Experți despre referendumul PDM: Se încearcă de a aduce partidului de guvernământ puncte electorale chiar în ziua votului

Processed with VSCO with m5 preset

Referendumul consultativ propus de PDM este o inițiativă cu tentă electorală, pentru ca partidul de guvernământ să aibă o plusvaloare de argumente în fața votanților. Totodată, realizarea inițiativelor democraților va „rămâne în aer”, întrucât depinde de configurarea viitorului Parlament, susțin experții politici.

Analistul politic Ion Tăbârță a declarat pentru Moldova.org că referendumul consultativ „nu obligă la nimic”,  iar realizarea inițiativelor lansate de democrați în cadrul plebiscitului va depinde de configurația viitorului  Parlament.

„Întrebările sunt de așa natură că au o tentă populistă, pentru că întrebi cetățenii: Vrei să fie mai puțini deputați? Da, desigur, sunt mai puține cheltuieli. Doriți ca să aveți dreptul să retrageți mandatul deputaților? – Da, desigur”, a menționat Ion Tăbârță.

Potrivit lui, prin aceste două întrebări „se încearcă cumva de a aduce partidului de guvernământ anumite puncte electorale chiar în ziua votului”. Mulți dintre cei care vor vota favorabil la acest referendum vor asocia acest vot cu PDM.

Totodată, el a atenționat cu privire la cea de-a doua întrebare -posibilitatea cetățenilor de a retrage mandatul deputaților, că în Constituție este prevăzut că mandat deputaților este imperativ, ceea ce înseamnă că el nu poate fi retras.

„În opinia mea, inițiativa este una cu tentă electorală, pentru ca partidul de guvernământ să aibă o plusvaloare de argumente în fața votanților”, a declarat Ion Tăbârță.

Dar ce va fi mai departe este o altă întrebare, pentru că mult depinde de configurarea viitorului Parlament. „De aceea ceea ce ține de implementare rămâne în aer”, a spus Ion Tăbârță.

În context, analistul a amintit de referendumul consultativ din 1999, când președintele de atunci Petru Lucinschi și-a dorit împuterniciri sporite, iar populația a răspuns că este de acord, însă ulterior  Parlamentul a făcut contrar la ceea ce a declarat poporul și i-a redus din aceste împuterniciri.

Aceeași părere a fost susținută și de Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democraţie Participativă ADEPT. Potrivit lui, pentru ca acest referendum, „să fie cu bătaie lungă”,  PDM ar trebui să câștige majoritatea constituțională în Parlament sau eventual o majoritate absolută ca să organizeze un referendum constituțional.

Potrivit lui, partidul de guvernământ a utilizat o pistă, pe care a folosit-o și fostul președinte al României Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din România în 2009.

„ Este o pistă pe care a utilizat-o Traian Băsescu în 2009, când odată cu alegeri prezidențiale s-a organizat un referendum de micșorare a numărului de deputați în România. Oamenii au zis da, au votat, dar nimic nu s-a întâmplat”, a menționat Igor Boțan.

De notat că analistul politic Corneliu Ciurea, citat de IPN, a  opinat că inițiativa PDM este o strategie electorală absolut firească„ să promoveze niște idei, inițiative care plac populației, să genereze o discuție pe aceste teme care nu vor putea fi evitate de mulți actori politici”. „Pentru că, de exemplu, socialiștii au susținut această idee anterior și va fi anormal acum să respingă această inițiativă”, a spus Corneliu Ciurea.

Reamintim că liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat marți că formațiunea pe care o conduce propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. De asemenea, formațiunea propunere posibilitatea retragerii mandatelor deputaților de către cetățeni, atunci când ei vor considera că aleșii nu-i mai reprezintă.

Vlad Plahotniuc a declarat că PDM intenționează să supună aceste chestiuni referendumului, care urmează să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.