Eugenia Ostapciuc sustine ca liderii fractiunilor de opozitie i-au dezinformat pe coraportorii APCE despre situatia din R. Moldova

Liderii fractiunilor de opozitie declara ca au discutat cu coraportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) despre evolutiile recente ale R. Moldova si i-au informat despre problemele existente, iar reprezentantul fractiuniei majoritare spune ca coraportorii au fost dezinformati.

Liderii fractiunilor parlamentare de la Chisinau au avut luni, 13 martie intrevederi separate cu coraportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) Josette Durrieu si Egidijus Vareikis.

Liderul fractiunii Partidului Democrat Dumitru Diacov a declarat pentru presa dupa intrevedere ca in cadrul acesteia s-a discutat despre evolutia R. Moldova pe parcursul ultimelor luni. Diacov spune ca, pe de o parte, si-a exprimat satisfactia privind atmosfera de conlucrare in domeniul imbunatatirii legislatiei, pe de alta parte insa exista si ingrijorari legate de unele abateri de la termenul de realizare a unor lucruri, care tin de functionarea televiziunii publice, administratia publica locala si tendintele de centralizare a puterii, etc.

Serafim Urecheanu, liderul fractiunii Alianta „Moldova Noastra” a declarat ca la intrevedere s-a vorbit despre subminarea reformelor, in special reforma audiovizualului, despre tergiversarea proceselor de reformare a Procuratura si justitiei. „Am vorbit si despre ceea cum guvernarea actuala si, in primul rind, presedintele tarii se rafuiesc cu opozitia si cu liderii acesteia”, a mai spus el. O alta tema de discutia au constituit-o cele 3 proiecte de legi ale Audiovizualului pe care AMN le-a inaintat cu titlu de initiativa legislativa inca la 5 mai 2005, dar ele sunt stopate de conducerea Parlamentului si majoritatea parlamentara. Urecheanu a mai mentionat pentru presa ca raportorii CoE s-au interesat foarte mult de situatia de la Chisinau, de ce n-au avut loc alegeri, de ce lumea a disperat atit de mult si nu a venit la vot, etc.

intr-un comunicat al AMN referitor la intrevederea mentionata se mai spune ca demnitarii europeni l-au informat pe Serafim Urecheanu despre examinarea cazului sau de urmarire penala in calitate de episod pentru ilustrarea situatiei organelor de drept si de justitie din Republica Moldova. De asemenea Josette Durrieu a solicitat aprecieri privind sinceritatea guvernarii de la Chisinau in implementarea actiunilor comune cu Uniunea Europeana. Urecheanu si-a exprimat insatisfactia fata de ritmul si calitatea realizarii acestora, precum si convingerea in caracterul nesincer si conjuncturist al schimbarii de la Est la Vest, declarata de Partidul Comunistilor, se spune in comunicatul AMN.

Vlad Cubreacov liderul fractiunii crestin-democrate din Parlament a spus dupa intreveder ca a discutat despre evolutiile politice din Republica Moldova, a modului de indeplinire a celor zece puncte formulate de PPCD la 4 aprilie trecut, a restantelor in special la capitolul audiovizualului si al procuraturii. Am examinat si alte aspecte ale evolutiilor recente din Republica Moldova precum si mai multe initiative lansate de deputati APCE care au ca obiect anumite situatii din Republica Moldova, a mai spus el.

“M-am bucurat foarte mult ca cei doi raportori s-au interesat si de aspecte mai delicate si chiar dureroase ale evolutiilor recente din Republica Moldova. Este vorba de aciiunile prin care se insista asupra incalcarii Moratoriului instituit prin Rezolutia APCE din aprilie 2002 privind predarea istoriei in scolile publice din Republica Moldova, precum si predarea si statutul limbii ruse in scoli”, a declarat Cubreacov. Este un aspect problematic si am atras atentia raportorilor asupra faptului ca daca se va insista, exista riscuri majore de destabilizare politica in Republica Moldova, lucru pe care noi nu ni-l dorim. De aceea ar trebui ca si puterea, si opozitia sa manifeste intelepciune si maturitate in aceasta problema de maxima sensibilitate, sa respecte Moratoriul institut impreuna cu APCE, a conchis sursa citata.

Eugenia Ostapciuc, liderul fractiunii comuniste, care a avut ultima intrevedere cu oficialii de la CoE, a declarat ca acestia s-au aratat ingrijorati, dupa ce au avut intilniri cu reprezentantii altor fractiuni si considera ca raportorii au fost dezinformati precum ca partidul de guvernamint ar schimba directia si nu ar mai fi atit de interesat sa dezvolte democratia, sa integreze RM in UE. Ea a mentionat ca i-a informat pe coraportori despre actiunile concrete realizate in ultimul timp, despre legile adoptate „in folosul opozitiei”. Ostapiciuc afirma ca „opozitia este acceptata peste tot”, ca i”-au fost acordate functii in posturile cheie”, ca „nu este adevarat ca nu ar avea acces la mass-media”, etc. Referindu-se la aprecierile potrivit carora „reformele se desfasoara incet”, Ostapciuc a declarat ca toate reformele se fac pentru societate si societatea trebuie sa fie pregatita pentru acestea.

Coraportorii APCE se vor deplasa marti in regiunea transnistreana. Miercuri va avea loc reuniunea de totalizare cu Presedintele Parlamentului Marian Lupu, care va incepe la ora16:50. La ora 18:00 coraportorii APCE se vor intilni la presedintie cu Vladimir Voronin. Dupa ora 19.00 va fi organizata o conferinta de presa. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.