Iurie Rosca confirma lucratura lui Pasat si localizeaza un posibil agent al FSB la Bucuresti

Vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca, liderul PPCD, a difuzat luni o declaratie de presa privind „dosarul Pasat”. Semnatarul a decis sa faca marturii, deoarece considera ca „in ultima vreme, campania de dezinformare lansata pe marginea acestui subiect poate sa conduca eventuala ancheta pe o pista gresita si, deopotriva, sa induca in eroare opinia publica”, informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD.

Rosca porneste de la faptul ca a fost declansata o discutie publica vizand persoana sa si, in aceste conditii, se vede nevoit sa faca cateva precizari privind rolul lui Valeriu Pasat in pregatirea unei destabilizari de proportii a situatiei social-politice din Republica Moldova in perioada alegerilor parlamentare din primavara anului 2005, precum si in pregatirea asasinarii sale. Rosca subliniaza ca nu a facut publice pana in prezent informatiile de care dispune, deoarece nu a dorit sa prejudicieze ancheta, desi a asteptat sa fie invitat sa depuna marturii la Procuratura Generala. „Din motive pe care nu le cunosc, nici o institutie a statului, abilitata cu investigarea unor astfel de cazuri, nu mi-a solicitat concursul pentru elucidarea evenimentelor legate de scenariul inlaturarii de la putere, prin violenta, a autoritatilor legale ale statului, dar si pentru clarificarea circumstantelor legate de intentia de a ma suprima fizic. Imi vine greu sa inteleg lipsa de initiativa a organelor de ancheta, intrucat acestea cunosc destule detalii care ar fi trebuit sa determine investigarea prompta si profesionista a situatiei. Nu exclud insa ca interesul anchetei a impus confidentialitatea de rigoare si ca intre timp s-au derulat toate procedurile necesare, fara ca acestea sa-mi fie comunicate”.

Potrivit lui Rosca, cu mult timp inainte de inceperea campaniei electorale 2005, Pasat a cautat sa se intalneasca cu liderul PPCD. Aceste insistente au survenit dupa ce Pasat se instalase la Moscova si obtinuse calitatea de angajat al companiei conduse de Anatoli Ciubais. „Am declinat in repetate randuri solicitarile lui Pasat insa el continua sa insiste. Nu m-a sunat nici o data in acel rastimp. A cautat sa ma contacteze prin intermediari si sa se intalneasca in conditii de confidentialitate. Persoanele la care apela Pasat pentru a intermedia contactul cu mine vor putea depune marturiile de rigoare la momentul oportun. Nu am avut nici o indoiala ca Pasat ma cauta, avand o misiune speciala din partea serviciilor secrete ruse. In definitiv, vazand ca acesta continua sa insiste, i-am transmis sa se prezinte la sediul central al PPCD. Pasat s-a vazut nevoit sa accepte, conditionand ca in sediul PPCD sa nu se mai afle nimeni, nici macar persoanele din paza, si ca intalnirea sa aiba loc pe timp de noapte. Insotit de un intermediar, Pasat s-a prezentat la sediul PPCD. Am inteles din capul locului ca miza acestuia era sa exploateze situatia conflictuala, ajunsa la maxima tensiune, dintre presedintele Voronin si PPCD”.

Pasat i-a comunicat liderului crestin-democrat ca Moscova urmareste inlaturarea lui Voronin de la putere. Potrivit lui Pasat, realizarea acestui scenariu prevedea doua etape. Prima presupunea finantarea masiva a fortelor politice de opozitie si sprijinirea lor prin mass-media rusa, in vederea inlaturarii de la guvernare a PCRM in urma alegerilor si in vederea inlocuirii echipei lui Voronin cu persoane convenabile Moscovei. Pasat i-a propus lui Rosca finantarea campaniei electorale a PPCD. „Pus in fata refuzului meu, el repeta cu insistenta ca nu realizez de ce sume mari este vorba, acestea fiind atat de mari incat mi-ar fi ajuns atat pentru campania electorala, cat si pentru toata viata. Cu multa febrilitate, Pasat cauta sa ma convinga ca este vorba de multe milioane dolari, bani pe care i-as putea primi in orice conditii as cere si ca el imi garanteaza deplina confidentialitate. In tentativa sa de a ma corupe, Pasat a invocat toate aspectele sensibile in relatia PPCD cu guvernarea, scotand in evidenta abuzurile, persecutiile si maltratarile, carora au fost supusi membrii si sustinatorii PPCD pe parcursul ultimilor patru ani. Pasat m-a indemnat de asemenea sa accept o apropiere de Urechean, care se bucura de sprijinul Rusiei si care urma sa fie principala piesa in campania electorala pentru Parlament, orchestrata de serviciile ruse”.

In declaratia lui Rosca se arata ca a doua parte a scenariului elaborat la Moscova pentru substituirea puterii de la Chisinau lua in calcul probabila victorie in alegeri a comunistilor. In cazul mentinerii unui scor electoral care i-ar permite PCRM sa ramana la guvernare, se planifica organizarea unor proteste stradale de proportii, contestarea rezultatelor alegerilor si inscenarea unei asa-numite revolutii color, ca imitatie a celor de la Tbilisi si Kiev, in care PPCD ii era rezervat rolul de organizator al demonstratiilor. „Se stia ca imi exprimasem in mod public si repetat temerea ca rezultatele alegerilor vor fi falsificate de guvernanti. Am declarat ca o eventuala falsificare a scrutinului ne va determina sa iesim in strada si sa cerem repetarea alegerilor. Anume asupra acestui aspect insista Pasat. El se oferea sa finanteze si actiunile de strada. Atunci am inteles ca Voronin devenise extrem de incomod pentru cercurile de la Moscova pe care le reprezenta Pasat. Altfel zis, Pasat mi-a propus un pact cu Moscova impotriva lui Voronin. Nu am acceptat jocul propus. Din acel moment am realizat ca se pregateste deturnarea procesului electoral si a manifestatiilor de protest, care urmau sa se incheie cu instalarea in fruntea piramidei statale a unor persoane obediente Moscovei. In acest scenariu PPCD era vazut ca detasament de sacrificiu, care sa se confrunte cu fortele de ordine si sa ocupe cladirile oficiale”.

In timpul campaniei electorale, Pasat si-a reluat insistentele in raport cu Rosca insa nu se mai prezenta personal la Chisinau. El il folosea in calitate de intermediar pe generalul de brigada Anatol Guboglo, ex-ministru adjunct al Apararii in perioada cand Valeriu Pasat detinea functia de ministru. Rosca afirma ca l-am cunoscut pe Guboglo cand activa ca presedinte al comisiei de ancheta a Parlamentului pentru investigarea cazurilor de vanzare a avioanelor MIG-29. In 1998 l-a vizitat pe Pasat la Ministerul Apararii impreuna cu deputatul Dumitru Pulbere, pe atunci membru al aceleiasi comisii de ancheta, astazi membru al Curtii Constitutionale. Membrii comisiei se deplasau la Ministerul Apararii, deoarece Pasat refuza sa prezinte toate documentele legate de tranzactia respectiva, pe motiv ca acestea fusesera secretizate. Cel care s-a prezentat cu dosarul problemei in biroul ministrului a fost Guboglo. De altfel, Guboglo s-a ales cu gradul de general de brigada datorita lui Pasat si relatiei acestuia cu ex-presedintele Lucinschi. „Pe parcursul lunii februarie si la inceputul lunii martie 2005, Guboglo a venit in repetate randuri la sediul central al PPCD. El mi-a spus ca s-a stabilit impreuna cu familia la Bucuresti. Mesajul pe care mi l-a adus era sa ma deplasez in regim de urgenta la Bucuresti, unde ma astepta Pasat. Am refuzat de fiecare data, spunand ca sunt angajat in campania electorala si am in fiecare zi intalniri cu alegatorii. Guboglo revenea zilnic la sediul PPCD. Cautand sa ma convinga, acesta mi-a propus la un moment dat sa ma deplasez la Iasi, pentru a-l intalni pe Pasat. Dupa ce am declinat si aceasta rugaminte, Guboglo a facut o ultima tentativa, propunandu-mi sa ma deplasez macar la Ungheni. Am inteles de la el ca Pasat avea motive serioase sa evite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Am respins si aceasta propunere, iar in scurt timp Pasat a si fost arestat”.

Rosca marturiseste ca in ultima luna a campaniei electorale de acum un an i-a parvenit si propunerea de a primi bani de la cunoscutul cap al lumii interlope Grigori Karamalak, zis „Bulgarul”, care este dat in urmarire generala de organele de ancheta ale Republicii Moldova si se ascunde la Moscova. „Am respins si aceasta propunere. In aceeasi perioada, Nicolae Andronic a venit la sediul central al PPCD si m-a anuntat ca doreste sa sustina si el demonstratiile de protest pe care planificam sa le organizam dupa alegeri. Acesta a insistat sa-i prezentam un calcul al cheltuielilor privind transportarea oamenilor din teritoriu la Chisinau si intretinerea zilnica pentru fiecare protestatar. Andronic a ramas contrariat cand i-am spus ca PPCD niciodata nu le-a platit nimic oamenilor care au participat la actiunile de protest. Presupun ca atunci cand a devenit clar ca nu voi accepta sub nici o forma banii propusi atat de Pasat, cat si de Karamalak, s-a luat decizia sa fiu lichidat fizic, desi nu pot exclude nici ca intentia de asasinare a mea facea parte din planul initial. Am aflat ca se punea la cale uciderea mea in timpul demonstratiilor de protest pe care anuntasem ca le vom organiza imediat dupa alegeri, incepand cu data de 7 martie 2005. Asasinarea mea ar fi trebuit sa conduca la destabilizari de proportii, iar vina pentru aceasta crima sa fie aruncata asupra presedintelui Voronin. In dimineata zilei de 7 martie 2005 am fost vizitat acasa de Veaceslav Untila, reprezentant al Blocului „Moldova Democrata” (BMD). El mi-a propus sa semnez din partea PPCD o declaratie comuna prin care urma sa fie contestata legalitatea alegerilor parlamentare. Lista semnatarilor cuprindea Blocul „Moldova Democrata”, condus de Serafim Urechean, cele doua grupari „Patria-Rodina”, conduse de Valentin Kralov si, respectiv, Gheorghe Sima, Partidul Taranesc condus de Nicolae Andronic, Miscarea „Ravnopravie”, condusa de Valeri Klimenko si Partidul Social Democrat, condus de Ion Musuc. I-am atras atentia lui Untila asupra faptului ca putem afirma ca alegerile au decurs intr-o atmosfera nedemocratica, dar ca nu avem nici un temei sa punem la indoiala relevanta si legalitatea lor, cu atat mai mult cu cat chiar in amiaza aceleiasi zile reprezentantii OSCE si ai Consiliului Europei, care monitorizasera procesul electoral, urmau sa prezinte un punct de vedere oficial in cadrul unei conferinte de presa prin care recunosteau valabilitatea alegerilor. Totusi, pentru a castiga timp, nu i-am dat un raspuns univoc lui Untila. Am spus ca urmeaza sa merg la birou, pentru a-mi consulta colegii in acest sens. Stiam ca BMD pregatise corturi si alte elemente de decor si mobilizase oamenii din teritoriu, urmand sa ocupe Piata Marii Adunari Nationale in seara zilei de 7 martie 2005”.

Pe parcursul intregii zile de 7 martie, reprezentantii BMD Anatol Onceanu si Vasile Balan au revenit de mai multe ori la sediul central al PPCD pentru a cere conducerii acestei formatiuni sa semneze o declaratie comuna si sa iasa in strada. Participarea PPCD la aceste manifestatii constituia un element obligatoriu al scenariului, deoarece PPCD este singura forta in stare sa scoata un numar impresionant de oameni la actiuni de protest. Dar si in egala masura pentru ca anume acolo, in multime, urma sa fie pus in aplicare planul asasinarii lui Iurie Rosca. „Iata de ce conferinta de presa din seara zilei de 7 martie 2005, in care am anuntat ca PPCD renunta la actiunile de protest, a fost o surpriza pentru toata lumea. Afland despre decizia noastra, Urechean a anuntat la conferinta de presa a BMD, tinuta imediat dupa conferinta de presa a PPCD, ca si gruparea lui renunta la protestele stradale. In acel moment nu stiam nimic despre discutiile purtate la Bucuresti de Valeriu Pasat cu Ilie Ilascu. Abia mai tarziu am aflat despre acestea dupa ce Ilascu i s-a destainuit lui Vlad Cubreacov in cadrul sesiunii APCE din 3-7 octombrie 2005, la Strasbourg. Faptul ca Ilascu neaga cele relatate lui Cubreacov nu ma surprinde. Cineva i-a interzis sa marturiseasca ceea ce stie. Nu-i reprosez asta. Dimpotriva, ar trebui sa-i fiu recunoscator pentru faptul ca nu a acceptat propunerea criminala a lui Pasat si ca a comunicat imediat Serviciului de Informatii si Securitate despre acest plan”, precizeaza Rosca.

Semnatarul declaratiei atrage atentia asupra faptului ca informatiile despre pregatirea asasinarii sale, pe care le-a primit in primavara anului trecut, nu proveneau nici din partea SIS, nici din partea altor institutii de stat. „Sunt nevoit sa pastrez confidentialitaea surselor, pe care nu pot sa le expun unor riscuri. Dar m-am intrebat de mai multe ori de ce organele abilitate ale statului, afland despre ce se pregatea, nu m-au anuntat oficial si nu mi-au propus nici o masura de protectie. Cunoscand intentiile de lichidare fizica a mea, am solicitat asistenta Serviciului de Paza si Protectie, care si-a delegat echipa in ultimele cateva zile ale campaniei electorale. Am hotarat sa fac publice aceste marturii vazand ca, in ultima vreme, campania de dezinformare lansata pe marginea acestui subiect poate sa conduca eventuala ancheta pe o pista gresita si, deopotriva, sa induca in eroare opinia publica”, conchide Iurie Rosca.

Respectiva declaratie pentru presa a fost trimisa, cu specificarea „sesizare”, Procuraturii Generale de la Chisinau si SIS.

Surse ale Romanian Global News au confirmat interesul serviciilor secrete de la Bucuresti pentru dosarul Pasat si eventualele conexiuni la Bucuresti ale acestuia. Iata ca generalul Guboglo are resedinta in Romania, la Bucuresti, el fiind puternic implicat, dupa spusele vicepresedintelui Parlamentului de la Chisinau, in sustinerea actiunilor ilegale ale lui Pasat. Care sunt insa conexiunile lui Guboglo la Bucuresti si cu cine face acesta afaceri in Romania? Are acesta legaturi cu oameni din serviciile secrete romanesti care ar putea juca de partea Moscovei? Dar cu companii romanesti din domeniul petrolului? De unde provin fondurile pe care Guboglo le roteste in Romania? // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.