Igor Dodon despre noua Strategie a Securității Naționale: Aceasta trebuie să respecte neutralitatea ţării

Preşedintele Igor Dodon a convocat astăzi o ședință de lucru pentru a discuta etapa de elaborare a noii Strategii a Securității Naționale. Potrivit şefului statului,  principalul obiectiv al acesteia trebuie să constituie respectarea neutralității Republicii Moldova, în calitate de garanție a securității statului.

Astfel, preşedintele Dodon a menţionat că strategia trebuie să țină cont de abordarea multilaterală în relațiile cu partenerii externi. Aceasta trebuie să prevadă un compartiment cu acțiuni concrete pentru a asigura creșterea economică durabilă, ordinea publică și bunăstarea populației.

De notat că, în luna iunie, şeful statului a anunțat că retrage proiectul strategiei securității naționale și a planului de acțiuni pentru implementarea acestuia, elaborate în perioada mandatului lui Nicolae Timofti.

Potrivit lui Dodon, conținutul acestor documente nu mai corespundea schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate.

„Inițierea procesului de elaborare a strategiei securității naționale este o prerogativă a Președintelui Republicii Moldova. În acest context, am dispus crearea Comisiei, în componență nouă, pentru elaborarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova, care să corespundă intereselor naționale, statutului de neutralitate, consolidării statalității și modernizării țării noastre”, a declarat atunci președintele Dodon.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.