Investigaţie: Spălare de miliarde la Moldinconbank

Agenţia de presă rnews.ro a publicat o investigaţie care relevă că prin Moldinconbank s-ar fi spălat circa o sută de miliarde de lei pe parcursul anului 2013. În schemă sunt implicate trei judecătorii din capitală, un executor judecătoresc, bănci din Rusia şi din zone offshore.

Potrivit sursei majoritatea banilor au venit din băncile ruseşti şi au folosit Moldinconbank drept o punte pentru a fi transferaţi ulterior în zone offshore. Banii ajungeu în Moldova în urma unor decizii judecătoreşti, emise de către  judecatoriile Centru , Rascani si Buiucani, dupa care banii au fost transferati in afara tarii, in special in Trasta Komercbanka din Riga, Letonia.

Schema era simplă, doua companii, care de fapt au acelaşi proprietar ascuns, se dau in judecata in Moldova, inventeaza practic un litigiu, una dintre companii ajunge sa piardă şi plăteaşte sume mari de bani celeilalte. În toate cazurile banii sunt viraţi pe contul unui singur executor judecătoresc. Potrivit rnews.ro ar fi vorba de executorul Svetlana Mocan, prin contul căreia, deschis la Moldinconbank, au trecut nu mai puţin de 92 de miliarde de lei, doar in 2013. Mai departe, aceşti bani au fost transferaţi spre conturi ale unor companii offshore din Belize si Marea Britanie.

Pe transferurile suspecte de la Moldinconbank a fost începută o urmărire penală, exista chiar doi retinuti in aceasta cauza, au fost efectuate mai multe perchezitii si ridicate documente, notează sursa. Anchetatorii însă nu fac publice informatiile pentru ca nu doresc sa creeze agitatie in jurul bancii respective.

Potrivit sursei, Moldinconbank deţine 81 la suta din intrarile in valuta din tot sistemul bancar si 63 la suta din iesirile de valuta, fiind cei mai mari indicatori din intregul sistem bancar din Moldova.

În 2013 Moldinconbank a obţinut cele mai bune rezultate financiare, devansând liderii pieţii bancare moldoveneşti, Moldova Agroindbank şi Victoriabank.

sursa foto: allmoldova.com

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.