La Dusmani, viteii se ingrasa dupa metode americane

In localitatea Dusmani, 17 vitei vor fi ingrasati dupa metode americane, septelul urmand a fi majorat pana la 120 de capete, iar ulterior pana la 300 de capete anual.

Primii vitei au fost cumparati din gospodariile agricultorilor din Moldova de catre fermierii americani din Manitowac, statul Wiskonsin, la initiativa fostului voluntar al Programului de dezvoltare agroindustriala, implementat in Republica Moldova de CNFA, Norvol Dvorac, care, revenit in Statele Unite, a colectat fonduri pentru a acorda in continuare asistenta tehnologica fermei respective si a colecta noi fonduri pentru sustinerea si dezvoltarea ei.

Viteii sunt amplasati cate unul in casute confectionate din placaj lemnos cu dimensiunea de 2×2,5 m si inaltimea de 2 m, unde vor fi crescuti pana la varsta de doua luni, dupa care vor fi transferati in grajd. Acestia ar urma sa atinga greutatea corporala de 500 kg, in decurs de 385 de zile. Pentru aceasta, in corespundere cu un concept nou pentru Republica Moldova, dupa metoda americana, viteii sunt intretinuti fiecare in casuta proprie pentru a fi protejati impotriva bolilor. In casuta, viteii au tot timpul acces la apa si hrana si sunt obisnuiti cu consumul concentratelor de la cea mai frageda varsta. Fiecare vitel are un tabel personal, in care sunt inscrise procedurile de profilaxie efectuate, cantitatea de hrana folosita, varsta si numele.

Casutele sunt amplasate sub cerul liber in toate anotimpurile, ceea ce le asigura viteilor adapost, o buna ventilare, un climat propriu. Acest sistem presupune costuri mici de intretinere, se arata intr-un comunicat al AGROinform.

Din cooperativa “Tersimeda”, care a beneficiat in initierea afacerii si de sustinerea organizatiei regionale „Info Farm” (Glodeni), membra a retelei AGROinform fac parte 54 de fermieri. Ideea infiintarii cooperativei a venit de la constatarea ca oferta de carne de vita pe piata autohtona nu acopera cererea, totodata oferta de furaje fiind mare si la costuri echitabile. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.