Greceanii vrea o presa libera, neangajata politic

Moldova.ORG — Guvernul R. Moldova consideră că o presă liberă, neangajată politic şi eficientă din punct de vedere economic este de o importanţă primordială în funcţionarea unei democraţii. Existenţa unei prese libere este de natură să contribuie la atingerea obiectivelor prioritare ale Guvernului R. Moldova, care sunt reforma administraţiei publice, utilizarea transparentă şi eficientă a finanţelor publice şi combaterea corupţiei, se arată într-un comunicat lansat, la 6 mai 2008, de Serviciul de presă al Guvernului, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, care este consemnată, tradiţional, la 3 mai.

Din documentul respectiv mai desprindem ideea că Executivul de la Chişinău îşi propune să acorde instituţiilor de presă acces sporit la informaţiile de interes general ce corespund intereselor publicului, să asigure accesul nediscriminatoriu la informaţii oficiale şi să consolideze capacităţile instanţelor judecătoreşti în examinarea cauzelor privind exercitarea libertăţii de exprimare.
În finalul comunicatului de presă, prim-ministrul Zinaida Greceaniâi feliciă, în numele Guvernului R. Moldova, toţi reprezentanţii mass-media cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. Premierul urează tuturor profesionalism, spirit analitic şi îndeamnă jurnaliştii la o conlucrare în numele prosperării poporului R. Moldova.

Zinaida GreceaniiManifestaţiile cu ocazia Zilelor Libertăţii Presei, care se organizează anual la Chişinău, au început astăzi cu o conferinţă de presă susţinută de liderii organizaţiilor neguvernamentale de media. Reprezentanţii acestora au semnat un Memoriu comun în care se arată că, în ultimii ani, în R. Moldova, libertatea presei a devenit un motiv serios de îngrijorare. „În pofida declaraţiilor optimiste ale autorităţilor, situaţia proastă a presei naţionale nu se schimbă, dar se înrăutăţeşte şi mai mult. Ne referim, în primul rând, la încercările guvernării comuniste de a controla mijloacele de informare în masă, atât publice cât şi private, şi de a le utiliza ca instrument propagandistic împotriva opoziţiei”, scrie în Memoriul lansat de organizaţiile neguvernamentale de media. Documentul care inserează toate cazurile de abuz asupra libertăţii presei din R. Moldova în perioada 3 mai 2007 – 3 mai 2008 a fost trimis către toate instituţiile oficiale ale statului. — Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.