În R.Moldova se limitează accesul în locurile publice. Persoanele de peste 63 ani, obligate să stea acasă

PE SCURT

 Începând cu 25 martie în Republica Moldova  se interzice aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement. Din aceeași dată, se interzice persoanelor de peste 63 ani să se afle în afara domiciliului și în spațiile publice, fără necesitate stringentă. Sunt doar două din cele 40 de decizii luate luni seara târziu de Comisia Situații Excepționale în contextul  prevenirii răspândirii COVID-19. Potrivit premierului Ion Chicu angajațiii MAI și ai Ministerului Apărării vor asigura implementarea acestor decizii. 

De asemenea, membrii comisiei au interzis prestarea serviciilor de alimentație publică în stațiile PECO și au simplificat procedura de achiziție a medicamentelor, produselor de uz medical și a dispozitivelor medicale pe toată durata stării de urgență. 

PE LUNG

„Începând cu 25 martie, în municipii, orașe și centre raionale este limitat accesul cetățenilor în spațiile publice, gen parcuri, terenuri sau alte zone unde se aglomerează populația. Este absolut necesar pentru a stopa răspândirea acestui virus. Colaboratorii MAI și ai Ministerului Apărării vor asigura implementarea acestei decizii. Este necesară la această etapă și antrenarea forțelor armate ale Republicii Moldova pentru menținerea ordinii”, a declarat  Ion Chicu după ședința Comisiei Situații Excepționale.

Premierul  a precizat că s-a luat şi decizia ca pensiile să fie livrate vârstnicilor acasă de către lucrătorii poștali. „Vom implica toate structurile, inclusiv cele locale pentru a asigura persoanele în etate cu cele necesare”;, a promis şeful Cabinetului de miniștri. Astfel, potrivit uneia dintre decizii, începând cu 1 aprilie 2020, „Poșta Moldovei” va asigura „ distribuirea la domiciliu, cu însoțirea unui angajat al structurilor Ministerului Afacerilor Interne, a pensiilor, alocațiilor sociale de stat și altor prestații sociale pentru beneficiarii de pensii pentru limita de vîrstă și alocații sociale de stat pentru persoane vârstnice”; De asemenea, „Poșta Moldovei” va asigura  achitarea prin intermediul oficiilor poștale a plăților sociale beneficiarilor, indiferent de viza de reședință/domiciliul, asigurând regim fluidizat de acces al persoanelor și cu respectarea distanței sociale.

n plus, pe durata stării de urgență, Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate, va delega, în caz de necesitate, instituțiilor medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, dreptul de a desfășura de sine stătător procedurile de achiziții publice de medicamente, alte produse de uz medical și dispozitive medicale, necesare pentru prevenirea și controlul infecției COVID–19.

Astfel, se va permite achiziționarea medicamentelor, altor produse de uz medical și dispozitive medicale, în sumă de pînă la 800.000 (opt sute mii) lei inclusiv, fără taxa pe valoarea adăugată. 

În plus, Comisia Situații Excepționale a instituit moratoriu, până la data de 1 iunie 2020, asupra controlului de stat, inclusiv fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici şi/sau cerinţele specifice pentru genul de activitate desfăşurat, privind respectarea normelor de protecţie a muncii, planificat sau inopinat, efectuat la faţa locului. Moratoriul asupra posturilor fiscale care se creează de către organele fiscale se aplică până la data de 1 iunie 2020. În schimb, moratoriu nu se aplică în cazurile controlului modului de formare și aplicare a prețurilor.

Totodată, declararea și achitarea impozitului pe venit pentru 2019 de către persoanele fizice (cetăţeni ai Republicii Moldova, cetăţeni străini şi apatrizi, inclusiv membri ai societăţilor şi acţionari ai fondurilor de investiţii) se va efectua până la 29 mai 2020. Achitarea impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător în rate pentru primul trimestru al anului 2020 se va efectua până la data de 25 iunie 2020.

Comisia a autorizat și cinci curse aeriene aeriene charter, pentru transportarea pasagerilor, operate de:

– AIR MOLDOVA, din 24 martie 2020, CHISINAU – PARIS (BEAUVAIS) – CHIȘINAU;

– FLYONE, din 25 martie 2020, CHISINAU – LONDRA (SOUTHEN) – CHISINAU;

– AIR MOLDOVA, din 25 martie 2020, CHISINAU – PARIS (BEAUVAIS) – CHISINAU;

– FLYONE, din 26 martie 2020, CHISINAU – ISTANBUL– CHISINAU;

– FLYONE, din 26 martie 2020, CHISINAU – MOSCOVA – CHISINAU.

De asemenea s-a autorizat intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești – Galați către Portul Internațional Liber „Giurgiulești” direct, fără oprire, a 10 cetățeni români, angajați ai S.C. „Multraship România S.R.L.”, care prestează servicii de remorcaj și pilotaj la manevrele de sosire și plecare a navelor în/din port. 

Citiți și: Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pentru 60 de zile. Termenul va expira pe 15 mai.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.