Connect with us

Economie

Introducerea și scoaterea valutei. Ce sume trebuie declarate la vamă

Publicat

pe

La intrarea în Republica Moldova, persoanele fizice au dreptul să introducă nelimitat numerar în monedă națională, precum și numerar și cecuri de călătorie în valută străină.

Totuși, dacă suma depășește 10.000 de euro sau echivalentul lor de persoană, aceasta urmează a fi declarată în scris, cu completarea formularului tipizat DV-6, unde va fi indicată suma, proveniența și destinația banilor, precizează Serviciul Vamal.

Ulterior, în baza acestei declarații, va fi eliberat formularul tipizat TV-28.

Obligativitatea declarării sumelor ce depășesc plafonul de 10.000 de euro este prevăzută și la ieșirea din țară, doar că, în acest caz, suma scoasă nu poate depăși 50.000 de euro sau echivalentul lor.

Conversia în lei sau alte valute se realizează aplicând cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Naţională a Moldovei, valabil la ziua trecerii frontierei de stat a Republicii Moldova.

Astfel, pentru scoaterea din țară a sumelor de la 10.000 până la 50.000 de euro, persoanele trebuie să prezinte actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor băneşti în Republica Moldova (formularul TV-28) și/sau o permisiune pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberată de băncile licenţiate şi/sau o autorizaţie pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberată de Banca Naţională a Moldovei.

Serviciul Vamal mai precizează că sumele ce depăşesc 50.000 de euro sau echivalentul lor pot fi transferate din Republica Moldova conform prevederilor art.17, 18 şi 23 din Legeaprivind reglementarea valutară.

Totodată, este important de știut că banii declarați nu sunt impozitați, însă, în cazul depistării numerarului care depășește pragul valoric de 10.000 de euro, persoanele care nu l-au declarat vor fi sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.

Persoanele trebuie să mai cunoască că nu se admite expedierea banilor prin intermediul coletelor poștale sau a bagajelor neînsoțite.

Evidența circulației transfrontaliere a numerarului reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Economie

Mold-street.com: Criza politică loveşte în leu, iar cursul euro poate urca la 21 de lei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deprecierea monedei naţionale continuă şi se poate accentua pe fondul crizei politice profunde prin care trece Republica Moldova, susţin experţii de pe piaţă.

Astfel în ultimele trei luni, moneda națională s-a depreciat cu circa 5,8% față de dolar și cu 6,8% față de euro, scrie Mold-street.com. În consecință, joi 13 iunie, la casele de schimb valutar un euro este vândut la un curs de 20,60 – 20,70 de lei, iar un dolar a urcat la aproape 18,3 lei.

PE LUNG

Evoluția respectivă ar putea fi apreciată ca pe o simplă fluctuație, dacă nu ar exista contextul politic negativ și anume criza politică ce a cuprins țara după alegerile parlamentare și care în loc să se rezolve se aprofundează.

„Cererea de valută în ultimele zile este în creştere, în special din partea populaţiei şi unul dintre factori este anume situaţia politică din ţară şi dualitatea puterii. Dacă nu se găseşte rapid o soluţie, lucrurile s-ar putea agrava”, a explicat pentru sursa citată un expert de pe piața valutară.

De notat că tendinţa internaţională este acum aprecierea cursului monedei unice europene şi dacă până la finele lunii mai cursul euro/dolar a oscilat în jurul cotaţiei 1,11-1,12 de dolari pentru un euro, acum a trecut de nivelul 1,13 şi se îndreaptă spre 1,15 dolari pentru un euro.

O astfel de evoluţie ar putea duce la aprecierea monedei europene pe piaţa moldovenească până la nivelul de 21 de lei.

loading...

Citește mai departe

Economie

Veaceslav Ioniță: A treia oară consecutiv electorala crește cererea de valută

Publicat

pe

De către

Piața valutară din Moldova este strict influențată de alegeri. Cererea de valută depășește oferta după fiecare scrutin electoral: 2009, 2014 și acum 2019. Astfel, în 2008, cererea și oferta de valută s-au egalat la nivel de 2,4 miliarde USD, iar în an electoral 2009, cererea a fost cu 400 milioane USD mai mare, scrie expertul pe blogul său Veaceslav Ioniță.

Atunci cursul valutar a fost menținut stabil, datorită intervențiilor masive ale BNM, care a epuizat 1/3 din rezervele valutare.

Apoi, oferta de valută crește constant ca în ajun de alegeri din 20014 să ajungă la 2,9 miliarde USD și să depășească cererea cu 270 milioane USD.

Urmează alegerile din 2014, oferta de valută scade dramatic, deficitul ajunge la 700 mil USD pe an și avem intervenția BNM, care a dus la reducerea rezervelor valutare cu un miliard USD și deprecierea valutei naționale.

În 2016, piața după doi ani de criză, se echilibrează la nivelul de aproape 1,8 miliarde USD, apoi urmează creșterea accelerată a ofertei și cererea slabă.

„Drept consecință, timp de trei ani avem un surplus de valută de 740 Milioane USD, cea ce obligă BNM să intervină pe piață cu procurări de valută și totodată am asistat la aprecierea leului moldovenesc față de valutele străine timp de 2 ani până în august 2018”, a constatat Ioniță.

Însă apropierea alegerilor a generat creșterea cererii de valută în trimestrul IV 2018, cererea a fost cu 61 milioane USD mai mare decât oferta.

Drept consecință la finele lui 2018, în ajun de alegeri Oferta și Cererea sau egalat la nivel de aproape 2,1 miliarde USD anual.

Potrivit lui, anume factorul electoral și a determinat să spună încă din primăvară că vom asista la un curs valutar stabil cu o ușoară depreciere a Leului moldovenesc.

„Pentru primul trimestru 2019, ca și-n precedentele electorale, anticipăm o creștere a cererii de valută cu ofertă stabilă, cea ce va crea un nou deficit pe piața valutară. Însă dacă nu vor interveni careva anomalii acest deficit va fi unul redus, ușor de depășit cu intervenții moderate ale BNM”, a opinat el.

Drept consecință, vom asista în continuare la o ușoară depreciere a leului moldovenesc, însă această depreciere este destul de mică, în zona de confort psihologic al populației, ce nici nu se face simțită.

loading...

Citește mai departe

Economie

Vitalie Vrabie s-a întâlnit, la Beijing, cu conducerea Vămii din China

Publicat

pe

De către

Vămile din Republica Moldova și China își intensifică colaborarea în mai multe domenii ale administrării vamale. Mai multe înțelegeri în acest sens au fost convenite în cadrul primei întrevederi bilaterale a directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu directorul adjunct al Administrației Generale a Vămilor din China, Wang Lingjun.

Cei doi conducători s-au întâlnit la Beijing, vineri, 14 septembrie, cu ocazia vizitei de lucru întreprinse de către delegația Serviciului Vamal.

În cadrul reuniunii, părțile au convenit asupra semnării, în viitorul apropiat, a Acordului interguvernamental privind asistența administrativă reciprocă, proiectul fiind la etapa finală de coordonare. Î

n opinia ambelor părți, acest document va contribui la o mai bună securizare a operațiunilor de import/export, îndeosebi, în condițiile în care cifrele arată o creștere semnificativă a schimburilor comerciale dintre cele două state.

Potrivit datelor deținute, în anul 2017, volumul mărfurilor exportate în China s-a majorat cu 34%. Tot în același interval, importurile din China au înregistrat o creștere de 27%.

Totodată, au fost discutate perspectivele de dezvoltare a cooperării în domeniul instruirilor și schimbului de experiență. În acest context, reprezentanții Vămii chineze vor examina posibilitatea instruirii funcționarilor vamali din Moldova la Academia Vamală din Shanghai.

Agenda de lucru a cuprins și o vizită la postul vamal Dapeng din Portul internațional Yantian (Shenzen), unde delegația Serviciului Vamal a avut ocazia să se familiarizeze cu procedurile de control al containerelor, cu echipamentele de scanare și monitorizare video.

Totodată, a fost vizitată și uzina companiei contractate pentru instalarea celor două scanere staționare de la posturile vamale Aeroport și Ocnița (feroviar).

Respectivele echipamente sunt donate de către Guvernul chinez în cadrul unui proiect de asistență tehnică, cifrat la 5,7 milioane de dolari. Primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat la postul vamal ”Leușeni”.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri11 ore în urmă

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și...

ExterneO zi în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

EconomieO zi în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

IstorieO zi în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

CulturăO zi în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură2 zile în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031