La Chișinău a început Moldova Business Week – cel mai important eveniment economic al anului

Oportunitățile de afaceri și avantajele investițiilor în Republica Moldova sunt aduse în prim plan în cadrul Moldova Business Week – cel mai important eveniment economic al anului, organizat de Agenția de Investiții, sub egida Guvernului Republicii Moldova. Pe parcursul următoarelor 2 zile, peste 1000 de investitori, finanţatori, importatori și exportatori din țară și alte 30 state, care participă la MBW 2018, vor afla despre potențialul investițional al ramurilor strategice ale economiei naționale, despre politicile statului orientate spre atragerea capitalului extern, dar și despre istoriile de succes ale antreprenorilor străini care și-au dezvoltat afaceri profitabile în Republica Moldova.

Prima zi a MBW 2018 a debutat cu discursurile de „Bun Venit!” ale oficialilor din cadrul Guvernului Republicii Moldova. Prim-ministrul țării, miniștrii de profil, dar și directorul Agenției de Investiții – organizatorul evenimentului, au asigurat participanții la Săptămâna Afacerilor de deschiderea fără precedent a actualei guvernări spre stabilirea unor relații comerciale serioase și transparente cu parteneri din întreaga lume.

„De ce cred că trebuie să investiți în țara mea? De ce Republica Moldova din 2018 este perfectă pentru investiții? Pentru că astăzi Republica Moldova este alta decât acum 3 ani. La început de mandat am demarat o serie de reforme pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, am elaborat o politică fiscală cu reguli pentru 3 ani înainte, am redus din presiunea organelor cu funcții de control, astfel ca instituțiile statului, oamenii cu epoleți, nu mai vin cu bâta la antreprenori. Guvernul RM este un partener și un prieten al oamenilor de afaceri. Rezultatele deja pot fi observate, iar cifrele sunt cele mai bune argumente. De 3 ani avem o economie stabilă, o creștere economică constantă, care a ajuns la 5,2% pentru prima jumătate de an – un indicator bun pentru țările din regiune, avem un excedent bugetar de 2 mlrd. lei. Astăzi în RM este mai simplu să lansezi afaceri, ai nevoie de o singură zi și de 4 formalități. În doar jumătate de an, investitorii străini au investit 130 mln. USD în economia națională, cu 43 mln. USD mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, jumătate din bani fiind din UE. Exporturile au crescut cu 30%, iar 70% din ele sunt orientate, la fel, către țările europene. Sunt rezultate concrete obținute prin muncă și sudoare. Cei care vor să investească trebuie să știe că vaporul Republicii Moldova a ieșit din reparații, a ridicat pânzele și merge cu încredere înainte. Această țară se schimbă, se transformă, crește și evoluează. Eu vă invit să investiți și să creșteți în Republica Moldova.”

„Conștientizăm că atragerea investițiilor creează oportunități pentru creșterea economică a țării. Iată de ce, în colaborare cu mediul de afaceri, guvernarea actuală a realizat un șir de reforme și politici, menite să îmbunătățească climatul investițional. Printre cele mai importante măsuri vreau să menționez reducerea numărului actelor permisive pentru agenții economici – de la circa 400 la 152. Procedura a fost digitalizată. Prin termediul Sistemului Informațional Automatizat, care funcționează ca un „Ghișeu Unic”, mediul de afaceri poate solicita peste o sută de documente în regim online. De asemenea, Guvernul a redus de la circa 70 la 13 numărul organelor cu funcții de control. Vreau să menționez Acordurile de comerț liber cu UE, care ne-au oferit acces la o piață de peste 800 milioane de consumatori. UE a devenit cel mai important partener, unde ajung 70% de exporturile moldovenești. Vrem ca țara noastră să devină o destinație atractivă pentru investitori și știm cum să o facem. Vă doresc să aveți o vizită plăcută în Republica Moldova şi să credeți în această țară.” Despre stabilitatea sistemului fiscal din Republica Moldova, dar și facilitățile fiscale oferite investitorilor, a vorbit ministrul Finanțelor. Potrivit lui, ponderea datoriei publice în PIB este una dintre cele mai mici din regiune – 30%. Deficitul bugetar se încadrează în limitele legislației – 2,5% din PIB. Ponderea veniturilor fiscale în PIB constituie 27,7%.”

„Republica Moldova oferă un șir de facilități fiscale pentru agenții economici, pentru a crea un climat de afaceri favorabil și a încuraja creșterea economică. Rezidenții Parcurilor IT achită un impozit unic în mărime de 7% din venitul din vânzări, în timp ce agenții economici care activează în cadrul ZEL-urilor au o scutire de 50% la impozitul pe venit, obţinut din exportul mărfurilor și o scutire totală de taxă pe valoare adăugată, de taxe vamale și de plata accizelor pentru mărfurile importate în/exportate din ZEL. Există condiții preferențiale și în domeniul Agriculturii, unde producătorii au o cotă redusă la TVA (8%) și acces la subvenții. În sectorul energetic, oferim scutire de TVA pentru construcția parcurilor eoliene şi a parcurilor fotovoltaice. De asemenea, vreau să menționez că au fost depuse eforturi pentru îmbunătățirea și modernizarea serviciilor fiscale electronice. Astfel, în prezent, majoritatea serviciilor oferite de FISC sunt disponibile și în format electronic.”

„Pe parcursul acestor 3 zile vă vom oferi multiple motive de a rămâne și a crește în Moldova. Astăzi veți afla de la speakerii noștri, în baza unor cifre și argumente solide, de ce Moldova este o destinație emergentă și competitivă pentru investiții. Vă dorim să aveți parte de un eveniment plin de descoperiri, iar mesajul nostru de bază este că Moldova are viziune și voi puteți fi parte din ea. Venim cu o ofertă clară a ceea ce este astăzi Republica Moldova, unde vrem să ajungem și cum putem ajunge acolo. Brandul investițional al Republicii Moldova, un „Pom al Vieții”, are rădăcini puternice și multe ramuri solide, care încorporează toate sectoarele strategice ale economiei naționale cu potențial de investiții. Fructele și vinul, tradițiile și ospitalitatea sunt parte a ADN-ului națiunii noastre, completate de Conectivitate, TIC, Textile și Automotive, care exprimă, în același timp patrimoniul nostru, dar și o promisiunea, invitația țării adresată mediului de afaceri. InvestMoldova este o marcă-umbrelă, în cadrul căreia noi – statul, mediul de afaceri, cetățenii, investitorii locali și străini – ne vom uni eforturile pentru a dezvolta afacerile și crește împreună.”

La rândul său, președintele Asociației Investitorilor Străini în Republica Moldova a vorbit din numele antreprenorilor din Austria, Germania, Franța, Italia, România, Ucraina, Marea Britanie, Japonia și Kazahstan, care au ales deja să-și dezvolte afaceri în țara noastră și despre receptivitatea actualei guvernări față de doleanțele investitorilor străini.

„Asociația noastră numără 17 membri din 11 țări, care au creat, de la venirea lor pe piața din Moldova, peste 16 mii de locuri de muncă și au investit circa 1 miliard de euro. Sunt companii-lideri în sectoarele lor, care au stabilit standarde înalte în gestionarea afacerilor. În fiecare an elaborăm un șir de propuneri către Guvern, menite să îmbunătățească climatul investițional și vreau să spun că din 73 de solicitări, înaintate anul trecut Executivului, în premieră, peste 70% dintre ele au fost acceptate de autorități: mai bine de jumătate sunt în proces de implementare, iar 20 la sută au fost deja implementate. Avem acces liber către reprezentanții statului, numai pe parcursul lui 2018 am avut peste 70 de întâlniri, în cadrul cărora am conlucrat eficient. Apreciem reformele Guvernului, care au culminat cu sporirea forței de muncă, revizuirea politicilor salariale, subvenționarea creării de noi locuri de muncă, reducerea contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajator de la 23% la 18%, cu simplificarea procedurii de eliberare a permiselor de muncă și de ședere pentru investitorii potențiali și existenți. Deschiderea fără precedent a guvernării actuale este poate cel mai important avantaj pentru investitori, lucru care se datorează și faptului avem o guvernare profund tehnocrată.”

Prima zi a Săptămânii Afacerilor din Moldova 2018 va continua cu un panel de prezentări și discuții, dedicat politicilor statului în susținerea investițiilor. Vor lua cuvântul reprezentanții conducerii ministerelor Economiei și Infrastructurii, Finanțelor, Muncii și Protecției Sociale, Educației, Culturii și Cercetării. În a doua parte a zilei, oaspeții sunt invitați să participe la dialogul „Bunurile supuse spre deetatizare”.

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.