Connect with us

Diaspora

Igor Cialenco, profesorul universitar din Moldova care predă matematica studenților din Chicago/ INTERVIU

Publicat

pe

Igor CialencoOrașul Chicago va fi gazda, pe 2 mai, a celei de-a doua ediții a Convenției Moldo-Americane, evenimentul anual care adună cele mai active și inovatoare persoane din comunitățile de cetățeni moldoveni din Nordul Americii. 

Printre acestea este și Igor Cialenco, profesor de Matematică Aplicată la Institutul Tehnic din Illinois (Illinois Institute of Technology) din Chicago, care va modera penelul “Educație și Știință” în cadrul Convenției.

Igor Cialenco desfășoară activități de cercetare în domeniul Analizei Stochastice. Lucrările sale au fost publicate în mai multe reviste prestigioase de cercetare, a realizat numeroase prezentări în întreaga lume. Este membrul echipei editoriale a mai multor reviste științifice internaționale și activează în calitate de Co-Director al programului de masterat în Finanțe Matematice la Institutul Tehnic din Illinois. 

Urmăriți, în cadrul interviului de mai jos, realizat de Moldova.ORG, mai multe detalii despre cariera sa academică, dar și despre Convenția Moldo-Americană.

Domnule Cialenco, ați activat în calitate de profesor la USM, când și în ce circumstanțe ați plecat în SUA?

Într-adevăr, după ce am absolvit facultatea de Matematică și Informatică de la Universitatea de Stat din Moldova, am activat în calitate de profesor la catedra de Analiză Matematică și Ecuații Diferențiale. În 2002 am plecat în Statele Unite, la Universitatea Californiei de Sud (University of Southern California), iar în 2007 m-am transferat la Institutul Tehnic din Illinois (Illinois Institute of Technology).

Când v-ați descoperit pasiunea pentru matematică? Se află un dascal/o persoană care v-a inspirat? 

Fiind elev în Școala Medie, matematica a fost unul dintre obiectele pe care le însușeam cel mai bine și mai usor. Așa a apărut și pasiunea mea pentru matematică, credeam că va fi ceva temporar, dar iată că s-a adeverit să fie de lungă durată. Ar fi imposibil și incorect să indic doar o persoană care a stat în spatele acestei pasiuni. Pe parcursul fiecărei perioade în cariera mea am avut marele noroc să fiu alături de oameni excepționali, fără de care multe lucruri nu erau să se întâmple – de la prima profesoară, profesorul de matematică din școală, apoi profesorii devotați de la facultate, conducătorii științifici, colaboratorii științifici și, nu în ultimul rând, doctoranzii talentați.

Cum e să fii profesor într-o universitate din SUA? Cum sunt studenții dvs? 

Desigur că sistemele de învățămant superior din SUA și din Moldova sunt foarte diferite, iar  pentru a activa în calitate de profesor în unul dintre ele, este necesar să faci anumite ajustări. Aceste ajustări nu sunt esențiale, până la urmă, și nu contează unde ești profesor, în SUA, Moldova, la universitate sau liceu. Prin definiție, toți studenții care iau cursurile mele (sau au luat vreodată) sunt buni și este datoria mea ca la sfârșitul semestrului să reușesc ca fiecare student să obțină maximum posibil de cunoștințe.

Care sunt neajunsurile sistemului educațional din Republica Moldova, în opinia dvs? Ce am putea împrumuta de la SUA, în materie de educație?

Mi si pare clar că nu există un sistem educațional perfect. Problema este determinarea celor mai importante și relevante schimbări necesare de efectuat pentru a obține un sistem mai eficient și adaptat la realitatea mondială curentă. Desigur, orice reformă trebuie privită într-un context mai larg, ținând cont de posibilități, capacități, eficiență, durabilitate, relevanță, etc. Pe 2 Mai va avea loc Convenția Moldo-Americană, ediția a doua, iar eu, ca moderator al panelului Educație și Știință, împreună cu membrii panelului o să încercăm să identificăm anumite mecanisme, care ar putea să contribuie într-un mod pozitiv la reformele din sistemul educațional din Republica Moldova, în particular prin intermediul comunității cetățenilor moldoveni din America de Nord.

Urmăriți noutățile din Republica Moldova, în special reformele începute anii precedenți de Ministerul Educației? Suntem pe “calea cea dreaptă”?

Încerc să fiu la curent cu evenimentele din țară, în particular cu cele legate de știință și educație. Informațiile pe care le dețin, obținute, în bună parte doar prin intermediul mass-media, sunt limitate, dar, se pare că, într-adevăr reformele pornite de Ministerul Educației sunt primii pași inevitabili și necesari în direcția bună.

Cum putem transforma matematica dintr-o disciplină plictisitoare și complicată pentru majoritatea elevilor moldoveni într-una atractivă?

Dacă dăm la o parte “elevii moldoveni”, obținem un clișeu universal despre matematică. Plictiseala, în esență, este o chestie foarte relativă. Important este de a înțelege și de a cultiva elevilor ideea că matematica nu se reduce la adunarea și înmulțirea numerelor sau calcularea mecanică a derivatelor sau integralelor. Matematica este o știință exactă și, în același timp, foarte aplicativă. Dacă găsești frumosul în exactitatea logică sau în frumusețea aplicațiilor ei sau în ambele, sunt sigur că ea, matematica, nu va mai fi privită ca plictisitoare.


moldovan american conventionSunteți unul dintre moderatorii Convenției moldo-americane care va avea loc în mai la Chicago, despre care ați vorbit și mai sus. Ce așteptări aveți de la acest eveniment?

Ținând cont de procentul semnificativ de cetățeni din Republica Moldova aflați cu traiul peste hotare, potențialul diasporei moldovenești, după părerea mea, are capacități care ar fi greșit să le ignori. Este important de determinat acele forme și metode de auto-organizare a diasporei, care vor avea un impact positiv pentru dezvoltarea bunăstării celor din țară, precum și a diasporei în sine.

Convenția Moldo-Americană este un forum care ar putea realiza această agendă. Sper ca dorința participanților Convenției de a face un lucru bun  care depășește interesele personale va duce eventual la materializarea ideilor discutate în cadrul acestei Convenții.

Cărui public se adresează evenimentul?

Evenimentul este adresat publicului larg, dar primordial diasporei moldovenești din SUA și Canada. La rândul său, scopul larg al acestei întruniri, în a doua ediție, este de a consolida moldovenii din America de Nord, de a determina strategii ce vor îmbunătăți viata moldovenilor din diasporă, precum și a celor din țară și, cel mai important, de a găsi metode realistice de a implimenta aceste strategii.

Care sunt subiectele pe care le veți atinge în cadrul prezentării dvs?

Voi fi moderator la panelul Educație și Știință. În cadrul acestui panel vom discuta și ne vom expune părerile pe urmatoarele direcții:

– Identificarea dificultăților și necesităților diasporei moldovenești la capitolul educație și știință, precum și mecanismele eficiente de eliminare a acestor dificultăți. În particular, unul din accente este pus pe consolidarea diasporei și îmbunătățirea comunicării în cadrul ei;

– determinarea câtorva direcții primordiale referitoare la sistemul de învățământ din Republica Moldova, la care diaspora din America de Nord ar fi capabilă să contribuie în mod direct și eficient;

– găsirea unor metode de dezvoltare în continuare a relațiilor bilaterale dintre diasporă și cei aflați în țară.

Am reusit să formam un panel diversificat, format din 5 membri experți: Vladimir DRAGALIN, PhD, Vice President, Scientific Fellow, Johnson&Johnson, Philadelphia, PA; Viorica MARIAN, PhD, Professor, Northwestern University, Chicago, IL; Jeanne BATALOVA, PhD, Senior Policy Analyst, Migration Policy Institute, Washington DC; Mircea ENI, Architecture Designer, Chicago, IL.

La panel va participa, de asemenea, cu ajutorul Internetului, și Ministrul Educației, Maia Sandu.

Sperăm ca discuțiile din cadrul acestui panel, cu ajutorul participanților întregii convenții, vor produce propuneri concrete pe marginea acelor direcții principale menționate mai sus și nu ne vom opri doar la analize si propuneri.

Mulțumesc și mult succes!

Stai aproape și urmărește noutățile legate de cea de-a doua ediție a Convenției Moldo-Americane care va avea loc pe 2 mai în Chicago pe site-ul oficial al evenimentului – www.moldovanconvention.us, pagina oficială de Facebook a Convenției: Moldovan-American Convention sau trimițând un email la [email protected].

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Petiţie online: Diaspora cere Guvernului deschiderea a cel puțin 28 secții de vot suplimentar la cele deschise în 2016

Publicat

pe

De către

Cetăţenii R. Moldova, plecaţi peste hotare, au lansat o petiţie online prin care cer Guvernului RM deschiderea a cel puţin 28 de secţii de vot în diasporă suplimentar la cele deschise în 2016.

„La scrutinul din noiembrie 2016, în 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în textul petiției.

Pentru asigurarea participării la votare a tuturor cetățenilor RM, petiționarii cer ca în vecinătatea următoarelor secții de vot să se deschidă secții de vot suplimentare:

1. 336 Marea Britanie, Londra – Stratford

2. 389 România, București (sediul misiunii)

3. 325 Irlanda, Dublin,

4. 366 Italia, Parma

5. 364 Italia, Padova (sediul consulatului)

6. 375 Italia, Verona

7. 349 Franța, Villeneuve-Saints-Georges

8. 390 România, București (secția consulară)

9. 335 Marea Britanie, Londra (sediul misiunii)

10. 359 Italia, Mestre

11. 347 Franța, Paris (sediul misiunii)

12. 346 Germania, Frankfurt (sediul misiunii)

13. 355 Italia, Bologna

14. 350 Franța, Montreuil

15. 328 Belgia, Bruxelles (sediul misiunii)

16. 317 Rusia, Moscova (secția consulară)

17. 314 Canada, Montreal

18. 318 Rusia, Moscova.

Suplimentar, în 10 alte secții de votare au votat peste 2500 de alegători. Pentru că în aceste alegeri se vor procesa 4 buletine, nu doar unul ca în alegerile precedente, moldovenii cer să fie deschise secții suplimentare în vecinătatea următoarelor secții de votare:

1. 356 Italia, Brescia

2. 362 Italia, Modena

3. 374 Italia, Treviso

4. 345 Germania, Berlin (sediul misiunii)

5. 360 Italia, Milano (sediul consulatului)

6. 370 Italia, Roma

7. 361 Italia, Milano

8. 391 România, Iași (sediul consulatului general)

9. 365 Italia, Padova

10. 403 SUA, Chicago.

„Acestea sunt cerințele noastre minime. Pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui deschise în total 50 de secții de vot suplimentare, inclusiv cele 28 argumentate mai sus. În primul rând pentru că numărul migranților a continuat să crească după 2016. În al doilea rând, într-un șir de țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova nu au fost secții de vot în general (Norvegia, Finlanda etc), oamenii trebuind să călătorească în alte țări”, se mai arată în petiție.

Până în prezent petiţia a fost semnată de peste 250 de oameni. Doritorii o pot semna aici.

Alegerile parlamentare în R. Moldova vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Citește mai departe

Cetățenie română

Cetățenii românii vor putea lucra fără restricții în Elveția

Publicat

pe

De către

Începând cu luna mai 2019, cetățenii români au liber la muncă în Elveția, datorită ridicării restricțiile din piața muncii elvețiene. Acestea au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii, arată money.ro.

„În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor și Elveția are de mult timp un acord privind libera circulație a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulație și la cetățenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în țara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democrație directă și iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulație între țările noastre”, a explicat președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset.

„În acest cadru și în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuția s-a purtat și pe tema modului în care această liberă circulație avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziția să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecție asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferență și nicio restricție”, explica atunci Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la final de toamnă 2018.

Citește mai departe

Alegeri

Diaspora mai are 2 zile pentru a se înregistra pe listele electorale

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării, pot să se înregistreze prealabil pe listele electorale doar până pe 9 ianuarie curent. Înregistrarea prealabilă a cetățenilor plecați din țară poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare.

Înregistrarea poate fi efectuată prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina web www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, creșterea numărului de înregistrări prealabile duce la creșterea numărului secțiilor de votare din afara țării. Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, autorii au pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La 3 ianuarie 2019, erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la Vest de Republica Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

–1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Important6 ore în urmă

Scăldatul de Bobotează, tradiție nemuritoare

În pofida gerului de afară, creștinii ortodocși au intrat în apa rece din lacurile din țară. Potrivit lor, apa sfințită...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Sănătate7 ore în urmă

Cât costă polița de asigurare medicală și de unde o poți cumpăra

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 27 decembrie 2018, prima de asigurare obligatorie de...

Social8 ore în urmă

Luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an: Blue Monday

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea...

Știință9 ore în urmă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi...

Alegeri10 ore în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri11 ore în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri16 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com