In localitatile din stinga Nistrului va fi creata Zona speciala de sustinere suplimentara a activitatii de antreprenoriat

Guvernul propune crearea, in localitatile moldovenesti din stinga Nistrului, subordonate Chisinaului, a unei zone speciale de sustinere suplimentara a activitatii de antreprenoriat. Proiectul de lege respectiv a fost aprobat in cadrul sedintei cabinetului de ministri desfasurate miercuri in raionul Dubasari.

Documentul stabileste principiile juridice, sociale si economice de sustinere suplimentara din partea statului pentru dezvoltarea acestor localitati.

in special, potrivit documentului, pe teritoriul satelor Cocieri, Vasilievca, Corjova, Mahala, Cosnita, Pohrebea, Molovata Noua, Roghi, Dorotcaia si Pirita se preconizeaza crearea unei zone de sustinere suplimentara, urmind sa fie acordat un regim preferential de activitate pentru rezidenti.

Executivul propune acordarea unei vacante fiscale pentru o perioada de 5 ani la plata impozitului pe venit provenit din activitatea de antreprenoriat pe teritoriul zonei. De asemenea, se preconizeaza compensarea integrala a platii pentru inregistrarea intreprinderilor si a taxei pentru eliberarea licentelor.

Rezidentul zonei va mai avea dreptul sa se inregistreze benevol ca platitor de TVA daca in decurs de un an a efectuat livrari de marfuri sau servicii in valoare de peste 50 de mii de lei.

De asemenea, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale pentru marfurile produse in zona se propune a fi redusa cu 50 la suta.

Detinatorii de terenuri agricole situate dincolo de soseaua Ribnita-Tiraspol, in cazul limitarii accesului la loturile lor, pina la inlaturarea consecintelor, vor beneficia de compensarea integrala a sumei calculate pentru impozitul funciar, a contributiilor de asigurari sociale obligatorii de stat, a primelor de asigurare obligatorie de asistenta medicala. De asemenea, persoanelor respective li se vor acorda ajutor de somaj sau alocatii de integrare profesionala. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.