Connect with us
"
"

Economie

Grupul de negociatori privind noul Memorandum cu FMI va fi condus de vicepremierul Octavian Calmîc

Publicat

pe

Prim-ministrul Pavel Filip a semnat, astăzi, o dispoziţie prin care a fost creat Grupul de negociatori pentru participarea la negocierea noului Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare între Guvernul Republicii Moldova şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit dispoziţiei, Grupul de negociatori va fi condus de Octavian Calmîc, viceprim-ministru, ministru al Economiei. În componenţa acestuia au fost incluși ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş şi Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Prin aceeaşi dispoziție a fost instituit Grupul de lucru pentru examinarea şi elaborarea programului strategic de susţinere financiară de către FMI, sub conducerea viceministrului Economiei, Vitalie Iurcu. Acesta va fi compus din 20 de persoane, între care Secretarul general al Guvernului, Consilierul principal de Stat al Prim-ministrului pe politici de dezvoltare, administraţie publică şi cooperare internaţională, viceminiştri, dar şi mai mulţi funcţionari din cadrul instituţiilor responsabile.

Conform dispoziției semnate de premierul Pavel Filip, Grupul de negociatori va demara procesul de identificare şi coordonare a priorităţilor Guvernului, care vor face parte din proiectul noului Memorandum. De asemenea, Grupul va  negocia şi va prezenta spre aprobare proiectul noului Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare între Guvernul Republicii Moldova şi FMI.

Totodată, Grupul de lucru va asista echipa de negociatori în procesul de pregătire a proiectului Memorandumului, precum şi în procesul de negociere a acestuia şi va  elabora propuneri în vederea executării tuturor angajamentelor asumate.

Amintim că, o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 5-15 iulie 2016. De această dată, misiunea va iniția discuții privind un posibil program susținut de FMI.

Misiunea va iniția discuții privind un posibil program susținut de FMI și va tinde să ajungă la un acord privind un set cuprinzător de politici care să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, îmbunătățirea guvernării corporative și sporirea transparenței acționarilor în sectorul bancar, precum și să stimuleze creșterea economică durabilă și cuprinzătoare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Moldova Agroindbank lansează numărul unic de contact 1313

Publicat

pe

De către

Simplu, comod, întotdeauna pe fir cu răspunsuri și consultanță la orice întrebare despre serviciile și produsele bancare – sunt doar câteva beneficii de care se bucură clienții MAIB apelând Contact Center.

Din ianuarie 2020 Banca a pus la dispoziția clienților săi un număr unic de apel către Contact Center – 1313, citit în combinația: unu trei, unu trei, care include un șir de funcționalități:

1313 asigură suport informațional privind produsele și serviciile băncii clienților sau potențialilor clienți MAIB;

1313 oferă suport tehnic și informațional pentru deținătorii cardurilor bancare emise de Moldova Agroindbank;

1313 oferă suport informațional şi tehnic pentru utilizatorii serviciilor Internet Banking, Mobile Banking, SMS – Banking, aplicația mobilă MAIBank;

1313 este disponibil 24/7, asigurând o comunicare continuă dintre client și bancă.

„Contact Center este un centru unic de contact, accesibil clienților 24/7, care oferă suport la orice etapă în interacțiunea cu banca, transformându-le în relații pe termen lung. Este important să fim mai aproape de clienți, pentru că fiecare aspect al relației cu clienții noștri contează. Cu numărul unic 1313 orice interacțiune a clientului cu banca va fi una rapidă, frumoasă și memorabilă”, a declarat Natalia Cojocaru, Șef Contact Center Moldova Agroindbank.

Numerele de contact existente 022 268 999 şi 022 450603 vor fi transferate automat către 1313, într-un mod simplu și comod pentru clienți.

Pe lângă numărul unic 1313, echipa Contact Center este la dispoziția clienților Moldova Agroindbank pe următoarele platforme: chat-ul paginii oficiale a băncii www.maib.md, e-mailul –[email protected], aplicaţiile MAIBank și MAIBusiness.

Banca ta, Moldova Agroindbank

Citește mai departe

Economie

Cum să-ți faci patentă dacă ești mic antreprenor și ce taxă trebuie să achiți

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În Republica Moldova, la finele anului trecut, erau înregistrate aproximativ de 11,5 mii de patente de întreprinzător, iar proprietarii acestora au achitat 8,7 milioane de lei. Puțin mai mult de jumătate sunt cele în domeniul comerțului cu amănuntul, fiind urmate la mare distanță de servicii de frizerie şi cosmetice, predarea şi meditarea diferitelor discipline și deservirea muzicală a ceremoniilor. Cele mai puține – în domeniul servicii de guvernant(ă), tăbăcirea şi prelucrarea pieilor, de dulgherie, executarea şi comercializarea obiectelor de lemn, metal, ghips, argilă, ciment.

Cine și cum poate deveni titular de patentă de întreprinzător și care e procedura de obținere a patentei, vezi mai jos.

PE LUNG

Ce este patenta de întreprinzător și cine poate deveni titular de patentă?

Patenta de întreprinzător este un certificat de stat nominativ, ce atestă dreptul de a desfășura genul de activitate de întreprinzător indicat în ea în decursul unei anumite perioade de timp. Legea spune că titular de patentă poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu capacitate de exercițiu. Și străinii sau apatrizii, care locuiesc permanent în Republica Moldova și au dreptul să desfășoare activitate de întreprinzător. Aceștia trebuie să declare despre intenția lor de a procura patentă și să corespundă cerințelor de calificare necesare acestui gen de activitate.

Unde poate fi obținută?

Patenta de întreprinzător se eliberează și se prelungește de către subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat în a cărui rază solicitantul/titularul își are domiciliul sau preconizează să-și desfășoare activitatea. Aceasta se eliberează și se prelungește de către Serviciul Fiscal de Stat în decurs de trei zile de la data depunerii cererii și după achitarea taxei stabilite pentru patentă. 

Ce informație trebuie prezentată?

În cererea de eliberare a patentei de întreprinzător se va indica următoarea informație: 

 1. prenumele, numele și domiciliul solicitantului; 
 2. genul de activitate de întreprinzător pentru exercitarea căreia se solicită eliberarea sau prelungirea patentei; 
 3. durata patentei; 
 4. tipul mijlocului de transport și numărul de înmatriculare al acestuia, dacă se prevede că acest mijloc de transport va fi utilizat la desfăşurarea activităţii menţionate.

Desigur, la cererea de eliberare a patentei vor fi anexate copia diplomei sau altui act privind studiile ce confirmă nivelul de calificare necesar, dacă persoana solicită eliberarea patentei de întreprinzător pentru:

 • întocmirea rapoartelor contabile, 
 • masaj, 
 • servicii de îngrijire a bolnavilor și alte servicii medicale acordate de către personalul medical inferior, 
 • servicii veterinare sau zootehnice, 
 • predarea limbilor străine (instruire individuala sau în grupe cu un număr de până la 20 persoane), 
 • predarea și meditarea diferitelor discipline, cu excepția muzicii, coregrafiei și artelor plastice (instruire individuală sau în grupe cu un număr de până la 20 persoane),
 • predarea muzicii, coregrafiei și artelor plastice (instruire individuală sau în grupe cu un număr de până la 20 persoane), 
 • organizarea de diferite secții pe interese, inclusiv de cultura fizică pentru copii de până la 16 ani (în grupe de pâna la 20 persoane), 
 • organizarea de diferite secții pe interese, inclusiv de cultura fizică, pentru adulți (în grupe de până la 20 persoane).

Ce activităţi pot fi practicate în baza patentei de întreprinzător și care e taxa lunară achitată?

Comerțul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri (gherete), pavilioane și din autovehicule – 540 lei (dacă ești în Chişinău, Bălţi, Bender, Tiraspol ), în celelalte municipii, orășele – 300 lei, iar în sate – 150 lei.

Comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitaro-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea lor- 700 lei-500 lei – 200 lei

De notat că desfășurarea comerțului cu amănuntul (cele 2 categorii de mai sus) în baza patentei de întreprinzător se va permite până în data de 31 decembrie 2022. Modificarea termenului se va aplica doar pentru persoanele care au deținut, la sfârșitul anului 2019, o patentă valabilă.

Servicii logopedice – 80 lei (dacă ești în Chișinău, Bălți, Bender, Tiraspol), dacă ești în Chişinău, Bălți, Bender, Tiraspol), 40 lei – în celelalte municipii, orașe, 20 lei – sat.

Masaj, servicii de îngrijire a bolnavilor şi alte servicii medicale, acordate de către personalul medical inferior – 140 lei (în Chișinău, Bălți, Bender, Tiraspol), 70 lei – în celelalte municipii și orășele, 35 lei – în sat.

După aceeași formulă de mai sus, în funcție de reședință și locul activității, taxele variază:

Servicii veterinare, zootehnice – 150 lei – 50 lei – 20 lei

Servicii dactilografiere, inclusiv cu folosirea computerului -150 lei – 50 lei -25 lei

Servicii de frizerie și servicii cosmetice – 200 lei – 80 lei – 30 lei

Croitul, cusutul, tricotarea, reparația și comercializarea îmbrăcămintei și acoperămintele pentru cap – 100 lei -50 lei – 25 lei

Confecţionarea, reparația și comercializarea încălțămintei – 90 lei- 45 lei-30 lei

Servicii de spălătorie –  90 lei- 45 lei-30 lei

Predarea limbilor străine – 140 lei- 70 lei – 35 lei

Predarea și meditarea diferitelor discipline, cu excepția muzicii, coregrafiei şi artelor plastice100 lei – 50 lei – 30 lei

Predarea muzicii, coregrafiei și artelor plastice – 100 lei – 50 lei – 30 lei

Organizarea de diferite secții pe interese, inclusiv de cultură fizică, pentru copii de până la 16 ani – 75 lei-30 lei – 20 lei

Organizarea de diferite secții pe interese, inclusiv de cultură fizică, pentru adulți – 100 lei – 50 lei – 25 lei

Servicii de păstrare a bagajelor – 100 lei – 50 lei – 25 lei

Servicii de întreținere și amenajare a locuințelor și a sectoarelor aferente –100 lei-60 lei-30 lei

Vulcanizarea camerelor și anvelopelor în ateliere – 200 lei- 75 lei-30 lei

Repararea locuințelor – 180 lei- 90 lei- 45 lei

Ajustarea și repararea mobilei – 100 lei-50 lei-35 lei

Reparația tehnicii de uz casnic, instrumentelor şi mecanismelor, ceasurilor – 135 lei – 65 lei – 30 lei

Repararea cuptoarelor cu microunde și a altor aparate electrice de încălzit de uz casnic -100 lei – 50 lei – 25 lei

Reparația aparatelor tele, audio, video de uz casnic – 150 lei -75 lei – 40 lei

Reparația aparatelor fotografice, camerelor de filmat și a altor aparate sau instrumente optice – 90 lei – 45 lei – 30 lei

Reparația și acordarea instrumentelor muzicale –110 lei – 55 lei-30 lei

Fotografierea, confecționarea și vânzarea fotografiilor, executate în mod individual, servicii video – 200 lei – 100 lei – 50 lei

Scrierea placardelor, filmelor netirajate, amenajarea vitrinelor, reclamatelor, prezentarea artistică – 160lei – 80 lei – 40 lei

Confecționarea articolelor meșteșugărești de artă populară (artizanat) și vânzarea lor, cu excepția vânzării la expoziții și licitații – 110 lei – 55 lei – 30 lei

Deservirea muzicală a ceremoniilor –  230 lei-120 lei – 65 lei

Regizarea ceremoniilor – 200 lei, 100 lei, 50 lei.

Aratul și alte lucrări de cultivare a pământului cu mijloace tehnice, protecția plantelor contra bolilor și dăunătorilor – 50 lei-50 lei-50 lei

Servicii de guvernant(ă) – 80 lei – 40 lei – 20 lei

Servicii de sudare, de lucrări tehnico-sanitare –120 lei- 60 lei – 30 lei

Organizarea discursurilor – 600 lei-300 lei – 30 lei

Confecționarea şi darea în chirie a recuzitelor pentru diferite ceremonii și comercializarea lor – 150 lei – 80 lei – 50 lei

Copiere, multiplicare și legatul cărților – 150 lei – 75 lei – 30 lei

Tăbăcirea și prelucrarea pieilor, confecționare articolelor din blană și din piele și comercializarea lor – 200 lei – 120 lei – 100 lei

Colectarea și comercializarea ambalajelor din sticlă –100 lei – 75 lei-50 lei

Păstorit – 60 lei – 40 lei – 25 lei

Executarea și comercializarea obiectelor de lemn, metal, ghips, argilă, ciment –100 lei-60 lei-40 lei

Servicii de dulgherie – 80 lei – 45 lei – 30 lei.

Citește mai departe

Economie

De ce nu este o idee bună să investești acum în Facebook, Apple, Netflix sau Google

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Achiziționarea acțiunilor Facebook, Apple, Netflix și Google este astăzi ca și cum ai goni pe o serpentină, încercând să te bucuri de vederea din oglinda retrovizoare, a declarat managerul de portofoliu la Ariel Investments, o companie de administrare a activelor pentru 13 miliarde de dolari. El consideră că investitorii sunt atât de pasionați de giganții tehnologici pentru succesele anterioare, încât nu iau în calcul riscurile.

Giganții tehnologici precum Facebook, Apple, Netflix și Google au devenit principalii factori ai pieței în ultimii ani. Cu toate acestea, din cauza faptului că prețurile acțiunilor lor au crescut, investitorii uită de costurile acestei afaceri și de riscurile acesteia, susține Miki Jagirdar, vicepreședinte și manager de portofoliu al departamentului de strategie de dezvoltare internațională la firma de investiții Ariel Investments.

PE LUNG

În pofida creșterii impresionante a veniturilor din ultimii ani, volumul lichidităților disponibile și randamentul dividendelor pentru aceste companii nu a crescut în mod special. Și întrucât investitorii sunt preocupați în principal de câștigul de la fiecare acțiune și raportul dintre acțiuni și venituri, ei pierd din vedere cheltuielile de capital, care arată din contul căror mijloace se dezvoltă compania.

Acțiunile Facebook, Apple, Netflix și Google se tranzacționează pe o piață deja supraîncălzită, iar pentru a menține o creștere suplimentară, companiile vor trebui să crească costurile, notează Jagirdar. Raportul mediu de preț-venit pentru cele patru companii este de 64: 1, în timp ce pentru indicele S&P este doar 22: 1.

Creșterea prețurilor la hârtiile de valoare Facebook, Apple, Netflix și Google se datorează mai degrabă optimismului investitorilor, decât dezvoltării principalelor domenii de afaceri. Acesta este un alt motiv pentru care, în comparație cu creșterea rapidă a veniturilor, volumul lichidităților disponibile la giganții tehnologici rămâne „extrem de modest”. Cu alte cuvinte, aceste corporații cheltuiesc din ce în ce mai mult pentru a satisface așteptările investitorilor în ceea ce privește veniturile.

Potrivit Jagirdar, marea majoritate a investitorilor subestimează investiția necesară companiilor pentru a atinge o rată de creștere a veniturilor atât de rapidă: „În fiecare caz, totul se rezumă la faptul că factorul creșterii eclipsează cheltuielile ”.

Facebook

Afacerea Facebook se bazează pe publicitate și nimeni nu știe cum se va comporta această industrie într-o criză, notează analistul. Din momentul când dezvoltarea platformei de bază a rețelei sociale și-a atins plafonul, compania a început să caute modalități de a crește audiența utilizatorilor și să monetizeze servicii controlate precum Instagram, Messenger și WhatsApp. Cât de mult a reușit Facebook să monetizeze Instagram nu este clar din cauza lipsei de informații. În ceea ce privește WhatsApp, acest mesager rămâne o investiție „nereușită”, deoarece Mark Zuckerberg încă urmează să clarifice cum acest serviciu va aduce bani, notează Jagirdar.

Apple

În ultimii ani, compania și-a crescut veniturile din serviciile sale și acum pe seama acestora le revin aproape 20% din veniturile totale ale Apple. În pofida acestui fapt, profitabilitatea afacerii pentru aceeași perioadă a scăzut. „Însăși esența serviciilor a fost inițial concepută astfel încât  să obțină un profit mai mare la vânzări decât vânzările de iPhone”, spune Jagirdard. 

Deși Apple se laudă cu potențialul său din China, noul iPhone este mai ieftin decât acum un an, iar din această cauză, optimismul companiei nu este atât de convingător. Jagirdar consideră că Apple își pierde rapid poziția de lider în sectorul serviciilor, pentru că aplicații precum App Store, Apple Music și Apple TV + nu sunt singurele de pe piață, ci, dimpotrivă, se confruntă cu mulți concurenți.

Netflix

Pe măsură ce războaiele de streaming devin mai intense, Netflix este obligat să crească cheltuielile pentru producerea de conținut original, pentru a ține pasul cu concurenții săi. Din 2016, veniturile companiei au crescut cu 127%, dar pentru a realiza acest lucru, Netflix a trebuit să tripleze costurile în aceeași perioadă. Potrivit analistului, Netflix, după ce a cucerit cu încredere piețele dezvoltate, „subestimează” disponibilitatea mult mai mică de a cheltui bani pe serviciile de abonare în rândul utilizatorilor țărilor în curs de dezvoltare.

 Google

La fel ca Facebook, afacerea gigantului de căutare depinde în primul rând de publicitate. Dar creșterea bazei de utilizatori din țările dezvoltate nu mai este monetizată așa cum era acum cinci ani,consideră Jagirdard. De exemplu, YouTube, care s-a dovedit a fi o achiziție incredibil de profitabilă pentru Google, cel mai rapid își crește audiența utilizatorilor din India, dar aceștia sunt mai puțin solubili și nu sunt dispuși să cheltuiască în publicitate.

Google s-a pomenit în aceeași situație ca Netflix: trebuie să aleagă între creșterea veniturilor și rentabilitate, dar nu le poate obține pe ambele imediat. Motorul de căutare este obligat să apeleze la preluări corporative și să crească costurile pentru a menține rate mari de dezvoltare. Dar este important să înțelegem că mijloacele pentru atragerea traficului sunt cheltuite mai rapid decât creșterea veniturilor și, prin urmare, profitabilitatea activității de bază a Google a scăzut în ultimii șase ani de la peste 30% la 22%.

Sursa: Forbes

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Divertisment3 ore în urmă

Inovații alimentare accesibile tuturor. Testează produsele METRO Chef pentru un regim alimentar echilibrat

Inovațiile alimentare reprezintă o posibilitate de a-ți revigora meniul săptămânal, iar utilizarea acestora îți va uimi papilele gustative și va...

Divertisment6 ore în urmă

Cum să creezi o afacere cu caracter și să aduci investitorilor un randament de 900%

PE SCURT Sunt tineri și energici, au idei năstrușnice și nu le este frică să piardă. Vorbim despre fondatorii companiei...

Sănătate7 ore în urmă

Persoanele HIV pozitive din Republica Moldova au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro

PE SCURT Persoanele HIV pozitive din Republica Moldova au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro. Aceasta după ce...

Politică8 ore în urmă

Dacă duminica ar avea loc alegeri / Un sondaj ne spune cine ar ajunge în parlament și cine ar fi președinte

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, în Parlament ar accede trei partide – Partidul Socialiștilor (PSRM),...

Tehnologie9 ore în urmă

Un Mac virusat și câteva conturi false Telegram și LinkedIn au ajutat la furtul a 7 mln USD

PE SCURT Hackerii din Coreea de Nord ar fi furat criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari de la...

PoliticăO zi în urmă

Politica moldovenească azi. Sergiu Sîrbu, citat într-un dosar penal, iar fracțiunea DA cere investigarea operațiunii Laundromat

PE SCURT Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a fost citat și audiat la Procuratura Anticorupție, fiind vizat într-un dosar deschis pentru...

IstorieO zi în urmă

Cine este Anne Frank, tânăra care a povestit despre terorile Holocaustului

PE SCURT Anne Frank este tânăra care a povestit întregii lumi despre terorile Holocaustului prin jurnalul ei. S-a ascuns de...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

SINTEZĂ / Ce inițiative „solicită” Dodon Guvernului și un pic despre întâlnirile serale cu democrații

PE SCURT Guvernul a anunțat 12 licitații cu o valoare de 2,8 miliarde, pentru reparația a 184 km de drumuri...

Justiție6 zile în urmă

În vâltoarea justiției: Dosare penale pe numele mai multor procurori un denunț și o suspendare

PE SCURT Liderul Platformei DA Andrei Năstase a depus un denunț penal pe numele președintelui Dodon, cerând urmărirea penală a...

PoliticăO săptămână în urmă

Salarii mai mari pentru medici și modificări în Constituție. Cu ce s-a ocupat astăzi Guvernul

PE SCURT Salariile medicilor se vor majora cu 10%, bibliotecile publice vor presta pe lângă serviciile gratuite și servicii contra...

PoliticăO săptămână în urmă

Pe limba partidelor. Legea Magnitsky, Alexandru Rjavitin și Procuratura Generală

PE SCURT Trei formațiuni politice din Parlament au susținut săptămâna curentă, conferințe de presă, în cadrul cărora au făcut declarații...

PoliticăO săptămână în urmă

Despre Aeroportul Chișinău, criminalitate, Plahotniuc și „tușoncă”. Ce a declarat Igor Dodon după CSS

PE SCURT Statul vrea să rezilieze contractul privind concesionarea Aeroportului Chișinău și examinează trei posibilități în acest sens. Dacă noul...

Politică2 săptămâni în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Politică2 săptămâni în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031