Ex- director adjunct al SIS: Sunt şi în Parlament persoane care poate nu primesc bani, dar pot fi consideraţi agenţi

Ex- director adjunct al SIS Valentin Dediu susţine că în Moldova există mai multe persoane care ajută Federaţia Rusă în activitatea subversivă împotriva Republicii Moldova.

Mai mult, acesta presupune că şi în Parlament sunt persoane care poate nu primesc bani pentru informaţia pe care o pun la dispoziţia Federaţiei Ruse, însă, promovând poziţia Federaţiei Ruse în Republica Moldova, în spaţiul acesta, ei, practic, pot fi consideraţi agenţi.

Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă Valentin Dediu a menţionat că RM poate nu are secrete militare, nu are produse militare, dar are alte secrete, alte informaţii care, fiind utilizate în scopuri subversive, pot aduce mai mare prejudiciu decât prejudiciul adus de divulgarea unui secret militar.

„Eu consider că încă mai sunt agenţi ai Federaţiei Ruse”, a spus el cu referire la cazul ex-deputatul lui Iurie Bolboceanu, arestat recent pentru trădare de patrie.

„Există un grup foarte mare de persoane care susţin politica Federaţiei Ruse în Moldova şi în Uniunea Europeană. Eu aş spune că toţi cei care sunt simpatizanţi ai Federaţiei Ruse, care susţin oficial sau neoficial poziţia Federaţiei Ruse, toţi pot fi numiţi agenţi de influenţă”, a spus Valentin Dediu.

Potrivit lui, cu părere de rău, unii demnitari din Republica Moldova nu înţeleg că Federaţia Rusă vrea să-şi realizeze interesele naţionale din contul intereselor Republicii Moldova, din contul suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale.

„Federaţia Rusă are un duşman. Duşmanul principal al Federaţiei Ruse se consideră blocul NATO şi Uniunea Europeană, care se apropie tot mai mult de hotarele Federaţiei Ruse. Şi prin aceasta se dovedeşte faptul că Federaţia Rusă doreşte ca Republica Moldova să aibă conducători care să asculte de Moscova, doreşte ca Republica Moldova să fie slabă, ca în Republica Moldova să nu existe o clasă politică puternică care şi-ar apăra interesele naţionale. Şi aceasta face”, a adăugat el.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.