La Criuleni se discuta modalitati optime de consolidare a terenurilor agricole

O noua etapa de activitati cu privire la consolidarea terenurilor agricole a demarat, marti, la Criuleni printr-un amplu program de instruire, lansat de catre Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare din Republica Moldova in colaborare cu Proiectul de Sustinere a Privatizarii Pamantului (LPSP), finantat de catre USAID si implementat de compania americana DAI.

Prezent la eveniment, ministrul adjunct al Agriculturii si Industriei Alimentare, Anatol Spivacenco, a declarat ca „astfel de intruniri vor ajuta fermierii sa ia o decizie corecta in ceea ce priveste modalitatea de administrare a terenurilor ce le apartin, insa, consolidarea va constitui un proces benevol, transparent si care se desfasoara potrivit conditiilor de piata”.

Potrivit lui Sergiu Botezatu, manager proiecte economice in cadrul USAID, pentru Republica Moldova solutionarea problemelor conexe consolidarii terenurilor agricole este vital importanta. Numai in prima jumatate a acestui an, au fost inregistrate circa 57,800 tranzactii cu terenuri agricole sau cu 22 mii mai mult decat pe parcursul anului 2004. Cu concursul LPSP, pe parcursul ultimelor 20 luni, se acorda ajutor la consolidarea benevola a terenurilor agricole in 30 primarii cu implicarea nemijlocita a mai mult de 7000 proprietari. Rezultate promitatoare in acest context au fost obtinute in comuna Antonesti, raionul Stefan-Voda; Hrusova, Criuleni; Jora de Mijloc, Orhei. In Republica Moldova deja exista entitati care au in proprietate privata terenuri agricole de 100-300 hectare".

Criuleni este prima localitate dintre cele 30 de raioane, unde urmeaza sa se extinda activitatea de instruire privind consolidarea terenurilor agricole. Programul de instruire se va desfasura pe intreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv municipiile Chisinau, Balti si UTA Gagauzia, in perioada decembrie 2005 si martie 2006.

LPSP cu un buget de 3,5 mln USD, a fost lansat in mai 2003 si urmeaza sa fie incheiat in mai 2006. Proiectul are drept scop corectarea erorilor comise de Programul National "Pamant" si acordarea asistentei legale si financiare in procesul de consolidare a terenurilor agricole. Pana in prezent au fost efectuate si finantate de catre proiect 7233 tranzactii in 10 raioane ale republicii. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.