Connect with us
"
"

Economie

Introducerea și scoaterea valutei. Ce sume trebuie declarate la vamă

Publicat

pe

La intrarea în Republica Moldova, persoanele fizice au dreptul să introducă nelimitat numerar în monedă națională, precum și numerar și cecuri de călătorie în valută străină.

Totuși, dacă suma depășește 10.000 de euro sau echivalentul lor de persoană, aceasta urmează a fi declarată în scris, cu completarea formularului tipizat DV-6, unde va fi indicată suma, proveniența și destinația banilor, precizează Serviciul Vamal.

Ulterior, în baza acestei declarații, va fi eliberat formularul tipizat TV-28.

Obligativitatea declarării sumelor ce depășesc plafonul de 10.000 de euro este prevăzută și la ieșirea din țară, doar că, în acest caz, suma scoasă nu poate depăși 50.000 de euro sau echivalentul lor.

Conversia în lei sau alte valute se realizează aplicând cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Naţională a Moldovei, valabil la ziua trecerii frontierei de stat a Republicii Moldova.

Astfel, pentru scoaterea din țară a sumelor de la 10.000 până la 50.000 de euro, persoanele trebuie să prezinte actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor băneşti în Republica Moldova (formularul TV-28) și/sau o permisiune pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberată de băncile licenţiate şi/sau o autorizaţie pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberată de Banca Naţională a Moldovei.

Serviciul Vamal mai precizează că sumele ce depăşesc 50.000 de euro sau echivalentul lor pot fi transferate din Republica Moldova conform prevederilor art.17, 18 şi 23 din Legeaprivind reglementarea valutară.

Totodată, este important de știut că banii declarați nu sunt impozitați, însă, în cazul depistării numerarului care depășește pragul valoric de 10.000 de euro, persoanele care nu l-au declarat vor fi sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.

Persoanele trebuie să mai cunoască că nu se admite expedierea banilor prin intermediul coletelor poștale sau a bagajelor neînsoțite.

Evidența circulației transfrontaliere a numerarului reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Economie

Mold-street.com: Criza politică loveşte în leu, iar cursul euro poate urca la 21 de lei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deprecierea monedei naţionale continuă şi se poate accentua pe fondul crizei politice profunde prin care trece Republica Moldova, susţin experţii de pe piaţă.

Astfel în ultimele trei luni, moneda națională s-a depreciat cu circa 5,8% față de dolar și cu 6,8% față de euro, scrie Mold-street.com. În consecință, joi 13 iunie, la casele de schimb valutar un euro este vândut la un curs de 20,60 – 20,70 de lei, iar un dolar a urcat la aproape 18,3 lei.

PE LUNG

Evoluția respectivă ar putea fi apreciată ca pe o simplă fluctuație, dacă nu ar exista contextul politic negativ și anume criza politică ce a cuprins țara după alegerile parlamentare și care în loc să se rezolve se aprofundează.

„Cererea de valută în ultimele zile este în creştere, în special din partea populaţiei şi unul dintre factori este anume situaţia politică din ţară şi dualitatea puterii. Dacă nu se găseşte rapid o soluţie, lucrurile s-ar putea agrava”, a explicat pentru sursa citată un expert de pe piața valutară.

De notat că tendinţa internaţională este acum aprecierea cursului monedei unice europene şi dacă până la finele lunii mai cursul euro/dolar a oscilat în jurul cotaţiei 1,11-1,12 de dolari pentru un euro, acum a trecut de nivelul 1,13 şi se îndreaptă spre 1,15 dolari pentru un euro.

O astfel de evoluţie ar putea duce la aprecierea monedei europene pe piaţa moldovenească până la nivelul de 21 de lei.

Citește mai departe

Economie

Veaceslav Ioniță: A treia oară consecutiv electorala crește cererea de valută

Publicat

pe

De către

Piața valutară din Moldova este strict influențată de alegeri. Cererea de valută depășește oferta după fiecare scrutin electoral: 2009, 2014 și acum 2019. Astfel, în 2008, cererea și oferta de valută s-au egalat la nivel de 2,4 miliarde USD, iar în an electoral 2009, cererea a fost cu 400 milioane USD mai mare, scrie expertul pe blogul său Veaceslav Ioniță.

Atunci cursul valutar a fost menținut stabil, datorită intervențiilor masive ale BNM, care a epuizat 1/3 din rezervele valutare.

Apoi, oferta de valută crește constant ca în ajun de alegeri din 20014 să ajungă la 2,9 miliarde USD și să depășească cererea cu 270 milioane USD.

Urmează alegerile din 2014, oferta de valută scade dramatic, deficitul ajunge la 700 mil USD pe an și avem intervenția BNM, care a dus la reducerea rezervelor valutare cu un miliard USD și deprecierea valutei naționale.

În 2016, piața după doi ani de criză, se echilibrează la nivelul de aproape 1,8 miliarde USD, apoi urmează creșterea accelerată a ofertei și cererea slabă.

„Drept consecință, timp de trei ani avem un surplus de valută de 740 Milioane USD, cea ce obligă BNM să intervină pe piață cu procurări de valută și totodată am asistat la aprecierea leului moldovenesc față de valutele străine timp de 2 ani până în august 2018”, a constatat Ioniță.

Însă apropierea alegerilor a generat creșterea cererii de valută în trimestrul IV 2018, cererea a fost cu 61 milioane USD mai mare decât oferta.

Drept consecință la finele lui 2018, în ajun de alegeri Oferta și Cererea sau egalat la nivel de aproape 2,1 miliarde USD anual.

Potrivit lui, anume factorul electoral și a determinat să spună încă din primăvară că vom asista la un curs valutar stabil cu o ușoară depreciere a Leului moldovenesc.

„Pentru primul trimestru 2019, ca și-n precedentele electorale, anticipăm o creștere a cererii de valută cu ofertă stabilă, cea ce va crea un nou deficit pe piața valutară. Însă dacă nu vor interveni careva anomalii acest deficit va fi unul redus, ușor de depășit cu intervenții moderate ale BNM”, a opinat el.

Drept consecință, vom asista în continuare la o ușoară depreciere a leului moldovenesc, însă această depreciere este destul de mică, în zona de confort psihologic al populației, ce nici nu se face simțită.

Citește mai departe

Economie

Vitalie Vrabie s-a întâlnit, la Beijing, cu conducerea Vămii din China

Publicat

pe

De către

Vămile din Republica Moldova și China își intensifică colaborarea în mai multe domenii ale administrării vamale. Mai multe înțelegeri în acest sens au fost convenite în cadrul primei întrevederi bilaterale a directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu directorul adjunct al Administrației Generale a Vămilor din China, Wang Lingjun.

Cei doi conducători s-au întâlnit la Beijing, vineri, 14 septembrie, cu ocazia vizitei de lucru întreprinse de către delegația Serviciului Vamal.

În cadrul reuniunii, părțile au convenit asupra semnării, în viitorul apropiat, a Acordului interguvernamental privind asistența administrativă reciprocă, proiectul fiind la etapa finală de coordonare. Î

n opinia ambelor părți, acest document va contribui la o mai bună securizare a operațiunilor de import/export, îndeosebi, în condițiile în care cifrele arată o creștere semnificativă a schimburilor comerciale dintre cele două state.

Potrivit datelor deținute, în anul 2017, volumul mărfurilor exportate în China s-a majorat cu 34%. Tot în același interval, importurile din China au înregistrat o creștere de 27%.

Totodată, au fost discutate perspectivele de dezvoltare a cooperării în domeniul instruirilor și schimbului de experiență. În acest context, reprezentanții Vămii chineze vor examina posibilitatea instruirii funcționarilor vamali din Moldova la Academia Vamală din Shanghai.

Agenda de lucru a cuprins și o vizită la postul vamal Dapeng din Portul internațional Yantian (Shenzen), unde delegația Serviciului Vamal a avut ocazia să se familiarizeze cu procedurile de control al containerelor, cu echipamentele de scanare și monitorizare video.

Totodată, a fost vizitată și uzina companiei contractate pentru instalarea celor două scanere staționare de la posturile vamale Aeroport și Ocnița (feroviar).

Respectivele echipamente sunt donate de către Guvernul chinez în cadrul unui proiect de asistență tehnică, cifrat la 5,7 milioane de dolari. Primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat la postul vamal ”Leușeni”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle15 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / Sorina Ștefârță povestește cum se informează ca să nu înnebunească

Sfaturi practice și subiective, despre cum să rămânem teferi la cap  Carantina aceasta pe care, dacă e să-l parafrazăm pe...

Sănătate17 ore în urmă

COVID-19 explicat. Cum plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 ar putea să-i ajute pe ceilalți bolnavi

Deocamdată nu există studii care să demonstreze eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea...

Lifestyle20 de ore în urmă

Pâinea cu maia, o sectă în care vrei să intri

Pandemia asta ne-a închis în casă și ne-a trimis la origini. La propriu și la figurat. Rafturile golite de drojdie...

Divertisment2 zile în urmă

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Continuăm să călătorim cu mașina timpului! Împreună cu Prietenii Moldova.org facem un exercițiu de imaginație: călătorim în timp și vorbim cu noi...

Economie3 zile în urmă

Afaceri pe timp de criză: cum s-au reinventat companiile străine 

PE SCURT În timp ce „coșmarul” numit COVID-19 a închis foarte multe afaceri, altele au reușit să aibă chiar succes...

Economie3 zile în urmă

Afaceri din Moldova, apărute pe timp de criză

PE SCURT 88% dintre companiile din Republica Moldova sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii, spune un...

Economie3 zile în urmă

Coronavirusul seacă industria vinului

PE SCURT Până la pandemia de coronavirus, sectorul vitivinicol din Republica Moldova era în plină dezvoltare. În anul 2019, Moldova...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică7 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031