Connect with us

Politică

INFOGRAFIC / Femeile din primăriile Republicii Moldova

Publicat

pe

În prezent,  din 898 de primari doar 193 sunt femei. În total, în Republica Moldova, din 1995 până în prezent, au fost alese 825 de primare.

Raionul cu cele mai multe primare este Florești, în care avem 12 primare. Iar cel cu numărul cel mai mic de primare este Basarabeasca, cu o singură femeie în fruntea unei localități.

Politică

La Chişinău ar putea fi deschis Oficiul ONU pentru Servicii de Proiect

Publicat

pe

De către

Posibilitatea deschiderii în Republica Moldova a unui Oficiul ONU pentru Servicii de Proiect (UNOPS) a fost discutată de către secretarul de stat Tatiana Molcean în cadrul întrevederii cu directorul Oficiului UNOPS, James Provenzano.

Oficiul ONU pentru Servicii de Proiect reprezintă o entitate a sistemului de dezvoltare ONU, creată în 1973. UNOPS este specializat în acordarea serviciilor de proiect structurilor Organizației Națiunilor Unite și guvernelor în domenii precum apă și sanitație, infrastructură și telecomunicații.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Tatiana Molcean și James Provenzano au examinat posibilitatea deschiderii unui oficiu al UNOPS în Republica Moldova, inclusiv diferite aspectele de ordin juridic legate de acest subiect.

În context, reprezentantul UNOPS a descris oferta programatică a acestei structuri ONU și a conturat domeniile în care această ar putea acorda asistență concretă Republicii Moldova.

Secretarul de stat Tatiana Molcean a exprimat interesul de principiu al autorităților moldovenești pentru consolidarea prezenței ONU în Republica Moldova și pentru continuarea discuțiilor legate de instituirea oficiului respectiv la Chișinău.

Citește mai departe

Alegeri

PSRM a solicitat respectarea secretului votului cetăţenilor

Publicat

pe

De către

PSRM a lansat astăzi un apel public către Comisia Electorală Centrală ca să elaboreze o circulară prin care să fie atenționați toți membrii secțiilor de votare privind inadmisibilitatea încălcării secretului votului cetățenilor.

Apelul a fost făcut la o conferință de presă, unde reprezentanții Partidului Socialiștilor au declarat că în ultima perioadă primesc multe semnale precum că cetățenilor li se propune să-și fotografieze buletinele de vot.

„Informăm cetățenii că, în conformitate cu punctul 68 a Regulamentului de activitate a birourilor electorale, se interzice fotografierea buletinelor de vot după aplicarea ștampilei. Orice încercare de a încălca această normă, poate fi calificată ca fiind încălcarea dreptului la secretul votului, adică încălcarea garanției constituționale a cetățeanului că votul acestuia este liber exprimat”, a spus socialistul Maxim Lebedinschi.

De asemenea, Maxim Lebedinschi a făcut referire la cazurile când cetățenilor li se propune „să-și vândă votul”.

„Toate aceste cazuri vor fi documentate și vom sesiza organele de poliție și procuratură pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de comiterea unor astfel de infracțiuni”, a subliniat el.

Maxim Lebedinschi a mai spus că PSRM a contestat hotărârea CEC cu privire la transferarea a mai mult de douăzeci de secții de votare pentru cetățenii RM care locuiesc în Transnistria.

În prezent, cauza privind transferarea secțiilor de votare este în curs de examinare la Curtea Supremă de Justiție și dacă chiar aceasta va menține hotărârea CEC, PSRM se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Secretarul pentru ideologie al PSRM Ion Ceban a menționat că multe semnale privind „planificarea încălcărilor legislației electorale” provin din partea întreprinderilor și instituțiilor de stat, inclusiv din partea departamentelor medicale, educaționale și altele.

Ceban a venit cu un îndemn către cetățeni ca „ să nu cedeze provocărilor și să voteze la alegeri numai în conformitate cu convingerile lor”.

Citește mai departe

Alegeri

Maia Sandu și Andrei Năstase: „Există suspiciuni rezonabile că am fost otrăviți cu mercur”// VIDEO

Publicat

pe

De către

Co-președinții blocului electoral ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat astăzi că există suspiciuni rezonabile că ar fi fost otrăviți cu mercur. Aceasta după ce, potrivit lor, mai multe teste au arătat cantități exagerate de metale grele în sânge, iar medicii declară că o astfel de acumulare nu poate fi explicată în mod natural.

Astfel, lidera PAS Maia Sandu a menționat că a fost o perioadă în care a avut probleme de sănătate, a mers și și-a făcut teste și a descoperit că are un conținut exagerat de metale grele în sânge.

„Și acest lucru mi s-a întâmplat și mie, și domnului Năstase. Am făcut tratament și acest tratament a ajutat la coborârea nivelului acestor metale grele în sânge. După o perioadă, testele recente au arătat iarăși o creștere. Și medicii cu care am discutat noi spun că această acumulare nu poate fi explicată în mod natural”, a spus Maia Sandu.

În acest context, ea a declarat că există niște suspiciuni „în contextul atacurilor, atitudinii pe care o are această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol guvernarea de mai departe”.

Președintele Platformei DA Andrei Năstase s-a arătat convins că ei sunt ținta unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări, „care îi dorește morți”.

„Ei au atentat la viața și la sănătatea noastră prin metale grele și o să vă spun și cum se cheamă unul dintre acele metale – este mercurul. La mercur s-a apelat și împotriva mea, și împotriva Maiei Sandu, și împotriva domnului Alexandru Machedon, și împotriva unor colegi de-ai noștri cu care ne-am aflat în același anturaj. Esențial este că și eu și doamna Sandu am fost supuși unor atacuri cu acest mercur, geneza căruia, deocamdată, nu este identificată”, a spus Andrei Năstase.

El a adăugat că specialiștii din străinătate au considerat că nu poate fi o geneză naturală, nu poate fi din alimentare, nu poate fi din aer, chiar dacă în RM sunt anumite probleme sub acest aspect.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 ore în urmă

Atenție! Se modifică itinerarul rutei de autobuz nr. 19

De vineri, 22 februarie , se modifică itinerarul rutei municipale de autobuz nr. 19. Măsura este luată întru eficientizarea serviciilor...

Externe5 ore în urmă

Un avion de instrucție s-a prăbușit în România. O persoană a murit// VIDEO

O aeronavă tip DA 42 s-a prăbușit la Tuzla, în județul Constanța. La bordul aparatului de zbor se aflau un...

Social5 ore în urmă

Cod Galben de schimbare bruscă a vremii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Avertizarea este valabilă pentru 22 și 23...

Politică6 ore în urmă

La Chişinău ar putea fi deschis Oficiul ONU pentru Servicii de Proiect

Posibilitatea deschiderii în Republica Moldova a unui Oficiul ONU pentru Servicii de Proiect (UNOPS) a fost discutată de către secretarul...

Social6 ore în urmă

150 de computere noi au fost transmise către 20 de instituții de învățământ general

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a transmis astăzi 150 de computere noi pentru 20 de instituții de învățământ general din...

Social7 ore în urmă

Cutii de suc pline cu cannabis, depistate la Tudora într-un camion ce efectua ruta Federația Rusă – România

Polițiștii de frontieră au dejucat planul ilicit al unui șofer privind introducerea în țară a substanțelor interzise. Din cercetările preliminare...

Alegeri8 ore în urmă

PSRM a solicitat respectarea secretului votului cetăţenilor

PSRM a lansat astăzi un apel public către Comisia Electorală Centrală ca să elaboreze o circulară prin care să fie...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri9 ore în urmă

Maia Sandu și Andrei Năstase: „Există suspiciuni rezonabile că am fost otrăviți cu mercur”// VIDEO

Co-președinții blocului electoral ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat astăzi că există suspiciuni rezonabile că ar fi fost...

Alegeri11 ore în urmă

Candidații Blocului ACUM au semnat un angajament că nu vor face alianță cu PDM, PSRM, Partidul ȘOR și Partidul Nostru// VIDEO

Candidații blocului ACUM la funcția de deputat în Parlament au semnat astăzi un angajament față de cetățeni prin care se...

AlegeriO zi în urmă

Lista Partidului Șor: figuranți în raportul Kroll și un martor al acuzării în dosarul Filat 

Unele nume de pe lista electorală a Partidului Șor apar și în raportul Companiei britanice Kroll, angajată de Guvern să...

AlegeriO zi în urmă

OPINIE / Cum am fost la întâlnirea cu Vlad Plahotniuc

Jurnalista Veronica Gorea, de la ziarul săptămânal „Expresul” a fost prezentă la o întrunire dintre Ludmila Guzun, candidată PDM în...

AlegeriO zi în urmă

Blocul ACUM: La München, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare a R.Moldova

Co-președinții blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și candidatul ACUM în circumscripția Călărași, Igor Munteanu susțin că președintele...

AlegeriO zi în urmă

Din tradiție, în concert electoral: cum a ajuns să fie promovat Pavel Filip într-un sat din Strășeni

Din tradiție, în concert electoral. Distanța dintre cele două s-a măsurat în 13 cuvinte pe scenă. Cel promovat a fost...

Alegeri2 zile în urmă

„Спросите у Додона” – De ce se implică Rusia în alegerile din 2019 în Republica Moldova?

Comunitatea WatchDog a lansat o analiză pe tema implicării Federației Ruse în viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Studiul sistematizează...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com