""
Connect with us
"
"

Economie

Fabrica de zahăr de la Fălești se închide pentru 2 ani. De ce și ce va urma?

Publicat

pe

PE SCURT

Compania moldo-germană Sudzucker Moldova a anunțat că activitatea fabricii de zahăr din Fălești va fi sistată până în aprilie 2021. Compania a precizat în același timp că va menține toate capacitățile de producție într-o stare de operabilitate deplină.

„Decizia de a sista activitatea fabricii de zahăr din Fălești a companiei moldo-germane Sudzucker Moldova a fost luată din cauza reducerii considerabile a vânzărilor de zahăr moldovenesc, în primul rând pe piața internă”, a precizat compania. Experții în domeniu declară că acest fapt nu va avea impact asupra asigurării pieței interne cu zahăr, însă admit că sunt șanse puține ca peste doi ani întreprinderea să fie repusă în funcțiune. Cea mai mare problemă, potrivit lor, va fi disponibilizarea angajaților, dar și pierderile producătorilor sfeclei de zahăr.

PE LUNG

De ce a fost sistată activitatea fabricii?

Sudzucker Moldova a precizat că, potrivit estimărilor experților, în ultimul an, zeci de mii de tone de zahăr de contrabandă au intrat pe piața moldovenească, cea mai mare parte fiind vândută cu amănuntul de către deținătorii de patente comerciale. De asemenea, din cauza crizei de supraproducție și a scăderii prețurilor pe piața europeană a zahărului, exportul de zahăr din Moldova a scăzut semnificativ în cadrul cotelor preferențiale ale UE.

Potrivit companiei, actuala situație de criză este agravată și de acțiunile anticoncurențiale provocate de asistența acordată de statul polonez celui de-al doilea producător de zahăr, compania moldo-poloneză Moldova Zahăr „prin intermediul diferitor instrumente financiare și măsuri de sprijin guvernamental”. „Acest lucru a dus deja la o denaturare a condițiilor concurenței loiale și a pus în pericol atât compania, cât și păstrarea regulilor de bază pe piață, care influențează dispariția tuturor operatorilor și a industriei sfeclei de zahăr în sine. Consiliul Concurenței și departamentele competente ale Guvernului Republicii Moldova au fost informate în mod repetat de către Sudzucker Moldova”, a precizat compania.

Totodată, Sudzucker Moldova a precizat că în 2018 au depășit 100 de milioane de lei. Conform estimărilor preliminare, anul 2019 va fi, de asemenea, neprofitabil pentru companie, iar sistarea activității fabricii de zahăr din Fălești va reduce la minimum costurile de producție și operare. Compania, care mai are o fabrică de zahăr la Drochia, a menționat că aceasta funcționează pe bază de gaz natural și folosește, de asemenea, energia produsă de o instalație de biogaz din borhot de sfeclă. La fabrica din Fălești, drept combustibil este utilizată – păcura, folosită și pentru uscarea borhotului, iar trecerea la un singur tip de combustibil nu este încă posibilă. În acest sens, costul zahărului produs în Fălești este semnificativ mai mare decât în Drochia, astfel încât în ultimii ani perioadele de prelucrare a sfeclei de zahăr la fabrica de zahăr din Fălești au fost reduse.

„Sistarea temporară a activității fabricii de zahăr din Fălești este o decizie foarte dificilă pentru companie”, a declarat Alexander Koss, președintele Consiliului de administrație al Sudzucker Moldova. – El și-a exprimat speranța că starea pieței se va stabiliza și fabrica de zahăr din Fălești va fi dată din nou în exploatare.

De notat, că potrivit companiei, aproximativ o treime dintre angajați vor continua să lucreze la fabrica care și-a sistat activitatea, iar unora dintre specialiști li se vor oferi locuri de muncă în alte departamente ale companiei. Celorlalți colegi li se vor propune locuri de muncă în alte întreprinderi cu capital străin. Mai mult, compania germană Draxelmaer a oferit locuri de muncă și transport zilnic gratuit la Bălți pentru mai mult de 80 de angajați ai fabricii. Compania italiană Martatext, care a deschis o producție textilă în Fălești, oferă și ea posturi de muncă angajaților noștri.

Ce spun experții

Este o decizie managerială, care face parte dintr-un fenomen firesc de restructurare a pieței sau mai exact de reconfigurarea pieței la noile realități, susțin experții economici. Potrivit acestora, chiar și după închiderea acestei fabrici, piața internă va fi asigurată pe de plin cu zahăr. Practica anilor precedenți arată însă că, cel mai probabil, fabrica nu va fi mai redeschisă, iar problema cea mai mare este disponibilitatea angajaților, care vor trebui să-și caute noi locuri de muncă.

Astfel, expertul economici Stanislav Madan a declarat că e foarte important de menționat cum s-a ajuns la situația aceasta.

„Există factori obiectivi care țin de conjunctura pieței externe, care odată cu liberalizarea pieței, a dus la scăderea exporturilor de zahăr din Republica Moldova în UE din cauza prețurilor mai puțin competitive. Și al doilea factor la fel de important este de ordin intern și ține de contrabanda cu zahăr venită în special din prin segmentul transnistrean și care este realizată prin intermediul patentarilor, a acelor persoane care au patente de comerț”.

În contextul dat, expertul a declarat că merită să afirmăm că, din păcate, recenta decizie a Parlamentului de prelungire cu trei ani a patentelor, „e nocivă pentru economie și competiția onestă”. „ Ca impact are de pierdut comunitatea locală pentru că se pierd niște locuri de muncă, dar are de pierdut și bugetul, pentru că evident restrângerea activității companiei date va însemna încasări la buget mai reduse din plățile care le va efectua”, a adăugat el.

La rândul său, expertul Viorel Chivriga a precizat că situația pe piață va fi una stabilă și nu are cum să fie afectată de închiderea unei întreprinderi. În cazul în care nu va fi suficient zahăr în țară, acesta poate fi importat din Ucraina și România. Potrivit lui, Moldova care era producătoare de zahăr va devine o țară unde se produce zahăr doar pentru piața locală, cu cantități foarte mici de export.

„Este o decizie luată la nivel managerial. Ar putea fi câteva cauze. În primul rând ar putea fi legate de probleme de piață. Republica Moldova se află în vecinătate cu România și Ucraina care au capacități mai mari și care o producție incomparabilă cu cea a companiei Sudzucker. Cantitățile care sunt produse aici sunt comercializate cu mare dificultate pe piața internă. Este o suprasaturare pe piața locală”.

Totuși, expertul a opinat că, din ceea ce am avut anterior, dacă vorbim despre întreprinderile procesatoare, cele care au fost închise, nu au mai fost reabilitate și deschise. Are loc o ruinare a activelor și a infrastructurii din jur și pierderea unui număr important de locuri de muncă. „Și aici este vorba nu doar cei implicați în sectorul industrial, ci și de cei cei din sectorul agricol. care furnizează materia primă. Un exemplu elocvent este fabrica de zahăr de la Glodeni, unde infrastructura din jur a degradat enorm”, a menționat Viorel Chivriga.

În Republica Moldova există două fabrici de zahăr

În urma deciziei Sudzucher, în Republica Moldova au rămas două fabrici de zahăr funcționale – cea de la Drochia și de la Cupcini. Sudzucher a produs în anul 2018 aproape 52 mii tone de zahăr, ceea ce constituie 70% din producția totală de zahăr din Moldova. În 2018, țara noastră a exportat 28 de mii de tone de zahar, de două ori mai puțin decât acum cinci ani, când producția de zahăr era de peste 116 de mii de tone de zahăr.

Este de notat că după declararea independenței țării noastre în Moldova activau nouă fabrici Briceni, Frunze, Dondușeni, Drochia, Fălești, Glodeni, Alexădreni, Ghindești și. Cupcini.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Cifra săptămânii: 128 mii de hectare de viță-de-vie

Publicat

pe

De către

În anul 2018 au fost recoltate 680 mii tone de struguri de pe o suprafață totală de 128 mii hectare de viță-de-vie. Mai bine de jumătate dintre aceștia au fost utilizați pentru producerea vinului. Astfel, vinul pentru consum obținut a constituit 19 mln decalitri.

În anul 2018, Republica Moldova a exportat vinuri în valoare de 2,88 mlrd lei, suma fiind cu 11 la sută mai mare decât în anii precedenți. Cantitatea de vin exportată a crescut cu 7 % și a atins cifra de circa 14 mln decalitri. Datele au fost prezentate astăzi la conferința națională a filierei vitivinicole, informează MOLDPRES.

Cel mai mult vin moldovenesc a fost importat de România, valoarea acestuia fiind de 205 mln lei, fiind urmată de China și Polonia, cu importuri de peste 160 mln lei. Prețul unui litru de vin îmbuteliat a scăzut cu 6 la sută, ajungând la 31,2 lei.

În anul 2018, investițiile în sectorul vitivinicol au constituit 350 mln lei. În Registrul vitivinicol al Republicii Moldova sunt înregistrate peste 180 de vinării.

loading...

Citește mai departe

Economie

Compania Nestle închide fabrica din Timișoara. În ce țară își mută producția

Publicat

pe

De către

Nestle închide fabrica de la Timișoara după aproape 20 de ani. Anunţul a fost făcut ieri dimineaţă de reprezentanţii Nestle, unde lucrează aproape 400 de angajaţi. Aceştia vor fi disponibilizaţi şi vor primi salarii compensatorii, transmite digi24.

Grupul elveţian era acolo de 19 ani, iar informaţia a apărut din senin, în condiţiile în care nu mai departe de finalul anului, producătorul era în căutare de angajaţi. Fabrica va fi închisă destul de rapid, până în luna mai.

Deja trei mari angajatori din județul Timiș, printre care Fornetti şi Elba au anunţat deja că sunt gata să recruteze angajați dintre cei 388 de oameni care vor fi concediaţi de Nestle.

Compania a enumerat printre motivele părăsirii României mediul mai dificil şi deficitul de forţă de muncă. Șomajul din Timiş, care tinde spre zero, dar şi măsurile guvernanţilor de majorare a salariilor, care duc la creşterea cheltuielilor de personal, au ajuns deja probleme pentru toate companiile din zonă.

Producţia de la Timişoara va fi mutată la o fabrică a grupului din Ungaria. Sediul central al Nestle rămâne însă în Bucureşti, iar la Timișoara va păstra biroul regional Cost Competence Centre, cu circa 30 de angajați, precum și echipa de vânzări din întreaga țară.

La nivel de grup, Nestle trece prin transformări, menite să-i reducă din costuri. Anul trecut a făcut concedieri la două fabrici din Germania. Managementul companiei este presat de acţionari să-şi crească profitabilitatea şi în acest demers, fabrica de la Timişoara a căzut victimă.

Nestle a intrat pe piața din România în 1995, iar fabrica din Timișoara a fost achiziționată de Nestlé în anul 2000, având o producție anuală de peste 10.000 tone de dulciuri și cafea.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social9 minute în urmă

Cum și de ce se protestează în lume în ultimele luni

PE SCURT În ultima perioadă asistăm la proteste în diferite părți ale lumii – America Latină, Asia sau Europa. Motivele...

Lifestyle22 de ore în urmă

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce...

Tehnologie2 zile în urmă

Motorola a relansat celebrul telefon pliabil, RAZR. Cât de scump este

PE SCURT Motorola RAZR 2019 a fost prezentat în mod oficial pe 13 noiembrie, la Los Angeles. Produsul amintește de...

Lifestyle2 zile în urmă

De ce nu este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

PE SCURT De mici am fost învățați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Auzim la tot...

Politică3 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Publicitate3 zile în urmă

Farmacia Familiei te răsplătește pentru fidelitate cu cadouri garantate

Adevărata valoare stă în lucruri simple, iar micile plăceri ne fac viața mai frumoasă. Pe lângă faptul că dorim să...

Politică3 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii6 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică6 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică7 zile în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

PoliticăO săptămână în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și SolidaritateO săptămână în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

PoliticăO săptămână în urmă

10 lucruri pe care le spun protestatarii din fața Parlamentului

PE SCURT Un grup de persoane s-au adunat astăzi în afara clădirii Parlamentului pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu, care...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930