Connect with us
"
"

Politică

Igor Dodon a semnat decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate. Cine va face parte

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a anunțat că a semnat decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Din componența Consiliului vor face parte președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, prim-ministra, Maia Sandu, vice-premierul, ministrul de Interne, Andrei Năstase, vicepremierul pentru reintegrare, Vasili Șova, ministrul Apărării, Pavel Voicu și ministrul Justiției, Stanislav Pavlosvchi.

PE LUNG

De asemenea, din acesta va face parte Procurorul general Eduard Harunjen, guvernatorul BNM Octavian Armașu, bașcaba Găgăuziei Irina Vlah și Ruslan Flocea, secretar al Aparatului președintelui.

Igor Dodon a declarat că, pentru abordarea în regim de urgență a problemelor stringente cu care se confruntă țara noastră, a decis să convoce ședința Consiliului Suprem de Securitate pe data de 11 iunie, ora 9:00.

Politică

Legea prin care Guvernul Chicu își asuma susținerea cetățenilor și întreprinzătorilor, declarată neconstituțională

Publicat

pe

PE SCURT

Legea. nr 56 prin care Guvernul și-a asumat în fața Parlamentului răspunderea pentru a susține cetățenii și întreprinzătorii în perioada stării de urgență a fost declarată astăzi neconstituțională. 

Decizia a venit după ce mai mulți deputați din opoziție au sesizat Curtea Constituțională. Opozița a criticat legea, afirmând că multe dintre prevederile aceasteia sunt legate de scheme de duty-free, vânzarea țigărilor, de cariere și taxe pentru subsol și minereuri și multe altele.

După ce legea a fost suspendată (pe 9 aprilie), premierul Ion Chicu a declarat că acesta este rezultatul acțiunilor iresponsabile, populiste ale politicienilor care au suspendat legea respectivă”, iar Igor Dodon l-a telefonat pe președintele CC pentru „a înțelege ce s-a întâmplat”.

Deputatul Dinu Plîngău a expediat o cerere prealabilă premierului Chicu în care solicită dezmințirea declarațiilor prin care acuză deputații blocului ACUM că ar fi provocat suspendarea legii. De asemenea, deputatul a cerut achitarea unui prejudiciu moral pe care-l va dona ulterior sistemului medical.

PE LUNG

După ce agenții economici au vorbit despre efectele negative pe care le resimt în urma pandemiei de coronavirus, Guvernul Chicu a elaborat un proiect de lege prin care susținea cetățenii și întreprinzătorii în perioada stării de urgență. Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe 1 aprilie.

Proiectul de lege prevedea mărirea ajutorului bănesc acordat familiilor defavorizate de la 1107 lei până la 1300 lei, iar ajutorul pentru fiecare copil urma să crească de la 553 le la 975 lei.

De asemenea, statul urma să scutească de plată titularii de patentă, să reducă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA și să amâne până la 25 iulie termenul de achitare taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea.

Citește aici: 3 decizii noi luate de Guvern pentru susținerea cetățenilor și
despre Legea nr. 56. 

În ziua următoare a fost planificată ședința Parlamentului pentru a vota proiectul de Lege nr. 56 prin care Guvernul susținea cetățenii și întreprinzătorii în perioada stării de urgență. 

Deputații din opoziție au criticat proiectul de lege, menționând că 90% din el prevede promovarea unor scheme de duty-free, promovarea vânzării țigărilor, elemente legate de cariere și taxe pentru subsol și minereuri și multe altele, iar multe prevederi ale acestui proiect de lege intră în vigoare de la 1 iulie 2020.

Pe 2 aprilie, ședința Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Deputații socialiști, cei democrați și cei din Partidul Șor nu s-au prezentat  la ședință. Au fost prezenți doar 39 de deputați din fracțiunile Platforma DA, PAS și grupul Pro-Moldova. 

Moldova.org scria pe 2 aprilie că niciuna dintre fracțiunile parlamentare de opoziție nu și-a declarat intenția de a înainta moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Potrivit legislației, dacă în decurs de 72 de ore de la asumarea răspunderii Guvernului pentru un proiect de lege, în Parlament nu se depune o moțiune de cenzură, prevederile proiectului intră în vigoare.

Prin urmare, proiectul de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea a intrat în vigoare, pentru că nimeni nu a depus o moțiune de cenzură. 

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat atunci că, atât timp cât premierul nu a prezentat proiectul de lege, este temei de neconstituționalitate pentru această decizie. „Era bine dacă premierul prezenta acele măsuri, așa cum sunt ele: antipopulare, anti-business și clientelare în foarte multe aspecte și în susținerea unor agenți economici apropiați guvernării”, a spus Sergiu Litvinenco.

În câteva zile, deputații din opoziție Sergiu Litvinenco, Adrian Candu, Serghei Sîrbu, Dinu Plîngău, Alexandr Oleinic au depus 4 sesizări la Curtea Constituțională cu privire la Legea nr. 56 privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. 

În câteva zile, sesizările au fost admise de Curtea Constituțională. Deputatul Dinu Plîngău a declarat că adoptarea Legii nr. 56 a fost neconstituțională, întrucât unele prevederi din Legea nr. 56 au fost adoptate fără ca Guvernul să prezinte în fața plenului Parlamentului proiectul de lege. Curtea a considerat că, pentru a evita prejudiciile și consecințele negative iminente pentru ordinea constituțională, suspendarea doar a prevederilor contestate nu este suficientă și a decis suspendarea întreagă a Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020.

De asemenea, Curtea a anexat restul sesizărilor într-un singur dosar. 

După suspendarea legii, Premierul a declarat că acesta este rezultatul acțiunilor iresponsabile, populiste ale politicienilor care au suspendat legea respectivă.

„Guvernul nu are dreptul să achite 2775 lei ajutorul de șomaj. Vreau să vă spun că avem mii de oameni înregistrați care necesită acești bani pentru pâine, pentru necesități. Guvernul nu le poate achita. Guvernul nu va mai putea achita pentru copii 975 de lei, sumă majorată de la 553 de lei.

După declarațiile făcute de către premierul Chicu, deputatul Plîngău a publicat o cerere prealabilă adresată premierului Ion Chicu. Plîngău i-a cerut premierului să dezmintă public informațiile difuzate în conferința de presă de pe 9 aprilie în care a acuzat deputaţii Blocului ACUM că ar fi provocat suspendarea Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru susținerea cetățenilor și întreprinzătorilor. Deputatul a cerut achitarea unui prejudiciu de 50.000 de lei, bani care ulterior vor fi donaţi sistemului medical.

Către: Chicu Ion,prim-ministru al Republicii Moldovamun. Cișinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1de la Dinu…

Geplaatst door Dinu Plîngău op Vrijdag 10 april 2020

Igor Dodon l-a telefonat pe președintele CC
pentru „a înțelege ce s-a întâmplat”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că decizia Curții de a suspenda legea ar fi „stranie”. „L-am sunat pe domnul Țurcan să înțeleg ce s-a întâmplat. Patru membri au votat pentru, iar domnul Țurcan a fost împotrivă și el are o opinie separată”, a declarat Igor Dodon. 

Înainte de a fi ales președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan era deputat din partea PSRM. Anterior, a fost deputat și din partea PCRM. În perioada 2002 – 2005 a fost ambasadorul R. Moldova la Moscova.

Astăzi, a avut loc o nouă ședință a Curții Constituționale de examinare a sesizării privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.

Președintele CC Vladimir Țurcan s-a abținut de la participarea la ședință.

În urma ședinței care a durat peste șase ore, Curtea Constituțională a hotărât că Legea nr. 56 privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență este neconstituțională și decizia este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Anterior, când legea a fost suspendată, Igor Dodon a declarat că una dintre soluții ar putea fi „Guvernul să vină cu un nou proiect de lege în Parlament”.

Cu toate acestea, măsurile sociale din cadrul proiectului de lege au fost votate pe 10 aprilie de către Comisia Situații Excepționale. Printre acestea figurează acordarea ajutor de șomaj în valoare de 2775 de lei, majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, scutirea de plata patentei. Citește mai multe detalii despre măsurile sociale votate de către CSE.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip de coronavirus ar putea fi implicată și Armata. Deocamdată forțele armate nu vor fi implicate, întrucât Ministerul de Interne face față situației.  

După întrevederea tradițională de luni a conducerii de vârf a țării, Igor Dodon a declarat că autoritățile au stabilit trei metode pentru ca vârstnicii să-și poată ridica pensiile, astfel ca să fie diminuat riscul transmiterii  coronavirusului. Oficialul a mai spus că în lupta cu COVID-19 Republica Moldova primește ajutor din partea OMS, China și urmează să primească suport și din Federația Rusă. Președintele Dodon a recunoscut că nu a fost și nici nu a solicitat să fie testat contra COVID-19.

PE LUNG

„Suntem pregătiți să facem față lucrurilor, avem capacități și forțe. Suntem gata să implicăm și armata. Dar la această etapă prin efectivul Ministerului Afacerilor Interne, a poliției, situația este gestionată. Dar ne-am pregătit, am pregătit diferite protocoale, pentru a implica dacă va fi necesar și Armata. La această etapă nu este necesară implicarea unor forțe suplimentare, deoarece se face față lucrurilor cu resursele și cu forțele care sunt”, a declarat șeful statului. 

Președintele a mai relatat că în cadrul ședinței au fost discutate și mecanisme pentru ca pensionarii să nu facă cozi la ridicarea banilor, aceasta în condițiile în care săptămâna viitoare, vor fi achitate pensiile.

Astfel, pensiile urmează să fie achitate, acolo unde este posibil, pe card, pentru bătrânii care au deschis un cont. O altă metodă este organizarea unui cordon special pentru pensionarii, la oficiile poștale. Și cea de-a treia metodă este elaborarea unui grafic, încât să nu se formeze cozi și să nu fie rând mare la oficiile poștale.

Cât privește menținerea în continuare a carantinei în instituțiile de învățămînt, în prezent se discută majorarea numărului de școli care au trecut la procesul de studii la distanță. „În prezent, aproximativ 30-35% din numărul cadrelor pedagogice din țară sunt instruite pentru a putea activa on-line, însă aceasta se referă în special la Chișinău, de aceea s-a pus drept scop extinderea acestei practici pe tot teritoriul Moldovei”.

Igor Dodon a mai relatat despre asistența externă în lupta cu COVID-19. Țara noastră continuă să primească cu regularitate asistență din partea Organizației Mondiale a Sănătății, iar la finele săptămînii, la Chișinău va veni o cursă specială din China cu teste de coronavirus, cu medicamente și materiale medicale necesare. „Suntem în așteptarea unui sprijin similar și din Federația Rusă”, a adăugat oficialul.

 Întrebat despre persoanele care în aceste zile ies în parcuri sau la grătare, șeful statului a spus că deocamdată nu sunt prevăzute amenzi pentru astfel de situații. „Următorul tip de restricții, în caz că situația se va agrava, ar putea prevede inclusiv interdicția de a ieși din casă. Deocamdată nu am ajuns la acest nivel și sper că nu vom ajunge”, a precizat oficialul.

Igor Dodon a fost întrebat dacă el și familia sa au fost testați la coronavirus..„Noi nu am fost testați și nici nu ne-am adresat. Se adresează toți cei care au simptome. Toți cei care au simptome și s-au adresat la medicul de familie sunt examinați și dacă sunt simptome au fost testați”, a răspuns președintele. 

Citiți și: LIVE TEXT/ 12 persoane infectate cu coronavirus sunt în stare gravă

Până la ziua de azi, în Republica Moldova au fost confirmate 94 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus. 37 cazuri sunt înregistrate în Chișinău, 16 în Hâncești, 7- în Ștefan Vodă, 6 cazuri- în Ialoveni și Căușeni, Soroca 5 cazuri. Totodată, în Republica Moldova au fost  înregistrate două cazuri de recuperare și un caz de deces.

Citește mai departe

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

Publicat

pe

De către

PE SCURT

 Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe Facebook. În cadrul acestuia, Dodon răspunde la o serie de întrebări care i-ar fi puse de alegători. Analiza celor vorbit de șeful statului a fost făcute cu diferite ocazii de presă, iar drept rezultat au fost depistate diferite falsuri și manipulări. 

Moldova.org a contactat câțiva experți în PR politic, dar majoritatea au refuzat să comenteze vlogul lui Dodon ca instrument de comunicare politică. Totuși, politologul Igor Volnițchi a confirmat că emisiunile video ale președintelui sunt „un instrument de promovare a imaginii în an electoral”, iar Aurelia Peru, fostă consilieră a președintelui Nicolae Timofti, a criticat unele gesturi ale președintelui Dodon. În același timp, politologul Ion Tăbârță a catalogat vlogul drept „un instrument de lustruire a imaginii președintelui”.

PE LUNG

Pe 12 martie 1933, președintele american Franklin Roosevelt s-a adresat pentru prima dată prin radio concetățenilor săi încercând să explice strategia pe care a ales-o în mai multe momente pe parcursul mandatului său. În perioada 1933-1944, el a avut 30 de intervenții de acest gen, în care răspundea la întrebările cetățenilor. A vorbit despre deciziile legate de criza politică, economică, șomaj, război. Acestea au intrat în istorie ca „discuții la gura sobei” și sunt considerate un exemplu al primei comunicări directe a unui înalt oficial cu cetățenii. 

Exemplul lui Roosevelt a fost preluat treptat și cu succes în toată lumea. Unele chiar au atins recorduri (precum conferința de presă a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski care a durat 14 ore). Fără a seta recorduri, și Igor Dodon a ales să comunice cu concetățenii săi la „direct”, prin intermediul vlogului întitulat „Președintele răspunde”, unde acesta răspunde la opt întrebări venite din partea cetățenilor.

Despre ce vorbește Igor Dodon

La 29 noiembrie 2019, președintele Igor Dodon a anunțat pe Facebook că inaugurează o serie de filmulețe, unde va răspunde la câte opt întrebări venite din partea cetățenilor. De atunci vlogul președintelui a avut 12 ediții. Filmulețele sunt difuzate pe pagina oficială de Facebook și canalul de Youtube. 

După o analiză a ultimelor cinci emisiuni cu apariția șefului statului, am observat că circa 70 la sută din întrebările abordate în emisiuni țin nemijlocit de chestiuni sociale și economice. Adică, țin de responsabilitatea Guvernului. De altfel, Igor Dodon nu ratează ocazia să laude Guvernul Chicu, despre care vorbește de bine mai în fiecare emisiune și îl descrie drept „небо и земля” (din rus. cerul și pământul) în raport cu Guvernul trecut.

Astfel, potrivit președintelui, cetățenii întreabă despre ajutorul social, taxele locale, starea spitalelor, incompetenta medicilor, pensii și salarii, costul la căldură. La toate întrebările, șeful statului a avut răspuns sau a promis că vine cu soluții. „Negociem cu Banca Mondială ca să realizăm un proiect pentru revenirea la fermele mari”, „Taxa pentru procedura de moștenire va fi redusă”; „Criteriile pentru persoanele care vor beneficia de ajutor social vor fi simplificate”; „Calitatea produselor va fi verificată intens de ANSA”; „Taxele locale ar trebuie excluse și incluse în acciza pentru benzină și motorină”, ș.a.

De asemenea, oamenii s-ar fi interesat de costurile mari la unele produse, de privatizări și Metalferos, de tăierile ilicite din pădure, de Legea miliardului sau locul de aflare a lui Plahotniuc, ș.a. Și aici Dodon a venit cu răspunsuri. În alte emisiuni, Dodon a amenințat cu demiteri, fie pe ministrul Agriculturii Mediului și Dezvoltării Regionale, Ion Perju pentru tăierea ilicită a pădurilor, fie pe directorul „Termoelectrica”, pentru tarifele la energia termică. Și judecătorii au fost îndemnați să facă „justiție corectă”, altfel să scrie cerere și să plece.

Internauți, promisiuni și declarații false

Tipul întrebărilor citite de Dodon în vlogul său au stârnit dubiile mai multor spectatori. Cu această ocazie jurnaliștii de la Deschide.md a aflat că întrebările citite în ediția din 24 ianuarie au fost publicate de pe conturi de Facebook false. 

Falsă a fost și promisiunea lui Dodon de a ajuta o locuitoare din satul Gura Galbenei din raionul Cimișlia să-și schimbe locuința, în ediția de pe 28 februarie. Ziarul de Gardă a căutat-o pe femeie și a aflat că femeia a fost contactată ulterior de consilierii prezidențiali și i s-a comunicat că nu o pot ajuta.

Jurnaliștii de la Stop Fals au constatat în declarațiile lui Dodon din cadrul vlogului său falsuri și generalizări. De exemplu, declarația că „judecătorii au salarii mult mai mari față de cel al șefului statului și de două ori mai mari decât ale deputaților” este eronată. Afirmația că magistrații primesc salarii duble față de deputați este un fals. Astfel, salariul unui judecător de la instanța de fond este mai mare cu doar circa o mie de lei față de salariul președintelui țării și cu două mii de lei față de salariul lunar brut al unui deputat sau ministru.

Ce este vlogul pentru Dodon? Vorbesc experții

Politologul Igor Volnițchi susține că emisiunile video ale președintelui sunt cu certitudine un instrument de promovare a imaginii în an electoral. „Trebuie să înțelegem că în acțiunile politicienilor noștri, fie e vorba despre Igor Dodon, Maia Sandu sau Andrei Năstase, în an electoral, este numaidecât și substrat electoral. Cu siguranță, președintele mizează că reușitele Guvernului îl vor face mai puternic la alegerile prezidențiale. În același timp, liderii opoziției mizează că eșecurile guvernării vor fi catalogate ca eșecurile personale ale lui Igor Dodon și îi vor diminua șansele. Cu siguranță că și liderii partidelor extraparlamentare iau în calcul toate aspectele respective. Anul 2020 este un an specific și tot ce fac politicieni trebuie trecut și prin sita interesului electoral”, a declarat Igor Volnițchi.  

După ce l-a criticat în 2018 pe Igor Dodon pentru faptul că a transmis mesajul cu prilejul Anului Nou împreună cu soția sa, Aurelia Peru, doctoră în comunicare, fostă consilieră a președintelui Nicolae Timofti, a refuzat să comenteze mesajele transmise de președintele țării în vlogul său. Totuși, ea a precizat că în prezent, toți liderii mondiali comunică în rețelele sociale. „Nu vreau să comentez limbajul și subiectele abordate de președinte”, a menționat ea. Totuși, Aurelia Peru a atenționat la un anumit moment – televiziunea publică a făcut știri din mai multe declarații ale președintelui. „Nu este normal ca în buletinele de noutăți să fie făcute știri din declarațiile lui Igor Dodon despre transport, pensii sau altceva. Trebuia făcută o știre la prima ediție a vlogului , atunci când se anunța despre lansarea acestuia”. Totodată, potrivit ei, știrile ar trebui făcute doar din declarațiile exclusive „bombă” ale șefului statului.

Un alt moment atenționat de ea a fost ediția din 21 februarie, când președintele Dodon și-a început vlogul în momentul când își duce copilul de mână la școala de șah. „La acea școală vin probabil diferiți copii. Acum închipuiți-vă cum se va simți un copil, care poate vine dintr-un mediu vulnerabil, când vede că însuși președintele își duce de mână copilul la școală”, a menționat ea. În acest context, experta a precizat că majoritatea liderilor mondiali preferă să își țină copii departe de lumina reflectoarelor. Am aflat că Barack Obama are două fete doar în discursul de inaugurare, când i-a mulțumit soției sale și celor două fete”, a mai spus Aurelia Peru.

„Este un instrument de lustruire a imaginii președintelui, aceasta în contextul prezidențialelor din anul curent”, este de părere politologul Ion Tăbârță. Desigur nimeni nu îi interzice președintelui crearea unui vlog, mai spune expertul, dar dacă se iau în considerare mesajele transmise de șeful statului (pensii, drumuri, spitale, taxe) putem să vorbim despre o încălcare a atribuțiilor prezidențiale. „Să ne amintim articolul 77 din Constituție: Președintele Republicii Moldova, în calitatea sa de șef al statului, reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. În același timp, articolul 96 din Legea Supremă spune clar: Guvernul asigură realizarea politicii interne și externe a statului și exercită conducerea generală a administrației publice. În exercitarea atribuțiilor, Guvernul se conduce de programul său de activitate, acceptat de Parlament”, a menționat Ion Tăbârță.

În această privință, politologul Igor Volnițchi amintește că, în Republica Moldova, președintele este și capul puterii executive. „Atunci când se duce la ședințele Guvern, el are dreptul să le prezideze și atunci premierul se ridică și îi cedează locul. Este un lucru interpretabil. Din punct de vedere legal, impresia mea este că are anumite atribuții în domeniu executiv. Din punct de vedere politic, nu știu. Dacă Guvernul se pretinde că este  tehnocrat, nu știu dacă președintele trebuie să-și afișeze o relație prea apropiată cu Guvernul. Dar iară este vorba despre interpretări diferite”, opinează Volnițchi.

Cum discută președinții cu cetățenii în alte țări

SUA

După Franklin Roosevel, următorii președinți americani au folosit ocazional acest instrument. Totuși, în 1982, Ronald Reagan a introdus în practică adresările prin radio către cetățeni, care aveau loc de obicei în fiecare zi de sâmbătă. Puțin mai târziu el a apelat la televiziune. De atunci, astfel de adresări au devenit în SUA o tradiție, deși judecând după sondaje, popularitatea lor a scăzut de-a lungul anilor. Un nou suflu a fost adus de Barack Obama – în fiecare sâmbătă, adresarea președintelui apărea pe site-ul oficial al Casei Albe și pe canalul său de YouTube în format audio și video. 

Actualul președinte american a apelat la un alt mod de comunicare cu cetățenii – mesajele de pe Twitter. Contul președintelui american Donald Trump este urmărit de aproape 62 de milioane de persoane. Anunțurile făcut publice acolo au fost ironizate sau criticate nu de puține ori, iar drept rezultat criticii lui Trump au fost blocați. În iulie 2019, însă Curtea de Apel a decis că Donald Trump a încălcat Constituția când a blocat mai multe persoane pe contul său de Twitter. Un complet de trei judecători de la Curtea de Apel a SUA a decis că Trump nu poate interzice unor cetățeni americani să îi citească postările sau să între în conversație cu el. 

America Latină

În America de Sud, prioritatea îi aparține fostului lider venezuelean Hugo Chavez. Show-ul „Alo Presidente” („Alo, președinte”) a fost lansat pe 23 mai 1999, iar ultima ediție a fost difuzată pe 29 ianuarie 2012. În toți acești ani, în fiecare duminică, la 11 dimineața, Chavez apărea pe micile ecrane ale venezuelenilor. Durata transmisiei varia de la patru la opt ore. Inițial, el răspundea la întrebările cetățenilor, organiza teleconferințe cu regiunile, asculta rapoartele miniștrilor cu privire la munca pe care au făcut-o. În total au fost difuzate 378 de emisiuni. Cu timpul, însă, formatul s-a schimbat treptat: dacă la început Chavez vorbea cu venezuelenii obișnuiți și monitoriza problemele, calmându-și adversarii nemulțumiți, atunci, în timp, aceste emisiuni s-au transformat în spectacole ale unui singur actor. Recordul absolut a fost de opt ore și șase minute. Atâta a durat emisiunea, când Chavez a vorbit fără pauze.

Hugo Chavez în „Alo Presidente”

În 2014, Nicolas Maduro, care l-a înlocuit pe Hugo Chavez în funcția de șef al statului, a decis că nu este bine să încalce tradiția și a realizat propria emisiune tv. Totuși, ulterior, noul președinte a decis abandoneze televiziunea și și-a lansat propriul program numit „În contact cu Maduro” la radioul național.

În Brazilia, autoritățile au ales modelul american: programul „Café con el Presidente” (din span. Cafea cu președintele) este difuzat acolo în fiecare zi de luni. Începutul tradiției a fost pus de Lula da Silva, care creat tradiția de a relata ce a fost făcut săptămâna trecută și ce mai rămâne de făcut înainte de sfârșitul săptămânii, precum și să explice semnificația principalelor decizii luate de guvern. Un program similar apare în Uruguay – „Habla el Presidente” (din sp. „Președintele vorbește”).

Irlanda

În Irlanda, funcția de șef de stat este una simbolică. Totuși, ca mulți șefi de stat, președintele Irlandei Michael D. Higgins are propriul său site. Pentru comoditate, site-ul are o secțiune unde îi pot fi adresate întrebările. Aici, cetățenii pot afla cum pot să-l contacteze direct pe președinte sau chiar cum să ajungă la o petrecere cu acesta.

Cadru de la petrecerea acestuia în iunie 2019

Apropo, la petrecerea din grădina reședinței președintelui poți primi o invitație foarte ușor. Trebuie doar să trimiți o solicitare ca să fii inclus printre cei 350 de invitați la petrecerea cu președintele (mai multe persoane nu încap). Președintele irlandez folosește acest moment pentru a comunica cu cetățenii.

Ucraina

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, care a preluat funcția în aprilie 2019, pe lângă site-ul oficial al președintelui, apelează deseori la rețelele sociale, în special Facebook. Președintele postează mesaje video, în special, în momentele sensibile, făcând declarații oficiale.

Totuși, președintele Zelenski va intra în istorie cu o conferință de presă care a fost susținută în octombrie 2019, care a durat mai mult de 14 ore. Conferința de presă care a început la 10:00 a ținut până după miezul nopții. În acest timp, el a răspuns întrebărilor a peste 300 de jurnaliști și a stabilit un record pentru cea mai lungă comunicare a liderilor mondiali cu reprezentanții mass-media.

Rusia

În Rusia, președintele Vladimir Putin, care are în spate cea mai mare parte a presei rusești, nu simte necesitatea de a apela la rețelele sociale. Totuși, Vladimir Putin are o pagină de Facebook. În context menționăm că, pentru a răspunde la întrebările care vin în adresa Kremlinului, în fața presei de obicei iese purtătorul de cuvânt al președintelui Dmitri Peskov.

Conferința anuală de presă a lui Vladimir Putin

Totuși, președintele rus Vladimir Putin susține, de obicei în luna decembrie, o conferință de presă anuală la care răspunde întrebările jurnaliștilor din mai multe țări. Cea mai lungă conferință de presă a lui Putin a avut loc în 2008 – atunci ea a durat 4 ore 40 de minute. În acest timp, el a răspuns 106 întrebări.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Ecologie4 ore în urmă

Se bate alarma! Râurile sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate

PE SCURT Râurile noastre sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate care sunt deversate în râurile noastre și care...

Social19 ore în urmă

Pandemia în Germania: „Statul a avut grijă de toți”

Pandemia de COVID-19 a pus autoritățile din toate statele lumii într-o situație dificilă și a influențat puternic și echilibrul politic...

IstorieO zi în urmă

Panglica Sfântului Gheorghe nu are nimic în comun cu cel de-al Doilea Război Mondial. Alte mituri promovate de Rusia

PE SCURT Panglica Sfântului Gheorghe a fost inventată în 2005 în Federația Rusă și este inspirată din Primul Război Mondial....

LifestyleO zi în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

SocialO zi în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 171 cazuri noi de infecție. Bilanțul deceselor ajunge la 288

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

Economie2 zile în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031