Legea cu privire la controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană, promulgată de președintele Poroșenko în prezența premierului Filip

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat astăzi Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, în prezența prim-ministrului Pavel Filip.

Șeful Executivului se află în vizită la Kiev cu ocazia participării la Forumul de securitate.

Premierul a exprimat recunoștință pentru acest pas important, care va permite Republicii Moldova să controleze pe deplin frontiera de stat moldo-ucraineană, inclusiv pe segmentul transnistrean.

Controlul în comun la frontieră a fost început pe 17 iulie 2017 în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, aflat pe teritoriul Ucrainei.

Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene a fost ratificată de Rada Supremă a Ucrainei la 1 martie curent.

Intrarea în vigoare a Acordului va permite extinderea controlului în comun la toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Pavel Filip și Petro Poroșenko au menționat că astfel va fi asigurată o luptă mai eficientă împotriva criminalității și contrabandei la hotar și va spori securitatea regională.

Totodată, oficialii au remarcat relațiile excelente între țări și au convenit să mențină în continuare un dialog politic activ pentru implementarea tuturor documentelor bilaterale semnate.

Drept priorități pentru perioada următoare, Pavel Filip și Petro Poroșenko au evidențiat deschiderea podului dintre localitățile Unguri și Boronița și urgentarea procesului de demarcare a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Părțile au discutat despre activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, precum și despre colaborarea dintre autoritățile de profil din cele două țări.

În context, a fost menționată organizarea, în ultima perioadă, a mai multor întâlniri și negocieri privind subiectele de interes comun de pe agenda bilaterală, în special – protejarea ecosistemului bazinului râului Nistru și proiectul Acordului privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean.

În luna mai curent, ministrul de Externe moldovean urmează să efectueze o vizită în Ucraina, iar în iunie, la Chișinău, va avea loc reuniunea prim-miniștrilor statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.