A fost lansată OpenMoney.md, platforma care arată cine sunt beneficiarii finali ai achizițiilor publice

Astăzi, 6 decembrie 2016, a fost lansată platforma web OpenMoney, un proiect al cărui scop este de a arăta cine sunt adevărații beneficiari ai contractelor atribuite de către instituțiile statului.

OpenMoney folosește date oferite de Agenția Achiziții Publice și Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, publicate pe portalul guvernamental al datelor deschise.

Printre informațiile pe care le puteți găsi pe portalul OpenMoney sunt:

  • fondatorii și administratorii tuturor companiilor înregistrate în Republica Moldova;
  • grafice care arată relațiile dintre companii, fondatori și administratori;
  • contractele atribuite acestor companii de către instituțiile de stat;
  • cazurile pe care algoritmul OpenMoney le-a determinat ca fiind suspicioase.

Despre cum puteți utliza platforma OpenMoney puteți afla în următorul ghid video.

[youtube id=”YgrrKTKJOY8″ start=”0″]

Ideea proiectului OpenMoney a apărut în iulie 2016 în cadrul proiectului HACK.COR.RUP.TION, inițiat de UNDP Moldova și sponsorizat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, unde a fost desemnat câștigător. Dezvoltarea lui a durat 3 luni și a fost realizată de compania SENSMEDIA. Echipa OpenMoney a fost deja invitată în cadrul unui șir de evenimente, printre care Forumul Inovației în Guvernare, Conferința Națională Anticorupție și Congresul Absolvenților programelor de schimb Americane și Europene.

“Achizițiile publice sunt una din cele mai afectate arii de către flagelul corupției în mărimi deosebit de mari. O dovadă elocventă este scandalul recent cu procurările produselor alimentare pentru școli și grădinițe. Am decis să folosim datele disponibile pentru a transparentiza pe cât de mult e posibil acest domeniu. Orice informație publică este un instrument important în mâinile cetățenilor activi și trebuie să dezvoltăm acest spirit civic prin care să urmărim, analizăm și să facem concluzii pe care să le împărtășim cu semenii noștri”, a declarat coordonatorul proiectului, Pavel Novac.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.