Ion Sturza: „Plahotniuc își dorește să decidă de unul singur și în numele justiției, al Parlamentului, al Guvernului, și în zona de business”

PE SCURT

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza a declarat că intuiește că Plahotniuc își dorește să continue să guverneze, așa cum a guvernat în ultimii 5-6 ani, fără opoziție și să decidă de unul singur în numele justiției, al Parlamentului și în alte domenii.

PE LUNG

„Fără opoziție internă sau externă, de unul singur să decidă și în numele justiției, al Parlamentului, al Guvernului, și în zona de business – un lucru care era extrem de confortabil pentru dlui de a fi ruler-ul suprem al Republicii Moldova. Acum, ecuația s-a complicat foarte mult, avem trei grupe distincte în Parlament, care au agende diferite, au sponsori diferiți, reprezintă interese diferite. Și atunci lucrurile sunt mult mai complicate pentru Partidul Democrat. Există foarte multe legende la Chișinău, analize, dar care mi se pare că sunt un pic artificial construite, este o incertitudine în Partidul Democrat, în echipa Partidului Democrat, dacă o putem numi a partidului, mai degrabă a dlui Plahotniuc”, a menționat Sturza.

De asemenea, politicianul a menționat că s-a putea face o coaliție situațională ACUM-PSRM, de „revenire la normalitate”.

„Da, o coaliție situațională, cu o agendă definită politic foarte clară și această agendă ar avea o denumire generică: revenirea la normalitate. Problema în Republica Moldova nu-i că sunt de stânga sau de dreapta, mai mulți pro-ruși sau pro-europeni, problema e că în Moldova nu există astăzi stat, instituțiile statului nu funcționează pentru cetățeni, pentru economie, nu este un program de viitor, este un corporate guvernat de un singur om, așa cum vede el și care astăzi, practic, total toți sunt dependenți de mofturile, de starea de spirit, de sănătatea unui singur om. Lucrurile astea trebuie oprite, desigur dacă vrem să avem un stat.”

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.