De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Grecia a devenit o boală permanentă deja. Aceasta nu mai prezintă demult cel mai mare pericol al Europei.
Atenția acum se fixează pe Italia, țară care trage după ea o datorie prea mare pentru a fi salvată, care are la conducere un guvern ineficient, ți prognoze prea slabe, pentru a zice că totul va fi bine.
Dacă e să generalizez, atunci Italia nu are cel mai luminos viitor.
Ultimile evenimente, care au trezit mari forfote, sunt legate de demisia premierului grec. Toată agitaţia din jurul deciziei premierului grec Giorgos Papandreou ar putea să treacă în cele din urmă. Ameninţat de ceilalţi lideri europeni cu falimentul şi sabotat de propriul partid, Papandreou nu a putut să-şi ducă până la capăt lovitura politică care ar fi trebui să aducă răspunsul grecilor la întrebarea dacă mai vor sau nu în euro.
Cel mai bine se vede că un stat nu mai este credibil pentru pieţe în costurile pe care le plăteşte pentru a se împrumuta. Italia are a doua cea mai mare piaţă de obligaţiuni din Europa şi a patra din lume.
Datoria public în 2010, pentru Italia, a constituit119% din PIB.
Când mai mulţi investitori doresc să vândă o obligaţiune pe piaţa secundară, preţul scade până se găseşte un cumpărător. Asta înseamnă automat şi un randament mai mare pentru cel care cumpără, promisiunea de plată fiind mai mare.
În momentul în care statul vinde obligaţiuni proaspete pentru a rostogoli o datorie, a plăti nişte pensii, salarii sau orice alte cheltuieli publice pentru care nu are bani suficienţi încasaţi din taxe şi impozite, trebuie să plătească o dobândă.