Expert despre raportul Kroll 2: Nu răspunde la principala întrebare – câți bani s-au furat până la urmă?

PE SCURT

Raportul Kroll 2 nu răspunde la principala întrebare: care este proporția fraudei, câți bani s-au furat până la urmă?, susține expertul WatchDog Sergiu Tofilat.

„Kroll afirmă că în 2012-2014 Grupul Șor a primit credite de 2.9 miliarde dolari, dar o bună parte din bani au mers la restituirea creditelor. De exemplu, din creditele luate în 2013 au fost stinse creditele acordate în 2012”, arată într-o postare pe Facebook Sergiu Tofilat.

PE LUNG

Potrivit expertului, este necesar de analizat portofoliul de credite din noiembrie 2014 și divizat în 2 componente:
– credite ordinare, acordate firmelor care au activitate;
– credite fictive, care de fapt și reprezintă valoarea fraudei.

„Nimic despre modificarea legislației, despre rolul BNM, mai ales la etapa de procurare „coordonată” a acțiunilor din cele 3 bănci și instituirea cu întârziere a administrării speciale după aprobarea primei garanții secrete de 9.5 miliarde lei”, spune expertul.

El menționează că BNM a început monitorizarea Grupului Șor din septembrie 2010 și „urmărea cu atenție” cum dispar banii din bănci.„ În mare parte e beletristică”, opinează Sergiu Tofilat.

În aceași postare, el spune că cei de la Kroll ar afla multe lucruri interesante dacă ar urmări presa independentă din Moldova. Tofilat mai arată
că și calitate documentului dat publicării este proastă: raportul e scanat necalitativ, multe scheme descrise nu se văd, iar blurarea unor pagini din raport e una foarte neinspirată.

„Pe lângă asta, ce sens are să ascunzi informația dacă beneficiarii și așa cunosc totul? Nu exclud că ei chiar au coordonat ce informație a fost transmisă celor de la Kroll, dar și caietul de sarcini. Probabil de asta nu regăsim numele lui Plahotniuc printre beneficiari”, mai arată Sergiu Tofilat.

Reamintim că raportul Kroll 2 privind frauda bancară a fost dat publicității. Din document lipsește însă anexa cu beneficiarii finali ai devalizării sistemului bancar. Aceasta listă, potrivit comisiei de anchetă privind frauda bancară,  se află la Procuratura Generală. Ieri însă reprezentanții Procuraturii au declarat că nu există o astfel de listă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.