Connect with us
"
"

Social

Faceți cunoștință cu vrăjitoarele care pretind că luptă împotriva corupției în România cu vrăji și magie

Publicat

pe

PE SCURT

În timp ce cetățenii români se pregătesc să voteze în alegerile europene, un grup de vrăjitoare autoproclamate lucrează pentru a se asigura că candidații „potriviți” vor câștiga.

Euronews a vorbit cu una dintre ei, Mihaela Minca, care spune că lucrează la un ritual în masă înainte de votul din 25 mai pentru a lumina mințile candidaților, astfel încât să ia cele mai bune decizii pentru poporul român.

PE LUNG

Pregătim o substanță foarte puternică pentru 25 mai, pe care fiicele mele o vor duce și o vor arunca peste clădirea guvernului român, a spus ea. Apa fermecată va lămuri și va clarifica mințile politicienilor pentru a lua decizii bune pentru poporul român.

Vrăjitoarele au efectuat ritualuri la miezul nopții, în zori și la apus de soare din 9 mai pentru a crea substanța magică. Ele spun că mâncarea conține urme de animale, lumânări și flori.

Deși, de obicei, Minca oferă ajutor în dragoste sau în probleme de bani, ea și-a îndreptat atenția recent asupra problemelor din țara ei. Ea s-a alăturat unei rețele de vrăjitoare românești care încearcă să-i blesteme pe parlamentarii români pe care ei îi considera corupți.

Am realizat două ritualuri speciale pentru politicienii români: un ritual de culoare albă pentru a-și lumina mințile și puterile de a lupta în România pentru oameni, de a face lucruri bune și am făcut un ritual de magie neagră asupra politicienilor care nu-și păstrează promisiunile. Deci (din cauza ritualului meu) vor avea probleme. Dacă vor să acționeze împotriva românilor, să fure, să ducă țara în sărăcie, atunci vor merge în închisoare sau vor avea probleme de sănătate, vom acționa pentru binele nostru. Magia neagră va afecta pe cei care nu înțeleg bine pentru poporul român.

Vrăjitoria este un obicei popular vechi în țările din Europa de Est. În 2015, guvernul României a făcut vrăjitoria o profesie impozabilă, obligându-i pe ghicitori, cititori de tarot și vrăjitoare să achite taxe pentru munca lor. De asemenea, trebuie să aibă permisiunea de a-și practica vechile obiceiuri. Vrăjitoare care merg online Minca și fiicele ei au folosit puterile magice ale internetului pentru a-și oferi serviciile clienților din întreaga lume.

Going online a permis vrăjitoarelor ca Minca să migreze practicile vechi de vrăjitorie online. Practica rămâne aceeași, a spus ea, dar le permite să fie în contact cu clienți din alte țări. Oamenii care au nevoie de ajutorul nostru trebuie să ne trimită fotografiile și numele lor și pentru că sunt la o distanță atât de mare, este suficient să le vedem doar pe Facebook și apoi să aruncăm vraja rituală.

Social

Rețete împotriva prejudecăților

Publicat

pe

De către

PE SCURT

O femeie de etnie romă dintr-un sat din nordul Moldovei a reușit să schimbe fața localității ei natale. Natalia Rădiță, mediatoarea comunitară din Gribova, raionul Drochia, s-a ciocnit cu discriminarea chiar la începutul carierei sale, dar asta, în loc să o descurajeze, a făcut-o să muncească și mai mult și să lupte pentru comunitatea din Gribova. Proiectele pe care le-a implementat ea în comunitate au reușit să șteargă linia imaginară dintre romi și „ne-romi”.

Într-un alt caz, Anna Varnai din orășelul Pecs din Ungaria și-a propus să realizeze un proiect de susținere a femeilor și fetelor de etnie romă. Ca până la urmă să deschidă un restaurant cu bucătărie țigănească, unde iau masa diplomați și politicieni locali și internaționali. Moldova.org îți aduce istoriile extraordinare ale celor două femei, una din Republica Moldova și alta din Ungaria, care au reușit să elimine stereotipuri și să demonstreze că pentru realizarea unor proiecte este nevoie de dorința de a schimba ceva spre bine și de multă, multă tenacitate.

PE LUNG

Natalia Rădiță, prima și singura femeie de etnie romă din Gribova care a făcut studii

Natalia Rădiță este mediator comunitar în satul Gribova, raionul Drochia. Ea activează și în calitate de consilieră în cadrul Consiliului sătesc, fiind aleasă la alegerile locale din toamna anului 2019, în calitate de candidat independent. Este prima și deocamdată singura femeie de etnie romă din localitate care a făcut studii. La inițiativa ei, în sat copii au învățat ce este democrația, școala a fost îngrădită de traseul principal care trece în preajmă, iar în curtea școlii a  apărut un pavilion, unde copii stau la recreație, în centrul satului a fost amenajată și construită o stație de așteptare.

Până la realizarea tuturor acestor proiecte, Natalia a parcurs o cale lungă, cu bune și rele. Toate au început de la dorința ei de a învăța. Mama Nataliei a incurajat-o să facă studiile la școala de Iluminare Culturală „Elena Sîrbu” din Soroca (actualul Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”), specialitatea biblioteconomie. Astfel, Natalia Rădiță a devenit prima și deocamdată singura fată din comunitatea romilor din sat căreia părinții i-au permis să-și facă studiile. După absolvirea școlii a fost trimisă să activeze la Ungheni, dar pentru că crescuse doar cu mama, și-a dorit să revină în comunitate, unde a încercat să se angajeze. A fost o experiență dureroasă. „Am fost primită cu entuziasm de șeful secției de cultură de atunci”, povestește Natalia. Cu ochii albaștri, ten deschis și culoarea castanie deschisă a părului, Natalia este departe de imaginea femeii rome cu păr negru și fața smeadă pe care mulți o au în gând. „Eram la față deschisă și domnul a crezut că sunt de origine moldoveancă. Era entuziasmat de notele mele și de comunicarea pe care am avut-o, până a observat numele meu de familie. Aveam familie romă. După care m-a întrebat: «mă scuzi, ești romă?» După ce a auzit răspunsul afirmativ i-a spus: „bine, o să te anunț referitor la angajare”. Când Natalia a revenit după un răspuns, i s-a spus să meargă într-un alt sătuc, unde trebuia să meargă vreo trei kilometri pe jos sau să lucreze într-o bibliotecă aflată într-o clădire avariată, cu mucegai. Atunci a luptat foarte mult ca să fie angajată în comunitate sau în raion, dar așa și nu a mai lucrat conform studiilor sale. „A fost un exemplu negativ pentru comunitatea romă”, spune Natalia Rădiță. Întrebarea tacită care apărea în ochii semenilor ei era „pentru ce ai mai învățat dacă nu ai mai fost acceptată?”.

„Trebuie să lupt și eu pentru ceva”

După ce a văzut la televizor inițiativele activistului Marin Alla, care și-a găsit vocația în a proteja drepturile comunității rome, a înțeles că aceasta vrea și ea. „Trebuie să lupt și eu pentru ceva”, și-a zis ea. Așa a început colaborarea cu Marin Alla. A început să facă voluntariat: să facă listele copiilor de etnie romă din comunitate, să afle câți dintre ei merg la școală, de ce lipsesc de la lecții. A devenit o persoană cunoscută și la romi, și la „ne-romi”, cum spune ea. Putea vorbi și se putea înțelege cu toții. A început să meargă la traininguri internaționale, apoi să lucreze ca mediator comunitar. Din 2004 până în 2013 a făcut voluntariat, fără a avea un salariu. Abia în 2013 și-a oficializat funcția de mediator comunitar, iar de atunci activează în cadrul primăriei Gribova. Acolo este responsabilă de asigurarea eficientă a accesului beneficiarilor la servicii de asistenţă socială, educaţie, asistenţă medicală, încadrare în câmpul muncii, documentare, de îmbunătăţire a condiţiilor de trai și altele.

Proiectele care au mobilizat întreaga comunitate

Primul ei proiect de suflet a fost „Școala de democrație”, unde copii romi se întâlneau și vorbeau despre democrație. „Nu erau lecții cu teme, unde trebuiau neapărat să se pregătească, erau ore unde lucrau în grupuri, făceau exerciții de joacă. Aveam și o pauză de cafea, unde discuțiile continuau”, povestește Natalia. În al doilea an al proiectului și ceilalți copii din comunitate au cerut să participe în proiect. „Atunci am simțit o împlinire, pentru că am văzut un rezultat la ceea ce fac. A fost acel punct de legătură dintre copil și copil, care s-a construit de la sine” povestește emoționată Natalia Rădiță.

Natalia nu s-a oprit aici. Gimnaziul din Gribova se află la marginea șoselei, înconjurat de copaci și tufișuri. „De fiecare când veneam de undeva în sat cu microbuzul încercam să-mi văd fetița, la școală. Și n-o puteam face. Aveam frică că prin aceste tufișuri să nu se ascundă vreun câine vagabond, care ar putea să înhațe vreun copil”, relateaza ea. Atunci și-a zis că trebuie să curețe terenul și să instaleze un gard. După multe tentative, a reușit să convingă un donator. Atunci toată comunitatea s-a implicat. Au făcut un orar, conform căruia erau implicați toți locuitorii satului, părinți ai copiilor, romi și „ne-romi”. Cu toții au tăiat din tufișuri și au curățat terenul. „Nu am fost singură. Am fost cu întreaga comunitate. Și așa am îngrădit o parte din terenul școlii, care era cea mai periculoasă. Mai ales că elevii treceau drumul și mergeau la o fântână care se afla pe partea opusă a drumului. A fost un proiect bun, cu impact”, relatează Natalia.

 Apoi a urmat reparația stației de autobuz din sat. „De foarte mulți ani, oamenii pur și simplu stăteau în drum și așteptau microbuzul. Când ploua sau ningea mai tare, oamenii se duceau să se adăpostească pe pragul unui magazin care se afla nu departe. Dar cel mai tare mă deranja că în aer liber trebuiau să aștepte și copiii”. Cu ajutorul primăriei și a întregii comunități a construit o stație nou-nouță, dar a și reutilizat un mobilier stradal existent. „Alături se afla un panou de pe timpul URSS cu oamenii fruntași ai satului. Cu vremea panoul cele de vreo 14 metri s-a deteriorat. Am ajuns la concluzia să nu-l aruncăm, ci să-l reparăm și să-l facem un panou informativ despre satul Gribova. Am instalat plăci despre educație, sănătate, administrația locală. Am descris pe perioade istoria satului. Alături mai era un stand mare. Și am decis cu primăria să instalăm o fotografie frumoasă cu imaginea satului Gribova”. Astfel, cei care așteaptă autobuzul în stația nou-nouță au cu ce se ocupa între timp.

„Visez ca fetița mea să aibă un viitor”

„La ce visez? Îmi doresc cel mai tare ca fetița mea Romanița să aibă un viitor. Ca atunci când va face școală și se va angaja la serviciu, nimeni să nu se uite la ochii ei și la culoarea pielii ei, ci să o accepte pentru cunoștințele ei. Și mai am o dorință. Să fac o mică patiserie de tip familial. Fără băuturi spirtoase, unde copii se vor juca în voie, iar părinții vor putea să schimbe o vorbă”, spune Natalia Rădiță. Dar până atunci Natalia Rădița luptă pentru crearea unui parc în satul natal. Are proiectul gata, macheta și chiar a îngrădit locul. Mai trebuie nițel, încă un pic de determinare pentru a găsi un donator cu ajutorul căruia să-și realizeze visul, acela de a face încă un lucru bun pentru comunitatea ei.

Cum a reușit un restaurant de romi să de dezvolte în centrul orașului Pécs, din Ungaria 

Partea estică a orașului Pecs a fost cândva ocupată de mineri. Acum, mina este închisă și au rămas puțini mineri prin această zonă; doar denumirile străzilor și câteva construcții publice amintesc de acele timpuri. Zona, care n-a fost niciodată bogată, a fost împinsă în ultimele decenii chiar mai departe, către periferie, în toate sensurile cuvântului. Rezidenții sunt, în mare parte, familii sărace: există cartiere segregate, dar majoritatea sunt romii. Nimeni nu s-ar aștepta ca într-un loc precum acesta diplomații să stea la coadă. Dar restaurantul Kostolda nu este unul obișnuit și nici povestea sa nu e obișnuită.

Scopul clar: susținerea femeilor și fetelor rome

Am stat de vorbă cu fondatoarea Kostoldei, restaurantul țigănesc deschis acum un an nu în capătul estic al Pecsului, ci pe Kiraly, una dintre străzile centrale ale orașului. Aici cafenelele, barurile, cofetăriile și restaurantele creează imaginea din centrul vechi al orașului.

Cu cinci ani în urmă, Anna Varnai se gândea, doar în sinea sa, că ar putea deschide aici un restaurant. Ca lider al comunității, ea a câștigat o serie de premii, onoruri și nominalizări și a fondat Asociația Szines Gyöngyök acum 16 ani, deoarece a văzut că situația femeilor rome nu era abordată adecvat. Anna și-a dedicat viața acestei cauze, dar, pentru a obține recunoaștere națională și internațională, se pare că a fost nevoie de un ingredient esențial: bucătăria țigănească.

Întregul concept al asociației, care-și propune să elimine stereotipurile în comunitățile de romi și în societate, conține, de asemenea, multe abordări practice și oferă soluții reale la probleme reale.

Înainte de fondarea asociației, Anna a lucrat ca voluntară pentru a face cunoscută situația romilor și a câștigat încrederea multor oameni la locurile de muncă anterioare. De fapt, ea spune că ajutarea comunității de romi este o trăsătură de familie și a existat în viața ei dintotdeauna.

„Tatăl meu a jucat mereu un rol central în comunitatea în care am trăit și, cumva, oamenii au avut mereu încredere în el”, spune ea. Când a fondat asociația, practic toți cei din jurul ei, inclusiv reprezentanții minorității rome, s-au îndoit de ea. Dar scopul ei a fost clar: să ajute femeile și fetele rome, arătându-le o cale și oferindu-le respect de sine. Cuvintele „feminism” și „emancipare” nu apar pe site-ul asociației, deși sunt exact ceea ce definește activitatea sa.

Unul dintre primele lor proiecte, pentru care au primit un grant, a implicat căutarea femeilor ce trăiesc în comunități izolate pentru a le oferi o educație. Femeile își puteau găsi profesii și puteau obține diplome, iar unele au reușit să primească bani pentru a-și începe propria lor afacere. Dar pentru a putea face asta, multe probleme au trebuit rezolvate. Chiar și autorii ofertei au avut îndoielile lor cu privire la succesul proiectului. Cât femeile participau la proiect, cineva trebuia să aibă grijă de copiii lor. Și atitudinea participantelor trebuia schimbată: ele trebuiau să fie convinse că au abilitățile necesare pentru a-și schimba propria viață.

Fetele și femeile din program trebuiau să fie motivate: potrivit unui reportaj din 2018 realizat de Oficiul Central de Statistică, două treimi dintre romii cu vârstele de 18-24 de ani renunță la școală. Femeile o duc și mai greu, pentru că, pe lângă motivele legate de tradiție, familiile de romi au, de obicei, mai mulți copii decât familiile non-rome, fapt care le limitează și mai mult posibilitățile. În 2017, 54.6% dintre bărbații romi erau angajați, în timp ce numărul femeilor angajate era de 35.9%. Este important de adăugat faptul că ultima proporție este cu 10% mai mare decât în 2014, ceea ce ar fost rezultatul unui program controversat de angajare în câmpul muncii, care a fost abandonat între timp.

„Am știut de la bun început că nu vreau să mă concentrez pe o sarcină specială, precum educația, deoarece, pur și simplu, nu este corect. Din orice unghi m-aș fi uitat, vedeam probleme ce trebuiau rezolvate în mod organic, pentru că ele se suprapun. Doream să mă ocup cu femeile și să le ajut să prospere. Dacă ele nu știu ce rol au sau la ce ar trebui să se aștepte, atunci vroiam să le ajut în dezvoltarea propriilor nevoi și în trezirea propriei conștiințe”, a spus Varnai.

Ingredientul esențial: bucătăria țigănească

Nu toată lumea a întâmpinat inițiativa cu entuziasm: ei suspectau că Anna vrea să destrame familiile rome. Așa că ea a organizat seri unde erau invitate nu numai tinere fete, dar și mamele lor și soții și tații lor.

„Scopul nostru nu este să-i despărțim, ci să le oferim femeilor o bază stabilă, care le-ar oferi posibilitatea de a-și susține familiile”, spune ea.

Ideea unui grup de gătit a venit într-una dintre serile de discuții. Cineva a sugerat, în timpul unei degustări a celor mai bune mâncăruri țigănești, că acestea ar trebui împărțite și cu alte persoane. În timpul adunărilor și evenimentelor comunității, ei au observat că discuțiile dintre participanți au devenit mai active în timpul meselor tradiționale comune. A devenit mai ușor de discutat subiecte serioase în acest mediu. Varnai a început, astfel, să lucreze la crearea un cadru pentru această idee.

Din cauza lipsei banilor și a experienței în restaurantele profesioniste, nu au putut deschide un local imediat. Așa că au descoperit conceptul de restaurante de apartament. Acest lucru se întâmpla într-o perioadă când puține astfel de restaurante funcționau în toată țara, astfel încât conceptul era necunoscut pentru comunitate. Modelul a funcționat, era mai ușor să îndeplinească sarcinile administrative și le-a oferit posibilitatea unor condiții de lucru mai flexibile. Apartamentul pe care l-au ales trebuia modificat, iar pentru asta au primit asistență de la Norway Civil Fund. Deși au primit în jur de 5 milioane de forinți – destul cât să acopere o parte din cheltuielile de renovare și echipare a spațiului – echipa a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul prin muncă de voluntariat și alte donații.

Succes răsunător: mesele pentru cină, rezervate cu mult timp în avans

Succesul a venit imediat după deschidere. De fiecare dată când anunțau următoarea cină în restaurantul-apartament, toate mesele se ocupau imediat. Așa este și acum. De atunci, diplomați și politicieni locali și internaționali au luat masa aici, complimentând atât inițiativa, cât și tocănița de pui. Majoritatea invitaților nu sunt persoane de etnie romă, dar mulți țigani vizitează și ei. Acum, ei nu mai fac publicitate: mesele pentru cină sunt rezervate cu mult timp în avans.

„După un timp a devenit jenant cât de mulți oameni a trebuit să refuzăm, pentru că nu era destul spațiu. De aceea am decis să deschidem un restaurant. Este administrat de o cooperativă socială, ceea ce face posibilă operarea zilnică mult mai stabilă”, a spus Varnai.

Ea a jucat un rol cheie în organizarea muncii, dezvoltarea meniului, precum și în alegerea ingredientelor. Scopul este posibilitatea de a le oferi invitaților arome în stilul casei, ceea ce face restaurantul unic. Ingredientele sunt livrate de producători ce le garantează calitatea. De asemenea este important să ofere serviciu flexibil: personalul restaurantului de apartament și cel al restaurantului din centrul Pecsului au posibilitatea de a se schimba între cele două.

„Oferindu-le locuri de muncă femeilor rome le dăm posibilitatea creșterii încrederii de sine în mod simțitor. Ele nu se află într-o poziție subordonată în familie, ci sunt parteneri puternici și egali. Totodată, ele nu obțin doar încredere de sine, dar și experiență. Unele dintre ele obțin și profesii. Este un sentiment foarte plăcut să mă întâlnesc cu fete din alte locuri de muncă, care și-au început activitatea în câmpul muncii la noi”, a spus Varnai.

Adesea apar diverse discuții serioase la Kostolda, uneori despre probleme sensibile.

„Una dintre acestea este că romii sunt o problemă eternă și o oportunitate eternă. Nu doresc să mă preocup de asta, ci mai degrabă să arăt cum mănânc, cum trăiesc, cum îmi cresc copilul și cum văd lumea”, spune Varnai.

Restaurantul-apartament mai are și un alt angajament. În primul an de după deschidere, în mod regulat, a oferit mâncare persoanelor nevoiașe. În fiecare zi ajută cel puțin 30 de familii. Restaurantul din centru nu aruncă mâncarea rămasă, pentru că tot ceea ce rămâne de la prânz este, imediat, împărțit cu nevoiașii.

„De asta, mi-am făcut acest angajament, pentru că mă săturasem de distribuirea mâncării doar în timpul Crăciunului și a altor sărbători. Nu este nimic în neregulă cu acest lucru în sine, dar ce se întâmplă în celelalte zile ale anului? Oamenii n-au nevoie de ajutor? Noi dăm tuturor persoanelor care vin, nu întrebăm dacă sigur au nevoie. Eu consider că fiecare persoană care așteaptă în rând are nevoie de mâncarea noastră”, spune Varnai, care deja și-a dezvoltat și un alt plan bazat pe culinăria țigănească: curând, ea își va deschide o școală de bucătari. Și deja are rețetele pregătite.

Co-autor – Ervin Guth, Szabad Pécs

Foto principală: PNUD Moldova

Acest articol face parte din proiectul media crossbroder „Off the beaten track” 
lansat de n-ostHlidaci PesSzabadpecsKrytyka Polityczna și Moldova.org. .Proiectul este finanțat de fondul
internațional Visegrad.

Citește mai departe

Social

Pe lung despre situația coronavirusului în lume și-n Republica Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Luni dimineața a fost confirmat al patrulea deces cauzat de coronavirus în Italia. Este vorba de un italian de 84 de ani. În urma infectării, guvernul Italiei a decretat stare de urgență în țară, după ce 11 orașe sunt în carantină.

În Europa se vorbește despre controlul la frontiere, pentru prima dată în ultimii 25 de ani. Germania și Italia au înregistrat lipsa sau scumpirea măștilor medicinale, iar economia Franței poate fi afectată în urma coronavirusului.

În România încă nu a fost înregistrat nicio persoană infectată cu coronavirus. Mai mulți cetățeni români au fost plasați în carantină.

În Republica Moldova, autoritățile abia astăzi instalează cel de-al doilea termoscaner la aeroport.

Mai mult, vă spunem despre cinci mituri legate de coronavirus.

PE LUNG

Europa

Bruxelles-ul se teme de prima închidere a frontierelor din motive de sănătate din cauza răspândirii coronavirusului. De când a fost instituită zona Schengen în 1995, niciodată nu au fost închise frontierele.

Potrivit comisarei pentru sănătate Stella Kyriakides, până în prezent, nicio țară nu a luat măsuri pentru a stabili controlul frontierelor în cadrul Uniunii Europene. Potrivit surselor El Pais din cadrul Comisiei Europene, există probabilitatea că ar putea fi instituite controale la frontiere.

Conform normelor Schengen, guvernele pot reintroduce contralele la frontieră în condiții de amenințare imediată, pentru 10 zile până la maximum de două luni.

În afară de acestea, farmaciile din Germania și-au stocurile de măști medicinale și nu au primit deocamdată altele.

Sectorul turismului în Franța a înregistrat o scădere considerabilă a turiștilor (cu 30-40%), ceea ce ar putea afecta economia statului.

Italia

Potrivit autorităților, cele patru persoane care au decedat din cauza virusului aveau și alte probleme de sănătate.

Epidemia s-a extins în cinci regiuni din nordul Italiei, iar 149 de persoane sunt internate, fiind infectate cu coronavirus. Totuși, numărul persoanelor infectate în toată țara trece de 200. În așa mod, Italia a ajuns cel mai mare focar din Europa.

Pentru a nu răspândi virusul, autoritățile au declarat că 11 orașe sunt în carantină, au închis catedrala din Milano, iar carnavalul de la Veneția s-a încheiat mai devreme.

Până pe 1 martie, şcolile şi universităţile vor fi închise, iar toate manifestaţiile vor fi anulate în regiunea Veneto. Măsura vizează muzeele şi târgurile.

Anterior, primarul oraşului Milano a luat şi el decizia de închidere a cursurilor în şcoli şi universităţi pentru o săptămână.

Măsurile suplimentare pe care le-au luat autoritățile din Italia sunt: interdicția de a părăsi sau de a intra în zonele în care au fost înregistrate majoritatea cazurilor de infecție, închiderea localurilor publice, suspendarea cursurilor școlare, anularea activităților sportive și recreative, dar și emiterea alertelor pentru urgență sanitară în care autoritățile sfătuiesc oamenii să rămână acasă.

În multe supermarketuri din Italia au fost golite rafturile de produse.

„Starea de spirit este doar aparent liniștitoare. La supermarketuri s-au golit rafturile, toată lumea cumpără în disperare cumpărături de orice, ca și cum ar fi război”, a povestit Sorin Nedea, un român stabilit în Bologna, la Digi24.

Infecția cu coronavirus nu are tratament și nici nu există un vaccin specific, tratamentul fiind simptomatic, a afirmat, duminică seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, el arătând că acest tip de virus poate suferi mutații, informează Mediafax.

„Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”.

România

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din România, niciun român din Italia nu a cerut deocamdată ajutorul autorităților române. Nu se știe dacă vreunul dintre românii din Italia s-ar afla printre cei infectați cu coronavirus.

Mai multe școli din România au fost închise. Elevii și profesorii unui liceu din Alba Iulia, care s-au întors din Veneția în această noapte, au fost plasați în carantină acasă. Cursurile Universității Vasile Goldiș din Arad vor fi suspendate, pentru că acolo învață mulți studenți italieni.

„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, se arată într-un comunicat.

Într-un editorial de pe Adevărul, guvernul român este criticat. Aproape că nici nu-ţi mai vine să te miri că în România nu există, furnizate oficial, niciun fel de informaţii clare legate de coronavirus. Am intrat luni, 24 februarie, pe portalurile oficiale importante. Ar fi trebuit, dată fiind gravitatea situaţiei, să avem încă de pe prima pagină a acestora avertismente serioase, precise. Descrierea simptomelor, lista măsurilor urgente pe care trebuie să le ia populaţia în caz de suspiciune de infectare, măsurile preventive. Nu există nimic! Găseşti tot fel de informaţii bâjbâite pe tot felul de site-uri private. Oficial, autorităţile au altă treabă.

Mai mulți localnici au protestat, duminică seara, la Bechet, Dolj, România, după ce autorităţile au anunţat că toate persoanele care vin din zonele de carantină din Italia vor fi izolate într-un campus şcolar din Bechet, scrie Mediafax. Localnicii sunt speriaţi şi spun că locul de carantină ales de autorităţi este la câteva zeci de metri de şcoală unde elevii învaţă zilnic.

Republica Moldova

Fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu spune, într-o postare pe FB, că premierul Chicu trebuia să convoace ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică cel târziu sâmbătă după amiază. În acea ședință, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale trebuia să prezinte un plan de măsuri concrete de prevenire a răspândirii coronavirusului, în legătură cu starea de urgență din Italia.

Interesant, se aplică pasagerilor de pe zborurile din Italia la intrarea în aeroportul Chișinău scanarea termometrică pentru depistarea temperaturii febrile? Dar la punctele terestre de trecere Albița/Sculeni/Oancea și tren Ungheni? Până în prezent, nimeni nu îndeplinește, la intrarea în țară anchetă în care ar declara țara/localitatea de unde călătorește. Asta ar fi trebuit s-o facă ai noștri deja de ieri. În afară de toate măsurile care se cer organizate în așa situații conform ghidurilor, e necesară crearea unei Celule de criza (de tip Task Force) la Ambasada Republicii Moldova în Italia, căreia ministerul de resort împreuna cu cel de Externe îi va delega sarcini concrete. Ministerul sau Agenția de Sănătate Publică trebuie să intre urgent în contact cu autoritățile sanitare italiene pentru schimb de informații care ar ajuta la măsurile de stopare a răspândirii coronavirusului. […] Chiar și din motivul că dacă contactează boala, în Italia șansele de însănătoșire sunt mult mai mari.

2 decese (cu vârsta de 75 și 78 ani) și 60 infectați cu coronavirus au fost înregistrați la sfârșitul zilei de ieri în…

Geplaatst door Ala Nemerenco op Zaterdag 22 februari 2020

Și fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, vorbește despre acțiunile autorităților moldovenești. Recomand „tehnocraților” să elaboreze, să lanseze (dacă au aceasta capacitate) o strategie de comunicare în situație de criză. Aici panica nu trebuie să prevaleze, or asta se întamplă acum. Oamenii sunt panicați. Plus la toate, cooperarea cu colegii de pe malul drept al Prutului. V-ați concentrat pe aeroport, dar cea mai mare parte a cetățenilor noștri revin acasă prin cele opt puncte de trecere a frontiere de stat, de la Lipcani până la Giurgiulești, spune Vasiloi.

Strigator la cer…..vom lasa la o parte tot ce tine de panica, sau ce fac alte state? intrebarea e, ce fac "…

Geplaatst door Rosian Vasiloi op Maandag 24 februari 2020

Activistul civic și jurnalistul Sergiu Bejenari a publicat pe Facebook o fotografie cu măștile de protecție. Acesta spune că prețul lor a crescut de la 67 de bani la 4,20 lei. Același lucru se întâmplă și în Italia unde prețul dezinfectantului a crescut de trei ori (de la 2 la 6 euro).

Măștile care costau 67 bănuți, astăzi costă 4,20 lei. 😒Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii…

Geplaatst door Sergiu Bejenari op Maandag 24 februari 2020

Astăzi, luni 24 februarie, a avut loc Ședința Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică, după ce prim-ministrul Chicu a avut o ședință cu președintele RM, Igor Dodon. La acea întâlnire, cei doi au discutat despre nivelul de pregătire al autorităților naționale în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus.

Premierul a a confirmat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Departamentul Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal, realizează un plan de acțiuni în acest sens.

La Ședința Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat că pe aeroportul Internațional de la Chișinău a fost instalat un scaner, iar fiecare pasager care va ajunge pe aeroport va fi supus verificărilor, iar astăzi va fi instalat cel de-al doilea termoscaner.

***

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă cetățenilor Republicii Moldova aflați în Italia să respecte cu strictețe indicațiile autorităților italiene referitoare la situația epidemiologică de moment.

Ministerul italian al Sănătății a pus la dispoziție, pe portalul dedicat (salute.gov.it/nuovocoronavirus), lista de întrebări și răspunsuri, sfaturi pentru călători și recomandări pentru a diminua riscul de expunere sau de transmitere a virusului. De asemenea, cetățenii pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se comunică informații în limbile italiană, engleză și chineză.

Prin urmare, persoanele sunt rugate să se abțină de la călătorii, frecventarea locurilor publice, să iasă din casă doar în cazurile de strictă necesitate, precum şi să întreprindă acțiunile necesare referitoare la igienă şi dezinfecție. La fel, întru evitarea aglomerațiilor şi expunerii la riscurile de infecții, pe perioadă respectivă, conaționalii sunt rugați să se adreseze pentru servicii consulare, doar în cazuri de urgență şi situații excepționale, la Consulatele Republicii Moldova din Milano și Padova.

În acest sens, MAEIE reiterează că cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă pe teritoriul Italiei pot solicita asistență consulară de urgență la următoarele numere de urgență:

Ambasada Republicii Moldova la Roma: +39 3294421091;

Consulatul General de la Milano: +393206108989

Consulatul din or. Padova: +393805905331

Centrul de Apel al MAEIE: 0 80 090990 (apeluri din Republica Moldova)

sau +373 22 788722 (apeluri din străinătate),

***

China a raportat, luni dimineaţă, 409 noi cazuri de coronavirus confirmate. Dar numărul deceselor a crescut, în cursul zilei de duminică pierzându-şi viaţa 150 de pacienţi.

La nivel global, bilanţul deceselor a ajuns la 2.620, dintre care 28 de persoane au murit în afara Chinei continentale:

Iran – 8 decese

Coreea de Sud – 7 decese

Japonia – 4 decese

Italia – 4 decese

Hong Kong -2 decese

Filipine – 1 decese

Franța – 1 decese

Taiwan – 1 decese

Cinci mituri despre coronavirus

Vă prezentăm cinci mituri legate de coronavirus, conform DW.com.

Mit 1:

Primirea coletelor din China nu este sigură

Adevăr: 

Coronavirusul nu trăiește foarte mult pe obiecte și suprafețe, prin urmare, oamenii nu sunt supuși riscului de a fi infectați.

Mit 2:

Animalele de companie răspândesc noul coronavirus

Adevăr:

Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există dovezi care să sugereze că animalele de casă, cum ar fi pisicile și câinii, pot fi infectate cu noul coronavirus. Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun după atingerea animalului va ajuta la oprirea răspândirii bacteriilor pe care le transportă în mod obișnuit, precum E. coli și salmonella. Cercetătorii consideră că noul coronavirus provine de la animale sălbatice dintr-o piață de animale vii din Wuhan, China. Animalele, în general, nu răspândesc virusul.

Mit 3:

Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva coronavirusului

Adevăr: 

Noul coronavirus are nevoie de propriul său vaccin. Vaccinurile contra pneumoniei, precum vaccinul pneumococic și Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu vă vor proteja împotriva coronavirusului. Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus sau 2019-nCoV.

Mit 4: 

Spălarea nasului cu apă salină previne infectarea

Adevăr:

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există dovezi care să susțină afirmațiile conform cărora o soluție salină va „ucide” virusul și vă va proteja.

Mit 5: 

Consumul de usturoi previne infecția cu coronavirus

Adevăr: 

Deși este posibil ca usturoiul să aibă unele proprietăți antimicrobiene, nu există dovezi că el protejează de coronavirus.

Aici poți citi mai multă informație despre coronavirus, oferită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Citește mai departe

Social

Ce legătură au brutarii singalezi alungați din România cu Maia Sandu în 2016

Publicat

pe

PE SCURT

Doi bărbați singalezi, veniți din Sri Lanka să muncească într-o brutărie din comuna Ditrău, județul Harghita, România au ajuns săptămâna trecută în atenția presei după ce localnicii au protestat împotriva angajării celor doi. Ei se tem că imigranții le vor pune în pericol siguranța și tradițiile culturale ale comunității. 

Cazul a ajuns să fie numit „scandalul rasist din Ditrău”. Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a deschis dosar penal în rem pentru incitare la ură sau discriminare. Ulterior, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în acest caz.

PE LUNG

Proprietarul brutăriei a propus, inițial, să îi mute pe cei doi din procesul de producție. Dar localnicii nu s-au mulțumit și au cerut ca cei doi singalezi să fie dați afară. Totuși, proprietarul brutăriei a decis să îi lase la postul de muncă unde au fost angajați.

Bărbații din Sri Lanka au fost aduși în România după ce proprietarul brutăriei nu a reușit să găsească forță de muncă acasă. Înainte de scandal, planificau să mai ia cinci angajați, încă unul din Sri Lanka și patru din Nepal. Dar, acum ei și-au luat angajamentul să nu-i mai aducă în România dacă în următoarele șase luni vin șase brutari calificați din comună. 

Frica de „imigranții care vor pune în pericol siguranța și tradițiile culturale ale comunității” a influențat și rezultatele alegerilor prezidențiale din 2016, din Republica Moldova, când a fost răspândită minciuna despre „cei 30 de mii de sirieni pe care urma să-i aducă Maia Sandu dacă devenea președintă”. 

Ziarul de Gardă a scris despre cum a evoluat minciuna cu sirienii: de la un site de pamflete, la cea mai urmărită televiziune din țară. „Angela Merkel, cancelarul Germaniei, i-a promis Maiei Sandu sprijinul ei și al Partidului Popular European, iar Sandu, în schimb, dacă va ajunge președinte, ar urma să primească în Moldova 30 000 de refugiați sirieni”, tiraja atunci. 

De fapt, în acea campanie electorală s-a văzut cât de răspândite sunt prejudecățile în societatea moldovenească prin atitudinea sexistă a lui Igor Dodon față de Maia Sandu, declarația episcopului Marchel Episcopul Marchel că „Maia Sandu are peste 40 de ani și încă nu e căsătorită și nu are copii”. (Curtea Supremă de Justiție a pronunțat pe 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu împotriva Episcopului de Bălți, Marchel. Episcopul a admis discriminarea în bază de sex și statut marital al reclamantei Maia Sandu. El a fost obligat să plătească suma de 20 000 de lei” cu titlu de prejudiciu moral pentru admiterea discriminării”.)

Foto principală: Aktual24

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 ore în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

PoliticăO zi în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

SocialO zi în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

SocialO zi în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură2 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle2 zile în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură2 zile în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930