Connect with us

Politică

Igor Dodon despre noua Strategie a Securității Naționale: Aceasta trebuie să respecte neutralitatea ţării

Publicat

pe

Preşedintele Igor Dodon a convocat astăzi o ședință de lucru pentru a discuta etapa de elaborare a noii Strategii a Securității Naționale. Potrivit şefului statului,  principalul obiectiv al acesteia trebuie să constituie respectarea neutralității Republicii Moldova, în calitate de garanție a securității statului.

Astfel, preşedintele Dodon a menţionat că strategia trebuie să țină cont de abordarea multilaterală în relațiile cu partenerii externi. Aceasta trebuie să prevadă un compartiment cu acțiuni concrete pentru a asigura creșterea economică durabilă, ordinea publică și bunăstarea populației.

De notat că, în luna iunie, şeful statului a anunțat că retrage proiectul strategiei securității naționale și a planului de acțiuni pentru implementarea acestuia, elaborate în perioada mandatului lui Nicolae Timofti.

Potrivit lui Dodon, conținutul acestor documente nu mai corespundea schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate.

„Inițierea procesului de elaborare a strategiei securității naționale este o prerogativă a Președintelui Republicii Moldova. În acest context, am dispus crearea Comisiei, în componență nouă, pentru elaborarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova, care să corespundă intereselor naționale, statutului de neutralitate, consolidării statalității și modernizării țării noastre”, a declarat atunci președintele Dodon.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Maia Sandu: Am solicitat CEC-ului să permită votarea cetățenilor din Diasporă în baza buletinului de identitate// VIDEO

Publicat

pe

De către

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a anunțat astăzi că a solicitat Comisiei Electorale Centrale să permită votarea cetățenilor din Diasporă în baza buletinului de identitate. Blocul ACUM cere adoptarea unei decizii de urgență, pentru a crește șansa alegătorilor de peste hotare să voteze la alegerile parlamentare.

Maia Sandu a declarat că soluția nu este nici pe departe una ideală, dar ar fi o soluție de compromis.

„Am expediat astăzi CEC o scrisoare pentru a lua o decizie de urgență prin care să permită votul cu buletinul de identitate în afara țării. Așa cum se permite cetățenilor R.Moldova care locuiesc pe teritoriul țării să voteze cu buletinul de identitate, aceeași regulă să se aplice și pentru concetățenii noștri din afara țării. Este o soluție care nici pe departe nu este ideală, dar ar fi una de compromis, care ar crește șansa oamenilor să voteze”, a menționat Maia Sandu.

Lidera PAS a mai spus că așteaptă de la CEC un răspuns imediat pentru că altfel mai mult de 15 la sută din cetățenii noștri nu vor fi lăsați să voteze. Atunci o să apară întrebări serioase în raport cu legitimitatea acestor alegeri.

„CEC minte cu nerușinare, operează cu cifre nerealiste, vorbește că la alegerile precedente au fost mai puțin de 200 de oameni care au votat cu pașapoarte expirate. Nu este adevărat și la întâlnirile pe care le avem primim dovezi clare că sunt foarte mulți cei care au pașapoartele expirate”, a adăugat ea.

Reamintim că blocul ACUM a organizat o acțiune de protest în fața CEC prin care a solicitat să se permită alegătorilor de peste hotare să voteze în baza pașapoartelor expirate. Ulterior, CEC a declarat că nu poate interveni în modificarea legii și a amintit că Curtea Constituțională s-a expus pe acest subiect.

„Aș îndemna concurenții electorali să nu îndemne CEC să meargă la încălcarea legii, deoarece asta ar fi o încălcare a legii. Codul Electoral stabilește foarte exhaustiv care sunt documentele în baza cărora cetățenii Republicii Moldova își realizează dreptul la vot atât în țară, cât și peste hotare. Nu este o decizie pe care trebuie să o ia CEC. A trecut o lună de când Curtea Constituțională s-a expus deja pe acest subiect”, a declarat președinta CEC Alina Russu.

Citește mai departe

Alegeri

Candidatul PDM în circumscripția Cahul se retrage din cursa electorală

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Democrat (PDM) în circumscripția nr. 43 Cahul, Oleg Creciun, a anunțat astăzi că se retrage din cursa electorală.

Într-un mesaj de pe Facebook acesta a menționat că a luat această decizie, împreună cu toată echipa, după ultimul sondaj efectuat.

„Am luat decizia să mă retrag din cursa electorală. O decizie corectă, îndreptată spre susținerea candidaților pro-europeni. Am luat decizia să rămîn în funcția de director a IMSP SR Cahul, să continui proiectele de dezvoltare a acestei instituții și să mă dedic în continuare oamenilor. Mulțumesc tuturor susținătorilor!”, se arată în mesajul lui Oleg Creciun.

Cine sunt candidații în circumscripția nr. 43 Cahul și portretele acestora aflați AICI.

Citește mai departe

Alegeri

Autoritățile și susținătorii lui Țuțu din Trușeni, iritați de prezența jurnaliștilor Moldova.org la o întrunire, unde Țuțu nu a mai venit

Publicat

pe

Sandu, nu vorbi, pentru că ei înregistrează”, „Nu am avut nevoie să vină jurnaliști”, „Nu mă interesează presa. Sunt unul dintre cei mai deștepți studenți ai Republicii Moldova”, „Mă irită prezența voastră”. Acestea sunt doar câteva replici care au venit la adresa echipei Moldova.org, prezentă la o întâlnire electorală cu deputatul și candidatul Constantin Țuțu în satul Trușeni, din circumscripția 33.

Pe lângă replicile tăioase, mulți tineri au refuzat să mai participe la întâlnire, fiind incomodați de prezența jurnaliștilor, care a fost și motivul pentru care politicianul nu a mai intrat în sala Casei de Cultură, unde urma să aibă loc întrunirea.

***

Campania electorală a deputatului PDM, Contantin Țuțu, pe circumscripția 33, a început cu mult timp înainte de 25 ianuarie 2019. Politicianul a fost prezent aproape la toate evenimentele de interes din comuna Trușeni. De exemplu, unele drumuri din localitate au fost reparate „la inițiativa lui”, așa cum a menționat pe pagina acestuia de Facebook. De asemenea, „la inițiativa” candidatului Țuțu, a fost lansată, în toamna 2018, ruta nr. 34 spre Trușeni. Asta chiar dacă , în toamna 2017, localnicii au protestat de nenumărate ori, au bătut la uși și au cerut rezolvarea problemei transportului public. Mai mult, Țuțu a fost prezent și la hramul satului (21 noiembrie 2018), când a avut loc inaugurarea pomului de Crăciun, unde a mai împărțit papuci de cauciuc oamenilor și alte daruri.

***

Odată cu începerea campaniei electorale oficiale pe 25 ianuarie, Constantin Țuțu a vizitat comuna Trușeni, aproape zilnic. Pe 26 ianuarie, a mers într-o regiune a satului, iar a doua zi – în altă mahala. Pe 28 ianuarie a mers, însoțit de fosta ministră a Sănătății Silvia Radu, la Centrul de Sănătate Trușeni. La întâlnirile respective au fost prezenți și primarul, viceprimarii, dar și alți membri PDM, lucru care nu s-a întâmplat atunci când au venit alți candidați de pe aceeași circumscripție în comună. Mai mult decât atât, se pare că întâlnirile s-au petrecut în secret, întrucât nu a fost făcut nici un anunț public despre aceste evenimente electorale.

Totuși, datorită unui tânăr membru al organizației de tineret democrat, care a publicat anunțul despre întâlnirea tinerilor cu Țuțu la Casa de Cultură într-un grup pe Facebook, am aflat și noi.

Enlarge

1-6
Întâlnirea electorală din 28 ianuarie la Centrul de Sănătate Trușeni

Ora 17:50, 29 ianuarie. S-au apropiat de locul evenimentului primarul satului Ion Apostol, viceprimarul Victor Masleaev, viceprimarul Lilian Bernat, directoarea Casei de Cultură Stela Munteanu.

„Vine domnul deputat Contantin Țuțu cu tinerii să se adune, e campanie electorală”, a spus viceprimarul Bernat. Al doilea viceprimar nu dorește să discute cu presa. Zice că e funcționar public până la 17, dar la întâlnirea cu Țuțu a venit „în ospeție”, să vadă ce fac băieții. „Nu fac campanie electorală. Nu am dreptul”, a declarat Masleaev. Întrebat ce a făcut pe 28 februarie la Centrul de Sănătate Trușeni, în compania candidatului PDM Țuțu, când, de fapt, trebuia să fie la serviciu, funcționarul a zis că fusese la medic, la control.

Ora 18:00. Într-o încăpere rece a Casei de Cultură a satului Trușeni s-a adunat administrația publică locală și câțiva tineri. Cei mai mulți au preferat să rămână afară.

Ora 18:30. Nici urmă de Constantin Țuțu. Cei din sală discută despre taraful localității și lipsa instrumentelor, despre stadionul de fotbal, despre Casa de Cultură și despre cum tinerii vor să organizeze activități pentru animarea vieții satului. Cei prezenți sunt încă deranjați de prezența echipei Moldova.org.

Ora 19:00. S-a ajuns la ora când evenimentul trebuia să se încheie. De ce nu a mai venit candidatul Constantin Țuțu, nu am aflat. Primarul satului, Ion Apostol, a declarat că nu a fost informat despre venirea politicianului la întâlnire, chiar dacă înaintea evenimentului, cei doi viceprimari au confirmat lucrul acesta.

Cum nu a venit Țuțu la o întâlnire electorală din cauza jurnaliștilor Moldova.org

„Sandu, nu vorbi, pentru că ei înregistrează”, „Nu am avut nevoie să vină jurnaliști”, „Nu mă interesează presa. Sunt unul dintre cei mai deștepți studenți ai Republicii Moldova”, „Mă irită prezența voastră”. Acestea sunt doar câteva replici care au venit la adresa echipei Moldova.org, prezentă la o întâlnire electorală cu deputatul și candidatul Constantin Țuțu în satul Trușeni, din circumscripția 33.Istoria integrală aici – https://www.moldova.org/cum-nu-venit-tutu-la-o-intalnire-electorala-din-cauza-jurnalistilor-moldova-org/

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 19 februari 2019

La fel ca viceprimarul Masleaev, primarul spune că a fost în vizită la șefa Centrului de Sănătate ca să discute despre ședința consiliului de administrație. Și… exact atunci apăruse candidatul Țuțu, însoțit de fosta ministră a Sănătății, Silvia Radu. „Păi, am mai nimerit și cu alte persoane vajnice acolo, câteodată, să știți… Nu m-a telefonat nimeni, cu părere de rău, că am pățit, într-adevăr, rușinea. […] Nu am putut să plec, să mă întorc cu spatele și la doamna ministră, și la domnul candidat”, a declarat primarul satului.

Despre contribuția exactă a candidatului Țuțu în repararea drumurilor, deschiderea rutei nr. 34 de troleibuz, primarul spune că nu ne poate oferi informații. „Văd că lucrările merg, este un lucru pozitiv”, a declarat Ion Apostol, fără să menționeze exact despre ce lucruri este vorba.

Constantin Țuțu nu a răspuns la telefon să ne spună de ce nu a venit la întâlnirea cu tinerii, din 29 ianuarie. Totuși, presupunem că acesta a fost informat despre prezența echipei de filmare Moldova.org în Casa de Cultură de la Trușeni, unde urma să aibă loc întrunirea cu tinerii. Lilian Bernat, viceprimarul comunei, membru PDM, a menționat că Țuțu ar avea ședințe și să încercăm să-l telefonăm seara. Acesta nu a răspuns nici până în prezent. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri10 ore în urmă

Maia Sandu: Am solicitat CEC-ului să permită votarea cetățenilor din Diasporă în baza buletinului de identitate// VIDEO

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a anunțat astăzi că a solicitat Comisiei Electorale Centrale să permită votarea cetățenilor din...

Alegeri12 ore în urmă

Candidatul PDM în circumscripția Cahul se retrage din cursa electorală

Candidatul Partidului Democrat (PDM) în circumscripția nr. 43 Cahul, Oleg Creciun, a anunțat astăzi că se retrage din cursa electorală....

Social12 ore în urmă

Șapte persoane au murit din cauza gripei, în ultima săptămână

Șapte persoane și-au pierdut viața săptămâna trecută în Republica Moldova din cauza gripei. Este vorba despre cinci bărbați și două...

Alegeri13 ore în urmă

Autoritățile și susținătorii lui Țuțu din Trușeni, iritați de prezența jurnaliștilor Moldova.org la o întrunire, unde Țuțu nu a mai venit

„Sandu, nu vorbi, pentru că ei înregistrează”, „Nu am avut nevoie să vină jurnaliști”, „Nu mă interesează presa. Sunt unul...

Divertisment14 ore în urmă

Designerul Karl Lagerfeld a murit

Creatorul de modă, Karl Lagerfeld, designerul principal al casei Chanela murit marți, 19 februarie, la vârsta de 85 de ani,...

Social14 ore în urmă

Monede de colecție, depistate la Leușeni în bagajul unui bărbat care se întorcea din Italia

Circa o sută de monede cu diverse inscripții și valori nominale, emise de mai multe state, au fost descoperite luni...

Social14 ore în urmă

„Tipografie” de fabricare a documentelor false, depistată de oamenii legii. Două persoane, arestate

Două persoane, în vârstă de 20 și 37 de ani, au fost arestate pentru 30 de zile fiind suspectate de...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri15 ore în urmă

CSJ a respins cererea lui Valeriu Munteanu de a-l exclude pe Ilan Șor din cursa electorală

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul lui Valeriu Munteanu, candidatul Blocului ACUM, privind scoaterea lui Ilan Șor din...

Alegeri21 de ore în urmă

Trecutul de ”angajat la stat” al membrilor blocului ACUM

Reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au făcut și o radiografie a candidaților Blocului electoral ACUM, la fel ca...

AlegeriO zi în urmă

Conflictele de interese, proprietățile nedeclarate și chiar o diplomă falsă nu îi împiedică pe unii democrați să pretindă la un mandat de deputat

Unii dintre candidații PDM care au deținut funcții publice au avut episoade în care au fost implicați în conflicte de...

AlegeriO zi în urmă

Candidatul independent Viorel Savva se retrage din cursa electorală// VIDEO

Candidatul independent în circumscripția 51, SUA, Canada,Viorel Savva a anunțat că se retrage din cursa electorală. „Decizia mea este irevocabilă”,...

Alegeri2 zile în urmă

Sondaj IMAS: Patru formațiuni politice acced în Parlament

În viitorul Parlament au șanse de a accede patru formațiuni politice: Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat, Blocul ACUM și Partidul ȘOR,...

Alegeri2 zile în urmă

A început tipărirea buletinelor de vot pentru circumscripțiile uninominale. Ce dimensiuni vor avea acestea

Comisia Electorală Centrală a dat startul tipăririi buletinelor de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie în circumscripțiile uninominale. Tipărirea...

Alegeri2 zile în urmă

Sondaj: În Parlament acced PSRM, PDM și blocul ACUM

În viitorul Parlament au șanse de a accede trei formațiuni politice – Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Blocul electoral ACUM....

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com