Investitiile necesare pentru constructia "Orasului vinului" sunt estimate la 30 mln usd

Investitiile necesare pentru realizarea proiectului "Wine City" (Orasul Vinului) sunt estimate la cel putin 30 mln USD, dintre care 90% vor fi acoperite de companiile vinicole, iar restul de catre stat, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa Valeriu Mironescu, directorul general al Agentiei Agroindustriale Moldova-Vin.

Proiectul "Wine City", aprobat de Guvern la 11 mai curent, prevede constructia a 30 de cladiri, in care vor fi amplasate magazine, sali de degustare, restaurante, crame, baruri si un cazinou, care vor fi ingradite cu un zid din piatra. Complexul va fi construit in preajma Institutului National al Viei si Vinului pe o suprafata de circa opt hectare si urmeaza sa fie dat in exploatare, pina in toamna anului viitor pentru ca "Sarbatoarea Vinului" sa fie organizata in "Wine City".

Potrivit lui Mironescu, in doua luni, o comisie speciala va selecta compania care va construi complexul. Moldova-Vin intentioneaza sa creeze, in urmatoarele zile, compania de stat Orasul Vinului, care se va ocupa exclusiv de administrarea si supravegherea lucrarilor de constructie, iar ulterior va gestiona complexul.

"Speram ca "Wine City" va deveni la fel de important pentru R.Moldova ca Turnul Eiffel pentru Franta", a spus Mironescu, care este unul din principalii autori a proiectului. Oficialul mizeaza ca "Wine City" sa devina o zona de agrement pentru turisti si un centru de afaceri pentru vinificatori.

Directorul de la Moldova-Vin a mai precizat ca pina in prezent 15 companii vinicole s-au aratat interesate de deschiderea unor reprezentante in orasul improvizat, iar numarul solicitantilor este intr-o continua crestere. Mironescu a anuntat ca intreprinderile vor putea cumpara loturi in viitorul apropiat, in cadrul unei licitatii organizate de Moldova-Vin.

Potrivit calculelor Moldova-Vin, proiectul "Wine City" ar putea asigura anual un profit de pana la 12 mln USD.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.