Încă un partid cere retragerea Moldovei din CSI. PLR propune o lege organică

Încă un partid parlamentar militează pentru retragerea Republicii Moldova din CSI. După liberali, o inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată și de liberal-reformatori. Diferența este că, spre deosebite de PL, care propune denunțarea acordului de constituire a CSI, PLR țintește același obiectiv prin intermediul unui proiect de lege organică.

În motivația atașată proiectului, membrii fracțiunii PLR arată că:

[blockquote style=”1″]Inițiativa este determinată de acțiunile Federației Ruse care sunt ilegale și abuzive, contrare normelor internaționale. Drept dovadă este ocuparea unei părți a Republicii Moldova, stat membru a Comunității Statelor Independente, în anul 1992, a Georgiei – stat membru al Comunității Statelor Indepentente, în anul 2008 și a Ucrainei stat membru-fondator al Comunității Statelor Independente, în anul 2014, precum și încălcarea și nerespectarea angajamentelor asumate la de Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istambul privind retragerea trupelor rusești din Republica Moldova considerăm că prezența în această organizație și mecanismele ei sunt ineficiente și nu contribuie la bunăstarea și pacea în regiune, dovadă fiind agresiunea și invadarea statelor membre a Comunității de către Federația Rusă având calitatea de stat membru – fondator. În acest sens Republca Moldova va denunța Acordul de consituire a Comunității Statelor Independente.[/blockquote]

Solicitați de Moldova.ORG, semnatarii acestei inițiative ne-au precizat că nu vor să se ia la întrecere cu foștii colegi din PL, însă consideră că pentru ieșirea Republicii Moldova din CSI este nevoie ca Parlamentul să adopte o lege organică în acest sens.

De asemenea, PLR îndeamnă toate forțele politice din Moldova să susțină această inițiativă.

Întrebat ce crede despre argumentarea liberal-reformatorilor, Victor Chirilă, director executiv al Asociației de Politică Externă de la Chișinău, a declarat că modalitatea prin care Parlamentul ar denunța acordul de constituire a CSI se află la discreția deputaților și nu are o atât de mare importanță. Totodată, el consideră inoportun un asemenea pas în acest moment.

[blockquote style=”3″]Victor Chirilă: Trebuie, mai întâi de toate, să fie anunțate instituțiile CSI despre retragerea Republicii Moldova. Dacă se ajunge la o asemenea decizie politică. Deocamdată o altfel de decizie politică nu există. Decizia politică este atunci când Parlamentul împreună cu Guvernul decid încetarea participării Republicii Moldova la CSI. În cazul în care s-ar lua o asemenea decizie, cu siguranță trebuie să fie urmate procedurile fixate de Acordul de Aderare la CSI. Și decizia PL, și PLR este proastă. Cred că oamenii aceștia nu au ce face și vor să facă cât mai multă zarvă în țară. Nu sunt adeptul CSI, este o organizație care nu ne poate apăra de toate problemele care iată au apărut la est de noi, dar acum căutăm nod în papură. Retragerea poate exista doar atunci când există un consens politic și nimeni nu te poate șantaja. Acest consens trebuie să existe în primul rând în interiorul Coaliției care guvernează Republica Moldova. [/blockquote]

Tot astăzi, o inițiativă privind retragerea Republicii Moldova din CSI a fost înregistrată în Parlament de PL.

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Tabel Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:auto;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:SimSun;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.