Connect with us
"
"

Politică

La Comrat a fost înregistrat primul grup de inițiativă pentru alegerea bașcanului

Publicat

pe

PE SCURT

Comisia electorală centrală din Găgăuzia a înregistrat astăzi primul grup de inițiativă pentru alegerea bașcanului. Acesta va colecta semnături în sprijinul actualului bașcan Irina Vlah, care va candida independent.

Grupul de inițiativă este format din 34 de membri. Aceștia vor trebui să colecteze de la 1,5 mii până la 2000 de semnături din cel puțin 2/3 din localitățile din Găgăuzia.

PE LUNG

„Astăzi a fost depusă o cerere de înregistrare a grupului de inițiativă în sprijinul Irinei Vlah. Lista documentelor îndeplinește cerințele. Componența grupului de inițiativă a fost verificată – toți participanții sunt cetățeni ai Republicii Moldova și locuiesc pe teritoriul Găgăuziei. Grupul de inițiativă este compus din 34 de persoane”, a menționat președintele comisiei electorale din Găgăuzia, Ivan Komur.

În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie. Documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă vor putea fi depuse până pe data de 25 mai.

Candidații la funcția de șef al Găgăuziei vor putea fi înregistrați în perioada 1 – 30 mai 2019.

Alegerile din 2015 pentru funcția de bașcan au fost câștigate de Irina Vlah. Pentru ea au votat 51 la sută dintre alegători.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Politică

Ce promisiuni a făcut Irina Vlah la învestirea ei în funcția de bașcan

Publicat

pe

PE SCURT

Başcanul reales al Unităţii Teritorial-Administrative Gagauz-Yeri, Irina Vlah, a fost învestită în funcţie, în seara zilei de vineri, 19 iulie, transmite MOLDPRES. Vlah a declarat că va construi un aeroport la Ceadâr-Lunga şi o centrală electrică la Vulcăneşti.

PE LUNG

„Voi fi başcanul tuturor locuitorilor autonomiei, fără a face vreo deosebire etnică sau partinică. Promit să fiu un garant al păcii şi stabilităţii în regiune, pledând pentru o societate prosperă şi consolidată”, a menţionat Irina Vlah în alocuţiunea sa.

Totodată, Vlah a declarat că va construi un aeroport la Ceadâr-Lunga şi o centrală electrică la Vulcăneşti. „Avem spre ce tinde, avem prieteni adevăraţi – Turcia şi Rusia care mereu ne-au susţinut, avem parteneri în Uniunea Europeană, în mai multe state ale lumii, şi împreună putem face foarte multe. Iar pentru asta trebuie să se întoarcă acasă toţi cei care au fost nevoiţi să părăsească ţara. Astăzi, anunţ oficial drept o prioritate principală a mea campania de reîntoarcere acasă a cetăţenilor din diasporă. Vom întoarce viaţa în satele noastre”, a punctat başcanul.

Irina Vlah a câştigat detaşat, din primul tur, alegerile başcanului din 30 iunie, obţinând 91,93% din voturi. S-a născut la 26 februarie 1974, în Comrat. Are studii juridice. Irina Vlah a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, începând cu anul 2005, fiind aleasă de fiecare dată pe listele Partidului Comuniștilor. După alegerile parlamentare din noiembrie 2014, la prima ședință a noului parlament întrunit, Irina Vlah a anunțat ca părăsește Partidul Comuniștilor, rămânând deputat independent.

Din 15 aprilie 2015, a deținut funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri. Ea este prima femeie care a ajuns în această funcție, transmite MOLDPRES.

Citește mai departe

Alegeri

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral de la Comrat, pentru Irina Vlah au votat 49742 de alegători sau 91,93% din cei care s-au prezentat la urne.

Contracandidații Irinei Vlah, deputatul Adunării populare de la Comrat, Serghei Cimpoeş a acumulat 3932 de voturi sau 7,27% din sufragii, consilierul Ivan Burgudji a fost votat de 481 alegători sau 0,89% de voturi, iar pentru consilierul municipal de la Comrat Dmitri Manol au votat 346 de alegători ceea ce reprezintă 0,64% din voturi.

PE LUNG

În total, în Găgăuzia au fost deschise 66 de secţii de votare. Prezența la vot a constituit 50,55%.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, președintele Igor Dodon, care a susținut-o în această campanie pe Irina Vlah, a declarat că „alegerile au avut loc” și că „este sigur că Irina Vlah a fost realesă”.

Noi am câștigat”, le-a declarat Irina Vlah susținătorilor săi. Ea a spus că alegerile au avut loc și le-a cerut oponenților să recunoască rezultatele scrutinului. „Sunt gata să-mi suflec mânecile și să mă apuc de lucru”, a spus Vlah.

Vlah a obținut primul său mandat de bașcan al Găgăuziei în 2015.

Citește mai departe

Politică

LIVE text: Găgăuzia își alege bașcanul

Publicat

pe

PE SCURT

Găgăuzia își alege astăzi bașcanul. La urnele de vot sunt așteptați 106 136 oameni ca să aleagă patru candidați independenți.

PE LUNG

17:30 Potrivit gagauzinfo.md, unul dintre cei patru candidați, Dmitrii Manol, urmează să scrie plângere la CEC Găgăuzia și la procuratură, pentru că alegătorii ar fi fost mituiți cu 500-1000 lei. Potrivit acestuia, pe facebook se scrie că oamenii ar fi mituiți într-un număr foarte mare de către Irina Vlah.

15:30 Până la această oră au votat 34 885 oameni, adică 32,24% din alegătorii înscriși în listele de vot. Comrat – 5 137; Ceadîr-Lunga- 13 988; Vulcănești – 5 740 alegători.

13:00 Până la această oră au votat 23 594, adică 22,23% din alegători. În Comrat au votat 10 595, Ceadîr-Lunga – 9 047 și în Vulcănești au votat 3 953 alegători din totalul de 106 136 oameni înscriși pe listele electorale.

12:23 Organizația non-guvernamentală „Piligrim-Demo” care monitorizează alegerile a făcut primul raport. S-a constatat că într-o secție de votare a avut loc o încălcare. Secția de votare nu avea ștampila de vot pentru vorbitorii de găgăuză. În restul cazurilor, observatorii au declarat că deschiderea secțiilor de votare au avut loc foarte bine și bine.

12:05 Irina Vlah a votat pentru „viitorul Găgăuziei. Am votat pentru ca fiecare locuitor al autonomiei să se mândrească că aparține ei. Am votat pentru ca regiunea noastră să se dezvolte și să devină una dintre cele mai bune regiuni din Republica Moldova”, scrie gagauzinfo.md.

11:05 Candidatul Vasilii Aladov, care a fost scos din cursa electorală pe ultima sută de metri, i-a îndemnat pe oameni să nu iasă la votare și s-a arătat încrăzător că la toamnă vor avea loc alegeri anticipate.

Geplaatst door Василий Аладов op Zondag 30 juni 2019

10:30 Candidatul Dmitrii Manol s-a plâns la CEC Găgăuzia că în Comrat alegătorii ar fi mituiți cu bani. Aceștia ar primi între 500 și 1 000 lei. „În zona școlii nr. 7 persoane necunoscute dintr-o mașină albastră Wolksvagen dau bani oamenilor. Aceasta este mită directă” s-a adresat Dmitrii Manol șefulul CEC, Ivan Komur. Totuși, candidatul nu a avut nicio dovadă.

09:00 Până la această oră au votat 6 218 alegători, adică 5,8% din cei incluși pe liste. Comrat – 2 909 alegători, Ceadîr-Lunga – 2228 alegători și Vulcănești – 1081 alegători.

Citește și: Cine sunt candidații la funcția de bașcan al Găgăuziei

La ora 7:00 a început votarea în cele 66 de circumscripții în Găgăuzia. Mandatul bașcanului este de patru ani.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle17 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate2 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică2 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment2 zile în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Economie2 zile în urmă

Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de...

Social3 zile în urmă

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social3 zile în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031