Idee revoluționară: transformarea dioxidului de carbon în cărbune

PE SCURT

Cercetătorii de la RMIT University of Melbourne au dezvoltat o tehnologie care oferă o nouă metodă prin care dioxidul de carbon este îndepărtat din atmosferă.

Noua tehnică dezvoltată de australieni nu necesită o cantitate uriașă de presiune sau reacții chimice complexe pentru a transforma dioxidul de carbon din nou în formă solidă, relatează playtech.ro.

PE LUNG

Trucul constă în folosirea de metale în stare lichidă pentru a converti dioxidul de carbon din stare gazoasă în particule solide de carbon. Aceștia au folosit nanoparticule de ceriu, metal care are un rol important în reacția electrochimică care separă oxigenul de dioxidul de carbon. De asemenea, folosirea ca solvent a metalului numit galiu face ca procesul să poată avea loc la temperatura camerei, datorită punctului de topire extrem de scăzut al elementului.

„Până acum, dioxidul de carbon nu a fost transformat în stare solidă decât la temperaturi extrem de ridicate, ceea ce a făcut procesul neviabil din punct de vedere industrial”, a declarat Torben Daeneke, chimist în cadrul RMIT. „Prin folosirea metalelor lichide pe post de catalizator am demonstrat că e posibil să transformi gazul înapoi în carbon la temperatura camerei, într-un proces care este eficient și scalabil”, a adăugat acesta.

Aceată metodă ar putea transforma suficient dioxid de carbon în stare solidă pentru a face o diferență în ceea ce privește mediul înconjurător. De asemenea, dioxidul de carbon extras din atmosferă și transformat în stare solidă ar putea fi folosit și ca electrod, deci ar putea fi utilizat chiar în componența unor viitoare vehicule, potrivit autorilor studiului.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.