Experti din 8 tari discuta la Chisinau asupra politicilor de securitate ale Moldovei in contextul extinderii NATO si UE

Reprezentanti ai Parlamentului si ai unor ministere din Republica Moldova, ai ambasadelor acreditate in RM, experti din Belgia, Croatia, Germania, Olanda, Rominia, SUA si Ucraina discuta la Chisinau asupra politicilor de securitate ale RM in contextul extinderii NATO si UE.

Discutiile sint prilejuite de desfasurarea, in zilele de 14-15 noiembrie, a conferintei internationale intitulate "Vecinatatea NATO si UE: implicatii politice privind securitatea Republicii Moldova. Aspiratii europene", organizata de Centrul Pro Marshall din RM in cooperare cu Ambasada Rominiei in RM – punct de contact NATO, informeaza MOLDPRES.
Tatiana Busuncian, directorul Centrului Pro Marshall, a declarat in cadrul inaugurarii conferintei ca vecinatatea R. Moldova cu NATO si, in perspectiva, cu Uniunea Europeana implica asumarea unor angajamente de catre tara noastra, ce urmaresc edificarea unui parteneriat eficient si reciproc avantajos cu cele doua structuri internationale in vederea realizarii sarcinilor ce se impun in contextul intereselor comune ale securitatii regionale.

Sursa citata si-a exprimat speranta ca in timpul discutiilor vor fi analizate si identificate riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile existente, cit si cele pasibile sa prejudicieze mediul de securitate la nivel national. "Expertii vor fi indemnati sa jaloneze formule si mecanisme de cooperare si de parteneriat in contextul proceselor de extindere a NATO si a UE", a specificat Busuncian.

Filip Teodorescu, ambasadorul Rominiei in RM, prezent la eveniment, a comunicat ca odata cu ultima runda a largirii NATO, Moldova a devenit vecinul direct al Aliantei. "Viitorul Moldovei ca tara stabila, democratica si prospera, ce s-a incadrat ireversibil in structurile euro-atlantice, serveste atit intereselor NATO, cit si celor moldovenesti", a opinat ambasadorul. El a tinut sa precizeze ca Ambasada Rominiei la Chisinau, ca punct de contact NATO, se angajeaza sa sustina largirea dialogului politic si cooperarea practica a R. Moldova cu Alianta Nord-Atlantica.

Pe parcursul celor doua zile de desfasurare a conferintei nominalizate, participantii vor audia mai multe rapoarte ce vor prezenta opinii si experiente cu privire la asigurarea mediului de stabilitate in regiune, vor pune in dezbatere tendintele si transformarile in politicile de securitate promovate in regiune in noul context schimbator, s.a. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.