A fost creată Agenția pentru Supraveghere Tehnică. Va prelua funcțiile de la trei organe de control

Guvernul a aprobat o decizie privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Supraveghere Tehnică. Astfel, noua agenţie va prelua funcțiile de control de la trei organe de control, Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase, Inspecția de Stat în Construcții și de la Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică și Regim.

De asemenea, AST a preluat funcțiile în domeniul siguranței ocupaționale de la Inspectoratul de Stat al Muncii, precum și unele atribuții de control și supraveghere de stat în domeniile asigurării apărării împotriva incendiilor și protecției civile de la Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Agenția pentru Supraveghere Tehnică va fi autoritate administrativă subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, responsabilă de implementarea politicii statului în domeniile precum siguranța obiectelor industriale periculoase, construcții și urbanism, supravegherea pieței privind materialele de construcție și utilajele/obiectele industriale periculoase, precum și siguranța antiincendiară și protecția civilă, siguranța ocupațională, geodezie și cartografie.

De asemenea, privind protecția consumatorilor în domeniul securității industriale și construcțiilor și respectarea condițiilor de licențiere conform domeniului aferent.

Efectivul limită al Agenției a fost stabilit în concordanță deplină cu sarcinile impuse noii instituții și în contextul principiilor fundamentale ale reformei administrației publice centrale, fiind optimizat la maxim numărul unităților de personal.

Astfel, din numărul total de personal de 381 unități ale instituțiilor de până în prezent, din domeniile respective, vor activa 185 unități de personal în cadrul  Agenției pentru Supraveghere Tehnică.

Proiectul hotărârii de Guvern a fost elaborat în scopul atingerii obiectivului general al reformei administrației publice centrale, care vizează în speță crearea instituțiilor de control, profesioniste, în corespundere cu necesitățile și așteptările cetățenilor și ale entităților sociale și economice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.