In Basarabia va avea loc exercitiul de mentinere a pacii Cooperative Lancer “Longbow 2006”

In perioada 16-20 ianuarie, la Ministerul Apararii se desfasoara conferinta initiala de planificare a exercitiului multinational de mentinere a pacii „Cooperative Lancer Longbow 2006”, preconizat pentru luna septembrie 2006 in Republica Moldova.

“Cooperative Lancer – Longbow” este un exercitiu combinat dintre aplicatii cu trupe in teren (Cooperative Lancer) si aplicatii de comandament si Stat Major (Cooperative Longbow). Exercitiul dat este planificat pentru perioada 11-29 septembrie 2006. Scopul lui consta in instruirea si antrenarea ofiterilor de Stat Major si a trupelor in teren, pentru promovarea interoperabilitatii in scopul utilizarii standardelor folosite in tarile participante a Programului “Parteneriat pentru Pace”, in operatiuni de mentinere a pacii in cadrul unor scenarii de raspuns in situatii de criza.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Ministerului Apararii de la Chisinau, la conferinta participa ofiterii MA si ai Marelui Stat Major al Armatei Nationale, reprezentantii Celulei de Coordonare din Moons si Componenta Terestra a Comandamentului NATO din Madrid, precum si reprezentanti ai tarilor ce urmeaza sa participe la “Cooperative Lancer Longbow 2006”. In lucrarile conferintei sunt implicati 90 participanti din peste 30 tari.

Potrivit sefului adjunct al Marelui Stat Major, co-director al exercitiului “Cooperative Lancer Longbow 2006” din partea Republicii Moldova, Ion Savciuc, la conferinta initiala se stabilesc principiile si modalitatile de pregatire in domeniile specificului exercitiului, problemele de asigurare logistica, financiara, a comunicatiilor etc. In opinia co-directorului exercitiului “Cooperative Lancer Longbow 2006” din partea NATO, generalul Jens Thorsen (Norvegia), Republica Moldova a fost selectata ca tara gazda a exercitiului, datorita proceselor de reformare a Fortelor sale Armate, ceea ce atesta un caracter tot mai pronuntat al tendintei treptate de adaptare a acestora la standardele europene. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.