""
Connect with us
"
"

Politică

La Comrat a fost înregistrat primul grup de inițiativă pentru alegerea bașcanului

Publicat

pe

PE SCURT

Comisia electorală centrală din Găgăuzia a înregistrat astăzi primul grup de inițiativă pentru alegerea bașcanului. Acesta va colecta semnături în sprijinul actualului bașcan Irina Vlah, care va candida independent.

Grupul de inițiativă este format din 34 de membri. Aceștia vor trebui să colecteze de la 1,5 mii până la 2000 de semnături din cel puțin 2/3 din localitățile din Găgăuzia.

PE LUNG

„Astăzi a fost depusă o cerere de înregistrare a grupului de inițiativă în sprijinul Irinei Vlah. Lista documentelor îndeplinește cerințele. Componența grupului de inițiativă a fost verificată – toți participanții sunt cetățeni ai Republicii Moldova și locuiesc pe teritoriul Găgăuziei. Grupul de inițiativă este compus din 34 de persoane”, a menționat președintele comisiei electorale din Găgăuzia, Ivan Komur.

În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie. Documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă vor putea fi depuse până pe data de 25 mai.

Candidații la funcția de șef al Găgăuziei vor putea fi înregistrați în perioada 1 – 30 mai 2019.

Alegerile din 2015 pentru funcția de bașcan au fost câștigate de Irina Vlah. Pentru ea au votat 51 la sută dintre alegători.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Ce promisiuni a făcut Irina Vlah la învestirea ei în funcția de bașcan

Publicat

pe

PE SCURT

Başcanul reales al Unităţii Teritorial-Administrative Gagauz-Yeri, Irina Vlah, a fost învestită în funcţie, în seara zilei de vineri, 19 iulie, transmite MOLDPRES. Vlah a declarat că va construi un aeroport la Ceadâr-Lunga şi o centrală electrică la Vulcăneşti.

PE LUNG

„Voi fi başcanul tuturor locuitorilor autonomiei, fără a face vreo deosebire etnică sau partinică. Promit să fiu un garant al păcii şi stabilităţii în regiune, pledând pentru o societate prosperă şi consolidată”, a menţionat Irina Vlah în alocuţiunea sa.

Totodată, Vlah a declarat că va construi un aeroport la Ceadâr-Lunga şi o centrală electrică la Vulcăneşti. „Avem spre ce tinde, avem prieteni adevăraţi – Turcia şi Rusia care mereu ne-au susţinut, avem parteneri în Uniunea Europeană, în mai multe state ale lumii, şi împreună putem face foarte multe. Iar pentru asta trebuie să se întoarcă acasă toţi cei care au fost nevoiţi să părăsească ţara. Astăzi, anunţ oficial drept o prioritate principală a mea campania de reîntoarcere acasă a cetăţenilor din diasporă. Vom întoarce viaţa în satele noastre”, a punctat başcanul.

Irina Vlah a câştigat detaşat, din primul tur, alegerile başcanului din 30 iunie, obţinând 91,93% din voturi. S-a născut la 26 februarie 1974, în Comrat. Are studii juridice. Irina Vlah a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, începând cu anul 2005, fiind aleasă de fiecare dată pe listele Partidului Comuniștilor. După alegerile parlamentare din noiembrie 2014, la prima ședință a noului parlament întrunit, Irina Vlah a anunțat ca părăsește Partidul Comuniștilor, rămânând deputat independent.

Din 15 aprilie 2015, a deținut funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri. Ea este prima femeie care a ajuns în această funcție, transmite MOLDPRES.

loading...

Citește mai departe

Alegeri

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral de la Comrat, pentru Irina Vlah au votat 49742 de alegători sau 91,93% din cei care s-au prezentat la urne.

Contracandidații Irinei Vlah, deputatul Adunării populare de la Comrat, Serghei Cimpoeş a acumulat 3932 de voturi sau 7,27% din sufragii, consilierul Ivan Burgudji a fost votat de 481 alegători sau 0,89% de voturi, iar pentru consilierul municipal de la Comrat Dmitri Manol au votat 346 de alegători ceea ce reprezintă 0,64% din voturi.

PE LUNG

În total, în Găgăuzia au fost deschise 66 de secţii de votare. Prezența la vot a constituit 50,55%.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, președintele Igor Dodon, care a susținut-o în această campanie pe Irina Vlah, a declarat că „alegerile au avut loc” și că „este sigur că Irina Vlah a fost realesă”.

Noi am câștigat”, le-a declarat Irina Vlah susținătorilor săi. Ea a spus că alegerile au avut loc și le-a cerut oponenților să recunoască rezultatele scrutinului. „Sunt gata să-mi suflec mânecile și să mă apuc de lucru”, a spus Vlah.

Vlah a obținut primul său mandat de bașcan al Găgăuziei în 2015.

loading...

Citește mai departe

Politică

LIVE text: Găgăuzia își alege bașcanul

Publicat

pe

PE SCURT

Găgăuzia își alege astăzi bașcanul. La urnele de vot sunt așteptați 106 136 oameni ca să aleagă patru candidați independenți.

PE LUNG

17:30 Potrivit gagauzinfo.md, unul dintre cei patru candidați, Dmitrii Manol, urmează să scrie plângere la CEC Găgăuzia și la procuratură, pentru că alegătorii ar fi fost mituiți cu 500-1000 lei. Potrivit acestuia, pe facebook se scrie că oamenii ar fi mituiți într-un număr foarte mare de către Irina Vlah.

15:30 Până la această oră au votat 34 885 oameni, adică 32,24% din alegătorii înscriși în listele de vot. Comrat – 5 137; Ceadîr-Lunga- 13 988; Vulcănești – 5 740 alegători.

13:00 Până la această oră au votat 23 594, adică 22,23% din alegători. În Comrat au votat 10 595, Ceadîr-Lunga – 9 047 și în Vulcănești au votat 3 953 alegători din totalul de 106 136 oameni înscriși pe listele electorale.

12:23 Organizația non-guvernamentală „Piligrim-Demo” care monitorizează alegerile a făcut primul raport. S-a constatat că într-o secție de votare a avut loc o încălcare. Secția de votare nu avea ștampila de vot pentru vorbitorii de găgăuză. În restul cazurilor, observatorii au declarat că deschiderea secțiilor de votare au avut loc foarte bine și bine.

12:05 Irina Vlah a votat pentru „viitorul Găgăuziei. Am votat pentru ca fiecare locuitor al autonomiei să se mândrească că aparține ei. Am votat pentru ca regiunea noastră să se dezvolte și să devină una dintre cele mai bune regiuni din Republica Moldova”, scrie gagauzinfo.md.

11:05 Candidatul Vasilii Aladov, care a fost scos din cursa electorală pe ultima sută de metri, i-a îndemnat pe oameni să nu iasă la votare și s-a arătat încrăzător că la toamnă vor avea loc alegeri anticipate.

Geplaatst door Василий Аладов op Zondag 30 juni 2019

10:30 Candidatul Dmitrii Manol s-a plâns la CEC Găgăuzia că în Comrat alegătorii ar fi mituiți cu bani. Aceștia ar primi între 500 și 1 000 lei. „În zona școlii nr. 7 persoane necunoscute dintr-o mașină albastră Wolksvagen dau bani oamenilor. Aceasta este mită directă” s-a adresat Dmitrii Manol șefulul CEC, Ivan Komur. Totuși, candidatul nu a avut nicio dovadă.

09:00 Până la această oră au votat 6 218 alegători, adică 5,8% din cei incluși pe liste. Comrat – 2 909 alegători, Ceadîr-Lunga – 2228 alegători și Vulcănești – 1081 alegători.

Citește și: Cine sunt candidații la funcția de bașcan al Găgăuziei

La ora 7:00 a început votarea în cele 66 de circumscripții în Găgăuzia. Mandatul bașcanului este de patru ani.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Copilul meu singur acasaO oră în urmă

Tu știi ce face copilul tău în internet? Ce este exploatarea sexuală online și ce vârstă au victimele

PE SCURT Tu știi ce face copilul tău în internet? Îl supraveghezi? Specialiștii de la CI „La Strada Moldova” avertizează: „Exploatarea...

Politică18 ore în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Educație20 de ore în urmă

Crizele de plâns la copii. Cum le prevenim și le gestionăm

PE SCURT Au fost situații când copilul tău a țipat și plâns excesiv sau a avut gesturi agresive? Sau poate...

SocialO zi în urmă

Cum și de ce se protestează în lume în ultimele luni

PE SCURT În ultima perioadă asistăm la proteste în diferite părți ale lumii – America Latină, Asia sau Europa. Motivele...

Lifestyle2 zile în urmă

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce...

Tehnologie3 zile în urmă

Motorola a relansat celebrul telefon pliabil, RAZR. Cât de scump este

PE SCURT Motorola RAZR 2019 a fost prezentat în mod oficial pe 13 noiembrie, la Los Angeles. Produsul amintește de...

Lifestyle3 zile în urmă

De ce nu este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

PE SCURT De mici am fost învățați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Auzim la tot...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Politică4 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Politică6 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii7 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică7 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

PoliticăO săptămână în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

PoliticăO săptămână în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930