Gagauzia solicita optimizarea conditiilor de studiere a limbii de stat pe teritoriul sau

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a trimis Parlamentului un demers în care solicită optimizarea condiţiilor de studiere şi aplicare a limbii de stat de către locuitorii autonomiei. “Republica Moldova este un stat polietnic, în care, alături de moldoveni, locuiesc ucraineni, ruşi, găgăuzi, bulgari, evrei, romi, etc. Moldova este patria tuturor cetăţenilor alolingvi ai ţării, prin urmare una dintre priorităţi trebuie să fie studierea limbii de stat de către toţi aceşti cetăţeni“, se menţionează în mesajul citat de Agenţia INFOTAG.
APG invocă „nivelul insuficient de predare a limbii de stat” şi faptul că „în instituţiile de învăţămînt se aplică metodologia de predare a limbii moldoveneşti ca limbă maternă, fapt ce generează probleme de însuşire în situaţia în care fiecare grup etnic îşi are propria limbă maternă”; „ca urmare, în special tinerii nu pot dispune de posibilitatea de a se integra plenar în viaţa politică şi socio-economică a Republicii Moldova”.
Ca răspuns, spicherul Marian Lupu a salutat adresarea deputaţilor găgăuzi, care, a spus el, merită, dar şi trebuie susţinută. Lupu a opinat că acest subiect trebuie să constituie una dintre priorităţile statului şi necesită o studiere complexă şi minuţioasă.
La propunerea Preşedintelui Parlamentului, corpul legiuitor va efectua o analiză şi va adopta o hotărîre privind instituirea Comisiei parlamentare speciale care să studieze problema şi să organizeze elaborarea unui Program naţional pentru studierea limbii de stat de către cetăţenii alolingvi ai Republicii Moldova.  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.