Limanul fără de capăt al celor vîrstnici

De Lucia Diaconu

„Nu mi-aş dori compensaţii, mi-aş dori un loc de muncă normal… asta-i…”

Începând de săptămâna aceasta, moldovenii cu situaţie materială mai slabă pot să-şi ridice compensaţiile pentru primele două luni ale sezonului rece: noiembrie şi decembrie. Suma oferită de stat nu s-a schimbat faţă de anul trecut, e tot 260 de lei, iar Lucia Diaconu a încercat să afle dacă ea acoperă, cât de cât, nevoile omului de rând la vreme de iarnă.

La ora amiezii, la o filială a Băncii de Economii din centrul capitalei unde intrasem făceau coadă la ghişeul pentru compensaţii vreo 8-10 persoane. Bătrîna de la urmă, care s-a prezentat Slobodeniuc Elisaveta şi care se sprijinea în baston nu a încercat să-şi ascundă bucuria de-a adăuga cei 260 de lei la pensia ei modestă. Mulţumirea de pe chip i-a dispărut însă imediat ce am întrebat-o la ce-i vor folosi aceşti bani care, după cum a consimţit şi interlocutoarea mea, sînt o sumă neînsemnată.

Elisaveta: „Ce poate ea s-ajute, noi o să vedem ce-o să ne aducă luna asta noiembrie cînd o să primim toate avizurile estea… nu ştiu… Eu iaca am rămas una şi umblu aşa… fac economie la fiecare pas…să nu ardă o lampă să nu ieie mult, dacă-am aprins-o deodată o stîng… Mi-o venit 200 de lei la lumină – mi-am pus mîinile-n cap…”

Bătrîna îmi povesteşte că, fără ajutorul copiilor, n-ar scoate-o la liman cu aşa facturi: „Oi primi asta ş-oi plăti lumina că lumina pînă pe 12 trebuie plătită, ş-apoi mai departe de-amu pînă or să vină celelalte … nu ştiu…”

O întreb pe altă femeie care făcea coadă despre destinaţia celor 260 de lei pe care urma să-i primească.

Șendrea
Valentina Şendrea: „Cred că pentru sodă, săpon, acolo un kil de sare, eu ştiu… foarte puţin. Dar cum se dau aiştia 130 de lei cînd am auzit totuşi m-am bucurat. Am venit de la Cărpineni la Chişinău pentru aestea 260 de lei pe două luni.”

Cum aveam să aflu mai tîrziu femeia are 53 de ani şi creşte 10 copii, dintre care 7 sînt de şcoală. Veniturile familiei se reduc la cei 1500 de lei pe care-i primeşte de la stat ca ajutoare sociale.

M-am apropiat şi de un bărbat care nici pe departe nu aducea a pensionar.

Oleg Apreotesei: „Nu mi-aş dori compensaţii, mi-aş dori un loc de muncă normal… asta-i…” Mi-am dat seama imediat că era şomer şi făcea parte din rîndul celor cîteva zeci de mii de familii defavorizate care urmează şi ele în acest an să primească compensaţii pentru căldură.

Pentru că la un moment dat unul dintre gardieni mi-a spus că nu e voie să pun întrebări în sală, i-am aşteptat pe ceilalţi interlocutori de-ai mei afară.

Prima care a ieşit din bancă, radiind de bucurie, a fost pensionara Ana Vasilievna care s-a apropiat singură de mine: „O mare recunoştinţă pentru ajutor domnului Filat. Să dea Domnul să aibă noroc. Îmi voi cumpăra medicamente, sincer vă spun, eu azi de medicamente am nevoie. Celelalte mai aşteaptă… în primul rind medicamentele…”

Mătuşa Eleonora de 80 de ani are alte necesităţi stringente: „Nu mi-aş dori compensaţii, mi-aş dori un loc de muncă normal… asta-i…”Ce să fac? Iaca cumpăr cum se spune cartofi, fasole, olio – pentru casă, mîncare…”

Europa Liberă: Da căldura cum ai s-o plăteşti?

Mătuşa Eleonora: „Căldura încă n-o venit. Da aiştia de-amu merg pe mîncare, că pensia o primesc pe sîmbătă-luni încolo.”

Natalia, pensionară şi ea, a ieşit fără cei 260 de lei. Femeia a aflat că nu i se cuvin compensaţii pentru că ar avea o pensie mai mare de 900 de lei.

Natalia: „De ce trebuie să deie numai ca să întărîte lumea? Dar ce trebuie să facă cei care au 1200, 1100 chiar şi 1800, 2000 dacă noi avem de plătit – comodităţile încă mai merge da încălzirea? Cu 40% au ridicat, toată pensia o dai numai pe încălzire. ”

Cum campania electorală este în toi, moldovenii au devenit mai circumspecţi. Am înţeles asta după ce am discutat şi cu Eudochia care şi-a împărtăşit nedumerirea pe care o avea în legătură cu compensaţiile oferite de guvern.

Eudochia: „O anunţat pe televizor că o să primească cîte 260, dar adevărat că 260 de lei se împart în două, îs pe două luni. O hîtrie aşa ca să ademenească lumea ca să-l voteze pe-acela sau pe celălalt. Asta-i reclama mare.”

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.