Connect with us
"
"

Diaspora

Fluxul de migranți în F. Rusă, cel mai scăzut de la destrămarea URSS

Publicat

pe

PE SCURT

În anul 2018, fluxul de migranți în Rusia a constituit 124,9 mii de oameni – cel mai mic indicator din toată perioada de după destrămarea Uniunii Sovietice, arată Institutul de prognozare și cercetare sociologică din Federația Rusă

PE LUNG

Aceste date au fost publicate în revista de monitorizare lunară a situației social-economice și stării de sănătate ale populației. Trebuie de ținut cont de faptul că aceste cifre reprezintă acei migranți care s-au înregistrat la intrarea în Rusia pentru o perioadă între 9 luni și 5 ani, după care se consideră plecați în mod automat.

Numărul de migranți au scăzut aproape din toate țările, cu excepția Armeniei, Azerbaidjanului și Turkmenistanului. Cel mai mult a scăzut numărul celor veniți din Usbekistan și Ucraina, țări de unde anterior a venit cel mai mare număr de migranți în Rusia. Din aceste țări, în 2018, au venit de 3,2 ori mai puțini migranți decât anterior.

În raport este arătat că numărul migranților din Republica Moldova a scăzut de la 18,6 mii oameni în 2012 la 7,7 mii oameni în 2018.

Social

LIVE TEXT/ Alte șase cazuri de COVID-19. Dodon: propunem răspundere penală pentru fake news

Publicat

pe

PE SCURT

În Republica Moldova a fost înregistrat primul deces provocat de COVID-19. Este vorba despre o femeie de 61 de ani, care a revenit din Padova, Italia. Aceasta suferea de hipertensiune de gradul II și diabet zaharat de gradul II. Femeia a revenit din Italia în satul ei de baștină din raionul Hâncești, care acum este în carantină. Ea a ajuns la spital după o săptămână. Pe 11 martie, a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, cu infecție respiratorie acută și cu pneumonie bilaterală, iar pe 15 martie starea ei s-a agravat, pacienta fiind transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Femeia a fost conectată la aparatul de respirație artificială timp de 48 de ore, iar o zi și jumătate a fost intubată. Aceasta a decedat în această noapte la Spitalul Clinic Republican la ora 2:45. Ea a făcut un stop cardiac. Anunțul a fost făcut  de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ora 18:00. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt 75 de paturi sunt destinate persoanelor suspecte sau confirmate cu infecție la coronavirus. Potrivit ministrei, în instituții sunt suficienți specialiști pentru a gestiona situația. Mai mult, ministra, președintele și directorul ASP au vorbit despre știrile false din spațiul online. Igor Dodon a declarat că presa ar putea fi penalizată pentru răspândirea știrilor false.

Ora 17:45. Încă șase cazuri au fost confirmate cu infecție de coronavirus.

Ora 17:25. Primăria Chișinău extinde campania de informare despre coronavirus și a publicat astăzi trei videouri în care îndeamnă oamenii să respecte îndrumările autorităților, să nu intre în panică, să respecte regulile de igienă și să-și păstreze optimismul. Formația SunStroke Project a înlocuit versurile piesei cu care a participat la Eurovision 2017 cu versuri despre coronavirus și cum să ne protejăm de el.

Ora 16:30. În satul Măgdăcești, Criuleni, a avut loc astăzi o dezinfecție totală. Au fost dezinfectate terenul de joacă, spațiul de lângă scena de vară, toate stațiile de așteptare, Oficiul poștal, Centrul de Sănătate.

Ora 16:20. Extinderea perioadei de plată a facturilor pentru apă și canalizare în Orhei.

Ora 15:00. Încă o bancă anunță amânare a plăților la credite.

Ora 14:00. Încă o persoană suspectată de coronavirus, a fost adusă ieri la spital de polițiști. Femeia este dintr-un sat din raionul Cahul. Este al treilea caz când poliția intervine pentru a aduce cu forța persoanele suspectate la spital.

Ora 13:00. Circa 60 de moldoveni care s-au pornit duminică din Portugalia se îndreaptă casă după ce au fost blocați pentru 24 de ore la vamă în Ungaria.

Ora 11:20. Premierul Chicu vine cu precizări legate de Starea de Urgență. Starea de urgență este stabilită până pe 15 mai, iar dacă va fi nevoie, termenul de valabilitate al Stării poate fi redus.

PE LUNG

UPDATE. Ora 18:00

Lupta cu coronavirusul și cu știrile false

Directorul Agenției de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că astăzi în laborator a fost testată o persoană a cărei stare de sănătate este satisfăcătoare și cu dinamică pozitivă. Testul a arătat rezultat negativ. Asta înseamnă că mâine-poimâine această persoană va fi externată și vom avea două persoane tratate.

Vreau să vă zic cu toată responsabilitatea informațiile apărute astăzi pe rețelele sociale sunt niște informații false care duc la destabilizare și panică. Vorbim cu toată certitudinea că în Republica Moldova avem doar un singur caz de deces”, a comunicat Furtună.

Președintele Republicii Moldova a venit cu un apel la presă. Suntem acum pe calea să propunem inclusiv răspundere penală pentru promovarea fake news-urilor și pentru promovarea panicii. Veți fi penalizați, s-a adresat președintele jurnaliștilor.

Și Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit despre informațiile false apărute astăzi pe rețelele sociale. Aceasta a declarat că în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt 160 de locuri, dintre care 75 de paturi sunt destinate persoanelor suspecte sau confirmate cu infecție la coronavirus.

„Toate speculațiile că este un număr impunător de suspecți, bolnavi sunt nefondate”, a comentat ministra. De asemenea, a infirmat zvonul precum că lipsesc specialiști în instituțiile medicale. În toate instituțiile respective sunt medici epidemiologi. Mai mult, avem suportul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Universitatea ne-a oferit și medici epidemiologi și medici infecționiști. La necesitate, vom aduce și alt personal calificat care este în lista noastră de rezervă”.

UPDATE. Ora: 17:45

Încă șase cazuri au fost confirmate de infecție cu coronavirus. În total avem înregistrate 36 de cazuri, dintre care o persoană a decedat, iar alta s-a tratat în totalitate. Două persoane sunt în stare medie spre gravă. Din cele șase cazuri noi, trei sunt de import și alte trei sunt locale. 29 de persoane sunt în stare bună.

În total, au fost testate 372 de persoane, iar 63 au fost făcute în cadrul laboratorului Agenției Naționale pentru Sănătate. Șase dintre cele 63 făcute în laborator au fost pozitive.

UPDATE. Ora 17:25

Primăria Chișinău extinde campania de sensibilizare și responsabilizare a cetățenilor capitalei, în contextul situației de urgență pentru prevenirea infecției de coronavirus.

Astfel, personalități marcante din domeniul culturii, interpreți autohtoni, dar și doctori, au răspuns îndemnului autorităților municipale și au înregistrat mesaje video pentru locuitorii capitalei, cu îndemnul de a avea grijă de sănătatea lor, cea a familiei și apropiaților, în contextul prevenirii îmbolnăvirilor prin COVID-19.

Maestrul Nicolae Botgros, interpreții trupei „SunStroke Project” și doctorul Lucia Gariuc, au transmis filmulețe video, cu sfaturi și încurajări pentru cetățeni. Ei îndeamnă locuitorii capitalei să respecte îndrumările autorităților, să nu intre în panică, să respecte regulile de igienă și să-și păstreze optimismul: Stăm Acasă. Stop COVID-19.

Formația SunStroke Project a înlocuit versurile piesei cu care a participat la Eurovision 2017 cu versuri despre coronavirus și cum să ne protejăm de el.

UPDATE. Ora 16:30

Dezinfecție totală în satul Măgdăcești

Astăzi a avut loc dezinfecție totală în s. Măgdăcești, Criuleni. Este una dintre principalele măsuri, luate de administrația publică locală, în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului. Un echipaj de dezinfecție a tratat suprafețele cu o soluție de alcool și clor. Terenul de joacă, spațiul de lângă scena de vară, toate stațiile de așteptare, Oficiul poștal, Centrul de Sănătate – toate au fost dezinfectate. Procedurile de dezinfecție vor fi intreprinse periodic, până va fi depășit momentul critic.

Geplaatst door Liuba Cojocaru op Woensdag 18 maart 2020

Foto principală: Facebook/ Liuba Cojocaru

UPDATE. Ora 16:20

Extinderea perioadei de plată a facturilor pentru apă și canalizare în Orhei

Administrația Regiei „Apă Canal Orhei” a anunțat despre decizia sa de a extinde până la 15 aprilie a.c. termenul de achitare a facturilor pentru serviciile publice de apă și canalizare. Termenul ar putea fi extins dacă situația legată de răspândirea virusului de tip nou COVID-19 nu se va îmbunătăți. Regia „Apă Canal Orhei” precizează că va acorda în continuare compensațiile lunare pentru consumul de apă și nu va calcula penalități pentru întârzierea sau neplata a facturilor în perioada respectivă.

UPDATE. Ora 15:00

Încă o bancă anunță despre amânarea plăților la credite

Comerțbank va examina amânarea a două tranșe consecutive la achitarea corpului creditului din perioada martie – aprilie – mai 2020. Examinarea respectivă va fi efectuată pentru persoanele juridice cu istoria creditară pozitivă, activitatea cărora fiind afectată de situaţia creată. Citește despre alte două bănci care au recurs la gesturi similare, dar și despre cum pandemia afectează mediul de afaceri: Unele țări europene sunt pregătite să evite colapsul economic. Care este situația în Republica Moldova

UPDATE. Ora 14:00

Încă o femeie adusă la spital de polițiști

O localnică dintr-un sat din raionul Cahul a apelat la serviciul de urgență declarând simptome de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, transmite ziuadeazi.md. A revenit recent din Franța, avea temperatură mare și chiar dacă a solicitat intervenția ambulanței, a refuzat categoric transportarea la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Cirobă” din Chișinău.

Publicația anunță că medicii au solicitat intervenția angajaților Inspectoratului de Poliție Cahul. Văzând polițiștii, femeia s-a baricadat în casă. În final, după ce angajații IP Cahul au îmbrăcat echipamentul de protecție, persoana a cedat și s-a conformat cerințelor polițiștilor. Aceasta a fost transportată la spitalul din Chișinău, urmând să-i fie stabilită diagnoza finală.

Un caz asemănător a avut loc o săptămână în urmă când mama și copilul au fugit de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii din Chișinău „M.Lomonosov” după ce au aflat că sunt suspectați de coronavirus. Poliția și ambulanța i-au găsit acasă la Sângerei. Ei au fost preluați și întorși la spitalul din Chișinău.

De asemenea, săptămâna trecută o femeie din Glodeni a fost internată cu forța de poliție în spital.

UPDATE. Ora 13:00

2 grupuri mari de moldoveni revin din Portugalia și Rusia

Circa 60 de moldoveni blocați în Ungaria au intrat astăzi în România și se îndreaptă spre Republica Moldova, scrie jurnal.md. Aceștia s-au pornit din Portugalia duminică și au fost blocați mai mult de 24 de ore la vamă, în Ungaria. 

Alți 70 de moldoveni blocați la granița dintre Rusia și Ucraina s-au pornit spre Republica Moldova. Potrivit autorităților, a avut loc o discuție telefonică dntre miniștrii de Externe ai Republicii Moldova și Ucrainei și urmare a demersului Ambasadei Republicii Moldova de la Kiev, automobilele au traversat hotarul țării vecine și vin acasă.

Zilele trecute a fost organizat o cursă charter pentru 78 de moldoveni blocați în Austria. Ei s-au pornit din Italia cu două autocare, ignorând interdicțiile. Costurile cursei avia charter vor fi acoperite de compania de transport.

UPDATE. Ora 11:20

Clarificări cu privire la Starea de urgență

Chicu spune că vacanța elevilor a fost prelungită cu încă o săptămână și există probabilitatea să mai fie extinsă. Dacă până vineri constatăm o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, vom examina posibilitatea revederii unor decizii ale CNESP. În special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul.

Mai mult, starea de urgență este stabilită până pe 15 mai, iar dacă va fi nevoie, termenul de valabilitate al Stării poate fi redus.

UPDATE. Ora 11:00

Noi reguli de împărtășanie

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei a emis instrucțiuni noi pentru împărtășanie. Potrivit acestora, lingurița pentru împărtășanie va fi ștearsă după fiecare credincios cu un material cu spirt. De asemenea, credincioșii vor primi câte un șervețel pentru a-și șterge buzele după împărtășanie. Instrucțiunile mai prevăd ca icoanele, mobilierul din biserică, mânerele ușilor să fie dezinfectate. Potrivit Mitropoliei, credincioșii pot să nu mai sărute mâna preoților și icoanele, ci pot să aplece capul spre ele. Toate instrucțiunile le puteți citi pe mitropolia.md.

UPDATE. Ora 10:45

BNM permite gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată

BNM a aprobat măsuri în susținerea persoanelor fizice consumatori de credite bancare pentru perioada de urgență. Acesta înseamnă că permite băncilor gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată a persoanelor fizice aflate în dificultate de plată pentru creditele contractate, în condițiile stării de urgență.

Potrivit BNM, băncile licențiate din Republica Moldova dispun de suficiente lichidități și capital, sunt solide și stabile.

UPDATE. Ora 9:20

În total, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate 30 de cazuri confirmate cu COVID-19. Distribuția pe vârste a celor bolnavi arată în felul următor: vârsta 0-9 ani – 1 caz,  10-19 ani – 2, 20-29 ani – 3, 30-39 ani – 5, 40-49 ani – 4, 50-59 ani – 6, 60- 69 ani – 9. Din numărul total de cazuri confirmate 18 sunt de import, iar 12 de transmitere locală. Totodată, sunt 76 de suspecți cu COVID -19,  printre care 14 sunt copii. 

Viorica Dumbrăveanu a precizat că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate 25 de persoane cu diagnostic confirmat, dintre care două sunt în stare gravă, două persoane în stare satisfăcătoare și 21 în stare medie.

Ministra a povestit la conferința de presă de la ora 09:00 despre o persoană care a dat dovadă de responsabilitate și a respectat sfaturile autorităților. Persoana a venit dintr-o zonă de risc și s-a autoizolat de cei apropiați. Mâncarea și produsele erau lăsate la poartă. Ea nu a fost în contact cu nimeni. Monitorizarea a fost efectuată la domiciliu. Persoana a făcut termometria, iar simptomele coronavirusului au apărut peste câteva zile. I s-a agravat starea sănătății. După ce ieri i s-a făcut testul la coronavirus, s-a constatat caz de infecție.

„Iată ce înseamnă izolare și ce înseamnă să respecți recomandările venite de la specialiști”, a comentat ministra.

Precizăm că în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de vindecare totală de coronavirusul de tip nou. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, care a fost internată la spitalul „Toma Ciorbă” pe 8 martie. Aceasta  a fost externată, după ce două teste au dat rezultate negative..

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a făcut un apel repetat la responsabilitate și a îndemnat cetățenii să stea acasă, pentru a preveni răspândirea infecției cu Coronavirusul de tip nou, în contextul înregistrării cazurilor locale de infectare pe teritoriul țării.

Ieri, 17 martie, Parlamentul a aprobat, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020. Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. De asemenea, s-au închis toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, și-au sistat activitatea unitățile de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Citește mai departe

Sănătate

Cum a ajuns Italia cea mai afectată de coronavirus țară din Europa? Explicăm

Publicat

pe

De către

PE SCURT

După ce numărul de cazuri confirmate de coronavirus în Italia a crescut de la 3 la 300 în doar câteva zile, ne-am pus întrebarea ce stă în spatele acestui val. Miercurea trecută, numărul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 în Italia a depășit 400, iar 12 persoane au decedat din același motiv.

Deocamdată, aproape 2000 de cazuri au fost raportate în regiunea europeană. Trei sferturi dintre persoanele infectate sunt în Italia, iar 92% din decese sunt raportate tot acolo.

Potrivit autorităților italiene, numărul mare al infectaților înregistrați se explică prin faptul că acestea i-au căutat. Alte țări europene nu realizează teste la o scară atât de largă, spune presa italiană, iar un director de spital din Italia consideră că anume asta explică numărul scăzut al cazurilor de infectare din Germania sau Franța.

În același timp, poliția italiană a pornit o anchetă întrucât spitalul unde au fost internați primii infectați a dat dovadă de management prost.

PE LUNG

Ultimele noutăți de pe frontul italian

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat ieri, în cadrul unui briefing de presă că în ultimele 24 de ore, alte nouă cazuri de infectare cu Covid-19 au fost înregistrate înafara Chinei. „Epidemia în Republica Coreea, Italia, Iran și Japonia ne îngrijorează cel mai mult”, a declarat acesta.

Ieri, Italia a raportat 258 de cazuri noi, ridicând numărul total la 1835. Aici se adaugă încă 18 decese, ridicând totalul la 52. Trei regiuni nordice sunt în continuare cele mai afectate zone. Două cazuri au fost confirmate la Roma, un agent de poliție și un pompier fiind internați într-un spital local, iar patru dintre membrii familiei polițistului au fost, de asemenea, infectați.

În același timp, potrivit ultimei evaluări a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), riscul pentru regiune este unul de la moderat până la mare. „Virusul se răspândește rapid și poate avea un impact enorm asupra sănătății publice, cu rezultate fatale substanțiale în grupuri cu risc ridicat și perturbări economice și sociale.”

Deocamdată, aproape 2000 de cazuri au fost raportate în regiunea europeană. Trei sferturi dintre persoanele infectate sunt în Italia, iar 92% din decese sunt raportate tot acolo.

Pacientul nr. 1

Un bărbat de 38 de ani, supranumit de presă „Pacientul nr. 1” a fost internat pe 19 februarie, în Codogno, un oraș locuit de circa 15 mii de persoane, aflat la 60 km S-E de Milan. El a fost diagnosticat cu virus joi noaptea, iar orășelul în care a fost internat și altele din regiune au fost izolate în încercarea de a opri răspândirea virusului.

Pe 21 februarie, vineri dimineața, deja trei persoane erau diagnosticate cu coronavirus în Codogno. Până seara, Italia a devenit și prima țară europeană care anunța decesul primei victime a virusului.

După acea zi, numărul persoanelor infectate a crescut drastic. Sâmbăta, la amiază, erau 130 de cazuri, iar duminică după-amiază – peste 200. Astfel, Italia a ajuns pe locul trei în topul celor mai afectate țări din lume, după China și Coreea de Sud. Chiar dacă procesul încetinește, numărul cazurilor de infectare continuă să crească, iar motivele pentru îngrijorare nu dispar.

AP Photo/Francisco Seco

Ce a cauzat creșterea bruscă a nr. cazurilor?

Se presupune că soția însărcinată a „Pacientului nr. 1”, doctorii acestuia și angajații spitalului din Codogno s-au molipsit de la bărbatului de 38 de ani. Totuși, autoritățile nu au reușit să identifice „Pacientul zero”, de la care a pornit totul.

Singura pistă era un prieten de-al „Pacientului nr.1”, care a revenit recent din Shanghai. Totuși, acesta a fost testat la prezența viruslui, iar rezultatele au fost negative. Astfel, sursa originală a Covid-19 în Italia nu a fost depistată și rămâne un mister.

Absența „Pacientului zero” a îngreunat sarcina autorităților de a identifica persoanele care au intrat în contact cu virusul. De altfel, este complicat de stabilit dacă situația din Lombardia are vreo legătură cu cazurile din celelalte regiuni italiene afectate.

Totuși, autoritățile au reconstruit deplasările „Pacientului nr.1” – unde a dormit, mâncat, mișcat – și alte cazuri depistate pozitiv și au identificat rapid alte persoane care ar fi contactat cu virusul și le-au pus în carantină pentru teste.

Drept rezultat, peste 250 de oameni din zonă erau deja supuși testelor duminică dimineața, iar peste 4100 de persoane din Lombardia și Veneto au fost testate la prezența virusului până luni.

„Am început să găsim acești pacienți pentru că i-am căutat”, explică virologul italian Ilaria Capua. „Asta e, ne-am pus întrebarea dacă anumite forme de infecții respiratorii acute sunt cauzate de coronavirus sau nu.”

Alte țări europene nu realizează teste la o scară atât de largă, spune presa italiană, iar un director de spital din Italia consideră că anume asta explică numărul scăzut al cazurilor de infectare din Germania sau Franța.

Cu toate acestea, în Franța, unde au fost confirmate 12 cazuri și unde pregătirile de luptă cu virusul au început abia după explozia focarului în Italia, autoritățile au identificat „Pacientul zero” în toate cazurile. Asta înseamnă că lor le-a fost mai simplu să identifice pe cei potențial infectați, iar testarea la scară largă nu a fost necesară.

Poliția a pornit o anchetă

Astfel încât identitatea „Pacientului zero” continuă a fi necunoscută, autoritățile italiene nu pot spune cu exactitate cum s-a răspândit virusul. Miercuri seara (26 februarie) poliția a început o anchetă pentru a cerceta felul în care au fost soluționate primele cazuri de infectare din regiunea Lombardia, centrul focarului. Investigația a fost lansată după ce prim-ministrul Giuseppe Conte a acuzat un spital din regiune de management prost al focarului de infecție.

Comisarul pentru situații excepționale Angelo Borrelli a declarat că „lucrătorii din domeniul sănătății au puține cunoștințe despre virus și din această cauză aceștia nu au putut recunoaște imediat simptomele virusului”. „În acest moment, știm doar că felul în care a fost administrat un anumit spital nu a fost în totalitate adecvat, iar acest lucru, cu siguranță, a contribuit la răspândirea virusului”, a declarat Conte pentru presa italiană.

Pe 22 februarie dimineața, autoritățile italiene au raportat prima moarte cauzată de coronavirus. Adriano Trevisan, 78 de ani, a murit la spital în Padua, regiunea Veneto. Testat la coronavirus, după 10 zile de la internare pentru alte motive, rezultatul a fost pozitiv. La acel moment erau deja înregistrate șapte decese din cauza Covid-19 în Italia.

O altă victimă a fost un bărbat de 62 de ani, aflat în dializă în regiunea Nord-vestică a Lombardiei. Alți trei bărbați au murit pe 24 februarie, toți trecuți de vârsta de 80 de ani și din Lombardia. Cel puțin trei dintre cei decedați aveau alte probleme grave de sănătate, iar majoritatea aveau peste 75 de ani.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 5% din toate cazurile sunt considerate critice și doar 2% au ca urmare moartea.

Citește mai departe

Divertisment

Toamnă cu decizii ciudate. Cum autorități din alte țări încearcă să-și rezolve problemele

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Normalitatea e o noțiune relativă, nu-i așa? Cel mai des limitele acesteia sunt sfidate de autoritățile locale sau generale.  Am colectat câteva de prin toată lumea, de la Dacota americană până la Siberia rusească, au luat decizii care au trezit nedumerirea și uneori zâmbete.

Hotărârile ciudate nu țin de cont de limitările geografice. Acestea sunt valabile pentru țări democratice și pentru regimuri mai puțin democratice.

PE LUNG

„Meth. Weʼre on it”

Autoritățile statului Dakota de Sud ( SUA) au lansat o campanie pentru combaterea dependenței de metamfetamină. Campania are un site web, un clip promoțional cu apelul guvernatorului statului, Christy Noem … și un slogan controversat: „Meth. Weʼre on it ”, pe care mulți l-au interpretat ca „Metamfetamina. Asta e treaba noastră”. Sloganul, desigur, a provocat o reacție neordinară, iar campania a devenit un subiect de glume. Criticii au început a posta mesaje ironice pe rețelele de socializare, atenționând că pentru aceasta au fost cheltuiți aproape jumătate de milion de dolari. Chiar și Departamentul de Poliție al orașului Lenex din Kansas a reacționat cu un mesaj: „Meth. We aren’t”.

Posibil ca autoritățile statului au mizat anume pe o astfel de reacție și au ales în mod conștient acest slogan provocator. Totuși, datorită acestuia, problema Dakotei de Sud este cunoscută acum dincolo de granițele sale, scrie presa străină.

Agricultori, obligați să-și cumpere televizoare ca să le fie dăruite… din partea președintelui țării

Decizie neobișnuită într-o provincie din Turkmenistan. În una din localități mai mulți combineri, care și-au îndeplinit planul de recoltare a bumbacului, au fost obligați de autoritățile locale ca  să-și cumpere televizoare și să le aducă la Festivalul Recoltei, astfel încât să le fie înmânate tot lor, doar că în numele președintelui.

„În acest an, a existat un ordin „de sus” de a dărui televizoare cu diagonala de 43 inch pentru muncitorii care au îndeplinit planul de recoltare la bumbac. Liderii locali însă i-au obligat pe  combineri să-și cumpere câte un televizor și să-l aducă în ziua când va fi filmat festivalul recoltei.  Ei au fost informați că televizoarele vor fi înmânate în timpul evenimentului festiv”, scrie presa locală.

Cei care nu aveau posibilitatea să-și cumpere televizor nou, trebuiau să le aducă pe cele de acasă, dar ambalate în cutii. Mai mult, cutiile cu televizoare vechi trebuiau să fie ambalate în hârtie decorativă.

Pod dat în exploatare, dar demontat după câteva zile

După 20 de ani de solicitări, în Nijnekamsk ( Federația Rusă) a fost construit un pod,  doar că acesta este din plastic și în curând va fi demontat, scrie presa locală. 

În raionul Nijnekamsk (circa 230 km de orașul Kazan) a fost inaugurat un pod peste râul Șeșma în localitatea Elantovo. Acest eveniment a fost așteptat aici de 20 de ani. Potrivit localnicilor, podul existent de fier,  era unul nesigur – de multe ori oamenii cădeau în apă. Noul pod, cu o lungime de 96 de metri și o lățime de 2 metri,  i-a surprins pe mulți, însă sătenii nu se vor putea bucura de el mult timp. Aceasta pentru că podul este din plastic și nu trebuie utilizat iarna.

Oficialii care au ajuns la deschidere au spus că podul va fi demontat în scurt timp, astfel încât gheața de pe râu să nu-l deterioreze.

Fără like pe rețelele de socializare

Guvernatorul regiunii autonome Khanty-Mansiysk Okrug (Federația Rusă) Natalia Komarova le-a interzis funcționarilor să publice pe rețelele de socializare postări care critică autoritățile și nici să dea like unor asemenea mesaje. Modificările au fost incluse în Codul de etică și conduită pentru funcționarii.

Funcționarilor publici li s-a interzis publicarea și întreținerea de texte, fotografii, videoclipuri și înregistrări audio „care conțin critici asupra sistemului constituțional existent, instituțiilor publice, precum și defăimarea onoarei și demnității unei persoane, a sentimentelor cetățenilor”.

De asemenea, oficialilor li s-a interzis să se alăture grupurilor în care sunt publicate astfel de materiale și să folosească un limbaj incorect pe rețelele de socializare, menționa presa rusă. 

Opera și baletul, interzise în Turkmenistan. Pentru prima dată în 18 ani, aici a avut loc premiera unui spectacol de operă 

La Teatrul Național de Muzică și Dramă din Așgabad a avut loc premiera operei „Paiate” de Rugiero Leoncavallo. Este pentru prima dată în 18 ani, când în Turkmenistan a avut loc prezentarea unei opere străine. Înainte de aceasta, spectacolele de operă și balet erau interzise. Presa scrie că intrarea a fost gratuită, iar evenimentul a avut un succes uriaș,

Spectacolul „Paiațe” de Ruggiero Leoncavallo a devenit prima producție a unei opere străine în Turkmenistan și prima producție italiană din istoria țării. Opera, precum baletul, a fost interzisă de primul președinte al țării, Saparmurat Niiazov, care a considerat aceste forme de artă „incompatibile cu mentalitatea turmenilor”.

În 2001, prin decretul primului președinte, Teatrul de Operă și Balet „Mukhtumkuli” a fost închis, iar în locul lui s-a format Teatru Național de Muzică și Dramă.

Succesorul lui Niiazov, Gurbanguli Berdimuhamedov, a extins interdicția asupra acestor forme de artă după moartea primului președinte în 2006, precizează presa.

Al cui sicriu e mai bun?

Deja al zecelea an consecutiv, autoritățile locale din orașul Požarevac (Serbia) autorizează organizarea în luna noiembrie a unui festival cu genericul „Grobariada”, în cadrul căruia se reunesc oameni de afaceri din serviciul ritual din toată regiunea și fac schimb de experiență.

În acest an, aproximativ 250 de reprezentanți ai companiilor de servicii funerare au participat la adunarea regională a întreprinzătorilor din domeniu funerar. Oaspeții au fost întâmpinați de fete în voaluri negre, iar la desert oaspeților li s-a oferit câte o felie dintr-un  tort de o sută de kilograme, care avea forma unui sicriu. În anul curent,  organizatorul evenimentului a fost omul de afaceri Radișa Mihailovici poreclit Drînda – unul dintre cel mai cunoscuți întreprinzători din domeniul funerar din Peninsula Balcanică. Radisa Mihailovici este fondatorul biroului funerar  Drînda International, faimos pentru sloganul „Treaba ta este să mori, restul este preocuparea noastră”.

Înmormântarea nu poate ține mai mult de trei zile, iar nunta – o zi

În Uzbekistan a fost aprobat noi reguli pentru organizarea de înmormântări și nunți, precum și sărbători de familie și aniversări.

Documentul interzice organizarea de sărbători în familie, inclusiv nunți, mai mult de o zi. Acestea ar trebui să înceapă nu mai devreme de șase dimineața și să se încheie cel târziu la 23:00. La nunți este interzis să aduni peste 250 de invitați și să servești cu pilaf peste 300 de persoane.

De asemenea, la nunți nu pot cânta mai mult de doi cântăreți, iar procesiunea de nuntă nu poate consta din mai mult de trei mașini.

Noile reguli se aplică și înmormântărilor – acestea nu pot dura mai mult de trei zile.

Sărbătorile nu trebuie să fie pompoase și risipitoare, nu ar trebui să „încalce stabilitatea atmosferei socio-spirituale și a standardelor morale și etice ale societății”, să contrazică tradițiile și regulile naționale.

Pentru 20 metri – un traseu de ocolire de 66 de kilometri

În comitatul Dorset, din sud-vestul Marii Britanii, din cauza lucrărilor de construcție pe o porțiune de 20 de metri,  autoritățile au stabilit un traseu de ocolire de 66 de kilometri.

O porțiune de 20 de metri a unui drum din comitatul  Dorset a fost închisă pentru reparații de canalizare. Potrivit publicației Telegraph, traseul de ocolire a șantierului a fost trasat printr-un comitat vecin. Astfel, șoferii cărora le trebuiau doar o secundă-două ca să treacă această porțiune, au fost nevoiți să facă un drum care a durat aproximativ o oră.

Locuitorii din Dorset au numit o astfel de decizie a autorităților drept una alogică. și absurdă.

În același timp, pentru șoferii au fost atenționați că dacă nu doresc să ocolească secțiunea închisă pe ruta propusă și decid să conducă de-a lungul acesteia, vor achita o amendă de până la 1 mii de lire sterline.

O sesiune într-un mormânt pentru „a scoate stresul”

Studenții de la o universitate din Olanda sunt îndemnați să stea într-un mormânt de meditație pentru a scăpa de stres înainte de examene. În Nijmegen (Olanda), Universitatea Radboud a venit cu un mod neobișnuit pentru ca studenții să depășească stresul înainte de examene. Li se oferă să se întindă într-un „mormânt de meditație”, scrie Ruptly.

Pe teritoriul universității există o capelă, iar în spatele ei se află un mormânt deschis. Este foarte popular ca mijloc de a face față stresului – pentru a sta în el, studenții stau pe lista de așteptare. Poate fi rezervat pentru o perioadă de la 30 minute la trei ore.

Mormântul are o pernă, o pătură, o rogojină de yoga și un afiș pe care scrie Stay Weird. Potrivit fondatorului proiectului, John Hacking, mormântul le amintește studenților de „nevoia de a valorifica timpul pe pământ”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle11 ore în urmă

Ai bebeluș? Comandă online tot de ce ai nevoie și fii parte dintr-un program de loialitate avantajos!

Bebelușii sunt o constantă sursă de energie și de fericire, care solicită grijă și atenție continuă. În aceste condiții, grija...

Externe13 ore în urmă

Caz de succes / Cum controlează Singapore pandemia de coronavirus

PE SCURT Singapore este considerat un caz de succes în oprirea răspândirii de coronavirus. Aici, autoritățile luptă cu virusul fără...

Social14 ore în urmă

LIVE TEXT/ 86 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:17 În ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 noi cazuri de...

PoliticăO zi în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Cultură2 zile în urmă

Ce spun politicienii și celebritățile care s-au infectat cu COVID-19

PE SCURT Peste 938 000 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate până astăzi în 199 de țări...

Sănătate2 zile în urmă

LIVE TEXT / 82 de cazuri noi de infectare și un deces. Centrul de triere de la Moldexpo este gata. Poate primi 75 de pacienți infectați cu COVID-19

PE SCURT UPDATE ora 17:30 Astăzi au fost realizate 323 de teste pentru depistarea virusului. În urma acestora, au fost...

Social2 zile în urmă

Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

PE SCURT Au trecut 15 zile de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova (17 martie) și 25 –...

Advertisement

Politică

Politică2 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică2 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică4 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930