Expert despre programul „Prima Casă 3”: Sistemul bancar NU poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale

Problemele sociale, cât de stringente nu ar fi ele, se soluționează prin intermediul sistemului de protecție socială. Sistemul bancar, ca și alte sectoare ale economiei, NU poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale. Astfel a comentat directorul Centrului Analitic „Expert-Grup” Adrian Lupușor lansarea programelor „Prima Casă 3” de către guvernare.

Expertul atenționează că creditarea în baza garanțiilor guvernamentale, prin definiție, alimentează în mod artificial pofta de risc din partea băncilor, ceea ce poate părea frumos pe termen scurt (creșterea creditării în favoarea grupurilor vulnerabile), însă periculos pe termen mediu și lung (acumularea de credite neperformante care se transformă în pierderi acoperite din bugetul de stat, adică din contul nostru).

Totodată, Adrian Lupușor a precizat că nu a văzut o analiză ex-ante cu privire la resursele alocate de la bugetul de stat, impactul scontat, costurile de oportunitate. De unde vor fi realocate resursele bugetare pentru a acoperi garanțiile pentru acest program.

„Pe scurt: creșterea electorală a creditării este cea mai scurtă cale spre dezastru financiar. După distracția electorală, vine și mahmureala post-electorală, să nu uităm de asta…”, a mai spus expertul.

Precizăm că ieri președintele PDM Vlad Plahotniuc a anunțat lansarea Programului „Prima Casă 3” destinat familiilor cu copii. Potrivit lui, acesta va fi lansat în timpul apropiat și va aduce noi facilități la procurarea locuințelor.

Premierul Pavel Filip a precizat că în cadrul programului, familiile care au un copil vor obține o compensație de 10% din costul apartamentului. Cei cu 2 copii vor obține o compensație de 20 %., iar cei cu 3 copii vor obține o compensație de 50% din partea statului.

Celor cu 4 copii, statul le va achita 100% din costul apartamentului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.