reveniți pe data de 1 martie”, a menționat el.

Șeful statului a „început” campania electorală pentru foștii săi colegi din Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM). Acesta le-a recomandat cetățenilor să voteze PSRM-ul. „Eu susțin PSRM și ei mă susțin pe mine și de aceea recomand tuturor să susțină acest partid. Nu știu dacă am să candidez și eu la aceste alegeri, dar mai am timp să mă gândesc… Vom face tot posibilul să învingem. Sunt convins că anul viitor va fi anul nostru”, a declarat el. Deși este de părere că această campanie electorală va fi foarte dură, pentru că miza este mare.

Totodată, el vrea ca predarea limbii ruse să fie obligatorie în școlile din Moldova. „În anii `90 am găsit un compromis pentru mai multe etnii, ca acestea să poată vorbi limba rusă, ca o limbă interetnică. De aceea, trebuie să asigurăm ca peste tot să se poată vorbi și limba rusă”, a spus șeful statului cu privire la nemulțumirea unui om care s-a arătat deranjat că în instituțiile de stat vorbesc în limba română.

Dodon își face griji ca actuala guvernare să nu fie dependentă de Europa. „Vom schimba această situație”, a spus acesta, fără să menționeze de toate donațiile făcute de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea țării.

Amintim că în cei doi ani de când Igor Dodon se află în fruntea statului, acesta a vizitat de nenumărate ori Federația Rusă, însă, nu a ajuns în țările vecine: România și Ucraina.

Politică

Cu ce avere pleacă din funcție Gheorghe Cavcaliuc

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În cadrul unei conferințe de presă de ieri, 15 iunie, Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), a anunțat că-și dă demisia. El va pleca din funcție luni, 17 iunie.

Totodată, Cavcaliuc a vorbit și despre faptul că a început să-i placă politica și el crede că experiența pe care a adunat-o de-a lungul anilor îl va ajuta să-și formeze un partid.

Însă, înainte ca acesta să plece din funcție, Moldova.org a răscolit prin declarația lui de avere și interese personale pentru anul 2018, ca să vedem cu ce pleacă din funcția de conducere a Inspectoratului General de Poliție.

PE LUNG

Potrivit declarației de avere și interese personale, în anul 2018, șeful adjunct al IGP a primit un salariu total de 234.724 de lei (19.560 de lei lunar). Totodată, la mijlocul anului 2018, el a obținut 23.472 de lei de la vânzarea unui bun imobil. Cavcaliuc declară două terenuri: un teren intravilan cu o suprafață de 0,1 ha și un teren extravilan – 0,12 ha.

Cavcaliuc deține o vilă cu o suprafață totală de 179 m.p., care ar costa 228.892 de lei (circa 11.200 de euro), spune el. De asemenea, familia Cavcaliuc are două apartamente pe care le-au primit prin contracte de donații (suprafața de 68.6 m.p și de 58.3 m.p.). Șeful adjunct al IGP spune că familia lui are un Mercedes, fabricat în anul 2016 și obținut în anul 2017 printr-un contract de folosință.

Gheorghe Cavcaliuc are 36 de ani și este născut în satul Micăuți, raionul Strășeni. El a studiat la Colegiul de poliţie „Dumitru Cantemir” al Academia de poliţie „Ştefan cel Mare”, este licențiat în drept penal și are diplomă de master în administrare publică.

Aici puteți citi un articol Rise.md despre averea nedeclarată de Cavcaliuc în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017.

În anul 2014, Cavcaliuc a fost numit șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, asigurând interimatul funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției, în perioada 2015-2016. Până atunci, în 2013 – 2014 – a fost șef  al Direcţiei nr. 5 (Direcția Operațiuni Speciale) a Inspectoratului naţional de investigaţii al IGP al MAI. Din 1 aprilie 2016, ocupă funcția și de membru al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Citește mai departe

Politică

Renato Usatâi revine în Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cu câteva zile în urmă, Ilian Cașu, vicepreședintele Partidului Nostru, a anunțat pe o rețea de socializare despre revenirea lui Renato Usatâi. Acesta urmează să fie întâlnit de membrii de partid și de către susținătorii lui la vama Sculeni, la ora 13:00.

Totodată, ieri, 15 iunie, Usatâi a postat un video în care anunța că se află în Germania, de unde va merge în București, iar de acolo se va porni spre vama Sculeni.

Potrivit lui, această decizie vine după ce „regimul a căzut” și Vlad Plahotniuc a plecat din țară. Usatâi susține că nu exclude faptul că va fi arestat, însă, acest lucru nu-l mai sperie.

PE LUNG

La scurt timp de la anunțul făcut de PDM că democrații trec în opoziție, iar Guvernul Filip și-a dat demisia, Renato Usatâi a decis să revină în Moldova. Asta, în pofida faptului că pe numele lui există un mandat de arestare pentru 30 de zile.

„Revin acasă. Cred că nu vor mai avea loc acele fărădelegi de până acum. Sper că a venit timpul tragerii la răspundere a celor care urmăreau și șantajau oamenii care erau împotriva regimului. Și eu am fost o victimă a lor. Ei m-au despărțit de familie și de prieteni. Din cauza lor am avut probleme de sănătate, dar acum sunt ferm convins că Moldova nu este cum era”, a spus Usatâi.

О моем возвращении домой и встрече с вами. Decidem totul. Воскресенье ,13.00!!! Vama Sculeni!!!

Geplaatst door Усатый Ренато-Renato Usatii op Zaterdag 15 juni 2019

El susține că vrea să facă ordine în dosarele deschise pe numele lui și vrea să se întâlnească cu noul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

„Vă aștept la vama Sculeanca, la ora 13:00. De acolo, vom merge la Fălești, să-i ofer un buchet de flori mamei, după care, toți cei care mă vor întâlni vom merge și vom sta toți împreună la Chișinău”, s-a adresat Usatâi către susținători.

Amintim că în noiembrie 2016, liderul Partidului Nostru, care se afla la Moscova, a fost dat în căutare internațională. Pe numele său a fost emis un mandat de arest pentru organizarea unei grupări criminale și comandarea asasinării bancherului Gherman Gorbunțov. Cu toate acestea, Usatâi afirma că dosarul este fabricat și îl acuza pe Vlad Plahotniuc.

Citește mai departe

Politică

ULTIMA ORĂ: Noile hotărâri ale Curții Constituționale

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au revizuit hotărârile pe care le-a luat în perioada 7-9 iunie și au anunțat că aceste hotărâri au fost anulate.

Decizia vine la scurt timp după ce Partidul Democrat a trecut în opoziție, iar cabinetul de miniștri a Guvernului Filip și-a dat demisia.

Cu toate acestea, magistrații Curții spun că nu au greșit când au luat primele hotărâri, iar aceste revizuiri au venit pentru a păstra liniștea în țară.

PE LUNG

„Hotârările din 7-9 iunie au fost revizuite și anulate”, a declarat Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale.

„Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură”, se arată într-un comunicat de presă emis de Curte.

Amintim că în perioada 7-9 iunie a fost formată o majoritate parlamentară între deputații Blocului ACUM și PSRM, a fost numit speakerul Parlamentului și format noul Guvern. Toate aceste decizii au fost declarate „ilegale” de către magistrații Curții Constituționale. Aceștia își motivau deciziile pe care le luau în doar câteva minute prin faptul că au expirat cele trei luni de la investirea Parlamentului, iar echivalentul celor trei luni ar fi 90 de zile.

Menționăm că trei din cei șase magistrați ai Curții Constituționale vin din Partidul Democrat. Aici putem vedea biografia fiecărui magistrat.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică47 de minute în urmă

Cu ce avere pleacă din funcție Gheorghe Cavcaliuc

PE SCURT În cadrul unei conferințe de presă de ieri, 15 iunie, Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție...

SocialO oră în urmă

IT / Jocul care-i învață pe copii ce este businessul

PE SCURT Anya Pozdnyakova, o tânără din Harkiv, Ucraina, a creat un joc de masă în care copiii pot dobândi...

Social2 ore în urmă

Cum și-a sărbătorit un jurnalist din RM ziua de naștere în Tbilisi

PE SCURT La Tbilisi, Georgia, are loc hackathonul pentru societatea civilă (14-16 iunie). Co-autorul proiectului Ciclismul Urban, Denis Romanescu, intenționează-l...

Politică2 ore în urmă

Renato Usatâi revine în Moldova

PE SCURT Cu câteva zile în urmă, Ilian Cașu, vicepreședintele Partidului Nostru, a anunțat pe o rețea de socializare despre...

Social18 ore în urmă

IT / Chatbot pe facebook pentru prevenirea și combaterea violenței domestice

PE SCURT Sophiko Gogochashvili, o tânără din Georgia, știe cum să prevină și să combată violența domestică. La hackathonul pentru...

Politică20 de ore în urmă

ULTIMA ORĂ: Noile hotărâri ale Curții Constituționale

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au revizuit hotărârile pe care le-a luat în perioada 7-9 iunie și...

Politică21 de ore în urmă

Curtea Constituțională anunță revizuirea hotărârilor luate pe 7-9 iunie

PE SCURT Curtea Constituţională anunță printr-un comunicat de presă că, astăzi, 15 iunie, la ora 14:00, va pronunța dispozitivul Hotărârii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri7 zile în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

AlegeriO săptămână în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri1 lună în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com