Connect with us

Politică

Igor Dodon convoacă Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu declarațiile de Unire semnate de mai multe localități

Publicat

pe

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că a dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia urmează să fie discutate declarațiile simbolice de Unire cu România semnate de aleșii locali din mai multe localități. Șeful statului a catalogat aceste acțiuni drept unele “îndreptate împotriva suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

Totodată, Igor Dodon a cerut atât Guvernului și Parlamentului, cât și instituțiilor de profil să ia atitudine față de aceste “fenomene distructive”, cerând să fie inițiată procedura de tragere la răspundere  a tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea acestor acțiuni.

“Condamn în cel mai categoric mod acțiunile unor reprezentanți din localitățile Republicii Moldova, dar și indiferența, neglijența sau poate rea-intenția a unor astfel de instituții, cum ar fi SIS-ul, MAI, Procuratura Generală, care ar trebui să contracareze aceste manifestări”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit oficialului, aceste acțiuni au loc pe fundalul unor campanii fără precedent “de denigrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, de respingere a conceptului de statalitate”. “Aceste campanii sunt desfășurate deschis și liber în instituțiile publice din localitățile Republicii Moldova, de așa-numitele forțe unioniste cu caracter anticonstituțional “, a adăugat șeful statului.

Șapte localități din Republica Moldova au semnat o declarație simbolică de Unire cu România. Semnatarii acesteia și-au exprimat bucuria de a sărbători împreună cu românii de pretutindeni Centenarul Marii Uniri şi “adeziunea la valorile naţionale şi democratice ale spaţiului cultural românesc”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

A colectat 1008 semnături, dar au fost declarate valabile doar 29. Un candidat a depus contestație la CEC

Publicat

pe

De către

Iurie Apostolachi, care dorea să candideze independent la funcţia de deputat în parlament în circumscripția nr.48, stânga Nistrului, nu a fost înregistrat în cursa electorală, după ce Consiliul electoral al circumscripției a declarat valabile doar 29 de semnături din cele 1008 de semnături prezentate.

Bărbatul nu a fost de acord și a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală, cerând să fie anulată hotărârea CECE nr.48 și să fie înregistrat în calitate de candidat la funcția de deputat.

În nota informativă a CECE nr.48 se enumeră mai multe abateri care au stat la baza deciziei sale, printre acestea: un colector de semnături nu a fost autorizat, pe mai multe file lipsește semnătura colectorului, iar pe altele se regăsesc date scrise de aceeași persoană.

În plus, CECE a arătat semnături vădit false sau IDNP incorect.

Pe de altă parte, în contestația depusă, candidatul își declară dezacordul și spune că majoritatea absolută a listelor corespund Codului electoral.

Iurie Apostolachi a argumentat fiecare dintre constatările CECE nr.48, declarând că până la data examinării contestației își rezervă dreptul de a aduce probe suplimentare în susținerea argumentelor din contestație.

Circumscripția nr.48 include or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender. Primul candidat înregistrat pe această circumscripție este
Evtodiev Vitalii din partea Partidului Socialiștilor.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția nr. 49 / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Mai jos vă prezentăm candidații pentru circumscripția 49, la Est de Republica Moldova.

1. Ina Sîrbu, PDM

Și-a făcut studiile în cadrul Universității de stat din Moscova „M.V. Lomonosov”. A activat în cadrul Academiei de Științe a Republicii Moldova și Ambasadei RM în Rusia. Acum oferă servicii de consultanță juridică pentru angajarea migranților în cadrul companiei „Moldova Migrant”, cu sediul la Moscova.

2. Gheorghii Para, PSRM


De profesie economist, acesta este președintele „Autonomiei național-culturale moldovenești” a diasporei moldovenești din Sankt Petersburg. Organizaţia, activă de aproximativ 9 ani, este și o susținătorea reîntoarcerei la Marele Principat al Moldovei. De altfel, Gheorghii Para este și șef al sindicatelor în domeniul construcțiilor din regiunea Leningrad, din 2001. Pe parcursul ultimului an, Gheorghii Para a avut numeroase întâlniri cu Igor Dodon.

3. Dorin Frasineanu, ACUM

Licențiat în drept englez și francez, la Universitatea din Leicester, Marea Britanie și Universitatea din Strasbourg, Franța, în prezent, urmează studiile la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe ale Federației Ruse (MGIMO).

Dorin Frasineanu s-a făcut remarcat anul trecut, când l-a întrebat pe Igor Dodon de ce nu luptă împotriva sistemului și nu face ce a promis în campania electorală și a ținut să-i amintească președintelui că limba de stat în Republica Moldova este româna.

4. Valerii Klimenco, PPȘor

Născut în Federația Rusă. A fost președinte al partidului „Ravnopravie” (actualul PPȘor) în perioada 1998-2016, iar începând cu 2016 este președintele de onoare al acestuia. Din 1997, este și președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova. El s-a făcut cunoscut opiniei publice printr-un discurs șovin și atacuri la adresa românilor. În timp ce Klimenko deținea funcția de consilier municipal (1999-2011), Procuratura Anticorupție i-a intentat un dosar penal pentru delapidarea fondurilor din bugetul local. Klimenko a calificat dosarul drept o comandă politică.

S-a arătat agresiv de câteva ori. (1), (2).

5. Gheorghe Para, independent

Deocamdată nu am găsit nicio informație despre acest candidat.

6. Dumitru Pogorea, independent

Este președintele Centrului național cultural „Luceafărul” din orașul rus Novosibirsk. A regizat filmul „Gospodarii deportați”, dedicat celor circa 100 de mii de basarabeni deportați în Siberia. Pe anumite platforme rusești online, figurează ca proprietarul unei companii de construcții, printre care una de producere a hârtiei igienice, care nu mai este activă. Potrivit contului de LinkedIn, în prezent, acesta ar fi directorul companiei „Промсвязьнедвижимость” (n.red. PSN Group), care a aparținut până recent fraților Ananiev, a căror active au fost puse sub sechestru. Totuși, directoarei PR a companiei Irina Lakhouzova, actualul director al companiei Alim Geshev. Aceasta nu confirmat nici infirmat faptul că Dumitru Pgorea ar fi fost directorul companiei.

7. Nicolai Țipovici, Partidul Nostru

Vicepreședintele Partidului Nostru, Este activistul Partidului „Patria” a fost reținut pe data de 2 decembrie 2014, fiind învinuit de amenințarea cu omor, împreună cu Renato Usatîi, a șefului adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc. El a fost eliberat pe 26 februarie 2015. Mai mult, în martie 2017, acesta a mai fost acuzat că intimidează pe foştii colegi care au decis să părăsească partidul. Drept răspuns, Ţipovici a depus o plângere la poliţie despre faptul că ar fi fost calomniat.

Dacă ar fi să ne bazăm pe informațiile publicate pe pagina sa de Facebook, acest ocupă funcția de paraclisier într-o biserică din țară.

8. Igor Ticuș, independent

Locuiește în Rusia de peste 40 de ani și este președintele Congresului Producătorilor și Antreprenorilor Moldoveni, cu sediul la Moscova. Activează în domeniul construcțiilor. Este un susținător al integrării RM în Uniunea Vamală și al colaborării cu țările CSI. În toamna anului 2017, a lansat postul de radio „Моя Молдова” (n.red.: „Moldova Mea”), un proiect online pentru diaspora moldovenească din Rusia.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția 34, Anenii Noi / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 34 include orașul Anenii Noi și alte 24 de localități: Botnărești, Bulboaca, Calfa, Chetrosu, Chirca, Ciobanovca, Cobusca Nouă, Cobusca Veche, Delacău, Floreni, Geamăna, Gura Bâcului, Maximovca, Mereni, Merenii Noi, Ochiul Roș, Puhăceni, Roșcani, Speia, Șerpeni, Telița, Țânțăreni, Varnița, Zolotievca.

Vedeți lista secțiilor de votare în circumscripția nr. 34 Anenii Noi

1. Alexandr Mațarin, candidat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Mațarin este președintele fracțiunii PSRM din consiliul raional Anenii Noi. Este director-adjunct la o filială a unei bănci comerciale.

2. Alexandru Jizdan, candidat al Partidului Democrat din Moldova

Alexandru Jizdan este Ministru al Afacerilor Interne. A fost director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Familia acestuia deține o casă de locuit or. Codru, mun. Chişinău, un apartament în Chişinău şi 2 automobile Land Rover Discovery şi Volkswagen Golf 7.O

Lucrătoare a Direcției Educație Anenii Noi, Vera Simonov, face parte din grupul de inițiativă și colectează semnături pentru acest candidat.

3. Alexei Gorodinskii, candidat al Partidului Politic „Șor”


Alexei Gorodinskii are 62 de ani și este profesor. A fost deputat în primele legislaturi ale Parlamentului Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență. A fost anterior membru PSRM și președinte a unei organizații teritoriale a partidului. În 2013, împreună cu alți membri PSRM au declarat necesitatea demiterii lui Igor Dodon din funcția de președinte al partidului și au format o platforma socialistă „Patria-Rodina” în interiorul formațiunii. Candidatul a fost numit coordonator al platformei.

4. Gheorghe Balan, candidat al blocului ACUM

Gheorghe Balan a fost judecător la Judecătoria Chișinău. Acesta a ajuns în vizorul public după ce s-a opus construcției unei cariere în localitatea de baștină a soției lui. Administrația locală l-a denunțat la Colegiul disciplinar pentru implicarea lui. După asta, candidatul a fost sancționat și risca să fie demis.

Conducătorul grupului de inițiativă este Valentin Vieru, viceprimarul satului Mereni, Anenii Noi.

5. Veaceslav Bondari, candidatul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

Veaceslav Bondari este primarul orașului Anenii Noi. Este membru al Partidului Comunist din Republica Moldova. A fost deputat până în 2014 în Parlament. Înainte de frauda bancară, Bondari a deținut 110 acțiuni la Banca de Economii. Tot atunci a fost constituită o comisie de anchetă cu referire la Banca de Economii. Candidatul a fost numit vicepreşedinte al comisiei parlamentare de anchetă.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri1 minut în urmă

A colectat 1008 semnături, dar au fost declarate valabile doar 29. Un candidat a depus contestație la CEC

Iurie Apostolachi, care dorea să candideze independent la funcţia de deputat în parlament în circumscripția nr.48, stânga Nistrului, nu a...

Știință14 ore în urmă

Pe Lună a răsărit prima plantă

Semințele de bumbac au răsărit într-un container ermetic, care se află în modulul Chang’e-4, trimis pe Lună de China. Noutatea...

Economie15 ore în urmă

Au început lucrările de construcție a conductei Ungheni-Chișinău

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la...

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția nr. 49 / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Economie15 ore în urmă

Nouă candidați la două fotolii de director ANRE. Un deputat și șeful Curții de Conturi, printre pretendenți

9 persoane au fost admise la proba de interviu în cadrul concursului de selectare a candidaților la două funcții de...

Social16 ore în urmă

Secţia reanimare şi terapie intensivă din cadrul spitalului „V. Ignatenco”, inaugurată după reparație capitală

Secţia reanimare şi terapie intensivă din cadrul SCMC „V.Ignatenco” a fost inaugurată astăzi după reparaţie capitală. Cheltuielile pentru renovare, în...

Alegeri16 ore în urmă

Circumscripția 34, Anenii Noi / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri19 ore în urmă

Circumscripția 33, Chișinău / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri21 de ore în urmă

Circumscripția 1, Briceni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri22 de ore în urmă

Blocul electoral ACUM: Solicităm CEC să asigure dreptul de vot a 500 mii de cetățeni cu pașapoarte expirate

Blocul electoral ACUM solicită Comisiei Electorale Centrale să adopte de urgență o hotărâre prin care să asigure dreptul de vot...

Alegeri24 de ore în urmă

Alegerile parlamentare 2019/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri2 zile în urmă

Maia Sandu și Andrei Năstase, înregistrați de CEC

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a fost înregistrată astăzi în calitate de candidat la funcția de deputat pentru circumscripția...

Alegeri2 zile în urmă

Liderul unionist Vlad Bilețchi va candida la alegerile parlamentare pe listele Partidului Liberal

Președintele Asociației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele Partidului Liberal. Anunțul a fost...

Alegeri2 zile în urmă

PSRM: Solicităm constituirea în circumscripțiile din Europa de Vest și Europa de Est câte o sută de secții de votare

Partidul Socialiștilor a solicitat astăzi într-o conferință de presă constituirea mai multor secții de votare peste hotarele țării, astfel ca...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com