Gheorghe Petic a invitat-o pe noua ministră a Justiției la Penitenciarul nr.13

PE SCURT

Fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a invitat-o pe noua ministră a Justiției, Olesea Stamate, la Penitenciarul nr.13. Aceasta pentru a face niste declaratii legate de încălcarea drepturilor detinutilor, la care cei din sistem „o fac vadit si cu tupeu, mai ales dupa data de 10 iunie incoace”.

Invitația a fost făcută printr-un mesaj postat pe Facebook. Petic a spus că
vrea să scoată la iveală niste lucruri, pe care nu le va spune nimeni ministrei.

PE LUNG

„Eu personal vreau sa fac declaratii in scris si verbal pentru a scoate la iveală niste lucruri care nu vi le va spune nimeni.Sa va aduc la cunostinta care este realitatea in penitenciarele Moldovei ,si mai bine ca mine nu cred ca va putea cineva sa va redea cum stau lucrurile aici. Dupa cum stiti seful penitenciarelor Igor Pintea a fugit in concediu si si-a lasat subalternii de capul lor si ăștia fac ce vor si cum vor”, se arată în mesajul lui Gheorghe Petic.

La 20 martie, fostul polițist de frontieră, activist DA și pe atunci candidat la parlamentare pe lista națională a blocului ACUM, Gheorghe Petic a fost condamnat pentru viol la trei ani și șase luni de pușcărie, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de timp semi-închis și o amendă de 30.000 de lei pentru violare de domiciliu. Acuzatul nu-și recunoaște vina și susține că dosarul i-a fost fabricat politic.

Ulterior, angajații Oficiului Avocatului Poporului au întreprins o vizită la Penitenciarul nr. 13 pentru a verifica condițiile de detenție a lui Gheorghe Petic. Aceștia au constatat că Gheorghe Petic era deținut de unul singur într-o celulă cu o suprafață de 9,12 m2 , în care erau instalate patru paturi etajate. Deși anterior în ea a fost făcută o reparație cosmetică, acolo persista igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiții afecta starea de sănătate a petentului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.