Federatia Internationala Helsinki a declarat regiunea transnistreana drept domeniu de ingrijorare speciala

Adunarea Generala a Federatiei Internationale Helsinki (FIH) pentru drepturile omului a adoptat o declaratie, in care a mentionat rolul represiv al structurilor de securitate ale regimului separatist transnistrean si au declarat regiunea transnistreana drept domeniu de ingrijorare speciala, in conditiile in care locuitorii din aceasta regiune nu au acces la mecanismele internationale si europene de protejare a drepturilor omului. Ministerul de Externe de la Chisinau se alatura ingrijorarilor exprimate de FIH.

Reprezentantii Comitetelor Helsinki si altor organizatii pentru drepturile omului din Europa, Asia Centrala si America de Nord s-au reunit la 20-22 noiembrie, la Budapesta, in cadrul Adunarii Generale a Federatiei Internationale Helsinki. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE), participantii la Forum si-au exprimat ingrijorarea fata de incalcarea drepturilor omului in spatiul OSCE si amenintarile cu care se confrunta structurile societatii civile si persoanele ce activeaza in domeniul protectiei drepturilor omului.

In declaratia adoptata de Adunarea Generala a Federatiei Internationale Helsinki este remarcat rolul represiv al structurilor de securitate ale regimului separatist transnistrean, care impun restrictii dure societatii civile, in special organizatiilor pentru protectia drepturilor omului. Federatia Internationala Helsinki a declarat regiunea transnistreana drept domeniu de ingrijorare speciala, atata timp cat locuitorii din aceasta regiune nu au acces la mecanismele internationale si europene de protejare a drepturilor omului.

MAEIE declara ca se alatura repetat ingrijorarii exprimate de catre FIH si reitereaza faptul ca democratizarea regiunii transnistrene este primordiala pentru reglementarea problemei transnistrene. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.