Fost comandant al Armatei Naționale: O explozie necontrolată a munițiilor din Transnistria poate fi echivalentă cu explozia de la Hiroshima

Circa 20 de mii de tone de muniții cu termenul expirat, aflate în depozitul de muniţii de la Cobasna, localitate aflată sub jurisdicţia Tiraspolului, un pericol foarte mare, nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru întreaga zonă. De această părere este generalul Vitalie Stoian și fost Comandant al Armatei Naționale, transmite TVR Moldova.

„Studiile arată că o explozie necontrolată la acest depozit poate fi echivalentă cu explozia din 1945 de la Hiroshima, care a nimicit în jur de 170 de mii de oameni (…) La momentul actual, de acest depozit are grijă Federaţia Rusă, poate de o mică parte are grijă forţele militare din regiunea transnistreană. Noi nu avem acces şi nu avem de unde cunoaşte, putem doar estima”, a explicat Vitalie Stoian, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, unde s-a discutat despre lipsa interesului Rusiei de a-și retrage trupele de pe teritoriul din stânga Nistrului.

Pentru ca Republica Moldova să aibă acces la aceste muniţii, potrivit lui Vitalie Stoian, trebuie să fie voinţă din partea Federaţiei Ruse şi a regiunii transnistrene. „Trebuie o transparenţă, trebuie să fie asigurat accesul organizaţiilor internaţionale pentru verificarea situaţiei acestei muniţii. Noi cunoaştem la moment că această muniţie nu poate fi transportată, cel puţin acesta a fost argumentul Federaţiei Ruse. Trebuie o dezasamblare, o neutralizare a acestor muniţii”, spune Vitalie Stoian, care a amintit că din 2000 până în 2003, o parte din muniţii, inclusiv tehnică blindată, a fost transportată din Transnistria.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.