Irina Vlah, în topul preferințelor alegătorilor din Găgăuzia// SONDAJ

PE SCURT

Actualul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah este în topul preferințelor alegătorilor din regiune, arată un sondaj realizat și prezentat astăzi de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, Irina Vlah este susținută de mai mult de 50 la sută din alegători.

Astfel, la întrebarea „Pe cine ați dori să-l vedeți ca bașcan al UTA Gagauz-Yeri?” 50,9% din respondenți au declarat că o susțin pe Irina Vlah.

La o distanță considerabilă se află democratul Nicolai Dudoglo, care a fost votat de 5,3 la sută din respondenți și primarul de Comrat- cu 3,8 la sută.

PE LUNG

Cercetarea arată că decalajul între Irina Vlah și contracandidații este și mai mare în cazul respondenților deciși. Astfel, 71,9 la sută din alegătorii deciși au declarat că o văd în continuare pe Irina Vlah în calitate de bașcan al regiunii. Democratul Nicolai Didiglo este preferat de 7,5%, iar primarul de Comrat Serghei Anastasov- de 5,4% din alegători.

Totodată, cercetarea a arătat că aproximativ 30% din respondenți nu au decis, deocamdată, cu cine vor vota.

Rugați să numească ce probleme ar trebui rezolvate în primul rând de noul bașcan, respondenții au declarat că ridicarea nivelului de trai – 49,4%, șomajul – 38,3%, dezvoltarea economică a regiuni – 29,5 %.

Sondajul Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova a fost efectuat pe un eșantion de 1029 cetățeni.

Reamintim că, potrivit deciziei Adunării Populare din 18 martie, alegerile bașcanului vor avea loc deja pe 30 iunie.

Irina Vlah a fost aleasă în funcția de bașcan al Găgăuziei în primăvara anului 2015, fiind votată de peste 51 la sută din cei care au ieșit la urne.  Atunci ea a candidat la alegerile din regiune în calitate de candidat independent.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.