Connect with us

Politică

Guvernul va avea o structură responsabilă de colaborarea cu societatea civilă

Publicat

pe

Guvernul își va consolida colaborarea cu societatea civilă și va institui o structură în acest sens. Prevederile se conțin în proiectul de lege privind aprobarea Strategiei de dezvoltare a societății civile pentru perioada 2018-2020 aprobat astăzi de către Comisia pentru politică externă și integrare europeană și care urmează să fie dezbătut în Parlament.

„Obiectivele generale și cele specifice urmează fi realizate prin mai multe activități care vizează dezvoltarea mecanismului instituţional de colaborare între instituţiile statului şi societatea civilă în procesele de elaborare, monitorizare şi de evaluare a politicilor publice. Astfel, la nivelul Guvernului va fi instituită structura responsabilă de cooperarea cu societatea civilă, va fi consolidată cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă, urmează a fi îmbunătăţit cadrul legal în domeniul transparenţei decizionale.

Totodată, potrivit sursei, va fi perfecţionat mecanismul de redirecţionare a 2% din venitul persoanelor fizice și cel de deducere a donaţiilor, precum şi urmează a fi reglementată dezvoltarea antreprenoriatului social”, se spune în comunicatul emis de Parlament.

Proiectul mai prevede implicarea societății civile în elaborarea și monitorizarea implementării politicilor publice, dar și dezvoltarea spiritului civic și a voluntariatului.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Circumscripția nr. 49 / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Mai jos vă prezentăm candidații pentru circumscripția 49, la Est de Republica Moldova.

1. Ina Sîrbu, PDM

Și-a făcut studiile în cadrul Universității de stat din Moscova „M.V. Lomonosov”. A activat în cadrul Academiei de Științe a Republicii Moldova și Ambasadei RM în Rusia. Acum oferă servicii de consultanță juridică pentru angajarea migranților în cadrul companiei „Moldova Migrant”, cu sediul la Moscova.

2. Gheorghii Para, PSRM


De profesie economist, acesta este președintele „Autonomiei național-culturale moldovenești” a diasporei moldovenești din Sankt Petersburg. Organizaţia, activă de aproximativ 9 ani, este și o susținătorea reîntoarcerei la Marele Principat al Moldovei. De altfel, Gheorghii Para este și șef al sindicatelor în domeniul construcțiilor din regiunea Leningrad, din 2001. Pe parcursul ultimului an, Gheorghii Para a avut numeroase întâlniri cu Igor Dodon.

3. Dorin Frasineanu, ACUM

Licențiat în drept englez și francez, la Universitatea din Leicester, Marea Britanie și Universitatea din Strasbourg, Franța, în prezent, urmează studiile la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe ale Federației Ruse (MGIMO).

Dorin Frasineanu s-a făcut remarcat anul trecut, când l-a întrebat pe Igor Dodon de ce nu luptă împotriva sistemului și nu face ce a promis în campania electorală și a ținut să-i amintească președintelui că limba de stat în Republica Moldova este româna.

4. Valerii Klimenco, PPȘor

Născut în Federația Rusă. A fost președinte al partidului „Ravnopravie” (actualul PPȘor) în perioada 1998-2016, iar începând cu 2016 este președintele de onoare al acestuia. Din 1997, este și președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova. El s-a făcut cunoscut opiniei publice printr-un discurs șovin și atacuri la adresa românilor. În timp ce Klimenko deținea funcția de consilier municipal (1999-2011), Procuratura Anticorupție i-a intentat un dosar penal pentru delapidarea fondurilor din bugetul local. Klimenko a calificat dosarul drept o comandă politică.

S-a arătat agresiv de câteva ori. (1), (2).

5. Gheorghe Para, independent

Deocamdată nu am găsit nicio informație despre acest candidat.

6. Dumitru Pogorea, independent

Este președintele Centrului național cultural „Luceafărul” din orașul rus Novosibirsk. A regizat filmul „Gospodarii deportați”, dedicat celor circa 100 de mii de basarabeni deportați în Siberia. Pe anumite platforme rusești online, figurează ca proprietarul unei companii de construcții, printre care una de producere a hârtiei igienice, care nu mai este activă. Potrivit contului de LinkedIn, în prezent, acesta ar fi directorul companiei „Промсвязьнедвижимость” (n.red. PSN Group), care a aparținut până recent fraților Ananiev, a căror active au fost puse sub sechestru. Totuși, directoarei PR a companiei Irina Lakhouzova, actualul director al companiei Alim Geshev. Aceasta nu confirmat nici infirmat faptul că Dumitru Pgorea ar fi fost directorul companiei.

7. Nicolai Țipovici, Partidul Nostru

Vicepreședintele Partidului Nostru, Este activistul Partidului „Patria” a fost reținut pe data de 2 decembrie 2014, fiind învinuit de amenințarea cu omor, împreună cu Renato Usatîi, a șefului adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc. El a fost eliberat pe 26 februarie 2015. Mai mult, în martie 2017, acesta a mai fost acuzat că intimidează pe foştii colegi care au decis să părăsească partidul. Drept răspuns, Ţipovici a depus o plângere la poliţie despre faptul că ar fi fost calomniat.

Dacă ar fi să ne bazăm pe informațiile publicate pe pagina sa de Facebook, acest ocupă funcția de paraclisier într-o biserică din țară.

8. Igor Ticuș, independent

Locuiește în Rusia de peste 40 de ani și este președintele Congresului Producătorilor și Antreprenorilor Moldoveni, cu sediul la Moscova. Activează în domeniul construcțiilor. Este un susținător al integrării RM în Uniunea Vamală și al colaborării cu țările CSI. În toamna anului 2017, a lansat postul de radio „Моя Молдова” (n.red.: „Moldova Mea”), un proiect online pentru diaspora moldovenească din Rusia.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția 34, Anenii Noi / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 34 include orașul Anenii Noi și alte 24 de localități: Botnărești, Bulboaca, Calfa, Chetrosu, Chirca, Ciobanovca, Cobusca Nouă, Cobusca Veche, Delacău, Floreni, Geamăna, Gura Bâcului, Maximovca, Mereni, Merenii Noi, Ochiul Roș, Puhăceni, Roșcani, Speia, Șerpeni, Telița, Țânțăreni, Varnița, Zolotievca.

Vedeți lista secțiilor de votare în circumscripția nr. 34 Anenii Noi

1. Alexandr Mațarin, candidat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Mațarin este președintele fracțiunii PSRM din consiliul raional Anenii Noi. Este director-adjunct la o filială a unei bănci comerciale.

2. Alexandru Jizdan, candidat al Partidului Democrat din Moldova

Alexandru Jizdan este Ministru al Afacerilor Interne. A fost director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Familia acestuia deține o casă de locuit or. Codru, mun. Chişinău, un apartament în Chişinău şi 2 automobile Land Rover Discovery şi Volkswagen Golf 7.O

Lucrătoare a Direcției Educație Anenii Noi, Vera Simonov, face parte din grupul de inițiativă și colectează semnături pentru acest candidat.

3. Alexei Gorodinskii, candidat al Partidului Politic „Șor”


Alexei Gorodinskii are 62 de ani și este profesor. A fost deputat în primele legislaturi ale Parlamentului Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență. A fost anterior membru PSRM și președinte a unei organizații teritoriale a partidului. În 2013, împreună cu alți membri PSRM au declarat necesitatea demiterii lui Igor Dodon din funcția de președinte al partidului și au format o platforma socialistă „Patria-Rodina” în interiorul formațiunii. Candidatul a fost numit coordonator al platformei.

4. Gheorghe Balan, candidat al blocului ACUM

Gheorghe Balan a fost judecător la Judecătoria Chișinău. Acesta a ajuns în vizorul public după ce s-a opus construcției unei cariere în localitatea de baștină a soției lui. Administrația locală l-a denunțat la Colegiul disciplinar pentru implicarea lui. După asta, candidatul a fost sancționat și risca să fie demis.

Conducătorul grupului de inițiativă este Valentin Vieru, viceprimarul satului Mereni, Anenii Noi.

5. Veaceslav Bondari, candidatul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

Veaceslav Bondari este primarul orașului Anenii Noi. Este membru al Partidului Comunist din Republica Moldova. A fost deputat până în 2014 în Parlament. Înainte de frauda bancară, Bondari a deținut 110 acțiuni la Banca de Economii. Tot atunci a fost constituită o comisie de anchetă cu referire la Banca de Economii. Candidatul a fost numit vicepreşedinte al comisiei parlamentare de anchetă.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția 33, Chișinău / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 33 include comuna Trușeni, orașul Durlești, comuna Băcioi, orășelul Codru, orașul Sângera.

Vedeți și lista secțiilor de votare în circumscripția nr. 33 mun. Chișinău

1. Constantin Țuțu, candidat al Partidului Democrat din Moldova

Constantin Țuțu este deputat în Parlamentul Republicii Moldova și membru PDM. Acesta demult și-a început campania electorală, participând la diferite evenimente din localitățile care formează circumscripția 33.

Citiți și: Biserica din Trușeni, platformă electorală pentru Constantin Țuțu

Deputatul figurează într-un dosar în care a fost cercetat pentru omor, însă a fost achitat ulterior de Judecătoria Orhei. În prezent, este cercetat doar pentru huliganism. Dosarul face referire la o încăierare cu focuri de armă din anul 2012 în care a decedat un bărbat la care a participat și Țuțu.

În 2017, candidatul a vândut două mașini și apoi a cumpărat alta cu 80 de mii de euro. Deține acțiuni la S.R.L..Constant-Petrol și ,,TC-VIPSECURITY” SRL. În 2018 și-a lansat o linie vestimentară. Este luptător de kickboxing și deține un club sportiv.

2. Vladimir Roșca, candidat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Vladimir Roșca (PSRM) este consilier local în primăria Durlești. De profesie este manager. Roșca și-a început campania electorală în orașul Codru. Acesta a curățat, împreună cu alți membri PSRM, drumul care duce la groapa de gunoi a satului. Potrivit anticorupție.md, Roșca a donat peste 50 de mii de lei partidului la alegerile parlamentare din 2014.

3. Andrei Năstase, candidat al blocului „ACUM”

Năstase este președinte al Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, este avocat de profesie. A câștigat alegerile locale în municipiul Chișinău, însă Judecătoria Chișinău a anulat alegerile. Candidatul s-a făcut remarcat în 2016 când, împreună Igor Dodon și Renato Usatîi, a organizat proteste masive împotriva guvernării. Năstase și alți susținători ai acestuia au creat „Platforma Demnitate și Adevăr”, transformată ulterior în partid politic.

Năstase deține nouă terenuri, un apartament și patru case și un automobil de 10 mii de euro.  Anul acesta a obținut 35 de mii de euro după ce a vândut o mașină.

4. Andrei Nastas, candidat independent

Andrei Nastas este avocat de profesie. Acesta a obținut licența pe 26 decembrie 2018. Are 32 de ani și este șef de secție în cadrul Centrului pentru combaterea traficului de persoane la Ministerul de Interne. Potrivit cotidianul.md, Nastas, în ultimii 2 ani, de când ministerul este condus de Alexandru Jizdan, a avut parte de o ascensiune extraordinară, fiind promovat în trei funcții. De asemenea, acesta este șeful Catedrei de Protecție, Pază și Securitate a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. 

5. Ion Duca, candidat al Partidului Politic „Partidul Nostru”

Ion Duca este consilier local din oraşul Sângera și profesor în liceul din localitate. Este antrenor de taekwon-do. În trecut, a fost viceprimar al orașului. În 2017, primarul de atunci, Mihai Lari s-a sinucis, iar câteva instituții media afiliate partidului de guvernământ au scris că Ion Duca l-ar fi determinat pe Lari să se sinucidă. Duca a respins acuzațiile.

6. Călin Vieru, candidat independent


Călin Vieru este om de afaceri, medic și politician. A fost membru PLDM. În 2017 și-a exprimat intenția de a deveni membru al Partidului Unității Naționale, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Este fiul poetului Grigore Vieru.

Călin Vieru deține trei restaurante: două „Mojito” și „Bourbon”. În 2007, atunci când a divorțat de soția lui Ina Vieru, candidatului îi revenise 5 cluburi de noapte, care între timp au fost vândute sau închise.

7. Ion Bivol, candidat al Partidului Politic „Șor”

Candidatul are 26 de ani și este specialist în tehnologii informaționale. Este al doilea cel mai tânăr dintre candidații înaintați pe circumscripțiile uninominale de pe lista partidului respectiv. Bărbatul lucrează operator bagaje la SA „Aeroport Handling”. Membrii grupului de inițiativă care colectează semnăturile pentru acest candidat: Petru Cunup, Cristina Răducan sunt lucrători al SA „Aeroport Handling”. Directorul companiei, Arcadie Ciochină, este unul dintre finanțatorii partidului lui Ilan Șor. Alți membri ai grupului de inițiativă: Ghenadii Avram, Lilian Cotorobai, Victoria Cebanică și soțul ei Andrei Cebanică sunt lucrători ai Aeroportului Chișinău, directorul căruia, Petru Jardan, candidează pe circumscripția Botanica din partea partidului lui Ilan Șor. 

8. Boris Volosatîi, candidat independent

Volosatîi este doctor în pedagogie și directorul liceului „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatîi mai mult de 20 de ani. Acesta a fost consilier municipal din partea PLDM. Este susținător al unirii României cu Moldova. Candidatul a fost surprins în 2015 de un activist civic cum își parca mașina de lux neregulamentar în curtea liceului. Potrivit zdg.md, Tamara Rusu, profesoară şi directoare adjunctă la Liceul „Gheorghe Asachi”, dar și soția pretorului sectorului Centru, este fondatoarea firmei „Petra TP”, care administrează câteva gherete, inclusiv cea care vinde cafea la intersecţia străzilor Puşkin şi 31 august 1989, numită „Ghereta Neamului”, evacuată recent.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Știință14 ore în urmă

Pe Lună a răsărit prima plantă

Semințele de bumbac au răsărit într-un container ermetic, care se află în modulul Chang’e-4, trimis pe Lună de China. Noutatea...

Economie14 ore în urmă

Au început lucrările de construcție a conductei Ungheni-Chișinău

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la...

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția nr. 49 / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Economie15 ore în urmă

Nouă candidați la două fotolii de director ANRE. Un deputat și șeful Curții de Conturi, printre pretendenți

9 persoane au fost admise la proba de interviu în cadrul concursului de selectare a candidaților la două funcții de...

Social16 ore în urmă

Secţia reanimare şi terapie intensivă din cadrul spitalului „V. Ignatenco”, inaugurată după reparație capitală

Secţia reanimare şi terapie intensivă din cadrul SCMC „V.Ignatenco” a fost inaugurată astăzi după reparaţie capitală. Cheltuielile pentru renovare, în...

Alegeri16 ore în urmă

Circumscripția 34, Anenii Noi / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Justiție18 ore în urmă

„Dosarul Tomograf 1”: Șeful secției imagistică și tomografie de la Centrul Republican de Diagnostic, trimis în judecată

Procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată cauza penală pe două capete de acuzare –...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri19 ore în urmă

Circumscripția 33, Chișinău / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri21 de ore în urmă

Circumscripția 1, Briceni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri22 de ore în urmă

Blocul electoral ACUM: Solicităm CEC să asigure dreptul de vot a 500 mii de cetățeni cu pașapoarte expirate

Blocul electoral ACUM solicită Comisiei Electorale Centrale să adopte de urgență o hotărâre prin care să asigure dreptul de vot...

Alegeri24 de ore în urmă

Alegerile parlamentare 2019/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri2 zile în urmă

Maia Sandu și Andrei Năstase, înregistrați de CEC

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a fost înregistrată astăzi în calitate de candidat la funcția de deputat pentru circumscripția...

Alegeri2 zile în urmă

Liderul unionist Vlad Bilețchi va candida la alegerile parlamentare pe listele Partidului Liberal

Președintele Asociației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele Partidului Liberal. Anunțul a fost...

Alegeri2 zile în urmă

PSRM: Solicităm constituirea în circumscripțiile din Europa de Vest și Europa de Est câte o sută de secții de votare

Partidul Socialiștilor a solicitat astăzi într-o conferință de presă constituirea mai multor secții de votare peste hotarele țării, astfel ca...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com