Connect with us
"
"

Politică

Legea prevenirii, avocat al businessului, TVA în agricultură. Igor Dodon anunță noi inițiative cu caracter economic și social

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi mai multe inițiative cu caracter economic și social, care urmează a fi promovate în scurt timp pentru creșterea economice și sporirea gradului de protecție socială a cetățenilor.

Șeful statului a explicat că este vorba despre cinci inițiative economice și șase cu caractre social, care, potrivit lui Igor Dodon, au fost consultate în cadrul discuțiilor pe care le-a avut săptămîna trecută cu reprezentanții asociațiilor de business și liderii sindicali.

PE LUNG

Inițiative pentru stimularea dezvoltării economice și diminuării presiunii administrative asupra mediului de afaceri:

1. Promovarea proiectului Legii prevenirii, care ar oferi un grad sporit de protecție a businessului în fața organelor statului. Această lege ar permite Guvernului să facă regulă în ceea ce privește tipul și numărul de sancțiuni de la care firmele vor fi scutite de răspundere la prima abatere;

2. Instituirea funcției de Avocat al businessului – instituție, care ar asigura protejarea drepturilor mediului de afaceri și ar facilita comunicarea dintre agenții economici și structurile statale;

3. Amendarea legislației în scopul asigurării implementării cerințelor privind consultarea publică preventivă a proiectelor de acte normative cu caracter regulatoriu și/sau economico-social. Actualmente acest mecanism nu funcționează.

4. Modificarea politicii în privința aplicării TVA în agricultură, revenind la subvenționarea diferenței dintre cota standard și cea redusă, astfel încît să fie eliminate problemele grave cu care se confruntă acum sectorul, și în special industria prelucrătoare și ramura zootehnică. Această măsură va impulsiona și exporturile de producție agricolă;

5. Unificarea cotelor de contribuții sociale și medicale achitate la bugetele respective, astfel încît în loc de 4 plăți, să fie efectuată doar una. Această ar simplifica semnificativ activitatea economică, dar și ar crea posibilități de diminuare a poverii fiscale cumulative aferente acestor contribuții.

Inițiative cu caracter social:

1. Introducerea mecanismului de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, care ar permite ajustarea la timp a mărimii pensiilor la evoluția prețurilor de consum;

2. Instituirea măsurilor suplimentare de protecție socială a persoanelor cu venituri mici în perioada rece a anului, sporind mărimea alocației respective și plafonul venitului eligibil;

3. Garantarea pe o perioadă echitabilă a dreptului la pensie pentru limita de vîrstă pentru urmași, în cazul decesului persoanei asigurate. Această măsură ar spori gradul de protecție socială a urmașilor persoanelor, care au contribuit toată viața la fondul social, dar au decedat prematur;

4. Implementarea măsurilor pro-active de susținere a familiilor cu copii conform necesităților, inclusiv aplicarea modelului ”capital maternal”;

5. Majorarea substanțială a limitei maxime permise spre deducere a cheltuielilor suportate pentru alimentarea angajaților. Este o măsură mai eficientă de asigurare a alimentației salariaților, care elimină costurile suplimentare pentru angajat și buget, caracteristice ”schemei cu tichetele de masă”, introdu-se din interese de business al guvernării precedente;

6. Replicarea mecanismului de acordare a compensațiilor din bugetul de stat aplicat în conformitate cu programul „Prima Casă” pentru beneficiarii de credite ipotecare standard (angajate în afara acestui program), care întrunesc criteriile stipulate în legea respectivă – vîrsta pînă la 45 de ani, costul locuinței limitat, loc oficial de muncă în republica Moldova.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip de coronavirus ar putea fi implicată și Armata. Deocamdată forțele armate nu vor fi implicate, întrucât Ministerul de Interne face față situației.  

După întrevederea tradițională de luni a conducerii de vârf a țării, Igor Dodon a declarat că autoritățile au stabilit trei metode pentru ca vârstnicii să-și poată ridica pensiile, astfel ca să fie diminuat riscul transmiterii  coronavirusului. Oficialul a mai spus că în lupta cu COVID-19 Republica Moldova primește ajutor din partea OMS, China și urmează să primească suport și din Federația Rusă. Președintele Dodon a recunoscut că nu a fost și nici nu a solicitat să fie testat contra COVID-19.

PE LUNG

„Suntem pregătiți să facem față lucrurilor, avem capacități și forțe. Suntem gata să implicăm și armata. Dar la această etapă prin efectivul Ministerului Afacerilor Interne, a poliției, situația este gestionată. Dar ne-am pregătit, am pregătit diferite protocoale, pentru a implica dacă va fi necesar și Armata. La această etapă nu este necesară implicarea unor forțe suplimentare, deoarece se face față lucrurilor cu resursele și cu forțele care sunt”, a declarat șeful statului. 

Președintele a mai relatat că în cadrul ședinței au fost discutate și mecanisme pentru ca pensionarii să nu facă cozi la ridicarea banilor, aceasta în condițiile în care săptămâna viitoare, vor fi achitate pensiile.

Astfel, pensiile urmează să fie achitate, acolo unde este posibil, pe card, pentru bătrânii care au deschis un cont. O altă metodă este organizarea unui cordon special pentru pensionarii, la oficiile poștale. Și cea de-a treia metodă este elaborarea unui grafic, încât să nu se formeze cozi și să nu fie rând mare la oficiile poștale.

Cât privește menținerea în continuare a carantinei în instituțiile de învățămînt, în prezent se discută majorarea numărului de școli care au trecut la procesul de studii la distanță. „În prezent, aproximativ 30-35% din numărul cadrelor pedagogice din țară sunt instruite pentru a putea activa on-line, însă aceasta se referă în special la Chișinău, de aceea s-a pus drept scop extinderea acestei practici pe tot teritoriul Moldovei”.

Igor Dodon a mai relatat despre asistența externă în lupta cu COVID-19. Țara noastră continuă să primească cu regularitate asistență din partea Organizației Mondiale a Sănătății, iar la finele săptămînii, la Chișinău va veni o cursă specială din China cu teste de coronavirus, cu medicamente și materiale medicale necesare. „Suntem în așteptarea unui sprijin similar și din Federația Rusă”, a adăugat oficialul.

 Întrebat despre persoanele care în aceste zile ies în parcuri sau la grătare, șeful statului a spus că deocamdată nu sunt prevăzute amenzi pentru astfel de situații. „Următorul tip de restricții, în caz că situația se va agrava, ar putea prevede inclusiv interdicția de a ieși din casă. Deocamdată nu am ajuns la acest nivel și sper că nu vom ajunge”, a precizat oficialul.

Igor Dodon a fost întrebat dacă el și familia sa au fost testați la coronavirus..„Noi nu am fost testați și nici nu ne-am adresat. Se adresează toți cei care au simptome. Toți cei care au simptome și s-au adresat la medicul de familie sunt examinați și dacă sunt simptome au fost testați”, a răspuns președintele. 

Citiți și: LIVE TEXT/ 12 persoane infectate cu coronavirus sunt în stare gravă

Până la ziua de azi, în Republica Moldova au fost confirmate 94 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus. 37 cazuri sunt înregistrate în Chișinău, 16 în Hâncești, 7- în Ștefan Vodă, 6 cazuri- în Ialoveni și Căușeni, Soroca 5 cazuri. Totodată, în Republica Moldova au fost  înregistrate două cazuri de recuperare și un caz de deces.

Citește mai departe

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

Publicat

pe

De către

PE SCURT

 Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe Facebook. În cadrul acestuia, Dodon răspunde la o serie de întrebări care i-ar fi puse de alegători. Analiza celor vorbit de șeful statului a fost făcute cu diferite ocazii de presă, iar drept rezultat au fost depistate diferite falsuri și manipulări. 

Moldova.org a contactat câțiva experți în PR politic, dar majoritatea au refuzat să comenteze vlogul lui Dodon ca instrument de comunicare politică. Totuși, politologul Igor Volnițchi a confirmat că emisiunile video ale președintelui sunt „un instrument de promovare a imaginii în an electoral”, iar Aurelia Peru, fostă consilieră a președintelui Nicolae Timofti, a criticat unele gesturi ale președintelui Dodon. În același timp, politologul Ion Tăbârță a catalogat vlogul drept „un instrument de lustruire a imaginii președintelui”.

PE LUNG

Pe 12 martie 1933, președintele american Franklin Roosevelt s-a adresat pentru prima dată prin radio concetățenilor săi încercând să explice strategia pe care a ales-o în mai multe momente pe parcursul mandatului său. În perioada 1933-1944, el a avut 30 de intervenții de acest gen, în care răspundea la întrebările cetățenilor. A vorbit despre deciziile legate de criza politică, economică, șomaj, război. Acestea au intrat în istorie ca „discuții la gura sobei” și sunt considerate un exemplu al primei comunicări directe a unui înalt oficial cu cetățenii. 

Exemplul lui Roosevelt a fost preluat treptat și cu succes în toată lumea. Unele chiar au atins recorduri (precum conferința de presă a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski care a durat 14 ore). Fără a seta recorduri, și Igor Dodon a ales să comunice cu concetățenii săi la „direct”, prin intermediul vlogului întitulat „Președintele răspunde”, unde acesta răspunde la opt întrebări venite din partea cetățenilor.

Despre ce vorbește Igor Dodon

La 29 noiembrie 2019, președintele Igor Dodon a anunțat pe Facebook că inaugurează o serie de filmulețe, unde va răspunde la câte opt întrebări venite din partea cetățenilor. De atunci vlogul președintelui a avut 12 ediții. Filmulețele sunt difuzate pe pagina oficială de Facebook și canalul de Youtube. 

După o analiză a ultimelor cinci emisiuni cu apariția șefului statului, am observat că circa 70 la sută din întrebările abordate în emisiuni țin nemijlocit de chestiuni sociale și economice. Adică, țin de responsabilitatea Guvernului. De altfel, Igor Dodon nu ratează ocazia să laude Guvernul Chicu, despre care vorbește de bine mai în fiecare emisiune și îl descrie drept „небо и земля” (din rus. cerul și pământul) în raport cu Guvernul trecut.

Astfel, potrivit președintelui, cetățenii întreabă despre ajutorul social, taxele locale, starea spitalelor, incompetenta medicilor, pensii și salarii, costul la căldură. La toate întrebările, șeful statului a avut răspuns sau a promis că vine cu soluții. „Negociem cu Banca Mondială ca să realizăm un proiect pentru revenirea la fermele mari”, „Taxa pentru procedura de moștenire va fi redusă”; „Criteriile pentru persoanele care vor beneficia de ajutor social vor fi simplificate”; „Calitatea produselor va fi verificată intens de ANSA”; „Taxele locale ar trebuie excluse și incluse în acciza pentru benzină și motorină”, ș.a.

De asemenea, oamenii s-ar fi interesat de costurile mari la unele produse, de privatizări și Metalferos, de tăierile ilicite din pădure, de Legea miliardului sau locul de aflare a lui Plahotniuc, ș.a. Și aici Dodon a venit cu răspunsuri. În alte emisiuni, Dodon a amenințat cu demiteri, fie pe ministrul Agriculturii Mediului și Dezvoltării Regionale, Ion Perju pentru tăierea ilicită a pădurilor, fie pe directorul „Termoelectrica”, pentru tarifele la energia termică. Și judecătorii au fost îndemnați să facă „justiție corectă”, altfel să scrie cerere și să plece.

Internauți, promisiuni și declarații false

Tipul întrebărilor citite de Dodon în vlogul său au stârnit dubiile mai multor spectatori. Cu această ocazie jurnaliștii de la Deschide.md a aflat că întrebările citite în ediția din 24 ianuarie au fost publicate de pe conturi de Facebook false. 

Falsă a fost și promisiunea lui Dodon de a ajuta o locuitoare din satul Gura Galbenei din raionul Cimișlia să-și schimbe locuința, în ediția de pe 28 februarie. Ziarul de Gardă a căutat-o pe femeie și a aflat că femeia a fost contactată ulterior de consilierii prezidențiali și i s-a comunicat că nu o pot ajuta.

Jurnaliștii de la Stop Fals au constatat în declarațiile lui Dodon din cadrul vlogului său falsuri și generalizări. De exemplu, declarația că „judecătorii au salarii mult mai mari față de cel al șefului statului și de două ori mai mari decât ale deputaților” este eronată. Afirmația că magistrații primesc salarii duble față de deputați este un fals. Astfel, salariul unui judecător de la instanța de fond este mai mare cu doar circa o mie de lei față de salariul președintelui țării și cu două mii de lei față de salariul lunar brut al unui deputat sau ministru.

Ce este vlogul pentru Dodon? Vorbesc experții

Politologul Igor Volnițchi susține că emisiunile video ale președintelui sunt cu certitudine un instrument de promovare a imaginii în an electoral. „Trebuie să înțelegem că în acțiunile politicienilor noștri, fie e vorba despre Igor Dodon, Maia Sandu sau Andrei Năstase, în an electoral, este numaidecât și substrat electoral. Cu siguranță, președintele mizează că reușitele Guvernului îl vor face mai puternic la alegerile prezidențiale. În același timp, liderii opoziției mizează că eșecurile guvernării vor fi catalogate ca eșecurile personale ale lui Igor Dodon și îi vor diminua șansele. Cu siguranță că și liderii partidelor extraparlamentare iau în calcul toate aspectele respective. Anul 2020 este un an specific și tot ce fac politicieni trebuie trecut și prin sita interesului electoral”, a declarat Igor Volnițchi.  

După ce l-a criticat în 2018 pe Igor Dodon pentru faptul că a transmis mesajul cu prilejul Anului Nou împreună cu soția sa, Aurelia Peru, doctoră în comunicare, fostă consilieră a președintelui Nicolae Timofti, a refuzat să comenteze mesajele transmise de președintele țării în vlogul său. Totuși, ea a precizat că în prezent, toți liderii mondiali comunică în rețelele sociale. „Nu vreau să comentez limbajul și subiectele abordate de președinte”, a menționat ea. Totuși, Aurelia Peru a atenționat la un anumit moment – televiziunea publică a făcut știri din mai multe declarații ale președintelui. „Nu este normal ca în buletinele de noutăți să fie făcute știri din declarațiile lui Igor Dodon despre transport, pensii sau altceva. Trebuia făcută o știre la prima ediție a vlogului , atunci când se anunța despre lansarea acestuia”. Totodată, potrivit ei, știrile ar trebui făcute doar din declarațiile exclusive „bombă” ale șefului statului.

Un alt moment atenționat de ea a fost ediția din 21 februarie, când președintele Dodon și-a început vlogul în momentul când își duce copilul de mână la școala de șah. „La acea școală vin probabil diferiți copii. Acum închipuiți-vă cum se va simți un copil, care poate vine dintr-un mediu vulnerabil, când vede că însuși președintele își duce de mână copilul la școală”, a menționat ea. În acest context, experta a precizat că majoritatea liderilor mondiali preferă să își țină copii departe de lumina reflectoarelor. Am aflat că Barack Obama are două fete doar în discursul de inaugurare, când i-a mulțumit soției sale și celor două fete”, a mai spus Aurelia Peru.

„Este un instrument de lustruire a imaginii președintelui, aceasta în contextul prezidențialelor din anul curent”, este de părere politologul Ion Tăbârță. Desigur nimeni nu îi interzice președintelui crearea unui vlog, mai spune expertul, dar dacă se iau în considerare mesajele transmise de șeful statului (pensii, drumuri, spitale, taxe) putem să vorbim despre o încălcare a atribuțiilor prezidențiale. „Să ne amintim articolul 77 din Constituție: Președintele Republicii Moldova, în calitatea sa de șef al statului, reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. În același timp, articolul 96 din Legea Supremă spune clar: Guvernul asigură realizarea politicii interne și externe a statului și exercită conducerea generală a administrației publice. În exercitarea atribuțiilor, Guvernul se conduce de programul său de activitate, acceptat de Parlament”, a menționat Ion Tăbârță.

În această privință, politologul Igor Volnițchi amintește că, în Republica Moldova, președintele este și capul puterii executive. „Atunci când se duce la ședințele Guvern, el are dreptul să le prezideze și atunci premierul se ridică și îi cedează locul. Este un lucru interpretabil. Din punct de vedere legal, impresia mea este că are anumite atribuții în domeniu executiv. Din punct de vedere politic, nu știu. Dacă Guvernul se pretinde că este  tehnocrat, nu știu dacă președintele trebuie să-și afișeze o relație prea apropiată cu Guvernul. Dar iară este vorba despre interpretări diferite”, opinează Volnițchi.

Cum discută președinții cu cetățenii în alte țări

SUA

După Franklin Roosevel, următorii președinți americani au folosit ocazional acest instrument. Totuși, în 1982, Ronald Reagan a introdus în practică adresările prin radio către cetățeni, care aveau loc de obicei în fiecare zi de sâmbătă. Puțin mai târziu el a apelat la televiziune. De atunci, astfel de adresări au devenit în SUA o tradiție, deși judecând după sondaje, popularitatea lor a scăzut de-a lungul anilor. Un nou suflu a fost adus de Barack Obama – în fiecare sâmbătă, adresarea președintelui apărea pe site-ul oficial al Casei Albe și pe canalul său de YouTube în format audio și video. 

Actualul președinte american a apelat la un alt mod de comunicare cu cetățenii – mesajele de pe Twitter. Contul președintelui american Donald Trump este urmărit de aproape 62 de milioane de persoane. Anunțurile făcut publice acolo au fost ironizate sau criticate nu de puține ori, iar drept rezultat criticii lui Trump au fost blocați. În iulie 2019, însă Curtea de Apel a decis că Donald Trump a încălcat Constituția când a blocat mai multe persoane pe contul său de Twitter. Un complet de trei judecători de la Curtea de Apel a SUA a decis că Trump nu poate interzice unor cetățeni americani să îi citească postările sau să între în conversație cu el. 

America Latină

În America de Sud, prioritatea îi aparține fostului lider venezuelean Hugo Chavez. Show-ul „Alo Presidente” („Alo, președinte”) a fost lansat pe 23 mai 1999, iar ultima ediție a fost difuzată pe 29 ianuarie 2012. În toți acești ani, în fiecare duminică, la 11 dimineața, Chavez apărea pe micile ecrane ale venezuelenilor. Durata transmisiei varia de la patru la opt ore. Inițial, el răspundea la întrebările cetățenilor, organiza teleconferințe cu regiunile, asculta rapoartele miniștrilor cu privire la munca pe care au făcut-o. În total au fost difuzate 378 de emisiuni. Cu timpul, însă, formatul s-a schimbat treptat: dacă la început Chavez vorbea cu venezuelenii obișnuiți și monitoriza problemele, calmându-și adversarii nemulțumiți, atunci, în timp, aceste emisiuni s-au transformat în spectacole ale unui singur actor. Recordul absolut a fost de opt ore și șase minute. Atâta a durat emisiunea, când Chavez a vorbit fără pauze.

Hugo Chavez în „Alo Presidente”

În 2014, Nicolas Maduro, care l-a înlocuit pe Hugo Chavez în funcția de șef al statului, a decis că nu este bine să încalce tradiția și a realizat propria emisiune tv. Totuși, ulterior, noul președinte a decis abandoneze televiziunea și și-a lansat propriul program numit „În contact cu Maduro” la radioul național.

În Brazilia, autoritățile au ales modelul american: programul „Café con el Presidente” (din span. Cafea cu președintele) este difuzat acolo în fiecare zi de luni. Începutul tradiției a fost pus de Lula da Silva, care creat tradiția de a relata ce a fost făcut săptămâna trecută și ce mai rămâne de făcut înainte de sfârșitul săptămânii, precum și să explice semnificația principalelor decizii luate de guvern. Un program similar apare în Uruguay – „Habla el Presidente” (din sp. „Președintele vorbește”).

Irlanda

În Irlanda, funcția de șef de stat este una simbolică. Totuși, ca mulți șefi de stat, președintele Irlandei Michael D. Higgins are propriul său site. Pentru comoditate, site-ul are o secțiune unde îi pot fi adresate întrebările. Aici, cetățenii pot afla cum pot să-l contacteze direct pe președinte sau chiar cum să ajungă la o petrecere cu acesta.

Cadru de la petrecerea acestuia în iunie 2019

Apropo, la petrecerea din grădina reședinței președintelui poți primi o invitație foarte ușor. Trebuie doar să trimiți o solicitare ca să fii inclus printre cei 350 de invitați la petrecerea cu președintele (mai multe persoane nu încap). Președintele irlandez folosește acest moment pentru a comunica cu cetățenii.

Ucraina

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, care a preluat funcția în aprilie 2019, pe lângă site-ul oficial al președintelui, apelează deseori la rețelele sociale, în special Facebook. Președintele postează mesaje video, în special, în momentele sensibile, făcând declarații oficiale.

Totuși, președintele Zelenski va intra în istorie cu o conferință de presă care a fost susținută în octombrie 2019, care a durat mai mult de 14 ore. Conferința de presă care a început la 10:00 a ținut până după miezul nopții. În acest timp, el a răspuns întrebărilor a peste 300 de jurnaliști și a stabilit un record pentru cea mai lungă comunicare a liderilor mondiali cu reprezentanții mass-media.

Rusia

În Rusia, președintele Vladimir Putin, care are în spate cea mai mare parte a presei rusești, nu simte necesitatea de a apela la rețelele sociale. Totuși, Vladimir Putin are o pagină de Facebook. În context menționăm că, pentru a răspunde la întrebările care vin în adresa Kremlinului, în fața presei de obicei iese purtătorul de cuvânt al președintelui Dmitri Peskov.

Conferința anuală de presă a lui Vladimir Putin

Totuși, președintele rus Vladimir Putin susține, de obicei în luna decembrie, o conferință de presă anuală la care răspunde întrebările jurnaliștilor din mai multe țări. Cea mai lungă conferință de presă a lui Putin a avut loc în 2008 – atunci ea a durat 4 ore 40 de minute. În acest timp, el a răspuns 106 întrebări.

Citește mai departe

Politică

FOTO / De ce au protestat veteranii la Guvern și ce mesaj are Tiraspolul

Publicat

pe

PE SCURT

Astăzi, 2 martie, se fac 28 de ani de la începutul conflictului militar de pe Nistru. Dacă la Chișinău veteranii de război au protestat împotriva Guvernului, cerându-le demisia și un pachet social, la Tiraspol s-a vorbit despre „agresiunea Moldovei asupra Transnistriei”.

Igor Dodon a declarat că după ce va fi rezolvată problema cu depozitele de armament, soldații „ce păzesc depozitele, trebuie să se retragă”. 

PE LUNG

De dimineață, Igor Dodon a fost în fața complexului memorial Eternitate, acolo unde a depus flori în memoria eroilor căzuți în luptele de pe Nistru. Acesta a fost întâmpinat de proteste de mai mulți membri ai Blocului Unirea.

Igor Dodon a declarat, fiind întrebat dacă trupele rusești vor ieși din Transnistria, că soldații vor pleca imediat cum vor rezolva problema cu depozitele de armament. „Sunt peste o mie de soldați ai Federației Ruse care păzesc aceste depozite cu armament. Nu este vorba de bază militară. Anul trecut, rușii, prin domnul Șoigu, au venit cu inițiativa de a începe reutilarea acestor obuze. Imediat ce va fi soluționat aceste proces, soldații trebuie să se retragă. Vedem ce facem cu pacificatorii, după găsirea soluției”, a declarat Dodon.

În februarie 2017, Igor Dodon, împreună cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, au depus flori la monumentul cazacilor de la Bender, care în 1992 au tras în polițiștii moldoveni. Peste o lună, acesta a depus, ce-i drept, fără Krosnoselski, flori la Chișinău pentru polițiștii moldoveni uciși de cazaci.

Protestul veteranilor

Veteranii de război au ieșit astăzi să protesteze împotriva autorităților și împotriva lui Igor Dodon, cerându-le demisia. Aceștia au blocat bulevardul Ștefan cel Mare. Aceștia au cerut crearea unei subdiviziuni pe lângă Guvernul Republicii Moldova care să le soluționeze problemele veteranilor de război. Aceștia au cerut și demiterea ministreului de Externe, Aureliu Ciocoi, după ce a declarat că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

„Ceea ce ne spune nouă Aurel Ciocoi, întoarce lucrurile cu picioarele în sus. Niciodată nu am avut o declarație a unui șef al diplomației noastre că Armata a 14-a, în cazul dat, a avut un rol de pacificator și că datorită Federației Ruse au fost oprite vărsările de sânge. Asta este exact ceea ce spunea Serghei Lavrov (ministrul rus de externe, n.r.) în septembrie anul trecut, dar nu numai el. Aceasta a fost o politică pe care Federația Rusă permanent, constant a încercat să o inoculeze”, a declarat expertul politic Ion Tăbârâță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio România Chișinău.

Veteranii de război au mai cerut indemnizații de 500 de lei așa cum prevede legea cu privire la statutul de veteran.

În timpul protestului, după ce au blocat centrul Capitalei, unul dintre cei prezenți a spart o ușă a Guvernului cu un buzdugan. Poliția s-a autosesizat și a pornit un proces penal.

Ușa Guvernului, spartă cu buzduganul. Protestul veteranilor războiului de pe Nistru

Protestul veteranilor de război din PMAN continuă deja de două ore. S-a dat citire unei declarații cu o serie de cerințe, în special, ce vizează retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. În momentul în care voiau să depună petiția în adresa Guvernului, oamenii legii au încercat să-i oprească pe protestatari. Pe unul dintre ei l-a enervat asta. Avea un buzdugan în mână cu care a spart ușa de sticlă a Casei Guvernului. https://bit.ly/38dlIYC

Geplaatst door realitatea.md op Maandag 2 maart 2020

„A strica ușile Guvernului, ale unei clădiri a statului nu e dovadă de patriotism, din contra – e dovada că detești edificiile țării și ale statalității. Aceste edificii nu aparțin premierului sau vreunui demnitar, ci poporului Republicii Moldova. Regretăm că unii oameni s-au lăsat conduși din umbră de forțe care doresc destabilizarea Republcii Moldova, prin ură, agresiune și dezbinare socială”, a scris premierul Chicu pe Facebook despre distrugerea ușii Guvernului.

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a ieșit în fața protestatarulor, menționând că Ciocoi (cel care declarase că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”) nu trebuie să-și dea demisia. „Noi nu trebuie să schimbăm guvernarea din cauza că o pătură a societății nu este de acord cu ceva”, a menționat Gaiciuc.

Mai mult, acesta a declarat că multe propuneri ale veteranilor au fost rezolvate, făcând referire la promisiunile făcute astăzi de premierul Chicu, precum că veteranii care nu au loc de muncă vor beneficia de asistență medicală gratuită, despre alocațiile pentru Centrul Republican Protezare Ortopedie Reabilitare. Ministrul a vorbit și despre legitimațiile veteranilor de război. Acesta spune că mulți se folosesc de aceste legitimații, primesc bani și înlesniri, fără să fi fost pe câmpul de luptă.

Între timp, la protest s-a alăturat blocul UNIREA (format din cinci partide unioniste: Partidul Politic „Democraţia Acasă”, Partidul Liberal, Partidul Național Liberal, Partidul Politic „Partidul Popular Românesc” și USB).

Potrivit Ziarului de Gardă, grupul coordonator al mișcării protestatare de astăzi este format din omul de afaceri Valentin Eșanu, ex-parlamentarul Andrei Baștovoi, deputatul primului Parlament Alexandru Arseni și Marin Mazur.

Aceștia cer „demisia actualului guvern, dizolvarea Parlamentului organizarea alegerilor anticipate, demisia CCAudiovizualului, consolidarea unei societăți civile reale, nu de buzunar, care ar fi capabil să efectueze un control eficient asupra organelor de drept”.

Mișcarea ar planifica încă un protest pe 15 martie.

Foto: Oana Rusu

Site-uri precum 24h.md; evenimentul.md; telegraph.md, breakingnews.md, democracy.md și alte site-uri cunoscute pentru difuzarea informațiilor comode fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, astăzi distribuie aproximativ aceeași informație, precum că grupul Pro-Moldova ar fi organizat protestul de astăzi (citește despre grupul Pro-Moldova: Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați)

Și Igor Dodon a declarat că „în spatele manifestării veteranilor ar sta unele grupuri politice, iar dovada ar fi că în mulțime ar fi fost observate fețe folosite în trecut de PD-ul lui Plahotniuc”.

Cercetătorul politic Dionis Cenușă spune că aceste protest ar putea fi valofiricate de către socialiști, pentru „a pune în mișcare scenariul de revizuire a componenței Guvernului și oficializarea unei coaliții cu PDM (cei rămași în fracțiune, dar și ceilalți 7 separați). Puțini sau chiar nimeni nu vor alegeri anticipate”. Potrivit expertului, riscurile sunt prea mari, în primul rând pentru democrați.

Despre protestele veteranilor:1. Partidele de opozitie se cam tem sa se asocieze cu veteranii care protesteaza,…

Geplaatst door Dionis Cenusa op Maandag 2 maart 2020

„Agresiunea majoră a Moldovei asupra Transnistriei”

În timp ce Chișinăul fierbe în proteste și declarații, la Tiraspol se vorbește despre „agresiunea majoră a Moldovei asupra Transnistriei”.

„Noi, cazacii Rusiei, am venit în ajutorul Transnistriei în februarie 1991. În primul rând, am stat de pază pe podul Tiraspol-Bender. Și când au început evenimentele din Dubăsari, sute de cazaci din Rostov, Novocherkassk și alte orașe ale Rusiei au venit aici pentru a ajuta la protejarea intereselor civililor”, a declarat unchiul unuia dintre cazacii decedați, scrie agenția transnistreană de știri Novosti Pridnestrovia.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

La 2 septembrie 1990, Transnistria şi-a declarat independența și separarea de Moldova. Apoi în decembrie 1991, Armata a 14-a a ocupat Grigoriopol, Dubăsari, Slobozia, Tiraspol şi Rîbniţa.

Pe 2 martie 1992 a început Războiul de pe Nistru cu un detașament de cazaci ruși care au atacat secția de poliție din Dubăsari, luând ostatici peste 30 de polițiști.

În aceeași zi, era planificată adoptarea rezoluției prin care Republica Moldova era admisă în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Prin acea rezoluție, ONU a recunoscut independenţa Republicii Moldova, scrie DW.com 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură15 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate17 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment18 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social19 ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031