Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul Socialiștilor. Moțiunea a fost votată de 63 de deputați socialiști și cei ai Partidului Democrat.

„Am înțeles că sunteți împotriva justiției și a oamenilor acestei țări și nici nu aveți curajul să vă asumați această răspundere. Astăzi nu ați trădat doar un Guvern, dar și fiecare cetățean care își spunea speranțe că va trăi mai bine”, a declarat Maia Sandu după votarea moțiunii. Astfel, Guvernul condus de Maia Sandu urmează să-și exercite atribuțiile în calitate de Guvern în exercițiu până la formarea unui nou Executiv.

PE LUNG

Discursul Maiei Sandu în plenul Parlamentului

De ce vă aflați aici?

Vreau să vă adresez o întrebare simplă la care să vă răspundeți sincer, dacă doriți, în următoarele minute. De ce vă aflați aici? De ce sunteți deputați în Parlamentul Republicii Moldova? Cred că răspunsul la această întrebare va ghida decizia dvs. de astăzi. Și sper ca măcar unii dintre dvs. să conștientizeze responsabilitatea pe care o poartă în fața cetățenilor. Nu în fața mea, nu în fața Guvernului, în fața cetățenilor.

Iar cetățenii așteaptă 2 lucruri de la noi – să trăiască mai bine și să li se facă dreptate. Anume pe aceste două dimensiuni s-a mișcat cel mai mult Guvernul în aceste 5 luni. Am planificat bani în buget pentru a ajuta oamenii nevoiași și am inițiat o reformă serioasă a justiției – asta vreți dvs. să opriți astăzi? Pentru asta v-au ales oamenii în Parlament?

Deputații socialiști își construiesc moțiunea pe false acuzații despre înrăutățirea situației sociale și economice a țării

De ce mințiți oamenii? Unde vedeți dvs. înrăutățirea situației sociale și economice? Singura înrăutățire a situației economice este pentru cei cărora li s-au oprit schemele de corupție. Pentru oamenii cinstiți am gândit un buget al solidarității care să vină în ajutorul celor nevoiași. Cetățenii nu s-au așteptat la miracole în 5 luni, ei înțeleg și apreciază un guvern responsabil.

După luni de muncă dezinteresată, încep să se vadă rezultatele. Și se pare că asta vă sperie. Ați fi preferat un guvern docil, orb la schemele ilegale, controlabil? Sau poate ați sperat că guvernul nu va reuși, știind foarte bine problemele grave moștenite și gaura de circa 4 miliarde de lei în buget. Vă sperie un guvern care acționează doar în interesul oamenilor și care a reușit nu doar să plătească la timp salariile și pensiile, ci să găsească bani pentru majorările prevăzute în bugetul pentru 2020.

Ne-am apucat de lucru imediat și am îndeplinit în 2 luni toate angajamentele de finanțare externă pe care precedenții nu le-au îndeplinit în 3 ani. Am adus în țară asistență financiară în valoare de peste 2 miliarde de lei. În doar cinci luni! O să repet cifra – peste 2 miliarde de lei.

Acești bani au fost acordați de partenerii internaționali cu încredere că Guvernul îi va administra corect și transparent. Datorită reformelor implementate de noi, Republica Moldova urma să primească în decembrie încă 600 milioane de lei sub formă de sprijin bugetar de la Uniunea Europeană.

Bugetul solidarității pentru 2020, buget pe care ar fi trebuit astăzi să-l discutăm dacă v-ar păsa cu adevărat de soarta oamenilor, prevede ajutor anume pentru cei mai nevoiași. Toate inițiativele din Bugetul Solidarității au fost gândite anume pentru a ajuta oamenii care au nevoie într-adevăr de acest ajutor.

Viziunea blocului ACUM e cunoscută – noi ne dorim o justiție adevărată

Noi ne dorim procurori eficienți și judecători care iau decizii în numele legii. Noi ne dorim ca cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare. E simplu. Asta își dorește întreaga societate, inclusiv alegătorii PSRM. Da, domnilor deputați socialiști, cei care v-au ales pe dvs. își doresc și ei o viață mai bună, o justiție adevărată, un guvern și un parlament eficiente. Credeți că cei care v-au ales să-i reprezentanți în Parlament vor ca voi să faceți alianță cu PD-ul pentru a da jos acest Guvern? Sau poate credeți că ei nu vor dreptate? Vor și ei, ca toți cetățenii, un procuror onest, care să-i judece egal pe toți.

Oamenii sunt obosiți și de alegeri peste alegeri și de haos. De ce vreți, domnilor deputați, să vă trădați proprii alegători? Noi, cei din blocul ACUM, am promis tuturor cetățenilor dreptate. Noi nu ne temem de justiție adevărată. În 5 luni în Parlament ați văzut cine suntem. Nu avem palate, nu avem proprietăți de milioane, nu avem automobile de lux. Noi ne-am angajat să oferim oamenilor o justiție adevărată.

Justiția controlată de Plahotniuc a intoxicat toată țara – sunt convinsă că mulți dintre dvs cunosc foarte bine această armă și au trăit în frică ei înșiși mult timp. O astfel de stare de lucruri nu poate fi continuată. Justiția trebuie să devină liberă, așa încât toți oamenii din această țară să poată fi liberi.

O moțiune de cenzură apărută din frica de un Procuror General independent

O moțiune de cenzură apărută din frica de un Procuror General independent. O moțiune de cenzură apărută din frica de un Guvern care livrează rezultate. Domnilor deputați, poate e timpul să luați decizii pornind de la interesul celor care v-au votat? Astăzi sunteți liberi. Nimeni nu stă cu dosare deasupra voastră, cu amenințări, cu șantaj.

Voi vă decideți viitorul. Dar votul de azi nu e numai despre voi. Votul de azi e, în primul rând, despre cetățenii Republicii Moldova și despre viitorul lor. Credeți că Igor Dodon poate rezolva probleme ce țin de energetică și aprovizionarea cu gaze naturale la Kiev? Credeți că un Guvern minoritar votat de socialiști va obține sprijinul României pe proiectele sociale și de infrastructură? Credeți că Uniunea Europeană va aplauda votul vostru de azi în Parlament? Gândiți-vă la cetățeni, domnilor deputați. Gândiți-vă și la alegătorii voștri care nu pentru asta v-au votat. Veți da lor socoteală pentru votul de azi.

După discursul prim-ministrei, timp de o oră deputații au adresat mai multe întrebări ce țin de activitatea Guvernului.  Iar ulterior, reprezentanții fracțiunilor parlamentare au ținut un discurs de la tribuna principală a Parlamentului.

Discursurile fracțiunilor

Denis Ulanov – Partidul ȘOR

Jocurile politice ale membrilor coaliției aruncă țara într-o criză economică. Subiectul discordiei este clar – desemnarea procurorului general.  Partidul ȘOR crede că un procuror general nu poate fi imparțial nu fiind  subordonat președintelui țării sau prim-ministrului. Evident că actualele metode de desemnare a procurorului general sunt din start părtinitoare. Noi am propus alegerea procurorului general direct de popor. Și de ce ar trebui să fie un impediment faptul că această practică nu există în altă parte a lumii.   Noi credem că alegerile anticipate sunt inevitabile și vor avea loc foarte curând. Nu nu ne implicăm în jocurile politice, de aceea ne abținem de la votarea acestui proiect.

Pavel Filip – PDM

Noi luăm act de decizia Guvernului condus de Maia Sandu de a pleca. Acest Guvern va intra în istorie, ca unul care timp de cinci luni nu a venit cu niciun proiect pentru oameni. Din contra, din răzbunare. ați anulat sau ați trunchiat proiectele inițiate anterior de PDM  – Drumuri bune, tichetele de masă, Prima casă ș.a. V-ați speriat că oamenii cer concrete, dar voi nu le puteți oferi. Vă lăudați că ați deconspirat scheme. De când ați venit, tot vă lăudați și vorbiți că deconspirați scheme de milioane. Dacă le-ați deconspirat, de ce miliardele sunt bani împrumutați de la parteneri și nu de la întreprinderile de stat? Fie scheme continuă, fie ne mințiți.

„Ați spus despre scheme la energie și de asta lumina este scumpă. Dacă le-ați deconspirat, de ce nu dați prețul în jos? Efectele dezastruoase ale guvernării se vor simți atunci când proiectele vor intra în vigoare. Se scumpesc serviciile alimentare oamenii nu știu dacă la iarnă vor avea gaz. V-ați speriat și ați decis să plecați de la Guvern. . Ați compromis în totalitatea noțiune de concurs”.

Ați găsit această modalitatea elegantă de a pleca de la Guvern – ați dat de greu. Această variantă teribilistă este ridicolă, un act disperat ca să reveniți în stradă. Nu știți să activați împotrivă, ci contra. Ați rămas captivi propriilor frustrări. Nu puteți să activați fără Plahotniuc. Plahotniuc este în capul vostru.

De lucru este mult și nu are cine munci. Decizia înseamnă un început de campanie pentru campania prezidențială pentru Maia Sandu. Dna prim-ministră ați spus că sunteți pe o corabie, iar acum la cinci ați luat decizia să fugiți de pe acestă corabie? Un căpitan părăsește ultimul corabia,  dvs plecați și lăsați pasagerii în prag de iarnă. PDM va susține decizia Guvernului de a pleca de la guvernare.

Igor Grosu –  PAS

Acest Guvern cu o moștenire foarte proastă a reușit să-și onoreze toate angajamentele față de cetățeni. Igor Dodon a pasat acest Guvern Blocului ACUM. înțelegând că PSRM nu va atrage finanțare externă, dar a crezut că va rezista doar o lună. Nu a fost așa. Noi am fost sinceri în opoziție și la fel suntem la guvernare.

„Noi am reușit și aceasta a trezit nemulțumirea.  Dle Filip, căpitanul dvs ca un fricos v-a lăsat cu ochii în soare, a luat avionul și v-a lăsat. Pe noi, căpitanul nu ne-a trădat. Căpitanul nostru a rămas cu cetățenii. Noi am fost cinstiți la putere, dar și în opoziție. Concursul de la Curtea Constituțională a fost o trișare, la CNA o altă trișare, iar acum altă. Vrem să aducem un procuror general care să respecte legea. Noi o să luptăm mai departe, indiferent dacă rămânem la guvernare sau trecem în opoziție, dar voi mai aveți o șansă”.

Alexandru Slusari – Platforma DA

Regret că n-am reușit să conving colegii să mergem fără mănuși albe în curățarea sistemului, mai ales justiția. Noi am decis să fim mai catolici ca Papa de la Roma, cu CV-uri pe 5 pagini, cu concursuri. Unde am ajuns? Mă mir că Gurin sau Zubco n-au ajuns selectați la PG. Unde am ajuns? Mă mir că Gurin sau Zubco n-au ajuns selectați la PG. Cineva a înțeles slăbiciunea noastră. Am pierdut timp valoros. Am atins linia roșie la funcția de procuror general, de unde Plahotniuc a început cândva capturarea statului.

Poate forma rezolvării nu a fost cea mai elegantă, dar contează conținutul, nu forma. Nicio reformă nu va avea efect scontat dacă nu va avea loc reforma justiției. Dacă am comis greșeli, ele pot fi corectate. Dar nu cred că ceea ce faceți voi poate fi reparat în curând

Bogdan Tîrdea – PSRM

La 8 noiembrie fracțiunea PSRM va întrebat direct – de ce ați înaintat reforma Procuraturii fără consultații сu societatea civilă, chiar cu proprii deputați? Țineți minte ce ați spus? Că PSRM subminează reforma, chiar dacă PSRM a votat pentru toate legile voastre!

Că Dodon îngenunchează justiția, chiar dacă Procurorul General interimar vă aparține, fiind înaintat de Năstase și fiind ruda cu el. Guvernul a sărit în apărarea CSM actual, care este cuibul mafiei din justiție. Sau așa vedeți reforma? Cu mafia în frunte? Azi vreți să numiți personal procurorul. Deci, cine din noi subordonează justiția?

Ați mai spus ca Dodon critică guvernul! Voi dați aeroportul lui Rotshild, iar Dodon trebuie să vă laude? Dar pe dvs cine va propus în funcție, apoi a primit jurământul, apoi a emis decretul? Duhul sfânt?

Vă pare normal? Deci, cine joaca? Doamna Sandu zice ca ne sperie realizările guvernului. Și are dreptate.

Ministerul Justiției a compromis iremediabil reforma justiției. Ministerul agriculturii se face vinovat, că multă producție agricolă a rămas anul acesta pe câmpuri. Ministerul Economiei: așa și nu a prezentat un program, viziune, ce se întâmplă în economie. La MAI – în 5 luni nu a fost arestat niciun mafiot, contrabandist, raider. Ministerul finanțelor – n-a fost în stare să negocieze un program cu FMI în interesele țării, a acceptat creșterea de impozite și TVA, reducerea programelor sociale. Culmea –propune de a mai majora impozitele pe salarii, ce va lovi dur în cetățenii săraci. Zero arestări, zero reîntoarceri a activelor furate- aeroport, miliardul, AIR MOLDOVA, Tutun CTC etc. PSRM si președintele propune indexări de pensii, ajutoare sociale la căldură, indemnizații pentru invalizi.

Ulterior, după ce reprezentanții fracțiunilor au ținut discursuri, deputatul Octavian Țâcu a insistat  să i se ofere cuvântul, iar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, deputatul a mers la tribună tocmai în momentul când Maia Sandu urma să țină un discurs de încheiere.

Într-un final, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi i-a dat cuvântul lui Țâcu, iar deputatul a declarat că „doar reîntregirea spațiului românesc este salvarea pentru faptul că 100 de oameni politici și o mână de procurori și judecători țin captivi 3 milioane de oameni”.

„Cum e posibil ca cinci județe din România, fiecare în parte să fie mai bogat ca Republica Moldova? Într-o țară în care nu mai sunt oameni, se vinde tot, se fură miliarde. Eu am venit în blocul ACUM ca o voce unionistă. Eu vă invit să dați dovadă de responsabilitate în acest moment și să lăsați acest Guvern în picioare, dar dacă nu-l lăsați în picioare, să aveți o viziune despre ce veți face mai departe”.

După votarea moțiunii de cenzură, Maia Sandu, alături de toți miniștri a ieșit în fața oamenilor adunați, în fața Parlamentului, ca să susțină Guvernul Sandu.  Maia Sandu a postat și un mesaj pe pagina sa de Facebook. „Astăzi a fost trădat nu doar un Guvern care apără interesele oamenilor, dar fiecare cetățean care își punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.