Connect with us

Politică

Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională și s-a adresat deputaților: Oamenii așteaptă o claritate! Ajunge!

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi în cadrul unui briefing că a sesizat Curtea Constituțională pentru a clarifica data exactă când expiră cele trei luni când poate fi semnat decretul de dizolvare a Parlamentului.

Totodată, președintele Dodon s-a adresat cu un mesaj către deputații din noul Parlament în care i-a îndemnat fie să formeze o majoritate parlamentară, fie să recunoască că nu au ajuns la un consens și să meargă la alegeri parlamentare anticipate. „Oamenii așteaptă o claritate! Ajunge!”, a declarat Igor Dodon.

PE LUNG

Constituția spune că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu poate forma Guvernul sau nu adoptă legi în termen de trei luni. Astfel, șeful statului a precizat că vrea să știe dacă trei luni se calculează din momentul validării mandatelor  deputaților (aceasta va fi pe 9 iunie) sau de la începutul primei ședințe a Parlamentului – 21 iunie.

Potrivit lui, cel mai probabil, deputații mai au la dispoziție două săptămâni pentru a forma majoritatea parlamentară și a învesti noul Guvern.

Totodată, șeful statului a condamnat „egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare”.

„Vreau să mă adresez deputaților: fie vă apucați de lucru, alegeți conducerea Parlamentului, mergem împreună cu alegerea Guvernului, fie recunoașteți că ambițiile vă împiedică să faceți majoritate parlamentară și mergeți la anticipate”, a menționat Igor Dodon.

Politică

Cum va fi numit directorul Serviciului de Informații și Securitate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Directorul Serviciului de Informații și Securitate ar putea fi numit în funcție de Parlament, la propunerea președintelui Republicii Moldova. Un proiect de modificare a unor acte legislative în acest sens a fost aprobat de deputați, în prima lectură.

Potrivit proiectului, activitatea SIS urmează a fi coordonată de către președintele Republicii Moldova, în limitele competenței sale, dar va fi supusă controlului parlamentar. Astfel, SIS ar putea fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea șefului statului, pe un termen de cinci ani.

PE LUNG

De asemenea, eliberarea din funcție a directorului SIS ar putea fi făcută de Parlament la propunerea președintelui Republicii Moldova sau la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților aleși în cazul în care acesta se va afla în stare de incompatibilitate, în conflict de interese, nu va depune declarația de avere și interese, precum și va exista o hotărâre judecătorească irevocabilă sau în cazul exprimării neîncrederii.

Deputatul ACUM Sergiu Litvinenco a precizat că la numirea șefului SIS urmează să participe în mod obligatoriu două instituții ale statului – atât președintele Republicii Moldova la nivel de propunere, cât și Parlamentul – la nivel de decizie finală. Indiferent pe cine propune președintele RM, dacă nu există acceptul Parlamentului, persoana nu poate fi nici numită, nici demisă de la conducerea SIS.

El a explicat că o astfel de modalitate de numire a șefului structurii de securitate a statului există în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, inclusiv România. Potrivit legislației de peste Prut, „Serviciul Român de Informații este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, la propunerea președintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însarcinată să exercite controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului”.

„Prin urmare, nu este vorba de nicio subordonare a SIS-ului către Președintele RM – SIS-ul, așa cum se practică în marea majoritate a statelor UE, se va afla sub control parlamentar”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Pentru a intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, precum prevede proiectul, acesta urmează a fi examinat și votat în lectură finală.

Precizăm că acum o săptămână, Parșamentul i-a demis pe șeful Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari și pe directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu.

Citește mai departe

Politică

Comisarul Johannes Hahn vine în Republica Moldova pentru a reitera sprijinul acordat de UE noului Guvern

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn va fi în Chișinău, Republica Moldova, miercuri, 19 iunie, pentru a se întâlni cu principalii actori politici și a discuta despre cele mai recente evoluții din țară.

Comisarul Hahn se va întâlni cu președintele țării Igor Dodon, cu președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, cu prim-ministra Maia Sandu, cu președintele fracţiunii Partidului Democrat și cu reprezentanții societății civile.

PE LUNG

Înainte de vizită, Comisarul Hahn a menționat: „Aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu autoritățile pentru a reitera ceea ce am spus deja prim-ministrului Maia Sandu sâmbătă: Moldova trece printr-o perioadă de tranziție pașnică, iar Uniunea Europeană este gata să acorde consiliere și suport, inclusiv financiar, țării. Ne așteptăm ca autoritățile să continue reformele cele mai urgente, în special în domeniul economiei, al libertății mass-mediei, al statului de drept, al justiției și al clarificării scandalului legat de frauda bancară. Aceste reforme vor consolida relațiile bilaterale cu UE și vor aduce beneficii tangibile oamenilor.”

Comisarul a avut o discuție telefonică sâmbătă, 15 iunie, cu premierul Maia Sandu. În cadrul ședinței Consiliului Afaceri Externe, desfășurată ieri, Comisarul Hahn a raportat miniștrilor de externe ai UE despre misiunea sa anterioară la Chișinău , precum și despre evoluțiile actuale.

Citește mai departe

Politică

În Parlament vor activa 11 comisii permanente. Trei vor fi conduse de deputați PDM

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În cadrul Parlamentului de legislatura a X-a vor activa 11 comisii parlamentare permanente. Șapte dintre acestea vor fi conduse de deputații majorității parlamentare, trei comisii vor fi conduse de deputații PDM, iar o altă comisie – de un deputat al Partidului ȘOR.

În ședința plenară de astăzi, deputații au aprobat modificarea componenței acestora, cu votul majorității deputaților prezenți la ședință.

PE LUNG

Astfel, președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități a fost desemnat deputatul fracțiunii PAS Blocul ACUM Sergiu Litvinenco.

Comisia economie, buget și finanțe va fi condusă de deputatul Igor Munteanu, Fracțiunea ACUM Platforma DA.

Președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică este deputatul fracțiunii ACUM Platforma DA, Chiril Moțpan.

Comisia politică externă și integrare europeană va fi condusă de Iurie Reniță, fracțiunea ACUM Platforma DA.

Președinte al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a fost numit Andrian Lebedinschi din partea fracțiunii PSRM.

Radu Mudreac, deputat PSRM va conduce Comisia agricultură și industrie alimentară, iar Comisia control al finanțelor publice va fi prezidată de deputatul socialist, Vladimir Golovatiuc.

Comisia mediu și dezvoltare regională va fi condusă de deputata PDM Violeta Ivanov.

Comisia administrație publică – de deputatul PDM Vasile Bîtca, iar Comisia protecție socială, sănătate și familie – de deputata democrată Elena Bacalu.

Fracțiunea Partidului Șor urmează să propună candidatura sa pentru președinte al Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

Aceasta după ce candidatura deputatei Marina Tauber nu a fost aprobată de plenul Parlamentului. Deputații din majoritatea parlamentară au declarat că pe numele ei ar figura în raportul Kroll, astfel încât funcția a rămas vacantă.

Precizăm că în legislatura anterioară au activat zece comisii permanente. Crearea Comisiei de control al finanțelor publice a fost aprobată în ședința plenară din 31 mai 2018.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 minute în urmă

RISE: Zeci de angajați ai Primăriei Chișinău au primit în 2017 sporuri salariale nejustificate de peste 13 milioane lei// VIDEO

PE SCURT Premii și sporuri salariale nejustificate în sumă totală de peste 13 milioane de lei – de asta au...

PoliticăO oră în urmă

Cum va fi numit directorul Serviciului de Informații și Securitate

PE SCURT Directorul Serviciului de Informații și Securitate ar putea fi numit în funcție de Parlament, la propunerea președintelui Republicii...

Economie2 ore în urmă

O navă, sub pavilionul R.Moldova, cu 10 tone de haşiş, reținută în Spania// VIDEO

PE SCURT O navă, sub pavilionul Republicii Moldova, a fost reținută în Spania, iar la bordul său au fost descoperite...

Politică2 ore în urmă

Comisarul Johannes Hahn vine în Republica Moldova pentru a reitera sprijinul acordat de UE noului Guvern

PE SCURT Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn va fi în Chișinău, Republica Moldova,...

Externe16 ore în urmă

Angela Merkel, cuprinsă de tremur în timpul unei ceremonii oficiale alături de Vladimir Zelenski. Reacția cancelarei// VIDEO

PE SCURT Cancelara germană Angela Merkel s-a simţit rău în timpul ceremoniei oficiale cu noul președinte ucrainean, Vladimir Zelenski. Incidentul...

Politică16 ore în urmă

În Parlament vor activa 11 comisii permanente. Trei vor fi conduse de deputați PDM

PE SCURT În cadrul Parlamentului de legislatura a X-a vor activa 11 comisii parlamentare permanente. Șapte dintre acestea vor fi...

Politică17 ore în urmă

Monica Babuc a fost aleasă vicepreședintă a Parlamentului

PE SCURT Deputata Monica Babuc a fost numită, în ședința de astăzi, vicepreședintă a Parlamentului. Candidatura ei a fost susținută...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri1 lună în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri2 luni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com