Connect with us

Politică

Începe sesiunea de primăvară a Parlamentului

Publicat

pe

Sesiunea de primăvară a Parlamentului va începe pe data de 4 februarie. Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat o dispoziție în acest sens.

Începând cu săptămâna viitoare, deputații își vor relua activitatea în organele de lucru ale Parlamentului.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, miercuri, 6 februarie, va avea loc ședința Biroului permanent al Parlamentului, care va stabili data primei ședințe plenare din sesiunea de primăvară.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, Legislativul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie.

Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat la 30 noiembrie 2018.

Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe.

În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri etc., poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Maia Sandu explică ce se va întâmpla dacă judecătorii Curții Constituționale nu vor demisiona benevol

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu insistă ca judecătorii Curții Constituționale să-și dea demisia, declarând că „acolo trebuie să ajungă oameni care chiar respectă Constituția și care ascultă doar de ceea ce e scris în Constituție și de nimeni altcineva”.

Întrebată miercuri la postul public de televiziune Moldova 1 ce se va întâmpla dacă magistrații nu-și vor prezenta demisia, Maia Sandu a declarat că se va proceda așa cum se face și în unele țări unde corupția este un fenomen larg răspândit în rândul judecătorilor – se va face o evaluare externă a tuturor judecătorilor.

PE LUNG

Astfel, Maia Sandu a spus că ceea ce a făcut Curtea Constituțională, prin deciziile din 7-9 iunie, a fost o tentativă de lovitură de stat. „Cred că trebuie să învățăm din această lecție, trebuie să-i sancționăm pe cei care se fac vinovați și după aceasta trebuie să avem un proces transparent de selectare a membrilor CC”, a spus ea.

Maia Sandu a explicat că în cazul în care membrii Curții nu vor demisiona, va
fi o evaluare externă a tuturor judecătorilor.

„ Așa cum se face și în unele țări, de exemplu, în Albania și există acordul Comisiei de la Veneția. Pentru cazuri în care corupția este un fenomen foarte larg răspândit în rândul judecătorilor se permite o evaluare externă. Vin experți internaționali și locali, se ia dosarul fiecărui judecător și se analizează deciziile pe care le-a luat în ultimii ani, se vede care decizii au fost conforme legii sau neconforme legii. Se mai  citește și presa de investigație, se mai verifică rapoarte ANI să se vadă câte case și proprietăți are judecătorul și se uită dacă ele pot fi justificate prin banii obținuți legal. Dacă nu, atunci cei care nu pot să răspundă, pleacă din sistem. Asta e metoda contemporană de curățare a sistemului”, a spus Maia Sandu.

Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului. Potrivit legislației în vigoare, magistrații CC sunt inamovibili pe durata mandatului. Ei nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului.

Citește mai departe

Politică

Andrian Candu: „Domnul Plahotniuc nu e în SUA, m-am văzut în Europa cu dumnealui”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Vicepreședintele Partidului Democrat Andrian Candu susține că s-a întâlnit zilele trecute cu liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, în Europa, fără a oferi detalii despre locația acestuia.

Candu a declarat că președintele PDM „nu a dispărut nicăieri”, „ nu a părăsit corabia PDM” și că acum misiunea acestuia este legată de securizarea familiei sale. Potrivit fruntașului democrat, Vlad Plahotniuc va reveni în timpul cel mai apropiat. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisinii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

PE LUNG

Domnul Plahotniuc nu e în SUA, m-am văzut în Europa cu dumnealui. Nu a dispărut nicăieri. Nu o să intru în detalii despre locația propriu-zisă. Misiunea lui acum este să-și securizeze familia, deoarece în ultimul timp au fost multe amenințări și situații de pericol pentru familie și pentru dumnealui personal ”, a spus Andrian Candu la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Întrebat despre ce pericole este vorba și din partea cui vin, Andrian Candu a spun că ele au fost pe perioada ultimului an, dar s-au intensificat după alegeri. „Pericole, în primul rând, din partea Rusiei și a unor instituții, a anumitor servicii”, a spus vicepreședintele PDM.

Potrivit lui Candu, Vlad Plahotniuc urma să plece din Moldova încă ceva mai devreme, dar s-a reținut până s-a luat o decizie la partid privind trecerea în opoziție

„Vlad Plahotniuc nu a părăsit corabia PDM. Echipa este. Este o comunicare foarte intensă. Sunt chestiuni de familie și de securitate, care trebuiau administrate imediat. Plecarea lui a fost întârziată, pentru că intențiile erau să plece de marți-miercuri, însă a stat până s-a luat o decizie la partid privind trecerea în opoziție”.

El a accentuat că Vlad Plahotniuc nu are nimic de ascuns și că va reveni în timpul cel mai apropiat în Republica Moldova.

Amintim că după anunțul de retragegere de la guvernare, liderul PDM a părăsit țara. Formațiunea a anunțat printr-un comunicat de presă că Vlad Plahotniuc a plecat pentru câteva zile din ţară, la familia sa.

Ulterior, președintele PDM a declarat pe Facebook că are nevoie de timp pentru a-și securiza familia, după o tentativă de răpire eșuată a sa, care a avut loc anul trecut.

Citește mai departe

Politică

13 organizații neguvernamentale cer demisia judecătorului constituțional Veaceslav Zaporojan

Publicat

pe

De către

PE SCURT

13 organizații neguvernamentale au lansat astăzi un apel către judecătorul constituțional Veaceslav Zaporojan, în care îi cer să demisioneze din funcție. Organizațiile și-au exprimat regretul față de performanța acestuia, în legătură cu hotărârile adoptate de Curtea Constituțională, ce au aruncat în mod deliberat Moldova într-o criză constituțională.

Potrivit ONG-urilor, Zaporojan nu a formulat nicio o opinie separată la hotărârile problematice. „El a trădat încrederea acordară de mai mulți reprezentanți ai societății civile în procesul de selecție pentru funcția de judecător constituțional”, au arătat semnatarii apelului.

PE LUNG

ONG-urile amintesc că în 2014, când o funcție de judecător la Curtea Constituțională a devenit vacantă, din cei șapte candidați la această funcție Veaceslav Zaporojan a cumulat cel mai mare punctaj la proba scrisă și la interviu. Atunci, mai multe organizații ale societății civile au solicitat Guvernului numirea lui Zaporojan la funcția de judecător la Curtea Constituțională.

„Cu regret, modul în care a acționat Curtea Constituțională pe 7, 8 și 9 iunie 2019, adoptând mai multe decizii arbitrare, a șocat societatea. Modul în care hotărârile respective au fost revizuite pe 15 iunie 2019, a subminat total rolul Curții Constituționale de garant al Constituției. Aceste decizii au fost luate în unanimitate, iar dl Zaporojan a participat la adoptarea tuturor acestor hotărâri”, se arată în apel.

La 9 iunie 2019, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a îndemnat judecătorii constituționali să-și dea demisia în scopul restabilirii încrederii în Curtea Constituțională și stabilizarea situației din țară. Până astăzi niciun judecător constituțional nu și-a dat demisia.

„Având în vedere creditul deosebit de încredere pe care mai multe organizații ale societății civile l-a acordat lui Zaporojan în 2016, îl îndemnăm insistent pe Veaceslav Zaporojan să-și prezinte imediat demisia, pentru a permite cel puțin un început de restabilire a încrederii în Curtea Constituțională”, se mai spune în apel.

Printre semnatarii apelului figurează Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația Presei Independente (API), Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ), Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Comunitatea WatchDog.MD, CPR Moldova, Fundația Est-Europeană, Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Institutul de Politici Publice (IPP), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Transparency International-Moldova (TI-Moldova).

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie46 de minute în urmă

Maia Sandu: Benzinăriile, magazinele, barurile și restaurantele duty free la intrarea în R.Moldova și în regiunea transnistreană vor fi interzise

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi că benzinăriile duty free, magazinele, barurile și restaurantele duty free la intrarea...

SocialO oră în urmă

Celulă de criză la Otaci, unde s-a surpat o parte dintr-un bloc cu 9 etaje. Salvatorii vor pregăti terenul pentru demolare

PE SCURT La Otaci, unde miercuri seara s-a surpat o parte a unui bloc de locuit cu nouă etaje, a...

CulturăO oră în urmă

Un desen animat din R.Moldova s-a clasat în Top – 9 cele mai bune filme VR din lume

PE SCURT Filmul „ARIPI”, creat de către echipa studioului de animație „Simpals” din Republica Moldova, s-a clasat în topul celor...

Politică2 ore în urmă

Maia Sandu explică ce se va întâmpla dacă judecătorii Curții Constituționale nu vor demisiona benevol

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu insistă ca judecătorii Curții Constituționale să-și dea demisia, declarând că „acolo trebuie să ajungă oameni...

Politică2 ore în urmă

Andrian Candu: „Domnul Plahotniuc nu e în SUA, m-am văzut în Europa cu dumnealui”

PE SCURT Vicepreședintele Partidului Democrat Andrian Candu susține că s-a întâlnit zilele trecute cu liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, în Europa,...

Social12 ore în urmă

VIDEO / Un bloc din Otaci s-a prăbușit. Care este motivul presupus

PE SCURT O parte a unui bloc locativ de nouă etaje din Otaci s-a prăbușit. Locatarii au fost evacuați cu...

Economie16 ore în urmă

Ilan Şor şi familia sa au vândut afacerea duty free din R.Moldova

PE SCURT După alegerile din 24 februarie 2019 şi mai ales după ce a devenit clar că Partidul Democrat nu...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 săptămâni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri1 lună în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri2 luni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com