Funcţionarii de la Tiraspol ar putea fi obligați să înștiințeze Chișinăul despre vizitele în străinătate

Reprezentanții autorităților separatiste de la Tiraspol ar putea fi obligați să înștiințeze în prealabil autoritățile de la Chișinău despre vizitele lor în străinătate. Publicația rusă Kommersant scrie că Guvernul Republicii Moldova discută ideea introducerii unui sistem de notificare a vizitelor pe care le fac funcționarii din regiunea transnistreană în străinătate.

Potrivit publicaţiei ruse, care face referire la surse din cadrul Executivului de la Chişinău, asupra acestei chestiuni există deja un consens între administraţia prezidenţială a lui Igor Dodon şi Cabinetul de miniştri condus de Pavel Filip. De obicei, între Igor Dodon, care pledează pentru apropierea de Rusia, şi Guvernul proeuropen există neînţeleeri, însă de data aceasta poziţia acestora a coincis.

Aceeaşi sursă mai scrie că iniţiativa survine după ce liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, a fost în luna iunie în Londra şi unde s-ar fi întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului de Externe. Ulterior aceasta a provocat un scandal diplomatic, iar ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii în RM Lucy Joyce a declarat ă deplasarea în cauză a purtat un caracter privat şi că organizatorul acesteia a fost “Oxford Union”, o asociaţie studenţească.

În prezent, funcționarii din Transnistria decolează liber de pe aeroportul din Chișinău. De altfel, aceasta este și singura lor posibilitate de a călători, întrucât după izbucnirea conflictului din Ucraina din 2014, aceștia au încetat să folosească aeroportul din Odessa și evită să călătorească și să tranziteze Ucraina.

Deocamdată, nu se cunoaşte la ce etapă sunt discuţiile la acest subiect, însă sursele publicaţiei ruse spun că o decizie în acest sens va fi luată la toamnă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.