Connect with us

Politică

Liberalul Roman Boțan și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru Securitate

Publicat

pe

Deputatul liberal Roman Boțan a anunțat astăzi că își dă demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. Potrivit lui, decizia a fost luată în semn de protest față de modul de promovare de către majoritatea parlamentară a proiectului de lege privind sistemul naţional de paşapoarte şi cel al cetăţeniei.

Acesta a explicat că prin votul majorității parlamentare astăzi a fost inclus pe agenda Parlamentului un proiect de lege ce prevăd modificări ce se referă la sistemul național de pașapoarte și la modul de acordare a cetățeniei.  Potrivit lui Boțan, proiectul de lege conține elemente ce pun în pericol securitatea statului pe termen lung.

Este un proiect care a extins numărul de 5000 de persoane care puteau solicita cetățenia RM la un număr nedefinit de câteva zeci de mii. Un proiect de lege prin care acești cetățeni sunt exceptați de a cunoaște prevederile Constituției și ale limbii oficiale”, a menționat Roman Boțan.

El a declarat că nu vrea să se asocieze cu o activitate în asemenea stil și în o asemenea manieră. Roman Boțan a opinat că își va continua activitatea mai eficient în Parlament în calitate de simplu deputat, decât în funcția de președinte al comisiei parlamentare.

În semn de protest vizavi de o asemenea abordare a proiectelor de lege de către deputați, reprezentanți ai majorității parlamentare, care, de facto, sunt conduși de Partidul Democrat, îmi prezint demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică”, a declarat Roman Boțan.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

CEC anunță cât timp mai pot fi prezentate sondajele de opinie cu tematică electorală

Publicat

pe

De către

Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează că luni, 18 februariet, este ultima zi când pot fi făcute publice rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală.

Potrivit art.70 alin.(10) din Codul electoral, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicității cel târziu cu 5 zile înainte de ziua alegerilor. În perioada electorală, orice sondaje de opinie privind preferinţele politice ale alegătorilor pot fi efectuate numai cu condiţia înştiinţării prealabile a Comisiei Electorale Centrale.

Totodată, în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice a da publicității în mass-media materiale, inclusiv interviuri cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei și despre șansele acestora, inclusiv rezultatele exit-poll-urilor.

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora urmează să fie aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. În acest an, alegătorii vor primi câte două buletine de vot: unul cu lista candidaților care concurează pentru locul de deputat în circumscripția uninominală și al doilea – lista partidelor care candidează pentru circumscripția națională. Cetățenii Republicii Moldova aleg câte un candidat din fiecare buletin de vot.

 

Citește mai departe

Alegeri

Ce ne promit partidele în această campanie electorală

Publicat

pe

De către

Au mai rămas doar șapte zile până la alegerile parlamentare și de aceea, partidele politice se grăbesc să viziteze tot mai multe localități din țară, să discute cu cât mai mulți alegători și să facă promisiuni. În acest sens, Moldova.org a decis să enumere câteva dintre promisiunile pe care le fac unele partide de pe circumscripția națională.

Sloganul Partidului Democrat din Moldova (PDM) este: „Fapte bune, nu vorbe”. În timpul campaniei electorale, democrații se laudă cu o serie de lucruri făcute din banii luați din bugetul de stat și împart promisiuni. PDM le dă asigurări alegătorilor că „neapărat” pensionarii nevoiași vor primi câte 600 de lei pentru sărbătorile de Paști, fără a spune dacă acești bani vor fi sau nu iarăși luați din banii statului. Totodată, democrații promit să asfalteze 10 mii de kilometri de drum, doar în cazul în care vor rămâne la guvernare. O altă promisiune pe lista PDM-ului este că: în următorii patru ani, salariul mediu în țară se va apropia de 13 mii de lei. Democrații susțin că doar ei sunt cei care pot asigura ordine și dezvoltare în Moldova, iar în cazul în care opoziția va ajunge la putere, în țară se va instala „haosul și instabilitatea”.

Nu ezită să facă promisiuni electorale și Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM) al cărui slogan este „Vine timpul nostru”. Aceștia spun că vor apăra valorile tradiționale, referindu-se la familia tradițională și creștinismul ortodox. De asemenea, socialiștii spun că vor iniția reducerea tarifului pentru căldură, nu vor permite majorarea tarifului la gaz, vor anula hotărârea care permite sărbătorirea Zilei Europei pe 9 mai și vor adopta un nou cod al educației, lăudându-l pe cel din perioada sovietică.

Partidul Comuniștilor din Moldova (PCRM) vine în fața alegătorilor cu sloganul „Comuniștii la putere – ordine în țară”. Cu toate acestea, comuniștii sunt mai modești la capitolul împărțirea promisiunilor. Ei promit să facă ordine în țară, să majoreze pensiile și salariile.

Partidul Șor se întrece cu PDM la capitolul împărțirea promisiunilor, pentru a câștiga simpatia și votul cetățenilor. Sloganul partidului este „Schimbare pentru Moldova” și promite că în toată țara va fi ca în Orhei. Totodată, Partidul Șor spune că va fi lansată o cursă aeriană directă Moldova-America de Nord. De asemenea, reprezentanții partidului promit educație gratuită, pensie decentă pentru limita de vârstă și incapacitate de muncă, sporirea beneficiilor pentru persoanele din categoriile social-vulnerabile, majorarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului, precum și o economie stabilă și dezvoltată.

Sloganul Partidului Liberal (PL) este „Libertate, aderare, integritate și unitate”. Liberalii vor să aducă în noul Parlament „cât mai mulți unioniști”, pentru a grăbi unirea cu România, care ar duce la salarii și pensii de la 500 euro în sus, prețuri mai mici, servicii medicale și sociale de calitate. Ei dau asigurări că tinerii vor avea acces la studii de calitate, locuri de muncă bine plătite, o viață decentă, în rând cu toți europenii, iar diaspora va putea reveni acasă, lângă cei apropiați, pentru reîntregirea familiilor.

Sloganul Partidului Nostru (PN) este „Nu mai avem timp să îndurăm. E timpul să acționăm”. Reprezentanții partidului promit să reducă prețurile la resursele energetice și să elaboreze „reguli de joc” clare și de durată pentru investitori. De asemenea, ei promit să aibă grijă de reforma justiției, procuraturii și a poliției. Partidul Nostru spune că vrea să optimizeze programele de studii și să reducă programul școlar pentru clasele primare. Mai mult, reprezentanții partidului vor să „lichideze” Centrul Național Anticorupție și să curățe toate structurile de stat de „interpușii grupărilor oligarhice din instituțiile de stat” etc.

Sloganul Blocului electoral ACUM este „Învingem Acum”. Acesta promite să elimine din justiție persoanele corupte, să lichideze structurile oligarhice și să recupereze miliardele furate prin confiscarea averilor ilicite. Totodată, reprezentanții blocului susțin că salariul mediu va crește până la 11 mii de lei, iar veniturile tuturor pensionarilor vor fi peste nivelul minim de existență. Ei mai promit să sporească finanțările pentru educație și să sporească accesul oamenilor la serviciile de sănătate calitative.

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora urmează să fie aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. În acest an, alegătorii vor primi câte două buletine de vot: unul cu lista candidaților care concurează pentru locul de deputat în circumscripția uninominală și al doilea – lista partidelor care candidează pentru circumscripția națională. Cetățenii Republicii Moldova aleg câte un candidat din fiecare buletin de vot.

Aici puteți găsi portretele tuturor candidaților înscriși pe circumscripțiile uninominale.

Citește mai departe

Alegeri

(Foto) Campanie electorală, marca Sergiu Sârbu. Ce (nu) face democratul pentru a câștia simpatia alegătorilor

Publicat

pe

De către

La 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vot pentru a alege viitorii deputați. Până atunci, atât partidele politice, cât și unii politicieni fac totul pentru a câștiga simpatia și votul alegătorilor: se laudă, fac promisiuni, încearcă să soluționeze probleme și să-i ajute pe bătrâni prin gospodării etc.

Unul dintre deputații care s-a „activat” cel mai mult în timpul campaniei electorale este Sergiu Sârbu. Pe pagina lui de facebook, democratul postează o serie de fotografii și live-uri din timpul vizitelor sale prin diferite localități ale Moldovei. În acestea vedem cum democratul împarte pliante, se salută cu oamenii, se plimbă călare pe cal, dă mâncare la un zimbru și la o vacă, scoate apa din fântână, taie lemne, urcă într-un tractor și vizitează mai multe uzine din țară. Toate aceste imagini fac parte dintr-un „jurnal de campanie”, cum îl numește Sergiu Sârbu.

„Jurnal de campanie: Continuă vizitele noastre, din poartă ȋn poartă, precum și ȋntâlnirile calde, cu fiecare persoană ȋn parte. Și, cum mă știți, dau o mână de ajutor ȋn ogradă, atunci când oamenii mi-o cer. #FapteNuVorbe”, scrie Sârbu pe rețelele de socializare.

Deputatul Sergiu Sârbu este pe poziția șapte în lista PDM pentru circumscripția națională. Acesta a fost, timp de 12 ani, membru al Partidului Comuniștilor, însă, în iulie 2013 trece la democrați. La sfârșitul anului 2014, este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, secretar al Fracțiunii PDM, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități.

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de către Sergiu Sârbu, acesta și soția lui beneficiază de mai multe donații generoase.  În anul 2018, în cadrul unui eveniment de familia, soția deputatului a primit o donație totală de 196.500 de lei, scrie Sârbu. Totodată, în anul 2015, printr-un contract de donație, el a devenit proprietarul unui apartament cu o suprafață de 194,7 m.p. Familia Sârbu se plimbă cu două automobile: un BMW x5 și un Renault Megane, ambele dobândite printr-un mandat de folosință. În anul 2018, deputatul declară că a primit drept donație un teren extravilan și o casă pomicolă.

Enlarge

2019-02-13_163312
Sergiu Sârbu, călare pe un cal

Enlarge

51202453_1919338124858300_8067654195005620224_o
Sergiu Sârbu taie lemne

Enlarge

51211658_1921063914685721_4480812931784638464_o
Sergiu Sârbu este fotografiat cu un pahar cu bere într-o fabrică de la Bălți

Enlarge

51293369_1922329911225788_8747112167192395776_o
Sergiu Sârbu dă de mâncare unui zimbru

Enlarge

51638093_1936472136478232_5604667502186463232_o
Sergiu Sârbu dă de mâncare unei vaci

Enlarge

51766003_1932181246907321_5174224660010631168_o-1
Sergiu Sârbu stă într-un tractor

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora urmează să fie aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. În acest an, alegătorii vor primi câte două buletine de vot: unul cu lista candidaților care concurează pentru locul de deputat în circumscripția uninominală și al doilea – lista partidelor care candidează pentru circumscripția națională. Cetățenii Republicii Moldova aleg câte un candidat din fiecare buletin de vot.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 zile în urmă

(Foto) Campanie electorală, marca Sergiu Sârbu. Ce (nu) face democratul pentru a câștia simpatia alegătorilor

La 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vot pentru a alege viitorii deputați. Până atunci, atât...

Alegeri3 zile în urmă

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii...

Alegeri3 zile în urmă

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul...

Alegeri4 zile în urmă

Socialiștii promit să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să anuleze hotărârea Parlamentului privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Despre aceasta a anunțat...

Alegeri4 zile în urmă

„Vot interzis, alegeri fraudate”. Blocul ACUM a cerut la CEC ca cetățenii din Diasporă să voteze cu pașapoarte expirate// VIDEO

Blocul electoral ACUM a organizat în această dimineață o acțiune publică în fața Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Vot interzis,...

Alegeri5 zile în urmă

Unirea-Democrația Acasă susține că mai mulți profesori sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM

Partidul Unirea – Democrația Acasă susține că în multe instituții de învățământ profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com