Johannes Hahn: UE ar putea relua în toamna acestui an asistența financiară pentru Republica Moldova

PE SCURT

Uniunea Europeană ar putea relua în toamnă asistența financiară acordată țării noastre,a declarat astăzi Comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate, Johannes Hahn, aflat într-o vizită la Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu prim-ministra Maia Sandu, oficialul european a declarat că asistența va fi acordată dacă Guvernul Republicii Moldova își va îndeplini angajamentele asumate anterior și va implementa reforme.

PE LUNG

„Cunoașteți că i-am înmânat fostului premier Pavel Filip în septembrie anul trecut o listă de domenii în care noi ne așteptăm la schimbări. Aceasta a fost doar parțial abordată. Sperăm că noul guvern va aborda aceste subiecte în mod de urgență și am încrederea că vom putea relua finanțarea în toamnă, începând din septembrie”, a menționat Johannes Hahn

În context, el a spus că după discuția cu prim-ministra Maia Sandu nu are niciun dubiu că așa se va întâmpla.

Totodată, Comisarul european a menționat că UE este gata ajute Republica Moldova, să pună la dispoziție experții necesari. Lupta anticorupție e cea mai importantă. „Ceea ce facem aici, împreună, nu este împotriva cuiva, dar este despre a ajuta această țară și cetățenii ei, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață”, a ținut să precizeze oficialul.

De asemenea, Comisarul European a apreciat maturitatea politicienilor de la Chișinău, demonstrată în efectuarea tranziției pașnice a puterii în stat: „Vreau să-mi exprim gratitudinea față de toți cei care au contribuit la asta. Cred că a fost o exprimare a maturității politice și este o dovadă a dezvoltării, a evoluției țării”.

Tot astăzi, Comisarul European a lansat o invitație către prim-ministra Maia Sandu de a participa la ședința Consiliului de Asociere, care va avea loc în scurt timp, la Bruxelles.

La rândul său, Maia Sandu a mulțumit Comisarului european, dar și instituțiilor UE pentru sprijinul constant acordat țării noastre, în special în ultima perioadă când Moldova s-a confruntat cu o mare criză politică.

„Această atenţie a instituţiilor europene, mesajele de susţinere care au venit din partea instituţiilor europene, a ţărilor membre ale UE au făcut posibilă rezolvarea paşnică a crizei politice prin care am trecut”, a precizat Maia Sandu.

Prim-ministra a menționat: „Am decis să reluăm la modul cel mai serios dialogul politic între R. Moldova și Uniunea Europeană. Am vorbit despre dezoligarhizare, construirea instituțiilor independente, despre prioritățile de combatere a corupției. Astăzi ne-am propus să revenim la o conlucrare normală și firească între R. Moldova și UE”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.