Connect with us
"
"

Politică

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Secretarul General al OSCE Thomas Greminger. Subiectele discutate

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere cu Thomas Greminger, Secretar General al OSCE, care se află într-o vizită în țara noastră.

În cadrul dialogului au fost examinate mai multe subiecte cu privire la procesul intern de consolidare a democrației, reglementarea problemei transnistrene, precum și asistența OSCE în procesul de retragere și distrugere a munițiilor ruse din Transnistria.

PE LUNG

„Am salutat prezența înaltului oficial în țara noastră, subliniind că OSCE, în calitate de mediator, este un partener-cheie al Republicii Moldova în soluționarea diferendului transnistrean, precum și în oferirea asistenței și expertizei necesare în domenii legate de drepturile omului, statul de drept și societatea civilă”, se arată într-un mesaj al șefului statului.

Igor Dodon a relatat despre politica „pașilor mici” și progresele realizate pe 6 probleme din pachetul celor 8 puncte, propuse de instituția prezidențială în anul 2017 și Protocolul de la Berlin, semnat în 2016. „Un succes semnificativ în domeniul respectiv poate fi considerat faptul că, începând cu 16 septembrie, oficialii moldoveni pot merge nestingherit în regiunea transnistreană în vizite private”, a menționat oficialul.

Președintele Dodon a calificat inițiativa părții ruse de relansare a procesului de distrugere a munițiilor depozitate în localitatea Cobasna, drept foarte binevenită și un pas bun în contextul reglementării politice a problemei transnistrene.

„Am exprimat speranța că sub egida OSCE acest proces ar putea fi realizat în termeni restrânși și cu eficiență maximă”, a adăugat șeful statului.

Precizăm că Secretarul General al OSCE Thomas Greminger vizitează Moldova între 17 și 19 septembrie pentru discuții cu oficiali de rang înalt de la Chișinău și conducerea politică de la Tiraspol.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

Publicat

pe

PE SCURT

Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate. 

Thomas Mayr Harting, reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, dar și în regiunea transnistreană. În comunicatul OSCE se menționează că interlocutorii din Tiraspol l-au asigurat pe Thomas Mayr Harting că posturile ilegale vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control.

Pe deasupra, chiar dacă unor sate moldovenești li s-au ridicat unele restricții, trei sate au fost ignorate de autoritățile moldovenești. Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a declarat că acele trei localități „se numără că e în Transnistria, îi la ei la evidenţă, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligaţiune”. Respectiv, locuitorii rămân blocați în Vasilievca, Roghi și Corjova.

PE LUNG

1. Ieri, 21 iunie, în regiunea transnistreană, au fost efectuate 144 de teste, dintre care 9 au fost pozitive. În total, în regiune sunt 1154 cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 922 sunt declarate tratate, iar 44 de persoane au decedat.

2. 249 de lucrători spitalului de boli infecțioase din Slobozia, regiunea transnistreană, au primit medalii pentru „salvarea vieții”. De la 17 martie când a fost declarată stare de urgență în zonă, au fost spitalizate 445 de persoane.

3. Epidemiologii au reglementat măsurile de prevenire a infecției de COVID-19 în hoteluri. Zilnic, angajații vor curăți și sistemelor de ventilație, dar și aparatele de aer condiționat. Va fi măsurată temperatura vizitatorilor: la intrare în hotel, în restaurante sau barurile din hoteluri, dar și pe parcursul zilei. 

O altă regulă pentru hoteluri este numărul maxim de vizitatori care se pot afla în același moment în hotel – 40

4. Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au declarat că intenționează să prelungească măsurile de susținere a populației și afacerilor în perioada de stare de urgență în sănătate, întrucât oamenii întâmpină greutăți din cauza măsurilor restrictive. Este vorba despre scutiri fiscale și credite speciale pentru antreprenori, compensații financiare pentru întreprinzătorii individuali și altele. 

POLITICĂ 

5. Thomas Mayr Harting, Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, dar și în regiunea transnistreană.

Partea moldovenească a reiterat despre îngrădirea abuzivă a liberei circulații prin instalarea ilegală a posturilor de control de către Tiraspol. „Au fost manifestate îngrijorările referitor la noile reguli impuse de Tiraspol privind intrarea și ieșirea din regiune, care este impusă de structurile de facto din regiune și extinsă până în data de 30 septembrie curent”, se arată în comunicat

Partea transnistreană a ținut să amintească despre „problemele nerezolvate și unele acorduri nerealizate, al căror număr este în creștere, exprimându-și disponibilitatea de a discuta în detaliu cu diplomații europeni fiecare punct din agenda curentă”, anunță așa-zisele autorități ale regiunii transnistrene.

Și OSCE a publicat un comunicat despre aceste întâlniri. „Referitor la posturile nou înființate, interlocutorii mei din Tiraspol au accentuat că aceasta este o măsură temporară legată de pandemia actuală și că aceste posturi vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control”, a declarat reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Albaniei pentru procesul de reglementare transnistreană.

6. Este important să menționăm că săptămâna trecută, Promo-LEX a făcut un apel public cu privire la respectarea obligațiilor de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova în raport cu locuitorii regiunii transnistrene. Specialiștii din cadrul organizației au constatat că locuitorii din Vasilievca, Roghi și Corjova au fost ignorați de către autoritățile constituționale de la Chișinău, atunci când au negociat ridicarea restricțiilor pentru unele sate moldovenești din stânga Nistrului.

Pe 16 iunie, președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov fiind întrebat despre situația satelor Corjova și Roghi, a comunicat presei că aceste localități „se numără că e în Transnistria, îi la ei la evidenţă, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligaţiune”, și că acest lucru s-ar fi decis între Președintele Republicii Moldova și liderul de la Tiraspol.

Citește mai departe

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

Publicat

pe

PE SCURT

Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din stânga Nistrului, subordonate Chișinăului. 

Regiunea transnistreană ridică treptat restricțiile pentru locuitori și a stabilit reguli de deschidere și vizitare a plajelor.

Săptămâna trecută câțiva fermieri care se duceau pe terenurile lor au fost opriți de către „miliția transnistreană” și au fost „amendați”. Partea transnistreană spune că incidentul ar fi încă o provocare a Chișinăului.

PE LUNG

1040 cazuri de COVID-19 în regiunea transnistreană

Până în prezent, au fost raportate 1035 de cazuri de infecție cu coronavirus. Boala a fost învinsă de 694 de pacienți.

În ultimele patru zile, 101 persoane au fost tratate, au fost depistate 30 de cazuri noi de infecție, numărul deceselor rămânând același: 39 de persoane. Așa-zisele autorități declară că a fost înregistrată o tendință a scăderii nivelului de îmbolnăvire cu COVID-19.

De asemenea, săptămâna trecută 16 luptători ai brigăzii speciale de reacționare rapidă „Nistru” au fost infectați cu COVID-19. Brigada neutralizează infractorii deosebit de periculoşi sau eliberează ostaticii.

Bal pe timp de pandemie

„În siguranță nu înseamnă fără atmosferă” a declarat Vadim Krasnoselskii, așa-zisul lider de la Tiraspol, despre organizarea balurilor de absolvire. Acesta a menționat că organizarea va fi centralizată, iar în localitățile mai dens populate vor fi organizate baluri de absolvire în mai multe zile și nu toate într-o singură zi, într-un singur loc. De asemenea, s-a propus un concurs pentru cea mai bună organizare a unui bal de absolvire pe timp de pandemie. 

Absolvenților li se vor înmâna diplomele și certificatele de absolvire în locuri special amenajate în parcuri de către administrațiile locale. 

Se redeschid piețele, restaurantele, plajele și bisericile

De astăzi, au început să circule în regiunea transnistreană microbuzele. De mâine, 9 iunie, piețele de haine vor începe să funcționeze. Piețele de fructe și legume au început să lucreze încă de pe 2 iunie. De pe 4 iunie, în orașul Bender a reînceput să circule, doar dimineața și seara, troleibuzele. Totuși, cu transportul public pot să circule doar persoanele angajate, prezentând permisiunea de la angajator. 

De săptămâna trecută au început să funcționeze cafenelele și terasele. Acestea vor lucra doar până la ora 22:00, iar funcționarea pe timp de noapte este interzisă. 

De asemenea, de pe 5 iunie li se permite oamenilor să meargă la biserică,  respectând măsurile de igienă și protecție împotriva COVID-19. Regulile pe care trebuie să le respecte enoriașii, dar și reprezentanții bisericilor sunt: purtarea măștilor, dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașele sfinte. Nu se recomandă atingerea icoanelor, crucilor și altor obiecte din interior, enoriașii trebuie să respecte o distanță minimă de 1,5 m, iar în biserică este permis un număr limitat de oameni. Salutarea dintre enoriași și reprezentanții bisericilor trebuie să fie doar înclinând capul înainte sau corpul. 

De asemenea, așa-zisele autorități au reglementat și prezența pe plaje. Infecționiștii au recomandat ca pe plaje, între vizitatori, să fie o distanță minimă de doi metri. Se permite vizitarea plajelor doar în grupuri nu mai mari de patru persoane. Li se recomandă oamenilor să evite băile comune și vestiarele. Au fost interzise vânzarea alcoolului și mâncării pe plajă, dar și pregătirea mâncării la grătar, se arată în comunicatul publicat de așa-zisul Centru Epidemiologic Republican de Igienă din regiunea transnistreană.

POLITICA

Pe 3 iunie președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o discuție telefonică cu așa-zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii. „Părțile au analizat situația creată în Zona de Securitate, în raioanele adiacente râului Nistru, mai cu seamă a celei din satele raionului Dubăsari – Cocieri, Vasilievca, Molovata Nouă, Roghi, satul Copanca din Căușeni ș.a. Localnicii sunt nevoiți să ajungă pe malul drept al Nistrului doar cu ajutorul bacului plutitor. Această stare a lucrurilor este consecința unui șir de măsuri întreprinse de structurile transnistrene în lupta cu virusul COVID-19, ceea ce a generat probleme grave pentru locuitorii satelor respective”, se arată în comunicatul apărut pe site-ul președinte.md

Enlarge

dodo
Foto: președinte.md

În ziua următoare, patru locuitori ai satului Cocieri, angajați ai unui agent economic din aceeași localitate, au fost opriți de către „miliția transnistreană” la unul dintre blocajele instalate la mijlocul lunii martie și „amendați”. Aceștia se duceau spre terenurile amplasate până la traseul Râbnița-Tiraspol.

❗️Astăzi, 4 iunie 2020 în jurul orei 10:00, patru locuitori ai s.Cocieri, angajați ai unui agent economic din aceiași…

Geplaatst door Promo-LEX op Donderdag 4 juni 2020

Despre această situație, într-un articol publicat pe PMR Novosti, se scrie că incidentul ar fi de fapt o provocare din partea Chișinăului, iar fermierii moldoveni ar fi fost opriți de către poliția rutieră, întrucât pe bancheta din spate erau patru persoane, ceea ce ar însemna o încălcare gravă a funcționării vehiculului.

Iar Oleg Belyakov, co-președintele părții transnistrene în Comisia Unificată de Control a declarat că „Chișinăul încearcă să submineze stabilitatea în zona de securitate cu provocări primitive”, se arată în altă știre.

De asemenea, liderul separatist de la Tiraspol a avut un video-call cu șeful Misiunii OSCE Claus Neukirch. „Perioada pandemică a fost un «test» pentru relațiile moldo-transnistrene, descoperind interesul politic al acțiunilor contraproductive ale Moldovei și dezvăluind profunzimea contradicțiilor dintre părți”, a declarat Krasnoselski.

Cu toate acestea, regiunea transnistreană stă cu ochii pe ce se întâmplă în Republica Moldova. PMR Novosti a publicat un articol cu titlul „Ieșirea necontrolată din carantină a Moldovei a dus la o creștere a îmbolnăvirilor cu coronavirus”, comparând situația din Moldova și cea din zona transnistreană, cu accentul pe faptul că situația în regiunea transnistreană ar fi mai bună.

Biroul Politici de Reintegrare anunță că astăzi au fost ridicate restricțiile de circulație a locuitorilor satelor Varnița, Copanca, Molovata Nouă, Cocieri, Pohrebea, Doroțcaia, Coșnița și Pârâta. Aceștia pot circula liber prin doar câteva puncte de trecere a liniei administrative: Bender-Varnița, Zagornoie-Copanca, Dubăsari-Doroțcaia, Dubăsari-Coșnița, Dubăsari-Cocieri.

Criză de costume medicale

În timp ce așa-zisele autorități transnistrene sugerează că situația în zonă ar fi mai bună decât în restul Moldovei, medicii din regiunea transnistreană nu au suficiente halate și costume de protecție împotriva COVID-19. Așa-zisele autorități studiază posibilitatea de a le oferi medicilor costume de protecție mai ușoare, din acest motiv, dar și pentru că este vară, iar temperaturile cresc. 

Citește mai departe

Politică

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

Publicat

pe

PE SCURT

Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol.

 • OSCE a refuzat convocarea unei ședințe urgente în formatul 5+2
 • Chișinăul se descurcă cum poate și trimite OMS într-o misiune strict tehnică
 • OSCE spune că dialogul dintre părți acum este cel mai important
 • Promo-LEX anunță despre două focare în două penitenciare din stânga Nistrului
 • Transnistria acuză, din nou, Chișinăul că i-ar fi blocat un camion cu echipamente medicale
 • Un analist politic spune că înlocuirea președintelui Curții Constituționale, considerat loial președintelui Igor Dodon, înseamnă că „forțele pro-occidentale și pro-române controlează această autoritate importantă”
 • „Moldova nu a permis Transnistriei să rezolve problema cetățenilor blocați la graniță cu Polonia”
 • „Moldova sabotează rezolvarea problemei bancare” și oamenii din stânga Nistrului continuă să meargă în localitățile moldovenești ca să retragă bani din bancomate de pe cardurile internaționale, iar când se întorc în Transnistria trebuie să stea în carantină 14 zile.

PE LUNG

 • OSCE a refuzat convocarea unei ședințe urgente în formatul 5+2

Pe 28 aprilie, autoritățile de la Chișinău au publicat un comunicat prin care își arată regretul că solicitarea lor privind convocarea în regim de urgență a reuniunii în formatul 5+2 a fost refuzată de OSCE.

Cu 18 zile mai înainte reprezentantul politic în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, a solicitat această adunare pentru a identifica soluții rapide în contextul pandemiei de COVID-19 în regiunea transnistreană.

Chiar dacă cererea a fost respinsă, Chișinăul reiterează și insistă asupra necesității convocării în regim de urgență a ședinței formatului 5+2 și solicită mediatorilor și observatorilor să-și revizuiască poziția în această privință.

Prin acțiunile unilaterale ale părții transnistrene sunt încălcate drepturile omului, în special dreptul la viață și sănătate, dreptul persoanelor asigurate medical să consulte medicul, dreptul la alegerea instituției medicale publice sau private, libera circulație precum și accesul la medicamente compensate şi necesități vitale.

 • Chișinăul se descurcă cum poate și trimite OMS într-o misiune strict tehnică

În aceeași zi, Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că după refuzul OSCE a convoca ședința în formatul 5+2, va face uz de instrumente alternative pentru a se informa despre realitățile crizei pandemice și respectarea drepturilor omului în materie de sănătate în regiunea transnistreană. Prin urmare, Chișinăul a solicitat Organizației Mondiale a Sănătății să trimită o misiune strict tehnică în regiunea transnistreană.

 • OSCE spune că dialogul dintre părți acum este cel mai important

Pe 30 aprilie, misiunea OSCE publică un comunicat de presă din discursul adresat Consiliului Permanent al OSCE. În discursul său, șeful Misiunii a reiterat necesitatea ca Tiraspolul să își regândească abordarea actuală și să se asigure că oamenii se pot deplasa la locul lor de muncă, pot avea acces la servicii de asistență medicală, la bancomate și la alte necesități.

„Orice modificare a regimului Zonei de Securitate necesită aprobarea prealabilă a Comisiei Unificate de Control”, a reamintit șeful Misiunii. „Este extrem de important ca restricțiile impuse în legătură cu pandemia să fie înlăturate îndată ce pandemia este ținută sub control, iar posturile de control suplimentare și patrulele dislocate să fie eliminate”.

„În mare parte, apelurile Asociaţiei Promo-lex vin în momentul în care oamenii din teritoriu ne solicită sau a persoanelor care ne solicită în urma unor acţiuni sau inacţiuni şi regretăm foarte mult că nu are aceeaşi abordare OSCE, vedem în Ucraina cât de activă este misiunea OSCE şi câte rezultate au, iar în R. Moldova deși au un staff foarte mare au mandat foarte clar nimic nu se întâmplă şi este regretabil acest lucru”, a spus Ion Manole, director Promo-Lex, la postul TV TVR Moldova.

 • Promo-LEX anunță despre două focare în două penitenciare din stânga Nistrului

Mai mult decât atât, Asociația Promo-LEX a tras alarma săptămâna aceasta privind lipsa de reacție și de asigurare a accesului la asistență medicală în penitenciarele din regiunea transnistreană. Potrivit asociației, există focar de infectare cu COVID-19 în Penitenciarul nr. 2 din orașul Tiraspol. De asemenea, specialiștii vorbesc și despre un număr mare de persoane care ar putea fi infectate în Penitenciarul nr. 1 din satul Hlinaia. „Estimarea ar fi de circa 100 de persoane în ambele penitenciare, ceea ce reprezintă în jur de 5% din numărul total al persoanelor condamnate sau aflate în arest”, se menționează în apelul public.

În acest context, Promo-LEX îndeamnă autoritățile competente ale Republicii Moldova și reprezentanții formatului de negocieri „5+2” să inspecteze locurile de detenție din regiunea transnistreană.

 • „Forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

Săptămâna aceasta Tiraspolul a fost mai activ la capitolul știri despre Republica Moldova. Dacă în săptămânile trecute așa-zisa agenție de presă PMR Novosti publica 1-2 știri/opinii la acest subiect, atunci în săptămâna 27 aprilie – 3 mai a publicat 5 materiale în care se vorbește despre cum „Moldova blochează medicamentele Transnistriei, cum Moldova a utilizat COVID-19 împotriva Transnistriei”.

Pe 27 aprilie, PMR Novosti publică opinia așa-zisului analist politic din Transnistria Andrei Safonov. Acesta aduce în discuție decizia Curții Constituționale cu privire la împrumutul rus de 200 de milioane de euro.

Safonov spune că înlocuirea președintelui Curții Constituționale, considerat loial președintelui Igor Dodon, înseamnă că „forțele pro-occidentale și pro-române controlează această autoritate importantă”.

Potrivit lui Safonov, suspendarea creditului rusesc ar arăta „principalul lucru: Occidentul continuă să controleze situația din Moldova”. Citește ce mai spune Safonov despre retragerea trupelor rusești GOTR de pe teritoriul Transnistriei, despre cum „Transnistria nu este ostilă față de RM sau UE, ci susține dezvoltarea comerțului în toate domeniile” în articolul publicat de așa-zisa agenție de presă din Transnistria PMR Novosti.

 • „Moldova nu a permis Transnistriei să rezolve problema cetățenilor blocați la graniță cu Polonia”

De asemenea, autoritățile separatiste de la Tiraspol au criticat săptămâna aceasta autoritățile de la Chișinău: „Moldova nu a permis Transnistriei să rezolve problema locuitorilor Moldovei și Transnistriei blocați la graniță cu Polonia”.

Pe 28 aprilie, se publică o știre în care așa-zisele autorități menționează că ar fi primit aproximativ 10 solicitări de la oamenii blocați la graniță cu Polonia. Ei ar fi fost informați că oamenii ar fi blocați mai mult de 10 zile și că s-ar fi adresat la diferite instituții ale statului, însă nu ar fi primit niciun ajutor.

Potrivit lor, separatiștii au contactat două companii, una moldovenească și alta poloneză ca să le ofere 10 autocare. Ei planificau să colecteze aproape 600 de oameni din întreaga Polonie și să-i aducă la un punct comun de frontieră. De asemenea, ei au identificat resurse pentru a le achita oamenilor călătoria.

Dar toate acestea nu s-au întâmplat pentru că „partea moldovenească le-a spus că este imposibil fără permisiunea Comisiei Situații Excepționale, a Agenției Naționale pentru Transport Auto, contractul cu agentul economic, adică al companiei de transport”. Potrivit așa-zisului Minister al Afacerilor Interne al Transnistriei, colectarea respectivelor documente ar fi durat cel puțin 14 zile, cauză pentru care au renunțat.

„În Moldova sunt gata să pună în joc soarta și sănătatea a sute de cetățeni, chiar și a compatrioților lor cu scopul de a pune o altă piedică Transnistriei. Ne dorim ca oamenii care au rămas în Polonia fără bani să știe că posibilitatea să se întoarcă acasă în 24 de ore a fost anulată de dragul ambițiilor politice”, a declarat asistentul așa-zisului ministru al Afacerilor Interne, Evghenii Tostanovskii.

 • Transnistria acuză, din nou, Chișinăul că i-ar fi blocat un camion cu echipamente medicale

Așa-zisele autorități ale Transnistriei au anunțat săptămâna trecută despre „blocarea unui camion cu echipament medical pentru medici”. Dar asemenea acuzații nu sunt noi. Separatiștii și în săptămânile din luna aprilie și martie acuza Chișinăul că blochează camioanele cu medicamente sau echipamente ale Transnistrie, invocând motive birocratice. Dar autoritățile de la Chișinău au negat acuzațiile respective.

Acuzația respectivă devine, mai nou, pentru separatiști „fapte și statistici” despre cum „Moldova a folosit COVID-19 împotriva Transnistriei”.

Printre alte acuzații se numără că „Moldova a blocat importul mărfurilor în Transnistria”, „imposibilitatea de a utiliza cardurile bancare”, „limitarea importului de chimicale care protejează plantele”, „limitări legate de importul automobilelor și tehnicii din agricultură”, „obligarea cumpărării asigurării medicale moldovenești”, „refuzul Moldovei de a participa la un dialog cu experții” și altele.

 • „Moldova sabotează rezolvarea problemei bancare”

Cât despre imposibilitatea de a utiliza cardurile bancare internaționale, Moldova.org a scris de nenumărate ori, iar problema nu a apărut odată cu pandemia, ci în toamna anului trecut când Banca Națională a blocat conturile bancare a așa-ziselor bănci comerciale din Transnistria. Dar trebuie să menționăm că odată cu starea de urgență ilegală din zona separatistă, această problemă s-a acutizat. Întrucât în Varnița, sat moldovenesc aflat în stânga Nistrului, funcționează bănci comerciale moldovenești, locuitorii din stânga Nistrului merg în Varnița, însoțiți de milițienii transnistreni, pentru a retrage bani din bancomate.

„Moldova sabotează rezolvarea problemei bancare, deși partenerii internaționali recomandă negocieri la acest subiect”, a declarat așa-zisul ministru al Afacerilor Externe al Transnistriei, Vitalii Ignatiev, scrie PMR Novosti. Potrivit lui Ignatiev, partea moldovenească ar fi refuzat să comunice cu ei.

Așa-zisele autorități din stânga Nistrului anunță că în săptămâna 20-26 aprilie 112 râbnițeni au fost transportați în orașul Rezina ca să scoată bani din bancomat. Potrivit lor, câte 28 de locuitori ai Transnistriei sunt transportați zilnic să retragă banii lor de pe cardurile internaționale.

Liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, și-a exprimat recunoștința față de personalul laboratorului din Chișinău, care au efectuat și testele locuitorilor Transnistriei în ultimele două luni. Trebuie să menționăm că în regiunea separatistă a fost deschis acum două săptămâni un laborator în care se prelucrează biomaterialele pentru depistarea infecției cu COVID-19.

În Transnistria sunt 516 cazuri de COVID-19. 105 persoane sunt tratate, iar 22 au decedat.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Ecologie5 ore în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

Social7 ore în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

Social13 ore în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

AlegeriO zi în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

OpiniiO zi în urmă

Viorica Ataman: „Turismul din Moldova nu-i tocmai child-friendly”

Viorica Ataman e una dintre cele mai bune cunoscătoare a destinațiillor autohtone, a colindat Republica Moldova în lung și în...

Social2 zile în urmă

13 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 57 cazuri noi de infectare și șapte decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică5 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031